17380

O Husovi, morálce a Dekameronu

6. 7. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty


O co vlastně Husovi šlo v jeho kritice mravního stavu společnosti, ve které žil? Jako mnoha jinými lidem, dokonce ještě dnes, mu splýval apel na morálku s nadějí, že společnost bude lepší. Jenže jevy jako korupce, svatokupectví, nota bene pokrytectví obecně, nelze odstranit takto. Apely na morálku, na to, že musíme začít u sebe, že se máme bát pekla, nikdy nic nezlepšily, naopak staly se samy nástrojem pokrytectví a korupce. 

Ruská agrese na Ukrajině: Čtyři mrtví při raketovém útoku na obytný dům ve Lvově

6. 7. 2023

čas čtení 12 minut

 
Čtyři mrtví a 60 poškozených bytů, říká starosta Lvova


- Počet obětí čtvrtečního raketového úderu na Lvov vzrostl na čtyři, uvedl starosta, zatímco záchranáři pokračují v prohledávání trosek obytného domu a hledají přeživší a oběti, uvedly úřady.

Devět lidí bylo zraněno a záchranáři pokračují v práci na místě, uvedlo v prohlášení ministerstvo vnitra. Raketový úder zničil dvě nejvyšší patra dvou částí budovy, uvedlo.

Regionální guvernér Maksym Kozytskyi zveřejnil třináctisekundové video, na kterém je vidět široký, křivolaký čtyřpatrový obytný dům, jehož části horních pater chybí nebo jsou v troskách.

 



- Americká velvyslankyně na Ukrajině Bridget Brinková označila noční útok na Lvov za "krutý". V příspěvku na sociálních sítích napsala:

    Brink: "Zákeřný ruský raketový útok na Lvov. Opakované útoky Ruska na civilisty jsou naprosto děsivé. Nebudeme tomu přihlížet a budeme nadále posilovat schopnost Ukrajiny bránit se.

Nejméně čtyři lidé byli zabiti a 34 osob zraněno. Záchranné služby sdělují, že zpod trosek vyprostili sedm lidí.

Hlavní cena v Cannes za Anatomii jednoho pádu

6. 7. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 10 minut



Tak asi nejzávažnějším a zjevně nejvyhledávanějším středečním filmem v Karlových Varech byl francouzský film Justine Trietové Anatomie jednoho pádu, který letos získal hlavní cenu v Cannes. (Už ho má v distribuci Aerofilm.) Je to dvouapůlhodinový snímek, který vás po celou tuto dobu udrží v napětí, i když, až skoro do závěru tohoto filmu jsem si říkal, že je to sice velmi kompetentní soudní drama, ale proč proboha mu dávat Velkou cenu z Cannes? V posledních minutách filmu jsem svůj názor změnil a už chápu, proč to udělali...

 17380

Dnes by nám věrozvěsti a Hus kázali gay marriage

5. 7. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Často zapomínáme na to, že věrozvěsti i Hus chtěli a přinášeli změnu, nový, lepší svět. Pro nás jsou často ztělesněním minulosti, k níž se máme vracet nebo ji konzervovat. Říkáme si, že oni by takový svět, v němž žijeme, nechtěli, že by si přáli návrat kamsi do námi idealizované minulosti. Jenže abychom si mohli udělat názor na jejich postoje, musíme je srovnávat s jejich vlastní dobou a s tím, co v ní chtěli vlastně dosáhnout.

Český film Přišla v noci se po slibném začátku zvrhl v nepřesvědčivou absurditu

5. 7. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 12 minut



Český film Jana Vejnara a Tomáše Pavlíčka Přišla v noci (2023) je typickým příkladem dramaturgického selháni České televize, v jejíž produkci tento film vznikl.

Film začíná velmi slibně, totiž velmi zábavným rozhovorem postav, nejprve na mejdanu dvou asi pětatřicetiletých dvojic, kdy jeden mluvčí plácne něco netaktního nebo mírně urážlivého a druhé strany se  to dotkne, takže pokračuje v rozhovoru také jemně urážlivými výroky. To pak pokračuje v rodinném bytě jedné této manželské dvojice, dvou hlavních protagonistů Jiřího a Anety, jimž do bytu v noci nenadále vtrhne i s velkým žlutým cestovním kufrem matka Jiřího.


Mezitím v Absurdistánu 232. Strana PiS se připravuje na volby

6. 7. 2023 / Tomasz Oryński

čas čtení 14 minut

Volební kampaň v Polsku se již zjevně rozjela naplno. Pochod opozice ve Varšavě 4. června dopadl dobře. Počet účastníků se odhadoval až na půl milionu (můj známý procházel na konci pochodu, několik kilometrů od cíle, a zatímco tam už politici pronášeli projevy k davům, vzadu se lidé teprve chystali na pochod). Takže se z toho vyklubal obrovský úspěch ledaže věříte vládním médiím, pak to byl naprostý propadák, ale nevím, jak by to nemohli nebagatelizovat, vzhledem k tomu, že se místo tohoto největšího protestu od roku 1989 rozhodli vysílat "Přehlídku vesnických klubů žen v domácnosti").

 


(Vysvětlení viz níže:)

Ruská agrese na Ukrajině: Ruský gubernátor tvrdí, že Kursk a Belgorod jsou z Ukrajiny pod přeshraniční palbou

5. 7. 2023

čas čtení 10 minut


Vjačeslav Gladkov tvrdí, že při útoku u ukrajinských hranic v Belgorodské oblasti byla zraněna jedna žena


"Útok na město Valujky trval více než hodinu," napsal bělgorodský gubernátor Vjačeslav Gladkov v aplikaci pro zasílání zpráv Telegram. Jedna žena utrpěla střepinové zranění hrudníku.

Gladkov uvedl, že ruské obranné síly sestřelily tři vzdušné objekty, včetně jednoho dronu. Dodal, že ukrajinské síly také 12krát vystřelily z raketometů Grad. Při útocích bylo poškozeno nejméně osm soukromých domů.

- Suspilne, ukrajinská státní vysílací společnost, uvádí, že v noci byly při raketovém útoku na Družkivku v Doněcké oblasti poškozeny obytné budovy a zdravotnické zařízení.

- V Chersonské oblasti byl vyhlášen letecký poplach. Nejedná se o neobvyklou událost, neboť linie dotyku v oblasti probíhá podél řeky Dněpr, přičemž Ukrajina drží severní část oblasti na pravém břehu a ruské síly okupují jižní část Chersonu na levém břehu. Cherson je jednou z oblastí Ukrajiny, kterou si Ruská federace nárokovala anektovat, přestože území plně nekontroluje.

- Ocelárny Azovstal v Mariupolu dnes:





V Británii jsou potraviny levnější než v ČR

5. 7. 2023

čas čtení < 1 minuta

Pozn JČ: V Británii se neplatí a nikdy neplatila za potraviny DPH.



Bulharsko: "No, víte, vládnou u nás dnes ty tržní principy"

4. 7. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 22 minut



Blažiny lekce (Bulharsko-Německo 2023). Tak tento vynikající bulharsko-německý film v hlavní soutěži pojednává o problému, zjevně nesmírně nebezpečném a aktuálním v Bulharsku, ale jinak jistě i po celé Evropě, ne-li po celém světě, totiž o nesmírně rozšířené kultuře finančních krádeží a podvodů prováděných prostřednictvím mobilních telefonů.   

Na sever, Dubček a Citlivý člověk Jáchyma Topola

3. 7. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 15 minut



To byl zase jednou horor. Do festivalového programu přece jen proniká realita z vnějšího světa, tentokráte o uprchlících. Spre nord  (Na sever) je debut rumunského režiséra Mihaie Mincana a je inspirován skutečnými událostmi, k nimž došlo v roce 1997. Je to rumunsko-francouzsko-řecko-bulharsko-český film.

Řeší morální dilemata vzniklá uprchlickou krizí. Z důrazem na lidskost a význam individuálního člověčího osudu, na nějž se v uprchlické krizi tak často zapomíná.

