Ukrajina: Ruští vojáci systematicky střílí na civilisty a na ženy s dětmi

6. 3. 2022

čas čtení < 1 minuta

Pozor, toto video zaznamenalo střelbu na prchající matku.




Čirá hrůza: Ruští vojácí záměrně zabíjejí ukrajinské civilisty, kteří se snaží prchat. Matka a dvě děti byly usmrceny a otec zraněn minometnou střelou, když se stovky civilistů snažily uniknout do bezpečí. Lynsey Addario, fotograf deniku New York Times, toho byl svědkem. 




 18498

V ukrajinském zajetí: Hovoří tři vysocí ruští důstojníci

6. 3. 2022

čas čtení 14 minut

 


Astachov:
Členové tisku.

Dobrý den všem. Rád bych se vám okamžitě omluvil. Za  to, co se děje.  Znáte okolnosti, které nás sem přivedly.  Toto setkání není zcela normální, opravdu je nenormální, abych tak řekl. A protože jsme poprvé před kamerami, dáváme náš první interview, jsme trošku zmatení, jestli se zarazíme, pomozte nám trochi svými otázkami, aby rozhovor zněl víceméně normálně.

Pro začátek se představíme, že jsem, všichni jsme policisté, policejní důstojníci z Ruské federace, zastupuji jednotku speciálního útvaru rychlého nasazení.

Ano, mám hodnost podplukovníka na pozici staršího vedoucího komisaře. Jmenuji se Astachov, Dmitrij Michajlovič.

Astachov Dmitrij Michajlovič, ano.

A narozený dne 30. 9. 1974.

 18495

O chování ruské policie - svědectví z Petrohradu

6. 3. 2022

čas čtení 1 minuta

Toto je svědectví Saši Skočilenko, nezávislé umělkyně a hudebnice z Petrohradu, po účasti na demonstraci proti vražedné Putinově agresi na Ukrajině:


Byl jsem propuštěna poté, co jsem strávila  noc v ÚVV (na policii) Puškinského obvodu. Máme vážné stížnosti v souvislosti se svým  zadržením. Muži byli drženi v celách po třech nebo čtyřech s jedinou lavicí. Nebyly tam žádné přikrývky, žádné oblečení, žádné jídlo. Na záchod je pustili až po 10-15 minutách klepání. Cely byly neuvěřitelně špinavé, stěny byly potřísněné výkaly a byl zde cítit silný zápach moči. Světla nebyla v noci zhasnutá. Dvakrát mě vzbudil službu konající důstojník Zacharov, který křičel "prověrka!". Včera zadržený 64letý chlapík požádal o návštěvu lékaře a službu konající Zacharov mu řekl: "Zlomte si dvě žebra a vykuřte si péro". Takhle na vězně křičel celou noc. Byla jsem v cele sama, ale nezamhouřila jsem oka. Nedali mi žádné jídlo, nenechali mi předat spoustu věcí. Ráno nám nedovolili telefonovat. Odvezli nás od soudu v kleci v policejním antonu.

Меня выпустили) провела ночь в Пушкинском ОВД У нас серьезные жалобы по содержанию. Ребята находились в камерах по трое-четверо с одной скамейкой. Не было одеял, белья, еды, в туалет выпускали после 10-15 минут стука. В камерах было невероятно грязно, стены были измазаны экскрементами, и очень пахло мочой. Свет на ночь не выключали. Меня два раза дежурный Захаров разбудил криками "проверка". 64-х летний чувак, которого задержали вчера просил вызвать ему врача и дежурный Захаров сказал ему: "выломай себе два ребра и пососи свой х**". Орал в таком духе на заключённых всю ночь. Я была в камере одна, но не поспала ни секунды. Едой не кормили, много чего не разрешили передать. С утра не разрешали позвонили. Обратно из суда нас везли за решеткой.


Ema Čulík k tomu poznamenává: Saša Kočilenko dodává, že dva její přátelé byli nyní odsouzeni za druhou účast na demonstraci do vězení každý na jeden měsíc. Její kamarádka ji prosí, aby už demonstrovat nešla. Ráda bych věděla, jak bojovat proti tomuto porušování lidských práv.

