Velká Británie a 37 dalších zemí předává zvěrstva spáchaná Ruskem na Ukrajině Mezinárodnímu trestnímu soudu

3. 3. 2022

čas čtení 11 minut

- Spojené království a 37 dalších zemí oficiálně postoupilo Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) zprávy o zvěrstvech spáchaných na Ukrajině.


Podle pravidel ICC takové postoupení ze strany členských států znamená, že žalobce nemusí před zahájením vyšetřování získat souhlas soudců ICC, což celý proces urychluje.

Žalobu proti Rusku za zvěrstva páchaná na Ukrajině podpořil největší počet zemí v historii ICC.

"Putinova vojenská mašinérie nevybíravě útočí na civilisty a rozbíjí města po celé Ukrajině," uvedla v prohlášení britská ministryně zahraničí Liz Trussová. "Vyšetřování barbarských činů Ruska Mezinárodním trestním soudem je naléhavě nutné a je správné, aby odpovědné osoby byly pohnány k odpovědnosti. Spojené království bude úzce spolupracovat se spojenci, aby zajistilo, že spravedlnosti bude učiněno zadost."

- Mezinárodní trestní soud potvrdil, že zahajuje vyšetřování situace na Ukrajině.

V prohlášení žalobce ICC Karim AA Khan QC píše:

    Dne 28. února jsem oznámil své rozhodnutí požádat o povolení zahájit vyšetřování situace na Ukrajině na základě dřívějších závěrů mého úřadu, které vyplynuly z předběžného šetření a které se týkají všech nových údajných trestných činů spadajících do pravomoci Mezinárodního trestního soudu (dále jen "ICC" nebo "Soud").

    V témže prohlášení jsem uvedl, že aktivní vyšetřování mého Úřadu by se výrazně urychlilo, pokud by stát, který je smluvní stranou Římského statutu (dále jen "Statut"), postoupil situaci mému Úřadu, jak stanoví článek 14 Statutu....

    Před několika okamžiky jsem předsednictvu Mezinárodního trestního soudu oznámil své rozhodnutí okamžitě zahájit aktivní vyšetřování situace. Naše práce na shromažďování důkazů byla nyní zahájena.


Celkem 39 států ICC postoupilo zvěrstva k vyšetřování.

- V pátek se má konat neplánované zasedání ruské Rady federace, což v Moskvě vedlo k rozsáhlým spekulacím, že by země mohla zavést mimořádný stav.

Zavedení stanného práva by dalo úřadům rozsáhlé pravomoci k omezení svobody pohybu a svobody projevu. Válečný stav byl v moderním Rusku zaveden již několikrát.

Taťána Stanovajová, významná ruská politická analytička a zakladatelka R.Politik ve středu večer na Twitteru uvedla, že zavedení stanného práva by bylo "logickým scénářem".

 
"Vyhlášení válečného stavu umožní úřadům zavést vojenskou cenzuru, zvýšit utajení činnosti státu a místních orgánů."

Podle nezávislého monitorovacího webu OVD-Info bylo dosud v celém Rusku během protiválečných protestů zadrženo více než 6 500 Rusů.

Od začátku války Rusko rovněž zaznamenalo rozsáhlé zásahy proti svým nezávislým médiím. V úterý ruský generální prokurátor nařídil mediálnímu dohledu v zemi zablokovat liberální rozhlasovou stanici Echo Moskvy a poslední zbývající opoziční televizní kanál Dožď TV.

V pátek se má také sejít Duma, aby projednala nový zákon, který by trestal "šíření dezinformací o ozbrojených silách Ruské federace v jakýchkoli vojenských konfliktech" až 15 lety vězení.


- Podle NBC News USA dodaly Ukrajině stovky raket Stinger v rámci balíku pomoci ve výši 350 milionů dolarů, který Bidenova administrativa oznámila minulý týden.


Představitelé Kongresu sdělili televizi NBC, že USA v pondělí dodaly více než 200 těchto raket:

Balík zahrnuje také protitankové střely Javelin a munici, které ukrajinská vláda podle svých slov potřebuje k boji proti postupující ruské armádě.