31563

Karlovy Vary: Film Úsvit devětadvacetiletého režiséra Matěje Chlupáčka je absolutní bomba!

1. 7. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 13 minut

Foto: Matěj Chlupáček a herečka Eliška Křenková při představování svého vynikajícího filmu

Aktualizace: Tento týden přichází do českých kin tento vynikající film. Nenechte si ho ujít!



Před promítáním svého soutěžního filmu Úsvit, s případnějším, ironickým anglickým názvem We Have Never Been Modern (Nikdy jsme nebyli moderní) řekl v sobotu večer ve velkém sále hotelu Thermal režisér Matěj Chlupáček, že i když je jeho film historický, vlastně je nesmírně aktuální a on sám je velmi vděčen, že žije v zemi, jako je Česká republika (a zahrnul do toho i Slovensko), kde směl takovýto film natočit, protože, jak uvedl, dnes existuje celá řada evropských zemí, kde by takovýto film natočit nesměl. Měl pravdu vzhledem k ostudné mnohahodinové parlamentní debatě v Praze ve čtvrtek 29. června, kdy poslanci za KDU-ČSL, SPD a ODS svorně odmítali schválit právo na jednopohlavní manželský vztah, byl Chlupáčkův výrok o aktuálnosti tématu tohoto filmu více než trefný. Chlupáček se do dnešní situace v České republice nemohl trefit víc. Škoda, že film zatím vidí jen diváci karlovarského festivalu, do běžné distribuce v kinech se dostane až 5. října 2023. Prosím, nezapomeňte na něj, ten film je absolutní bomba. Musíte ho vidět. 

 20473

Prvních pár úvah nad karlovarským filmovým festivalem

1. 7. 2023 / Jan Čulík, Dominika Švecová

čas čtení 9 minut

Foto: Zázračný aparát (c) KVIFF


Tak zdravím z Karlových Varů, milí čtenáři. Prvním filmem, který jsme tu v pátek odpoledne zhlédli, byl švédský dokument To je ale fantastický přístroj, řekl král, film věnovaný aktuálnímu tématu, totiž historii fotografie, filmu, televize a sociálních sítí, především YouTube, od první fotografie vzniklé ve Francii ve třicátých letech 19. století, kdy ji vynálezce Nicéphore Niépce (1765 - 1833) musel exponovat deset hodin. 

Ra: The Path of the Sun God - Pouť slunečního Boha

26. 6. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Dnes poprvé po téměř pětatřiceti letech zveřejňujeme na internetu kompletní experimentální animovaný film:

 


Co dělal Jan Čulík v dávné minulosti? Filmovou produkci a celou řadu dalších filmových prací mj. na celovečerním animovaném filmu Lesley Keenové  Ra: The Path of the Sun God (Ra: Pouť slunečního Boha), Channel Four Television, 1990, 72 minut. Experimentální, silně atmosferický, hypnotický film, jehož výrobu financovala komerční kulturní celostátní britská terestrická televizní stanice, interpretoval složité, abstraktní koncepty staroegyptské mytologie (které často mají překvapivě mnoho společného s moderní kvantovou fyzikou) prostřednictvím originální vizualizace.

Film má tři části: "Úsvit" je příběhem zrození kosmu, který vrcholí vznikem Egypta. Druhá část, "Poledne", se věnuje narození posvátné iniciaci a smrti faraóna a třetí část, "Noc", sleduje pouť zemřelého krále podsvětím na jeho cestě k bohům žijícím v posmrtném světě.

Film, který se natáčel čtyři roky, dnes, po téměř pětatřiceti letech vypadá, jako by byl vyroben na počítači. Nic by nemohlo být dál od pravdy. Snímek vznikl ve zcela předpočítačovém věku, technikou kresby perem černou tuší na průhledné fólie, z nichž byly vyrobeny tiskařské negativy, ty byly zasvíceny zespoda a nasnímány 35 milimetrovou kamerou s nejrůznějšími barevnými filtry. Podobně jako při barevném tisku se mnohobarevný obraz skládal z mnoha opakovaných expozic, každá s jiným filtrem. V některých scénách film procházel kamerou až čtyřicetkrát. Mimo jiné je film poctou obrovské technické kvalitě pětatřicetimilimetrového filmu, protože při mnohonásobných expozicích se jednotlivé exponované barevné vrstvy proti sobě nezachvějí ani jednou. To, že byl film natočen na 35 mm formát, také zachovalo jeho technickou kvalitu.

Film v televizi Channel 4 objednala od nás tehdejší Commissioning Editor for Education Naomi Sargent Macintosh, dnes dávno mrtvá. Měla rodinné vazby na Československo a znala i české egyptology: egyptologie byla v Československu velmi významným výzkumným oborem. Film měl premiéru v roce 1990 na mezinárodním filmovém festivalu v Edinburku, kde vyvolal celou řadu nadšených recenzí.

Myslím, že je pozoruhodné, jak živý ten snímek vypadá dodnes. Je uchvacující nejen obrazově, ale i svou složitou strukturou, která při vysvětlování staroegyptské teologie používá množství sebecitací. Podívejte se. Nebudete litovat.

K tomu: 

Několik krátkých animovaných filmů Lesley Keenové, také financovaných Channel 4 TV

Český stát sebral pracujícím uprchlíkům veškerou podporu

4. 7. 2023

čas čtení 1 minuta



 20490

"Z mého pohledu první fáze ukrajinské ofenzívy selhala"

4. 7. 2023

čas čtení 1 minuta

V první fázi protiofenzívy se ukrajinská armáda snažila postupovat jako "z učebnice americké armády", říká rakouský vojenský expert Markus Reisner. Ale Rusové byli příliš dobře připraveni. Nyní ukrajinské ozbrojené síly zkusily novou taktiku – a s úspěchem. 

 20418

Francie: Sbírka pro policistu, který zabil francouzského teenagera, vynesla 1 milion eur

4. 7. 2023

čas čtení 4 minuty


Levicoví politici sbírku založenou krajně pravicovým aktivistou kritizovali, ale GoFundMe ji odmítla stáhnout.
 

Kvůli sbírce pro rodinu francouzského policisty, který je vyšetřován kvůli zastřelení sedmnáctiletého mladíka, se rozhořel spor, který přesáhl 1 milion eur.

Podobná sbírka na pomoc rodině oběti Nahela M., který byl před týdnem zabit v Nanterre u Paříže poté, co ho zastavili dva policisté na motocyklu, vybrala jen necelých 200 000 eur.

 20489

Záhadný nápis

4. 7. 2023 / Soňa Svobodová

čas čtení 16 minut


Zavedou-li vás vaše cestovatelské toulky Českem až do jižních Čech, určitě nezapomeňte navštívit jeden ze zdejších unikátních skvostů, a to nádherný hrad Rožmberk, který se hrdě tyčí nad řekou Vltavou na půli cesty mezi Vyšším Brodem a Českým Krumlovem. Jeho vznik i historie je úzce spjata s rodem českých šlechticů, Rožmberků. Z tohoto významného rodu pocházela i krásná paní Perchta, jenž byla pro své otevřené srdce, laskavost a dobrotu všemi milována. A právě její nádherný romantický portrét, který pochází z devatenáctého století můžete nejen obdivovat v jedné ze zdejších hradních komnat, ale současně se i zamýšlet nad záhadným nápisem, který nese, a o němž zdejší legenda říká, že kdo jej rozluští, osvobodí ztrápenou duši paní Perchty, a ona ho za to dovede k rožmberskému pokladu. Bohužel se to dosud ještě nikomu nepodařilo, a tak se už přes pět set let zjevuje jako duch na různých sídlech jejího rodu. Pakliže se o této dobrotivé šlechtičně budete chtíti dozvěděti něco více, stačí začíst se do knihy s názvem Perchta z Rožmberka: Prokletí Bílé paní, jejíž autorkou je známá česká spisovatelka Jaroslava Černá.

Paní Černá, jaké vnuknutí vás přimělo zasvětit svou knihu právě této šlechtičně, která byla všemi milována pro svou neuvěřitelnou lidskost?