Ukrajinská armáda uvádí, že od začátku invaze zahynulo více než 11 000 ruských vojáků

6. 3. 2022

čas čtení 15 minut

- Ruské rakety zcela zničily civilní regionální letiště Vinnycja.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že ruské rakety v neděli zcela zničily civilní letiště v hlavním městě Vinnycké oblasti na středozápadě země.

Dříve úřady uvedly, že záchranné služby pracují na hašení požárů na letišti způsobených raketovými údery.


- Rusko a Ukrajina se vzájemně obviňují, evakuace z Mariupolu opět selhala

Proruští separatisté a ukrajinská Národní garda se v neděli vzájemně obvinili, že se jim nepodařilo zřídit humanitární koridor z ukrajinského města Mariupol, což je již druhý pokus obou stran o jeho zajištění.

Televize Ukrajina 24 ukázala bojovníka Azovského pluku Národní gardy, který uvedl, že ruské a proruské síly, které obklíčily přístavní město s přibližně 400 000 obyvateli, pokračovaly v ostřelování oblastí, které měly být bezpečné.

Agentura Interfax citovala představitele doněcké separatistické správy, který obvinil ukrajinské síly z nedodržování omezeného příměří.

Separatistický představitel uvedl, že město opustilo pouze asi 300 lidí. Ukrajinské úřady již dříve uvedly, že plánují evakuovat z Mariupolu přes 200 000 lidí.

- Jedno z posledních nezávislých médií v Rusku, Mediazona, uvedlo, že bylo úřady zablokováno kvůli svému zpravodajství o invazi Moskvy na Ukrajinu.

"Roskomnadzor začal blokovat Mediazonu," uvedl tento zdroj v prohlášení s odkazem na ruský regulační orgán pro komunikace.

"Protože poctivě informujeme o tom, co se děje na Ukrajině, a invazi nazýváme invazí a válku válkou," dodal.

V prohlášení se dále uvádí, že Rusko v posledních dnech zavedlo "vojenskou cenzuru a v zemi nezůstala téměř žádná nezávislá média".

Vydavatel listu Pjotr Verzilov uvedl, že budou "i tak pokračovat v práci a informovat o válce".


- Porážka Vladimira Putina při dobývání Ukrajiny může trvat roky, připustil britský vicepremiér,  labouristé obvinili vládu z příliš pomalého postupu v otázce sankcí.

Dominic Raab prohlásil, že lidé, kteří si myslí, že krizi lze vyřešit během několika dní, "si dělají iluze" a že NATO bude muset "prokázat určitou strategickou vytrvalost" ve snaze donutit ruskou armádu k ústupu.

Raab řekl, že Putin se uchyluje ke "stále brutálnější taktice, aby se pokusil získat zpět iniciativu", protože vojenská kampaň vedená z Moskvy se "zadrhla".


- Ukrajinský prezident varuje, že  se ruské jednotky chystají bombardovat Oděsu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj informoval, že se ruské síly připravují na bombardování města Oděsa na ukrajinském pobřeží Černého moře.

"Rakety proti Oděse? To bude válečný zločin," řekl v televizním projevu.

- Ukrajinská armáda uvádí, že od začátku invaze zahynulo více než 11 000 ruských vojáků.


Podle zprávy generálního štábu ukrajinských ozbrojených sil zveřejněné na internetových stránkách ukrajinského ministerstva obrany bylo rovněž zničeno celkem 285 ruských tanků, 109 dělostřeleckých systémů, 44 letadel a 48 vrtulníků.

"Jen včera bylo do centrální městské nemocnice v obci Bryanka v Luhanské oblasti převezeno více než 650 zraněných příslušníků ruských okupačních sil," dodává zpráva.

"Všichni jsou většinou ve vážném stavu... po poskytnutí první pomoci byli doprovázeni ozbrojeným konvojem z pravidelných jednotek ruských ozbrojených sil na linii bojů. Je známo, že personál 6. samostatného motostřeleckého pluku je vystrašený a demoralizovaný a hledá cesty k dezerci."