Střely Stinger lze použít k sestřelování letadel. Během studené války americká vláda tajně dodávala afghánským odbojářům stingery, aby mohli sestřelovat ruské vrtulníky nad Afghánistánem.

Německo minulý víkend oznámilo, že také posílá na Ukrajina posílá 500 raket Stinger.

- Americký ministr zahraničí Antony Blinken předtím oznámil další sankce vůči Rusku, tentokrát zaměřené na obranný průmysl a rozšíření omezení vývozu špičkových technologií do Běloruska.

"Celkem bude označeno 22 ruských subjektů souvisejících s obranou, včetně společností, které vyrábějí bojová letadla, bojová vozidla pěchoty, rakety, bezpilotní letadla, systémy elektronického boje - právě ty systémy, které jsou nyní používány k napadání ukrajinského lidu, porušování lidských práv a mezinárodního humanitárního práva," uvedl Blinken.

"Zavádíme také kontroly vývozu do Běloruska, abychom Lukašenkův režim pohnali k odpovědnosti za to, že je spolubojovníkem ve válce, kterou si prezident Putin vybral. Přiškrtíme Bělorusku možnost dovážet klíčové technologie," dodal Blinken.


- Mluvčí Pentagonu John Kirby hovořil s novináři o rozhodnutí USA odložit zkušební odpálení mezikontinentální balistické rakety Minuteman III. "Toto rozhodnutí jsme nepřijali lehkovážně, ale naopak proto, abychom ukázali, že jsme zodpovědnou jadernou mocností," řekl Kirby. "Určitě bychom byli rádi, kdyby nám Moskva oplatila tím, že zmírní rétoriku ohledně jaderného postoje."

Kirby rovněž potvrdil, že americké a spojenecké zbraně jsou Ukrajincům nadále dodávány. "Bezpečnostní pomoc nadále proudí, a to nejen ze Spojených států, ale i od mnoha našich spojenců a partnerů, a to dokonce i v poslední době, dokonce jen za posledních 24 hodin," řekl Kirby. "Vynakládáme veškeré úsilí, abychom Ukrajincům poskytli co nejvíce bezpečnostní pomoci, a to co nejrychleji."

Pokud jde o zdržení rozsáhlé ruské vojenské kolony, která směřovala ke Kyjevu, Kirby nabídl tři vysvětlení, že Rusové přeskupují a přehodnocují svou taktiku, mají potíže s logistikou a zásobováním a za třetí, způsobuje to ukrajinský odpor.

- Neuvěřitelně drahou,  512 stop dlouhou jachtu ruského miliardáře Ališera Usmanova ve středu zabavily německé úřady v návaznosti na sankce uvalené EU.
Evropská unie v pondělí uvalila sankce na ruského miliardáře Ališera Usmanova. O dva dny později se Forbes od tří zdrojů z jachtařského průmyslu dozvěděl, že jeden z jeho cenných majetků - 512 stop dlouhou jachtu Dilbar v hodnotě téměř 600 milionů dolarů - zabavily německé úřady v severním Hamburku.

Loď byla od konce října v hamburských loděnicích německé loděnické firmy Blohm+Voss, kde probíhala její přestavba. Zdroje  uvedly, že německá vláda majetek zmrazila a že pravděpodobně v důsledku toho zaměstnanci Blohm+Voss, kteří na jachtě pracovali, ve středu nepřišli do práce.

Usmanov koupil jachtu Dilbar v roce 2016 za údajných 600 milionů dolarů od německé loděnice Lürssen, která mu ji na zakázku stavěla 52 měsíců. Firma ji označuje za "jednu z nejsložitějších a nejnáročnějších jachet, které kdy byly postaveny, a to jak z hlediska rozměrů, tak i technologie". S 15 917 tunami je to největší motorová jachta na světě podle prostornosti a obvykle ji obsluhuje posádka 96 osob. Dilbar se může pochlubit největším bazénem, jaký kdy byl na jachtě instalován, a také dvěma helikoptérovými plošinami, saunou, salonem krásy a posilovnou. Její plyšový interiér má více než 1 000 polštářů na pohovkách a ve 12 apartmá může ubytovat až 24 osob.