O rasistické romské demonstraci

3. 7. 2023

čas čtení 3 minuty

Romové,

kteří se včera vydali na tak zvaný protestní pochod a požadovali mimo jiné zajištění své bezpečnosti a bezpečí pro své rodiny, píše Jaroslav Miko.

(kde se ale také bohužel skandovalo: "pryč s Ukrajinci a My je tady nechceme"), a ti Romové, kteří s tímto vším souhlasí, by si měli naplno uvědomit, že přesně tyto projevy a demonstrace k žádné bezpečnosti nepovedou a vést ani nemohou.

Je tomu přesně naopak.

 20479

Buďte tím, v co doufáte

3. 7. 2023

čas čtení 20 minut

Tváří v tvář globálním výzvám nabízí Augustin cestu mezi zoufalstvím pesimismu a domýšlivostí optimismu, píše Michael Lamb.

 20480

Co bylo vlastně tradiční manželství v Evropě

3. 7. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Slíbil jsem dříve osvětu o tradičním manželství, v Česku tolik potřebnou, tak píšu svou první zprávu o četbě knihy A Cultural History of Marriage in Medieval Age (J. M. Ferraro a F. Pedersen jsou editoři, vyšlo v Bloomsbury Academic Press 2023). Přečetl jsem zatím úvod a začátek první kapitoly a už to je výživné. Shrnu to základní.

 20478

Co by Sisyfos kamenem dohodil

3. 7. 2023 / Karel Dolejší

čas čtení 8 minut

"Narodí se malá tasemnička. Máma tasemnice ji provádí jejím bydlištěm a říká: "Podívej se, dceruško, tady žijeme a tady budeš žít i ty." Malá tasemnička se rozhlíží kolem sebe a povídá: "Ale maminko, vždyť je to prdel!" A máma tasemnice na to: "Ano, dceruško, to je náš domov."
  

Tím je, řekl bych, charakterizován klasický vztah k Sovětskému svazu. A koneckonců i vztah Rusů k současnému Rusku, ve kterém žijí."

Ruská agrese na Ukrajině: Rusko provedlo první noční útok bezpilotními letouny na Kyjev po 12 dnech; ostřelováním Chersonu byli zraněni lidé

2. 7. 2023

čas čtení 9 minut

- Ukrajinská armáda potvrdila, že systémy protivzdušné obrany zničily všechny cíle na přístupu k hlavnímu městu; ruské ostřelování zasáhlo obytnou oblast. sděkuje Ukrajina
 
Rusko provedlo noční útok bezpilotními letouny na Kyjev

Rusko po 12denní přestávce zahájilo noční útok drony na Kyjev, uvedl ukrajinský vojenský představitel; systémy protivzdušné obrany zničily všechny přilétající drony

"Další nepřátelský útok na Kyjev," řekl Serhij Popko, generálplukovník, který stojí v čele kyjevské vojenské správy. "V tuto chvíli nemáme žádné informace o případných obětech nebo škodách."

Svědci hlásili, že slyšeli výbuchy připomínající zvuk systémů protivzdušné obrany zasahujících cíle, ale bezprostřední informace o rozsahu útoku nebyly k dispozici.

27590

Je naděje politické a občanské změny v ČR v dalších letech k snesitelnému sociálnímu státu? Domnívám se, že NE!

1. 7. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 4 minuty


Zavřeli jsme okenice
Stromy již nebudou růst
Lidé již nebudou prohledávati zemi
Nevyhrabou nás
Již není hloubek
Ani povrchu

(Paul Eluard, 1934, přeložil V. Nezval)

Opět jsme si rozdali ve školách kytice, bonboniéry, vysvědčení a … prázdniny přece vše napraví, zapomeneme na tristní školní výuku podřízenou nezničitelné pračce na peníze pro všechny politické šíbry po celá desetiletí - Cermatu.

 20471

Zaujatí čeští poslanci

30. 6. 2023 / Pavlína Antošová

čas čtení 2 minuty



Vždy, když se společnost snaží jít rychle kupředu, bývají odpůrci pokroku obzvlášť hlasití. Tato skutečnost vyšla najevo v českém parlamentu ve čtvrtek 29. června. Po krátké přestávce se horní komora parlamentu opět zabývala rovností manželství. Projednával se však i rozporuplný návrh zákona (který chce definovat manželství jako výlučnou vazbu muže a ženy). Oba návrhy zákonů budou znovu projednány: V (opakovaném) prvním kole byl první schválen 68 hlasy, druhý 86 hlasy.

 20481

Pokud se má Rusko vrátit k úmrtnosti z posledních let SSSR, musí zdvojnásobit výdaje na zdravotnictví

3. 7. 2023

čas čtení 1 minuta

Akademik Robert Nigmatullin tvrdí, že navzdory pokroku každý rok umírá o 200 000 Rusů více než na konci existence Sovětského svazu. To vytváří vážný nedostatek pracovních sil a tím poškozuje ekonomiku. A aby se Moskva vrátila na sovětskou úroveň, musí zvýšit výdaje na zdravotní péči ze současných 4 % HDP na 7-8 %.

Rozhovor Britských listů 610. Dokáže psychiatrie v ČR pomoci mladým lidem, kteří jsou po covidu v krizi?

23. 6. 2023

čas čtení < 1 minuta

 

Ta krize je opravdu vážná, avšak jsou psychiatři a psychologové v ČR schopni s tím něco dělat? Psychiatrie je zanedbaná a psychiatři a psychologové se neshodnou, co vlastně dál dělat. Viz nedávná krize v psychiatrické nemocnici v Kroměříži, kde protestovali proti řediteli (který pak odstoupil) tamější odborníci. Napsali petici, která nebyla vyslyšela, a proto pak polovina primářů, většina atestovaných lékařů, někteří kliničtí psychologové a k nim se přidala i většina mladých lékařů podali výpovědi. O této problematice hovoří Jan Čulík s Davidem Ungerem, klinickým psychologem který nyní působí ve Zlíně.

 18993

V Británii má nyní téměř 13 milionů dospělých problémy s placením účtů, varuje charitativní organizace zabývající se dluhy

2. 7. 2023

čas čtení 3 minuty

 

Krize životních nákladů a rostoucí úrokové sazby způsobují, že se stále více lidí ocitá v pasti chudoby
 


Podle nové analýzy se počet britských domácností, které se potýkají s velkými dluhy, od roku 2017 zvýšil o dvě třetiny. Charitativní organizace Debt Justice, která vede kampaně proti nespravedlivému zadlužení, zjistila, že přibližně 12,8 milionu dospělých ve Spojeném království se dostává do prodlení s placením účtů nebo pro ně splácení představuje velkou zátěž. Vyzývá k naléhavým opatřením, která by zabránila tomu, aby lidé "uvízli v chudobě".

5973

Realita je společná všem, právě proto, že není intelektuálně uchopitelná

30. 6. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Když tak čtu články Matěje Metelce nebo Bohumila Kartouse o zmatku v politických postojích dnešní doby, říkám si, že bych se v tom sám přestal orientovat, ve všech těch různých -ismech a intelektuálních pozicích, pokud bych neměl oporu v konkrétním myšlení o společnosti a dějinách a v hledání praktických důsledků postojů a myšlenek.

 20438

Rusko po Prigožinovi

3. 7. 2023

čas čtení 2 minuty

Prigožinova vzpoura "nezměnila a nemohla změnit" základní zákony řídící současný neosovětský systém v Rusku. Vývoj však urychlila do té míry, že se Vladimír Putin musí brzy rozhodnout, zda bude novým Stalinem, nebo novým Gorbačovem, tvrdí Dimitrij Savvin.

Rozhovor Britských listů 608. Jakou roli hraje v ČR antikomunismus?

16. 6. 2023

čas čtení 15 minut



V souvislosti s nedávnou aférou v Pirátské straně, která nesmyslně vyhodila ze svého vedení jednu svou levicovější aktivistku, hovoří Bohumil Kartous s analytikem Matějem Metelcem o roli antikomunismu v české společnosti. Matěj Metelec argumentuje, že antikomunismus v ČR v podstatě skončil jako politická sila letos začátkem roku při volbě nového prezidenta, když byla většina českého národa ochotna zvolit prezidentem bývalé členy KSČ. Avšak přesto hraje určitou negativní roli v české společnosti i nadále.