- Ukrajinské záchranné služby hlásí oběti ruského raketového úderu, který zasáhl obytné domy v Žytomyrské oblasti, asi 140 km severozápadně od Kyjeva.

Při útoku ve městě Ovruč bylo zničeno asi 15 soukromých domů, uvedla dnes ráno ukrajinská státní služba pro mimořádné situace v aktuálním sdělení na svém oficiálním účtu na Telegramu.

Při samostatném útoku v Korostenu, městě jižně od Ovruče, byl podle agentury při nočním raketovém útoku údajně zabit jeden člověk a dva zraněni.

Zničeno prý bylo deset soukromých domů a jedna budova vyhořela. Ze sklepa bylo zachráněno pět dětí.



Rozhovor Britských listů 473. Ukrajina. Zahyneme všichni?

3. 3. 2022

čas čtení 1 minuta


Změnilo se všechno a více než týden nyní všichni žijeme v nesmírně nebezpečné, dosud nevídané éře. Šílená, iracionální, šokující a nyní nesmírně brutálně Ruskem vedená Putinova válka proti Ukrajině a jejímu civilnímu obyvatelstvu ohrožuje válečnými zločiny Vladimíra Putina nás všechny. Jan Čulík o tom hovoří s vojenským odborníkem Britských listů Karlem Dolejším. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 4. března 2022.

Zelenskij: Bylo to všechno z Ruska pečlivě naplánováno

6. 3. 2022

čas čtení 3 minuty

Nedělní projev Volodymyra Zelenského:


Přeji ukrajinskému lidu vítězství. To slyšíme od našich přátel. Tato slova jsou důležitými slovy podpory. Ale také podpořená konkrétními činy. Každý večer hovořím s vedoucími představiteli mezinárodních organizací v různých zemích.

 18486

Čím více se Ukrajina brání, tím větší je nebezpečí pro NATO. Mělo by jednat hned, aby zastavilo masakr

6. 3. 2022

čas čtení 5 minut

 
Západní demokracie budou do tohoto konfliktu vtaženy. Je načase, aby pohrozily Vladimiru Putinovi bezletovou zónou


Může Ukrajina vojensky využívat času ? Dokud existuje vůle bojovat, mohou vojáci a občané země doufat, že se jim podaří ruské útočníky unavit, ba dokonce odrazit. Jejich dilema je však strašné. S tím, jak se bombardování Vladimira Putina stává barbarštějším a nevybíravějším, lidské oběti odporu denně rostou. Pokud se udrží, přijdou jim západní mocnosti opožděně na pomoc? ptá se Simon Tisdall.

Čas ruskému prezidentovi nepřeje. Obětí přibývá. Jeho vojenský bleskový útok ve stylu nacistické okupace nezabral. Jeho branci jsou údajně demoralizovaní, jeho válečná mašinérie může přestat fungovat. Putinova  pýcha ničí ruskou ekonomiku. Protesty doma odrážejí novou politickou zranitelnost. Putina vyšetřují  prokurátoři pro válečné zločiny v Haagu.

 18496

Není pan generál Pavel poněkud zmatený?

6. 3. 2022 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Generál Pavel má na svém Facebooku přeškrtnutou komunistickou rudou hvězdu. Má to být kritika současného Ruska.

Pan Pavel opravdu neví, že Putinův režim je ultrapravicový a s někdejším komunismem nemá nic společného?

Na Ukrajinu protiprávně zaútočil ultrapravicový režim, o kterém mnozí (a nejenom západní) akademici dnes hovoří jako o fašistickém režimu. To rudá pěticípá hvězda na jeho Facebooku je jako něco mezi anachronismem a nepochopením

Kandidát na českého prezidenta se nezdá být zrovna informován o mezinárodní situaci... :(




 18262

Je ruské letectvo skutečně neschopné provádět komplexní letecké operace?