- Úřad OSN pro lidská práva dnes potvrdil, že od začátku konfliktu do půlnoci 1. března bylo na Ukrajině zabito 227 civilistů a 525 jich bylo zraněno
, ale domnívá se, že skutečný počet obětí je "podstatně vyšší".

- Čína požádala Rusko, aby nenapadalo Ukrajinu, dokud neskončí zimní olympijské hry v roce 2022,
čímž odhalila, že čínští představitelé měli předem   povědomí o Putinových plánech na invazi na Ukrajinu, informoval deník New York Times.


- V internetovém příspěvku poradce ministerstva vnitra Anton Heraščenko uvedl, že při raketovém úderu poblíž kyjevského nádraží mohlo dojít ke zničení rozsáhlého zásobování teplem, což mohlo způsobit, že některé části Kyjeva zůstaly během mrazů bez tepla
. Ruský letecký útok ve středu zasáhl jižní nádraží v Kyjevě, kde jsou evakuovány tisíce žen a dětí, uvedla v prohlášení ukrajinská státní železniční společnost Ukrzaliznytsya. Nádražní budova utrpěla menší škody a počet případných obětí zatím není znám, uvedla a dodala, že vlaky stále jezdí.

- Ukrajinské hlavní město Kyjev se ocitlo pod dalším silným ostřelováním, protože ruské síly zesílily svou ofenzívu a přesunuly své jednotky blíže k hlavnímu městu ve zjevné snaze obklíčit ho.

- Ruští výsadkáři se vylodili v druhém ukrajinském městě Charkově po několikadenním bombardování, při kterém zahynuly nebo byly zraněny desítky civilistů. Ve středu zemřeli další čtyři lidé, uvedly místní úřady a dodaly, že město je stále pod ukrajinskou kontrolou.

- Úřady ve strategicky důležitém jižním městě Cherson u Černého moře popřely tvrzení Ruska, že jeho síly dobyly toto své první velké město invaze, a uvedly, že padl pouze přístav a vlakové nádraží.

- Strategicky důležité přístavní město Mariupol u Azovského moře je údajně také obklíčeno ruskými jednotkami. "Nemůžeme ani vynášet raněné z ulic, z bytů, protože ostřelování neustává," řekl jeho starosta.

- Podle ukrajinské záchranné služby bylo zabito více než 350 ukrajinských civilistů a přes 2 000 jich bylo zraněno. Podle ní byly zničeny stovky objektů včetně dopravních zařízení, nemocnic, mateřských škol a domů.

- Ukrajina prohlásila, že během prvních šesti dnů invaze Moskvy bylo zabito téměř 7 000 ruských vojáků a že Kreml jeho zemi bombami a leteckými údery nezlikviduje.

- Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že od začátku kampaně zahynulo na Ukrajině 498 ruských vojáků. Bylo to jeho první prohlášení o obětech.

- Valné shromáždění OSN drtivou většinou odhlasovalo odsouzení ruské invaze na Ukrajinu a vyzvalo k okamžitému stažení jeho sil. Pro rezoluci hlasovalo 141 ze 193 členských států, 35 se zdrželo hlasování a pět států - Rusko, Bělorusko, Sýrie, Severní Korea a Eritrea - hlasovalo proti.

- Druhé kolo jednání mezi Ukrajinou a Ruskem by mělo údajně začít ve čtvrtek. Jeden z ruských vyjednavačů uvedl, že na pořadu jednání je příměří, ale Ukrajina prohlásila, že požadavky Moskvy jsou nepřijatelné a že Rusko musí přestat bombardovat ukrajinská města, než bude možné očekávat jakýkoli pokrok.

- Polská policie varovala, že po sociálních sítích kolují falešné zprávy o násilných trestných činech páchaných lidmi prchajícími z Ukrajiny poté, co polští nacionalisté v noci na dnešek napadli a týrali skupiny lidí z Afriky, jižní Asie a Blízkého východu, kteří překročili hranice.



1
Vytisknout
6242

Diskuse

Obsah vydání | 4. 3. 2022