Přepis rozhovoru:

Rozhovor Britských listů 607. Ohrožuje demokracii v ČR komunismus, nebo pravice?

9. 6. 2023

čas čtení < 1 minuta



Zdá se, že Česká republika je jaksi posedlá irelevantními hloupostmi. Pirátská strana vyhazuje svou členku ze svého vedení, protože zašla na "špatnou" akci, vládnoucí koalice, jak se zdá, není vůbec tak centristická, jak to vypadalo před posledními všeobecnými volbami, a půjde Česko cestou Maďarska, Polska a Slovenska? O tom hovoří Jan Čulík s politologem Ondřejem Slačálkem.

 17694

Konec optimismu v Číně

3. 7. 2023

čas čtení 8 minut

V roce 1919 napsal Lu Sün, jeden z nejvlivnějších spisovatelů moderní Číny, povídku o nešťastném konfuciánském učenci jménem Kchung I-ťi. Kchung neuspěl u císařských zkoušek pro státní službu, nechtělo se mu udržet si řádné zaměstnání a upadá do chudoby. Ostatní vesničané neprojevují žádné pochopení pro jeho situaci ani úctu k jeho učenosti: "Jeho řeč," vypráví vypravěč příběhu, u nějž si v hospodě Kchung často zahřívá víno, "byla tak zaprášená klasickými konstrukcemi, že jste mu sotva rozuměli." Vesničané se mu posmívají a nadávají mu, dokud mu na konci příběhu nezlomí nohy při bití, které schytá za krádež, a Kchung se rukama vytáhne z hospody, aby ho už nikdy nikdo neviděl, píše Michael Schuman.

 19422

Twitter zavedl limit přístupu k tweetům. Uživatelé kritizují nové problémy s touto platformou

2. 7. 2023

čas čtení 2 minuty

 

Cílem tohoto kroku je řešit "extrémní míru" získávání dat dat a manipulace se systémem, říká Elon Musk.
 

Společnost Twitter zavedla dočasné omezení čtení, v údajné snaze "extrémní úroveň" získávání dat a manipulace se systémem, uvedl Elon Musk v sobotním příspěvku na platformě sociálních médií.

Ověřené účty byly dočasně omezeny na čtení 6 000 příspěvků denně, uvedl Musk a dodal, že neověřené účty a nové neověřené účty byly omezeny na čtení 600 příspěvků denně, resp. 300 příspěvků denně.

 20477

Ruská agrese na Ukrajině: Šéf CIA na tajné návštěvě Kyjeva: americký generál předpovídá "velmi dlouhou" protiofenzívu

1. 7. 2023

čas čtení 8 minut

Foto: Generál Mark Milley

Generál Mark Milley říká, že by si nikdo neměl dělat iluze o obtížnosti ukrajinské ofenzívy

Ukrajinská protiofenzíva bude dlouhá a "velmi krvavá", tvrdí nejvyšší americký generál

Ukrajinská protiofenzíva bude velmi obtížná a dosažení úspěchů bude trvat dlouho a bude "velmi, velmi krvavá", varoval nejvyšší americký vojenský důstojník

Armádní generál Mark Milley řekl v Národním tiskovém klubu ve Washingtonu, že protiofenzíva "postupuje neustále, záměrně si razí cestu přes velmi obtížná minová pole ... 500 metrů denně, 1 000 metrů denně, 2 000 metrů denně, a tak podobně".

Agentura Reuters rovněž uvádí, že Ukrajina je opatrná při veřejném počítání zisků v protiofenzívě, kterou zahájila minulý měsíc s cílem získat zpět území okupované Ruskem. Prezident Volodymyr Zelenskyj minulý týden připustil, že to bylo.

Milley řekl, že není překvapen, že pokrok je pomalejší, než by někteří lidé a počítače mohli předpovídat.

    Válka na papíře a skutečná válka se liší. Ve skutečné válce umírají skuteční lidé. Na frontových liniích jsou skuteční lidé a ve vozidlech jsou skuteční lidé. Skutečná těla jsou rozřezávána vysoce účinnými výbušninami.

Milley dodal:

    Říkal jsem, že to bude trvat šest, osm, deset týdnů, že to bude velmi obtížné. Bude to velmi dlouhé a bude to velmi, velmi krvavé. A nikdo by si o tom neměl dělat žádné iluze.


 20469

Poslední návštěva na poště v Kaprovce

30. 6. 2023 / Matěj Metelec

čas čtení 1 minuta

Poslední návštěva na poště v Kaprovce. Jsem zvědavý co tam bude místo ní. Slavonic Art? Czech Glass? Trdelník? Zaměstnanci, podle toho co jsem zaslechl, všichni propuštění, lidi i instituce (kterých je v okolí požehnaně), odkázaní na hlavní poštu v Jindřišské. Zatím, než se prodá, píše Matěj Metelec.

Poslední návštěva na poště v Kaprovce. Jsem zvědavý co tam bude místo ní. Slavonic Art? Czech Glass? Trdelník? Zaměstnanci, podle toho co jsem zaslechl, všichni propuštění, lidi i instituce (kterých je v okolí požehnaně), odkázaní na hlavní poštu v Jindřišské. Zatím, než se prodá.

Zmizení pošty coby služby, využívané místními, je krom jiného další krok k turistifikaci Kaprovy ulice a centra vůbec. Smutně mi připomíná zánik knihkupectví Fišer, na jehož místě už dlouho straší zbytek posh restaurace Hanzu - v rekonstrukci? dekonstrukci? netuším -, vlastně případné memento toho, jak jsme ke kvalitě svého životního prostoru necitliví a vůbec v tomhle směru blbí.

K tomu:

 20315

Soudci zakázali Bolsonarovi kandidovat na osm let kvůli "otřesným lžím"

1. 7. 2023

čas čtení 6 minut

 


Politická budoucnost bývalého brazilského prezidenta Jaira Bolsonara byla zpochybněna poté, co mu volební soudci zakázali kandidovat na osm let za zneužití pravomocí a šíření "nemorálních" a "otřesných lží" během loňských voleb.

Pět ze sedmi soudců nejvyššího volebního soudu hlasovalo pro vykázání krajně pravicového radikála, který během svého neúspěšného boje o druhé funkční období neúnavně očerňoval demokratické instituce jihoamerické země. Dva soudci hlasovali proti.

Verdikt znamená, že Bolsonaro, který v loňských volbách prohrálvůči svému levicovému rivalu Luizi Inácieovi Lulou da Silvou, se bude moci znovu ucházet o volený úřad až v roce 2030, kdy mu bude 75 let.

 16469

Ostře kritická zpráva o stažení amerických vojáků z Afghánistánu obviňuje Trumpa i Bidena

1. 7. 2023

čas čtení 4 minuty


Závěry ministerstva zahraničí kritizují i Anthonyho Blinkena, popisují selhání agentury při rozšiřování krizové pracovní skupiny


Zpráva amerického ministerstva zahraničí v pátek kritizovala postup při evakuaci z Afghánistánu v roce 2021 a uvedla, že rozhodnutí prezidenta Joea Bidena a jeho předchůdce Donalda Trumpa o stažení vojáků mělo "vážné důsledky pro životaschopnost" a bezpečnost bývalé vlády podporované Spojenými státy.

 17360

"Stalo se to nesnesitelným." Texaské zaměstnance trápí extrémní vedra

1. 7. 2023

čas čtení 6 minut

 

Mnoho zaměstnanců v Texasu nemá žádnou ochranu proti horku a pracuje na intenzivním a dlouhodobém slunci, které způsobuje onemocnění z horka

Navzdory vlně veder texaský republikánský guvernér Greg Abbott nedávno podepsal státní zákon, který ruší místní městské vyhlášky přijaté městy Austin a Dallas, které vyžadují desetiminutové přestávky na pití vody  pro stavební dělníky každé čtyři hodiny.