6. 3. 2022

čas čtení 13 minut

 Po více než týdnu od ruské invaze na Ukrajinu ruské letectvo dosud nezahájilo rozsáhlé operace. Nečinnost v prvních dnech lze přičítat různým faktorům, ale pokračující absence velkých leteckých operací nyní vyvolává vážné otázky ohledně schopností ruského letectva, píše  Justin Bronk z britského výzkumného institutu RUSI.

Jedním z největších překvapení počáteční fáze ruské invaze na Ukrajinu byla neschopnost flotil stíhacích a stíhacích bombardovacích letounů ruských vzdušných a kosmických sil (VKS) získat vzdušnou převahu nebo nasadit významnou bojovou sílu na podporu nedostatečně výkonných ruských pozemních sil. První den invaze se očekávaná série rozsáhlých ruských leteckých operací v návaznosti na počáteční údery balistickými raketami a raketami s plochou dráhou letu neuskutečnila.

 18494

Zelenského poradce říká, že Rusko si začíná uvědomovat skutečnou cenu své války na Ukrajině

5. 3. 2022

čas čtení 4 minuty


Jeden z ukrajinských vyjednavačů v rozhovorech o příměří s Ruskem říká, že po deseti dnech války, kdy Ukrajina kladla nečekaně tvrdý odpor, došlo na ruské straně ke znatelnému posunu

.
Mychajlo Podoljak, hlavní poradce prezidenta Volodymyra Zelenskéhk uvedl, že ačkoli ruská strana zatím nezměnila své požadavky na ukrajinskou kapitulaci, vycítil, že se její postoj mění, protože válka a bezprecedentní západní sankce si vybírají svou daň.

"Na samém začátku války trvali na úplné dominanci. Nečekali, že Ukrajina bude klást tak tvrdý odpor," řekl v sobotním rozhovoru pro kanadský list Globe and Mail. "Skutečnou cenu války si začínají uvědomovat až nyní. A nyní začínáme vést konstruktivní jednání."

 18493

Putina obdivovala jak krajní pravice, tak krajní levice. Teď jsme se všichni obrátili proti silovikům

5. 3. 2022

čas čtení 5 minut

Nejhorší lidé na Západě byli pro Putina. Omlouvali jeho imperialistickou ideologii a zločiny proti lidskosti a nikdy nezaplatili za to, že olizovali boty diktátorovi, píše Nick Cohen. Naopak, vyvedli Británii z Evropské unie a ovládli Labouristickou stranu. Získali prezidentské posty ve Spojených státech a v České republice a ovládli politiku a média v Maďarsku.

Divoký útok Vladimira Putina na ukrajinskou demokracii je nyní poslal na bezhlavý ústup. Nic neilustruje jejich paniku lépe než to, že Marine Le Penová musela popřít, že nařídila zničit 1,2 milionu předvolebních letáků, na nichž byly její fotografie, jak Putinovi pevně tiskne ruku, jako by mu děkovala za všechny peníze, které jí půjčil.

 18488

Jak Rusové střílí na novináře

5. 3. 2022

čas čtení 17 minut



- Humanitární situace v jihoukrajinském přístavu Mariupol je "katastrofální" a je nezbytné evakuovat civilisty, varoval vysoký představitel nevládní organizace Lékaři bez hranic (MSF).

. Vynikající a děsivé fotografie Emilia Morenattiho:
 
- Takto stříleli ruští vojáci na televizní tým ze Sky News, přestože se jeho členové opakovaně a jasně identifikovali jako novináři. Reportéra postřelili do zad a kameramanova ochranná vesta byla kulkami zasažena dvakrát:

Delší verze této reportáže je ZDE

- Podle vysokého komisaře OSN pro lidská práva zaznamenala OSN jen v pátek na Ukrajině 351 mrtvých a 707 zraněných civilistů.

 18491

Svět v noci ze čtvrtka na pátek těsně unikl jaderné katastrofě

5. 3. 2022

čas čtení 4 minuty

- Petrohrad pátek večer. Demonstrace na podporu Ukrajiny:




- Novináři z televize Sky News byli v pondělí na Ukrajině násilně přepadeni, když se pokoušeli vrátit do Kyjeva. Děsivé záběry zveřejněné v pátek ukazují výbuch a následnou palbu kulek, které zasáhnly vozidlo týmu, než uprchli do nedalekého skladu.

