"Prigožin zastává funkci, kterou nelze jednoduše vymazat"

30. 6. 2023

čas čtení 3 minuty
Co znamená neúspěšné povstání v Rusku pro kremelského vůdce Vladimira Putina a jeho válku na Ukrajině?, ptá se Dominik Lippe.

V úterý večer Sandra Maischbergerová diskutovala o neúspěšném povstání Jevgenije Prigožina a jeho žoldnéřského oddílu wagnerovců ve své talk show ARD. Hovořila s bývalým německým velvyslancem v Moskvě Rüdigerem von Fritschem, hlavním korespondentem CNN Frederikem Pleitgenem a panelem novinářů s Theo Kollem, Kristinou Dunzovou a Stephanem Stuchlikem.

Doufal jsem, že "car a jeho válečník" se "navzájem roztrhají" a "vnitřně demontují systém", řekl Theo Koll, šéf hlavního úřadu ZDF, když popsal svůj názor na vzpouru polovojenské organizace. Zároveň vzrostly jeho obavy z toho, co se později stane s Ruskem a jeho tisíci jaderných raket.

Kristina Dunzová, zástupkyně vedoucího hlavní městské kanceláře německé redakční sítě, popsala šéfa Wagnerovy skupiny jako ještě horšího "válečného zločince" než Putina. Doufala, že nepokoje budou trvat co nejdéle, aby Ukrajina mohla získat prostor k nadechnutí ve svém obranném boji.

Ukrajině se během povstání wagnerovců podařilo získat půdu pod nohama, poznamenal později Frederik Pleitgen. Nicméně "každý centimetr" na frontě je "velmi draze vykoupen krví". Prigožinův konflikt s ruskou vládou novinář střízlivě zhodnotil. Putin nebyl oslaben, protože ani armádní generál Sergej Surovikin, ani čečenský vůdce Ramzan Kadyrov nestáli za hlavou Wagnerovy skupiny. Navíc by se svým konvojem v Moskvě moc nezmohl. "Nemyslím si, že by puč uspěl."

Rüdiger von Fritsch byl optimističtější. "Způsob, jakým Putin od té doby jedná, je zcela defenzivní," řekl bývalý velvyslanec. Šéf Kremlu se ve své "loutce" Prigožinovi zcela přepočítal a musel požádat o pomoc svého "slabého asistenta" Alexandra Lukašenka. "Pokud existuje jedna věc, kterou nemůžete ukázat v politice v Rusku, je to slabost," shrnul diplomat. Je také "pozoruhodné", že ruské zpravodajské služby neinformovaly Putina předem. Jeho moc slábne, režim je stále křehčí a pravděpodobnost, že se proti němu někdo vzbouří, se zvyšuje.

Co se stane s Prigožinem? Pro Putina je typické, že současnou situaci nechal ve tmě, řekl Fritsch. Prigožin je pro šéfa Kremlu nadále důležitý. Řídí "trollí továrny" v Petrohradě a může být zapojen do pašeráckého prostředí v severní Africe s cílem destabilizovat Evropu prostřednictvím migrace. "Má funkci, kterou nelze jednoduše vymýtit," zdůrazňuje Fritsch.

Pokud je však moc ruského vedení ohrožena, mohlo by být "možná ochotno vyjednávat," vysvětlil von Fritsch. Putin musí být schopen tvrdit, že něčeho dosáhl. Diplomatického řešení mezi Ruskem a Ukrajinou by mohlo být dosaženo například v dohodách o bezpečnosti.

Koll později zdůraznil "časový faktor". S ohledem na nadcházející americkou volební kampaň by Ukrajina musela do konce letošního roku dosáhnout velkých územních zisků, aby prezidentští kandidáti dostali signál k další podpoře.

Zdroj v němčině: ZDE

0
Vytisknout
4275

Diskuse

Obsah vydání | 4. 7. 2023