Minulý týden, kdy Texas spalovala vedra, přišla Gloria Machuca do práce v McDonald's v Houstonu a zjistila, že klimatizace nefunguje. Teplota uvnitř restaurace byla podobná teplotě venku - nejméně 32 stupňů Celsia. Bylo 7.30 ráno.

Ten den se teplota měla zvýšit o dalších 10 stupňů, ale už teď Machucu z velkého horka pálily oči. Spolu s pěti kolegyněmi odešla z práce.

Třetí týden rekordních veder vyhlásil v USA výstrahu před vedry pro nejméně 40 milionů lidí a v řadě texaských měst panují nebývalá vedra.

 20461

Putin vypadá slabší než kdy jindy, ale jeho odpůrci by měli očekávat pomstu

1. 7. 2023

čas čtení 8 minut


Wagnerova vzpoura poškodila postavení ruského prezidenta, ale blízcí pozorovatelé Kremlu se domnívají, že si dává na čas, než zareaguje
 
Čtyři dny poté, co Vladimir Putin čelil nejvážnější výzvě svému třiadvacetiletému vedení země, svolal ruský prezident na brífink do Kremlu přední představitele médií v zemi.

Lidé měli ještě v živé paměti paniku z minulého víkendu, kdy se zdálo, že vojska odpadlického vojevůdce Jevgenije Prigožina napochodují do Moskvy. Putin, který v době vrcholící krize téměř na dva dny zmizel z očí veřejnosti, nyní pořádá schůzky s různými klíčovými hráči, včetně redaktorů loajálních médií, aby vytvořil obraz klidné kontroly.

 20472

Vážně hrozí, že Rusko vyhodí do povětří záporožskou jadernou elektrárnu

30. 6. 2023

čas čtení 4 minuty

Kontaminovalo by to i střední Evropu


Rusko omezuje přítomnost v Záporožské jaderné elektrárně a schválilo plán na její vyhození do povětří, sděluje Ukrajina

Rusko omezuje svou přítomnost v Záporožské jaderné elektrárně, varovalo v pátek ukrajinské vojenské zpravodajství (GUR), přičemž zaměstnanci se mají přemístit na Krym a vojenské hlídky se mají omezit.

Šéf agentury Kyrlo Budanov uvedl, že Moskva schválila plán na vyhození elektrárny do povětří a zaminovala čtyři ze šesti energetických bloků a také chladicí jezírko. Minulý týden ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že Rusové chystají "teroristický útok".

 17804

Ruská agrese na Ukrajině: Orbán je proti dalším fondům EU pro Ukrajinu; Wagner prý stále verbuje v Rusku

30. 6. 2023

čas čtení 15 minut

 
Maďarsko odmítá plán EU poskytnout další peníze Ukrajině; podle zpráv pokračuje nábor žoldáků Wagnera v Rusku
 
- Orbán: Maďarsko odmítá další finanční prostředky EU pro Ukrajinu

Maďarsko odmítá plány Evropské komise na poskytnutí dalších peněz Ukrajině a není ochotno přispět dalšími penězi na financování zvýšených nákladů EU na obsluhu dluhu, uvedl v pátek ve státním rozhlase premiér Viktor Orbán.

"Jedna věc je jasná, my Maďaři ... nedáme Ukrajině další peníze, dokud neřeknou, kam se poděly předchozí prostředky v hodnotě asi 70 miliard eur," řekl Orbán.

"A považujeme za naprosto směšné a absurdní, abychom přispívali dalšími penězi na financování nákladů na obsluhu dluhu z půjčky, z níž jsme dosud nedostali prostředky, na které máme nárok."

Orbán hovořil na okraj summitu EU v Bruselu. Budapešť - spolu s Polskem - neobdržela prostředky z fondu EU na obnovu v důsledku sporu o právní stát.

Orbán prohlásil, že neexistuje téměř žádná šance, že by členské státy EU tyto finanční plány schválily, a že začne "dlouhý boj".

 20470

Oddával jsem gaye

30. 6. 2023

čas čtení 2 minuty


Když jsem byl zastupitel, oddal jsem několik gay párů, protože někteří mi kolegové to odmítli dělat, píše Robin Kvapil. 

Předepsaný text pro svatbu a pro registrované partnerství, které jsme museli přednést, se liší.

Zatímco ten pro heteropáry má hlavu a patu, ten pro stejnopohlavni páry je jak nějaké slovníkové heslo chemického prvku - téměř žádný prostor pro emoce.

Bylo mi to až líto, když jsem před sebou viděl dva lidí, kteří se milují a je to pro ne jedna z nejhezčích chvil v životě. 

Sam si pamatuju ty emoce na moji svatbě s mou ženou 

Snažil jsem se proto mít alespoň hezký proslov, protože jsem hluboce přesvědčen, že máme být rádi, když v sobě dva lidí najdou lásku. Kdo já jsem, abych to soudil.

Já si nemyslím, že bych měl nějak extra rád lidí, většinu povazuju za ultimátni kretény, spoustu za zlé zmrdy, kterým je potřeba prošlápnout ksicht, tak bych chtěl vzkázat křesťanům z KDU-ČSL, že když jsem v sobě takovou lásku k bližním dokázal objevit já, jistě to zvládnou taky.

Určitě jsou lepšími křesťany než Kvapil (foto z natáčení mého filmu Všechno bude fajn, kde spolu protestují gayove,muslimky),


 20471

Biased Czech MPs

30. 6. 2023 / Pavlína Antošová

čas čtení 2 minuty



Whenever society tries to move rapidly forward, the opponents of progress tend to be especially loud. This fact came to light in the Czech Parliament on Thursday 29 June. After a short break, the parliamentary upper chamber was dealing with marriage equality again. However, the contradictory law bill (which wants to define marriage as an exclusive man-woman bond) was being discussed as well. Both law bills are going to be reopened: In the (repeated) first round, the former was approved by 68 votes, the latter by 86 ones.

30679

Zpravodajská výhoda Američanů

30. 6. 2023

čas čtení 3 minuty

Spojené státy opět věděly mnohem dříve než ostatní, jaké dramatické události se v Rusku odehrají. Vybraní politici byli o Wagnerových plánech informováni již v polovině června. Nyní Washington oficiálně zaujímá stanovisko – a tajně reaguje na jiné úrovni, upozorňuje Stefanie Bolzenová.

 18992

Co si v Číně myslí o nezávislosti Jakutska

30. 6. 2023

čas čtení 2 minuty

Před konferencí, jíž se účastní představitelé Sachy (Jakutska) a Číny, čínští analytici tvrdí, že v Saše je touha po nezávislosti rozšířená, ale Rusko ji nikdy nedovolí - vzhledem k významu republiky pro ekonomické a geopolitické cíle Moskvy.

 20438

Rusko 2023: Nedokončená vzpoura

30. 6. 2023

čas čtení 1 minuta

Prigožinova vzpoura není "konec historie, ale její začátek", říká Kirill Rogov. Vzpoury, dokonce i když selhaly, velmi často v historii bývají předzvěstí a počátkem procesu, který vede více či méně rychle k revoluci, puči nebo občanské válce.

29730

V ruských nemocnicích začnou "léčit" homosexualitu

30. 6. 2023

čas čtení 2 minuty

Od 1. července se na neuropsychiatrických odděleních a poliklinikách v Rusku objeví kanceláře sexuologů, ve kterých budou lékaři pomáhat lidem "trpícím duševními poruchami spojenými se sexuálním vývojem a orientací".

 19475

Británie: Odvolací soud rozhodl, že rozhodnutí britské vlády posílat uprchlíky do Rwandy je nezákonné

30. 6. 2023

čas čtení 4 minuty

 

Rishi Sunak oznámil, že vláda bude usilovat o odvolání u Nejvyššího soudu.

Soudci odvolacího soudu rozhodli, že je nezákonné posílat žadatele o azyl do Rwandy k vyřízení jejich žádostí, a to v rozsudku, který přináší potenciální úder kladivem vládní politice.