"Kulky kaskádovitě prolétly celým vozem, stopy, záblesky kulek, sklo čelního okna, plastová sedadla, volant a palubní deska se rozpadly.  Později nám Ukrajinci řekli, že nás přepadl diverzní ruský průzkumný oddíl. Bylo to profesionální, střely neustále narážely do auta. Věděli jsme, že se musíme dostat ven, abychom přežili, ale přicházející palba byla intenzivní."

Jeden novinář dostal dvě rány do  neprůstřelné vety a další byl zraněn. Tým se mezitím vrátil do Spojeného království.

"Vzpomínám si, že jsem přemýšlel, jestli bude moje smrt bolestivá," řekl reportér Sky News Stuart Ramsay a vzpomínal na okamžiky předtím, než se stal terčem střelby. Byl postřelen do zad.  "Ale překvapilo mě, že postřelení tak moc nebolelo. Bylo to spíš jako rána pěstí, opravdu."

- Průzkumy veřejného mínění v Rusku prý dokazují, že ruská veřejnost válku proti Ukrajině silně podporuje. Může to znamenat, že Kreml bude ještě brutálnější. ZDE 

 18489

Překvapení: Dezinformace o covidu výrazně poklesly, trollové se zaměřují na lži o Ukrajině

5. 3. 2022

čas čtení 4 minuty

Obvyklá záplava invektiv vyvolaná koronavirem a problémy s vakcínami zmizela

Kdykoliv David Fisman tweetuje, několika okamžiků po zveřejnění tweetu se na něho  snese záplava nenávisti. Fisman, epidemiolog a lékař, se otevřeně vyjadřuje ke Covidu a veřejnému zdraví.

V posledních dnech si však Fisman všiml "ohromujícího" trendu. Nenávistné reakce přestaly přicházet. 

Stejný jev zaznamenali i jiní.

Zdá se, že informační válka Ruska se západními zeměmi směřuje nyní na nové fronty.

 18491

Putin z Ukrajiny dělá poušť a říká tomu mír

5. 3. 2022

čas čtení 6 minut

V minulých konfliktech dokázalo Rusko skrývat ztráty malého rozsahu, ale teď už ne

Když ve dnech před ruskou invazí na Ukrajinu navštívili Moskvu vysocí britští důstojníci, náčelník ruského generálního štábu Valerij Gerasimov se chlubil, že velí druhé nejsilnější armádě na světě. Týden po začátku konfliktu však ruská armáda podává velmi špatné výkony. Rozdíl mezi očekáváním ruské armády a její skutečnou výkonností ukazuje, co se za posledních 14 let vojenské modernizace naučila a co ne, a jak bude pravděpodobně pokračovat její válka na Ukrajině.

V Srbsku se konala proruská demonstrace

4. 3. 2022

čas čtení 4 minuty


Srbský autoritář Vučić a Serbia Telekom (strategický partner české firmy PPF v regionu) umožní vysílání  Putinovy propagandistické televize Russia Today v Srbsku,v  Černé hoře a v BiH. Evropská unie tuto televizi vyřadila z provozu. A mezitím Home Credit Bank Russia opět na webu hlásí, že все хорошо, банк работает без ограничено (všechno v pořádku, banka funguje bez omezení).


V Lodži v Polsku mají ukrajinskou vlajku, která je skoro tak dlouhá jako Putinův stůl:



 18492

FSB neumí hodnotit kontext průzkumů veřejného mínění

5. 3. 2022

čas čtení 11 minut

Jak je možné, že Putin a Kremlin tak fatálně a trestuhodně selhali při čtení situace na Ukrajině? Právě tuto otázku si patrně mnozí z vás kladou. Velmi přesnou odpověď přináší text napsaný mimo jiné díky přístupu k utajovaným dokumentům ukrajinské kontrarozvědky zveřejněný v 2. den invaze, čemuž odpovídá i časová perspektiva autorů. Stručně řečeno: ruská (kontra)rozvědka FSB neumí správně číst sociologická data a nechápe, že pro interpretaci dat je zcela zásadní kontext dotazování. Stejně jako kontext použití dat. Nikoliv BIS, ale Nejedlého FSB jsou čučkaři, píše František Marčík:

Útoky na Rusy žijící v ČR jsou naprosto nepřijatelné

4. 3. 2022

čas čtení < 1 minuta

Učitelé v českých školách, prosíme, vysvětlujte to žákům. Tento rasismus je nepřijatelný a kriminální.