Rozhodnutí následuje po čtyřdenním dubnovém slyšení proti rozhodnutí Vysokého soudu z prosince loňského roku, podle něhož by bylo zákonné posílat některé žadatele o azyl, včetně lidí připlouvajících na malých člunech, do Rwandy k vyřízení jejich žádostí místo toho, aby se jejich žádostmi o útočiště zabývali ve Spojeném království.

Nyní soud rozhodl, že kvůli nedostatkům ve rwandském azylovém systému existuje reálné riziko, že lidé odeslaní do Rwandy budou vráceni do svých domovských zemí, kde jim hrozí pronásledování nebo jiné nelidské zacházení, i když ve skutečnosti mají oprávněný nárok na azyl.

Británie: Vyšetřování dospělo k závěru, že operace britské tajné policie proti levicovým skupinám byly nezákonné

30. 6. 2023

čas čtení 5 minut

Myslel jsem si, že nevinné občany špehovala pouze za komunismu StB. Mýlil jsem se. Ale StB, na rozdíl od britských tajných policistů, neměla sexuální styky se svými obětmi, které špehovala. (JČ)

Zpráva uvádí, že policisté shromažďovali údaje o sexualitě a bankovních účtech aktivistů a operace měly být ukončeny

 
Tajné operace britské policie zaměřené na infiltraci levicových skupin v 70. a počátkem 80. let 20. století nebyly oprávněné a měly být rychle ukončeny, konstatoval penzionovaný soudce, který vedl veřejné vyšetřování.

V kritické zprávě zveřejněné ve čtvrtek sir John Mitting konstatoval, že tajní policisté shromažďovali "zarážející a rozsáhlé" množství informací o osobním životě politických aktivistů, například o jejich plánech na dovolenou, sexualitě a bankovních účtech.



16 procent Rusů podporuje jaderný úder Ruska proti Ukrajině

29. 6. 2023

čas čtení 1 minuta

Téměř 16 % Rusů podporuje použití jaderných zbraní proti Ukrajině. Vyplývá to z výsledků průzkumu, který společně provedly společnosti Russian Field a RTVI:
▪️ 73,9 % respondentů považuje použití jaderných zbraní za "nepřijatelné";
▪️ 10,5 % uvedlo, že jaderné zbraně by mohly být...
Steve Rosenberg, moskevský reportér BBC:
Rusko: více otázek než odpovědí.
Kde je generál Surovikin?
A kde je generál Gerasimov?
Kde je Prigožin? (Lukašenko řekl, že je v Bělorusku. Ale ještě jsme ho neviděli.)
Proč se Putin v Dagestánu choval tak necharakteristicky jako Putin, tj. družíl se zblízka a osobně s davy?"

Dva Putinové, rozdíl je deset hodin, jeden v Moskvě a druhý v Dagestánu:



Nový ministr školství navazuje na tradici přehlížení problémů školního stravování

29. 6. 2023

čas čtení 2 minuty

 
Tiskové prohlášení NESEHNUTÍ z 29. 06. 2023

Školní stravování bylo mezi prioritami ministra školství naposledy v roce 2008, tedy před patnácti lety. A přestože jsou nedostatky tohoto systému dlouhodobě zřejmé, MŠMT od té doby téma školních obědů nezvedalo. To se nemění ani s novým ministrem školství Mikulášem Bekem. Ze schůzky NESEHNUTÍ s náměstkyní ministra vyplývá, že ani on se o změnu systému, ve kterém se nenají každé čtvrté dítě, zasadit nehodlá.

 18690

Zestátnění považuju za nebezpečný experiment

Co s ČEZ?

29. 6. 2023 / Radim Dohnal

čas čtení 4 minuty

V pondělí se konala řádná valná hromada ČEZu. Proběhla jako obvykle - hodně minoritářů (letos asi nejvyšší počet); hodně dotazů minoritářů směřem k managementu, který vynaložil velké množství energie, aby poskytl co nejméně informací; myšlenka na rozdělení a/nebo zestátnění, protože je velmi podstatná, ale nebyla na pozvánce, tak byla tabu. Jediný bod s potenciálem překvapit byla výše dividendy.

Mohlo dojít ke schválení 117 Kč/akcie, což je pro likviditní pozici ČEZu velmi bezpečná úroveň, nebo 145 Kč/akcie, což je úroveň, která může zamrzet, ale jen pokud by v blízké době došlo k opětovnému růstu cen elektřiny, a ČEZu tak tyto likvidní miliardy korun scházely pro krytí maržových obchodů. Bylo schváleno 145 Kč/akcie, kdy si stát prosadil svoji potřebu sanování potřeb státního rozpočtu 2023. 

Tato valná hromada a roční výročí projevu premiéra Fialy do části veřejného prostoru (byť nejvíce na Twitteru) vrátila otázku na zestátnění společnosti ČEZ. Tedy spíše na proceduru a časový rámec uvažovaného zestátnění. Jak to je od začátku, málo se mluví, jestli celá operace má smysl. A debata se koncentruje na techniku provedení zestátnění.

Ruská agrese na Ukrajině: Putin pozdravil davy lidí při mimořádné procházce na veřejnosti

29. 6. 2023

čas čtení 12 minut

 - V Rusku byl zadržen generál Sergej Surovikin

Generál Sergej Surovikin byl zadržen v Rusku, píše list Financial Times.

Surovikin nebyl od soboty viděn na veřejnosti. Deník New York Times s odvoláním na anonymní zdroje z amerických zpravodajských služeb uvedl, že Surovikin předem věděl o povstání vedeném šéfem Wagnera Jevgenijem Prigožinem, s nímž měl dobře medializované vazby. Surovikin je šéfem ruských vzdušných a kosmických sil a dříve byl vrchním velitelem Moskvy na Ukrajině.

Tři osoby obeznámené se záležitostí sdělily listu Financial Times, že Surovikin byl zadržen.

Není jasné, zda byl Surovikin obviněn jako osnovatel sobotního povstání vedeného Prigožinem, nebo byl pouze zadržen k výslechu.

Kreml i ruské ministerstvo obrany odmítly Surovikinův osud objasnit.

 20467

Závěrečný pochod Poslední generace

29. 6. 2023

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva

Čtvrtečním pražským pochodem ukončila Poslední generace kampaň za zklidňování dopravy. Průvod šel ze Štvanice k Muzeu a zúčastnilo se jej téměř sto osmdesát lidí včetně rodin s dětmi. Na hladký průběh protestu a bezpečnost dopravy dohlížela policie. 

 19879

Věřit. Chválit. Podporovat.

Formativní vysvědčení pro Andreje Babiše

29. 6. 2023 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Nepřetržitý proud zpráv o setrvalém prohlubování dna politické blbosti příjemně narušila zvěst o novém vrcholu v oblasti fact checkingu. Andrej Babiš sice neprospěl ve statistice a porodnictví, když vlastní neúspěch ve zvyšování porodnosti národa připsal na vrub vládě Petra Fialy, zato s excelencí premianta poučil svého dlouhodobě selhávajícího spolužáka ze sněmovní přípravné třídy Tomia Okamuru ve věci obranné smlouvy Česka s USA...

Jejich matka marně shání svatební šaty, aby je mohla pohřbít

29. 6. 2023

čas čtení < 1 minuta

Dvě čtrnáctiletá dvojčata Anna a Julie Aksenčenkovy byly mezi těmi, kdo v pizerii v Kramatorsku zemřely po zásahu ruskou raketou. Jejich matka nyní shání svatební šaty, aby mohla své dcery pohřbít. V Kramatorsku však žádné nejsou, žádný salon není otevřený. Silná bolest



 18950

HRW: OSN zapomněla na palestinské děti v Izraeli

29. 6. 2023

čas čtení 2 minuty

Generální tajemník OSN Antonio Guterres zveřejnil svou výroční zprávu o dětech a ozbrojených konfliktech. Jde o opravdový"seznam hanby", který kritizuje státní armády i nestátní ozbrojené skupiny za jejich závažné porušování práv dětí, píše Andrew Stroehlein ve svém pravidelném denním přehledu.

Ne všichni násilníci jsou však na seznamu uvedeni tak, jak by měli.