 18491

Evropská unie právem zrušila vražedné propagandistické vysílání Putinovy relevize RT, umělec Milan Kohout se pošetile domáhá jeho obnovení

5. 3. 2022 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Performer Milan Kohout nám napsal z Bostonu:

Milí přátelé,

právě nám náši osvícení kapitalisté vypnuli vysílání RT televizního kanálu na internetu.

Neb všichni musíme pochopit, že nejsme dostatečně zodpovědí a samostatní v myšlení a nepřátelské zprávy by nás mohly pomýlit a zmást a proto je třeba zásobování našich mozků zprávami nechat na zvážení velkému bratru vlastnícímu jedinou  “PRAVDU”.

Od této chvíle vítejte v totalitním systému, pod kterým jsem žil polovinu svého života v Československu.

Z americké říše jediné pravdy zdraví 

Milan 

S tímto pošetilým a nebezpečným prohlášením hluboce nesouhlasím, upozorňuje Jan Čulík. Svoboda projevu měla a má v demokracii vždycky své limity. Nesmíte například vykřiknout v přeplněném kině lživě "Hoří" a způsobit tak panickou tlačenici, v níž mohou zahynout lidé. Nesmítě vyzvat dav, aby někoho zabil.

Fungování demokracie vyžaduje tři základní bezpodmínečné podmínky: vzdělaného, kriticky a nezávislé smýšlejícího občana, dobré školství a kvalitní a odpovědné, kritické sdělovací prostředky.

Především ve Spojených státech nejsou tyto podmínky dnes vůbec plněny: školství je špatné, občané jsou  hromadně obětí lživých manipulací, osoby vystupující v podvodných televizích jako Tucker Carlson ve Fox News veřejnosti systematicky a beztrestně lžou, zemi destabilizují putinovskou propagandou promořené sociální sítě a země se nezadržitelně propadá do diktatury.

Jen blbec si myslí, že je v demokracii přípustné dát slovo lidem, kteří říkají věci, které způsobují smrt. Ne, demokracie, schopná své vlastní obrany, takové lidi trestně stíhá. Televize RT má na rukou krev tisíců lidí, stejně tak, jako ji mají čeští antivaxeři, a české sdělovací prostředky, kteří svou lživou  propagandou zavinili smrt mnoha lidí. 

Tyto lidi je v zájmu záchrany společnosti nutno trestně stíhat. V demokracii má mít právo každý na vyjádření názoru, ale ten musí být založen na faktech, ne na lžích.

Usiloval by Milan Kohout o zprovoznění televize, která by naléhala na občany, že židé jsou podřadná rasa a musejí být zplynováni? Tak Putinova televize RT argumentuje, že Ukrajinci jsou podřadná rasa, není to žádný národ a musejí být absorbováni do Ruska. A blokuje informace o plošné likvidaci ukrajinských měst a o vraždění nevinných ukrajinských civilistů, včetně dětí.

Zelenskij obvinil Rusko z jaderného terorismu

4. 3. 2022

čas čtení 22 minut

- Ukrajinské město Mariupol je bez vody, tepla a elektřiny a po pěti dnech útoků ruských sil mu docházejí potraviny, uvedl starosta města v televizní výzvě.

Vadym Bojčenko, starosta Mariupolu, řekl, že vyzval k vytvoření humanitárního koridoru pro evakuaci civilistů z tohoto přístavního města. "Jsme prostě ničeni."

Vysoký americký představitel novinářům řekl, že Mariupol zůstává pod ukrajinskou kontrolou, ačkoli ruské jednotky nadále postupují a bombardují město, což způsobuje výpadky v dodávkách veřejných služeb.