Celosvětově zpráva OSN v roce 2022 ověřila více než 24 000 případů, kdy ozbrojené síly nebo skupiny zabily nebo zranily děti; vystavily je sexuálnímu násilí, únosům nebo náboru jako vojáky; nebo zaútočily na školy a nemocnice.  



 20438

Kolaps Putinova režimu v důsledku státního převratu skutečně není dobrý nápad

29. 6. 2023 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Když během minulého víkendu médii a sociálními sítěmi otřásly zvěsti o možném pokusu o puč proti kremelskému režimu vedeném bývalým Putinovým chráněncem Jevgenijem Prigožinem, spousta liberálních pozorovatelů se netajila nadějí, že jsme možná svědky konce kleptokratické vlády Vladimira Putina. Na tyto a předchozí predikce o Putinově brzkém pádu však sedí úsloví „přání otcem myšlenky“ jako ulité, neboť se nezakládá na poctivém rozboru dané situace. A třebaže by si každý soudný člověk přál, aby v Kremlu vládla k demokracii inklinující politická třída, jež nepodniká invaze do sousedních zemí, jedná se v tuto chvíli o planou chiméru.

Ministerstvo financí, Ministerstvo životního prostředí a stavební spořitelny se dohodly na spolupráci v oblasti financování energetických úspor domácností

29. 6. 2023

čas čtení 5 minut

tisková zpráva

Možnost uspořit na energiích spojených s bydlením se otevře většímu okruhu obyvatel ČR

Ministerstvo financí ČR, Ministerstvo životního prostředí a Asociace českých stavebních spořitelen budou spolupracovat na podpoře energetické transformace českých domácností. Společně připravují systémové řešení, které urychlí zelenou transformaci a umožní snížení energetické náročnosti a modernizaci bytů a domů. Cílem je zajistit, aby občané ČR získali na jednom místě přístup k dostupným úvěrům, poradenství a dotacím pro investice do energetických úspor. Čelní zástupci institucí dnes záměr oficiálně stvrdili podepsáním Memoranda o spolupráci na energetické transformaci českých domácností.

 20055

Iniciativa z řad architektů, lékařů, studentů i učitelů spustila petici na podporu zklidnění dopravy

29. 6. 2023

čas čtení 5 minut

Tisková zpráva 

Zástupci a zástupkyně z několika pražských organizací a spolků vyzývají k dialogu nad zklidňováním automobilové dopravy v Praze. Pod petici, která vyzývá město ke snížení základní povolené rychlosti v ulicích širšího centra Prahy na 30 km/h, začínají sbírat podpisy veřejnosti. V petičním výboru jsou architekti, lékaři, odborníci na měření kvality vzduchu, ale i učitelé či lidé ze spolků, které dlouhodobě upozorňují na potřebnost zklidňování dopravy. Iniciativa zahájila sběr podpisů symbolicky při příležitosti finálního pochodu, který na podporu zklidňování dopravy v Praze pořádal spolek Poslední generace.



 20466

Byl identifikován lidský gen, který brání většině virů ptačí chřipky v přenosu na člověka

29. 6. 2023

čas čtení 4 minuty

Foto: Ptačí chřipka v mozku kuřecího embrya

Objev znamená, že na viry ptačí chřipky mohou být dříve zaměřena cílená řešení, která zabrání jejich přenosu na člověka, tvrdí vědci.

Vědci zjistili, že gen přítomný u člověka brání většině virů ptačí chřipky v přenosu z ptáků na lidi. Tento gen je přítomen u všech lidí a nachází se v plicích a horních cestách dýchacích, kde se viry chřipky množí. Vědci o něm věděli již dříve, ale antivirové schopnosti genu jsou novým objevem.

30537

Progres je evoluce a evoluce je ideologie přirozenosti

29. 6. 2023 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Žijeme nepochybně v ideologickém Babylonu. Významně to souvisí s roztroušením dlouho pevných třídních hranic, s dosažením určité míry životního standardu a z toho vyplývajícího uspokojení, v demokratických a stabilních společnostech také vysokého indexu bezpečí a svobody, dvou hlavních principů usměrňujících povahu společenských smluv. Souvisí to nepochybně i identitární politikou, která staví na odezírání postojů elektorátu prostřednictvím pokročilých nástrojů analýzy veřejného mínění a stejně pokročilém komunikačním průmyslu, který umí doručit k adresátovi na míru šité sdělení tím správným médiem. Politika se tak stává obětí identit, postojových a hodnotových komplexů, které je zjevně možné mutovat a (de)formovat prostřednictvím neurochirurgicky přesně designované komunikace. Technologické nástroje v tomto směru předbíhají lidský mozek a každý další zvyšuje pravděpodobnost vyšší míry manipulace. Přesto existuje pádný důvod hledat určité ideologické spojení, které překlene zmatek a vrátí té činné, pro futuro orientované části demokratických společností smysl a cíl.

Inflaci způsobily firmy nezřízeným zvyšováním cen, vládní škrty ani zvyšování úrokových měr proti ní nepomohou

29. 6. 2023

čas čtení 1 minuta

Anton Muscatelli, rektor Glasgow University, ekonom: Zajímavá analýza MMF o příčinách inflace. Stojí za to si připomenout, že doba absolutního růstu cen je dobou, kdy se můžete snažit skrýt relativní růst cen...

K inflaci v Evropě v posledních dvou letech nejvíce přispěly rostoucí zisky podniků, které zvýšily ceny více než prudce rostoucí náklady na dovoz energie. https://bit.ly/441jfya.

PS Tato analýza MMF si získává velkou pozornost. Aby bylo jasno: jde pouze o účetní cvičení. Neříká nic o příčinných souvislostech (nebo motivech). Mohla by souviset s rychlostí přizpůsobování cen versus mezd. Je třeba se podívat na ustálený stav podílů zisku/mzdy.



29592

Emeritní pražský biskup se odvolává k "demokracii", aby bránil snahu o porušování lidských práv

Duka, opět Duka

29. 6. 2023

čas čtení 2 minuty

Lidé z různých církví, co se jim nelíbí počínání paní Jany Jochové, která ve jménu své jediné, boží pravdy stále neochvějně na všech úrovních brojí proti potratům, homosexualitě, manželství pro všechny a neslušně tak mluví jiným do jejich životů, sepsali výzvu, píše na sociální síti Miroslav Tomanec. Je v ní žádost aby instituce v čele které stojí, již nebyla zařazena v oficiálních, vládních poradních strukturách. Asi pohár přetekl, když posledně začala zpochybňovat i volební právo žen... Pod dopisem jsou podepsání nimo jiné Tomáš Petráček, Benedikt Mohelník, Martina Viktorie Kopecká, Pastoral Brothers.


Byla zveřejněna výzva zástupců církví vládě, aby přestala aktivně spolupracovat s Aliancí pro rodinu, která sdružuje lidi a organizace s ultrakonzervativními názory, jejichž reprezentaci navenek zajišťuje zejména předsedkyně Jana Jochová. Ta se například nechala v jednom rozhovoru slyšet, že by se ve volebním právu klidně nechala zastupovat manželem, na to na Britských listech reagoval Boris Cvek (pozn. redakce).

31558

Připojte se k výzvě

Dětství bez násilí

29. 6. 2023

čas čtení 3 minuty

Do výzkumu, v jehož čele stál profesor Radek Ptáček, se zapojilo 1 013 rodičů s potomky do 18 let. Na tiskové konferenci jsme představili nejen samotný výzkum, ale také zde zazněly argumenty, jak zásadně negativní mají fyzické tresty dopad na vývoj dětí a jaké kroky je potřeba udělat. 

Fakta:

Všechny formy násilí bez ohledu na povahu nebo intenzitu jsou škodlivé a způsobují dětem zcela zbytečná zranění, bolest, podkopávají u nich pocit vlastní hodnoty a brání jim v optimálním psychickém vývoji.  

Bití v dětství nese vážné riziko rozvoje duševních onemocnění, přenos násilí do blízkých vztahů v dospělosti či výrazné tendence k somatickým onemocněním. 