- Útok na jadernou elektrárnu je válečný zločin, konstatovalo velvyslanectví USA na Ukrajině.

Velvyslanectví USA na Ukrajině uvedlo, že útok na jadernou elektrárnu je válečným zločinem poté, co Rusko obsadilo ukrajinské jaderné zařízení, největší v Evropě. "Útok na jadernou elektrárnu je válečným zločinem. Putinovo ostřelování největší jaderné elektrárny v Evropě posouvá jeho hrůzovládu o krok dál," uvedlo velvyslanectví USA v Kyjevě. Ruské síly se v pátek v těžkých bojích na jihovýchodě Ukrajiny zmocnily největší evropské jaderné elektrárny, což vyvolalo celosvětový poplach, ale obrovský požár ve cvičné budově byl uhašen a úředníci uvedli, že zařízení je nyní bezpečné. Ruské ministerstvo obrany nepravdivě obvinilo z požáru v elektrárně "monstrózní útok" ukrajinských sabotérů a uvedlo, že jeho síly mají situaci pod kontrolou, informovala agentura Reuters.

- Pentagon zřídil novou horkou linku s ruským ministerstvem obrany, aby zabránil "chybné kalkulaci, vojenským incidentům a eskalaci" v regionu v souvislosti s postupující ruskou invazí na Ukrajinu.
Spojené státy na Ukrajině nemají žádné vojáky, ale spolu se spojenci NATO v Evropě se obávají možného rozšíření, včetně nehod. USA a jejich spojenci posílají zbraně v hodnotě milionů dolarů ukrajinským ozbrojeným silám, které je používají proti ruským jednotkám, a to navzdory varování Moskvy před zahraničním vměšováním.

- Společnost Microsoft v pátek oznámila, že pozastavuje prodej nových produktů a služeb v Rusku.


- Evropská unie si přeje, aby se Ukrajina stala členským státem "co nejdříve", řekl v pátek novinářům po zasedání ministrů komisař Maroš Šefčovič.
"Je čas dát najevo, že ukrajinský národ je jedním z evropských národů a my ho chceme co nejdříve," řekl, ale dodal, že v tuto chvíli se blok musí soustředit na krátkodobá opatření spojená s válkou.

- Úřad OSN pro lidská práva uvedl, že od 24. února, kdy začala ruská invaze, bylo na Ukrajině zabito 331 civilistů a 675 jich bylo zraněno, ale dodal, že skutečný počet obětí je pravděpodobně mnohem vyšší.
Mezi 331 mrtvými bylo 19 dětí, uvedla OSN. 

Spekulace

4. 3. 2022

čas čtení 1 minuta

Napsal nám jeden z našich spolupracovníků, nemůžeme uvést ani jeho jméno, ani jméno člověka, který mu toto sdělil:

Pro zajímavost - včera v noci jsem mluvil s ...  - pracoval pro Gazprom na vícero postech včetně Švýcarska, jeho otec měl přístup k lidem jako nedávný ruský ministr sportu Tretjak (sám mi ho kdysi před nějakými 15ti lety představil).

Říkal mi, že si mysli, že Putin má rakovinu (to jsem slyšel ještě taky od jednoho jiného pozorovatele) a že mu začalo být jedno, co bude, a zároveň poslouchá fašistoidní blázny, jako je Patrušev, který chce válku s NATO a generálové na to tupě kývají.

Ptal jsem se ho, co si myslí o tom zbytečnému veřejném ponížení Naryškina, mysli si, že ho Putin ponížil už jenom z plezíru, který mu dělá, když z něj lidi mají strach…

Jo a ještě řekl, “Všichni čekáme na našeho von Staufenberga”

Ten člověk samozřejmě neví, zda je Putin skutečně nemocný - jenom říkám, co se povídá mezi Rusy, co pracují pro jejich státní firmy - je to mimochodem kasta sama o sobě - bohužel v Česku se to tolik nevnímá.