Fyzické tresty jsou právně nepřijatelné v 65 zemích a dalších 27 zemí deklarovalo, že se k nim připojí. Česká republika se zavázala ukotvit tato opatření v zákoně již v roce 2007, ale dosud se tak nestalo. K zakotvení nepřijatelnosti nás opakovaně vybízí Evropský soud pro lidská práva, Výbor OSN pro práva dětí a i český Výbor pro práva dítěte, který je poradním orgánem vlády. 

Nepřijatelnost fyzických trestů, které dětem působí bolest a ponížení, má zakotvit chystaná novela občanského zákoníku v podobě morálního pravidla, které přispěje k větší ochraně dětí. Usilujeme také o rozvoj sítě podpůrných služeb pro rodiny v krizových a zátěžových situacích, dále o podporu programů pozitivního rodičovství či zakotvení duševní gramotnosti a socio-emočních dovedností do kurikula škol.

Výzva

Chceme, aby Česká republika byla místem, kde všechny děti mají právo na dětství bez násilí. Aby v rodině ani jinde nebylo tolerováno týrání, zanedbávání, zneužívání či jiné formy násilí včetně jakýchkoli tělesných trestů. Zatím tomu tak bohužel není.

Proto  chceme:

  • zajistit plnění mezinárodních standardů multioborové péče o děti ohrožené násilím v celé České republice nejpozději do roku 2030  
  • ukotvit nepřijatelnost tělesných trestů v občanském zákoníku a přihlásit se tak k myšlence, že násilí mezi blízkými nemůžeme tolerovat v žádné podobě
  • existenci státem garantované  sítě preventivních služeb pro děti a jejich blízké tak, aby každý zasažený násilím našel včas účinnou pomoc
  • podniknout kroky k tomu, aby každý rodič v České republice měl přístup k informacím, že i mírné formy násilí negativně ovlivňují vývoj dětí a vztahy v rodině, a k podpoře, jak vychovávat děti bez násilí
Dočíst se o zdůvodnění výzvy a připojit se k ní můžete zde.

29547

Kdo způsobil inflaci? Třeba... Beyoncé?

29. 6. 2023 / Jiří Hlavenka

čas čtení 7 minut

Takovéto články jsou STRAŠNĚ důležité (překlad z The Atlantic prostřednictvím DeepL a úpravy Jiřího Hlavenky). Pomáhají nám poznat hybné páky ekonomiky a společnosti - pomáhají nám pak hledat vhodnou reakci na ně. Moc bych si přál, aby se takovéto materiály objevovaly častěji i u nás. Je tu pár skvělých lidí, kteří jsou schopni je psát a taky píší - namátkou Luděk Niedermayer (už se sakra vraťte a pojďte pomoct to tady dávat do kupy), David Klimeš (teda někdy by pro ostrý obrat zabíjel, ale furt jinak supr), pánové z CERGE-EI atd. Tohle má opanovávat veřejný prostor - hledat stručná, srozumitelná vysvětlení pro širokou populaci. Musíme se naučit toto chápat, jinak budeme pořád podléhat pištcům. Místo toho dnes facebookový buzz opanovala zpráva, že Babiš našel tajný deník ze svého mládí, kde se píše, kdy se poprvé pokadil.

30160

Povzdech nad pojetím demokracie

29. 6. 2023 / Matěj Metelec

čas čtení 1 minuta

Všechny úvahy o tom, proč někdo někoho (kdo se nám nelíbí) volí, proč věří dezinformacím, proč se neumí správně rozhodovat, proč nechápe co je pro něj dobré atd., a snahy generovat různé typy "gramotností", které by těm negativním věcem měly zabránit, jsou vlastně (marnou) snahou zalepit jednu obří díru v našem pojetí demokracie.
Kdysi, v 60. letech, tu naposled bylo dost energie, vůle a dobré víry, aby se realizovaly vize spojené mimo jiné s představami o participativní demokracii, ale rovněž "socialismu s lidskou tváří" a tou byla demokratizace pracoviště.
Jak na Východě tak na Západě skončily ty snahy ve psí, demokracie se stabilizovala znovu jako to, jak jí chápali američtí politologové 50. let, tj. volební metoda, a možnost zobousměrnit kapiláry moci upadla v zapomnění. Netuším, jak tenhle směr obnovit, ale mám silný pocit, že by nám to nejen se současnou krizí demokracie a reprezentace pomohlo.

Autor publikoval glosu na sociální síti.

30537

Tertium non datur?

29. 6. 2023 / Matěj Metelec

čas čtení 3 minuty

Nedá se jednoduše říct, že liberalismus v konfrontaci s politikou identit prohrává. Spíš to vypadá, jako by si kolektivní identity v globalizovaném světě začaly nárokovat práva liberálních individuí. Po celém světě se vrací národní konzervatismus, který se po diskreditaci socialismu stal jediným relevantním vyzyvatelem liberální hegemonie. Krom starých národních a etnických identit se však s úspěchy politiky identity objevují identity nové, které se nespojují s národním konzervatismem, ale s (nejasně definovaným) progresivismem, který se nadto často odpůrci používá prostě jako nadávka. První z nich možná šturmuje směr minulost, která nikdy neexistovala, má však přinejmenším poměrně jasné představy o svých cílech. Tomu druhému hraje do karet globalizovaný svět, postrádá ale jakoukoli ucelenější vizi a má sklon stát se chuchvalcem nespojitých střetů, které jsou vedeny pod vlajkou lidských práv. Paradoxně toutéž zástavou, pod kterou dříve konzervativci bojovali proti komunistickému impériu Zla.

 20353

Čas na to, aby volební systém držel krok s umělou inteligencí, se krátí, tvrdí britské regulační orgány

28. 6. 2023

čas čtení 3 minuty

Britský regulační orgán dohlížející na volby vyzývá účastníky volebních kampaní, aby se chovali zodpovědně v obavách z možného zneužití generativní umělé inteligence.

Čas na přijetí rozsáhlých změn, které by zajistily, že britský volební systém bude před příštími parlamentními volbami držet krok s pokrokem v oblasti umělé inteligence, se krátí, obávají se regulátoři.

V Moskvě byli údajně zatčeni velitel ruské armády Surovikin a jeho zástupce

28. 6. 2023

čas čtení 1 minuta

Aktualizace: List Moscow Times potvrdil Surovikinovo zatčení:

Podle listu New York TImes věděli předem o Prigožinově povstání.





Ruská agrese na Ukrajině: Počet obětí útoku v Kramatorsku stoupl na osm

28. 6. 2023

čas čtení 9 minut


Tři děti mezi mrtvými při ruském útoku, který zasáhl pizzerii na východě Ukrajiny; šéf NATO řekl, že aliance je připravena čelit jakékoli hrozbě "ze strany Minsku nebo Moskvy

Tyto dvě čtrnáctileté sestry-dvojčata zabili Rusové v Kramatorsku:

- Počet obětí ruského raketového útoku na nákupní centrum a oblíbenou restaurační čtvrť ve východoukrajinském městě Kramatorsk se podle státních záchranných služeb zvýšil na osm, včetně tří dětí. V místě se nachází restaurace Ria, která je oblíbená mezi místními obyvateli a zahraničními zpravodaji pokrývajícími probíhající válku.

- Ukrajinský ministr obrany tvrdí, že ukrajinské síly dosáhly "určitých úspěchů", které nebyly zveřejněny, a že většina rezervních jednotek musí být teprve nasazena.


Oleksij Reznikov řekl listu Financial Times, že znovudobytí malých vesnic od ruské okupace v posledních týdnech "není hlavní událostí" v plánovaném útoku Kyjeva.

    Až k ofenzívě dojde, všichni to uvidíte... Všichni uvidí všechno.

Reznikov zřejmě reaguje na komentáře médií o pomalém postupu ofenzívy proti silně zakopaným ruským pozicím.

Hlavní ukrajinské vojenské rezervy, včetně většiny brigád nedávno vycvičených na Západě a vybavených moderními tanky a obrněnými vozidly NATO, zatím nebyly v operaci použity, uvedl Reznikov.

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
38347