K tomu dodává další spekulaci Muriel Blaive: Můj otec, lékař, si taky myslí, že má Putin rakovinu. Vyvozuje to z toho, že má Putin napuchlý obličej. Myslí si, že je to rakovina prostaty, ale může to být samozřejmě jakákoliv jiná rakovina.

Je možné, že výše uvedené je záměrná dezinformace, cílená na zvýšení strachu z Putinova jednání.

 17027

Proč se v Rusku nekonají masové protesty? Sociolog Greg Judin demonstroval proti invazi a skončil v nemocnici. Říká, že žijeme v nové éře.

4. 3. 2022

čas čtení 17 minut

Tento článek vyšel původně v ruštině na serveru Meduza dne 3. 1. 2022.

Dne 24. února zahájilo Rusko válku s Ukrajinou. Téhož dne vypukly po celém Rusku protesty. Těžko je nazvat masovými demonstracemi v pravém slova smyslu, i když nakonec bylo zatčeno téměř 6 500 lidí (v Rusku jsou pouliční shromáždění tohoto typu prakticky zakázána, úřady pronásledují i jednotlivce, kteří protestují sami). Také sociolog Greg Judin byl po protiválečném protestu v Moskvě zatčen a skončil v nemocnici. Zvláštní zpravodajka Meduzy Světlana Reiterová s Judinem hovořila o tom, proč nemá smysl označovat protesty v Rusku za "malé" - a proč si myslí, že vědci musí zaujmout zásadový postoj.

Paraziti

4. 3. 2022 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 2 minuty


Když klesá cena ropy, neudivuje mne (na rozdíl od leckoho jiného), že cena paliv (třeba benzínu) u čerpacích stanic klesá velmi zvolna. Levnější ropa k nám musí přitéct a musí se z ní vyrobit palivo nebo musí doputovat jinam, kde se benzín vyrobí a pak je v nějakém tempu dopravován k nám.

 18477

Kdo se dokáže pohnout, vyhraje

4. 3. 2022 / Ivan Větvička

čas čtení 2 minuty


Třicet kilometrů od Kyjeva již tři dny roste kolona ruské vojenské techniky. Nyní (3. 3.) je dlouhá téměř 70 kilometrů a uvízlo v ní 15 000 vojáků. Ukrajinci dokázali jejich postup zastavit, ale zjevně není v jejich silách kolonu zničit. Je pochopitelné, že zdecimované ukrajinské letectvo nechce riskovat ztrátu zbývajících tureckých dronů při útoku na několik nákladních aut či zastaralých tanků, navíc šetří přesnou municí. Je ale krajně znepokojivé, že nevidíme masivní útoky pozemních jednotek na konvoj. Až se kolona rozhýbe a technika zaujme postavení kolem Kyjeva, bude mnohem obtížnější ji zlikvidovat. Proč si Ukrajinci nechávají tuto jedinečnou příležitost ujít?

 18164

Tak znovu: Prosíme, přispějte na provoz Britských listů

21. 12. 2021

čas čtení < 1 minuta

Finanční částka k dispozici Britským listům dosáhla rekordního minima, jak je vidět z přiloženého obrázku.

Snažíme se provozovat deník s minimálními náklady, avšak tři kmenoví autoři (nikoliv šéfredaktor) nemohou žít ze vzduchu a musíme jim hradit aspoň minimální honoráře.

Z částky 14 321 Kč to ale asi nepůjde. Potřebujeme na provoz Britských listů měsíčně cca 60 000 Kč.

Od Nového roku budeme znovu pravidelně vydávat přehled finančního stavu Britských listů, z důležitých důvodů to v druhé polovině roku 2021 nebylo možné.


Prosíme, přispějte.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

 

Jan Čulík
šéfredaktor

Rozhovor Britských listů 471. Jak jsme se díky Putinovi probudili v katastrofální nové éře

25. 2. 2022

čas čtení < 1 minuta

O invazi Vladimíra Putina a o jejích dopadech na Evropu a svět hovoří Jan Čulík s běloruským politologem vyučujícím na bratislavské univerzitě Aliaksejem Kažarským. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 25. února 2022.




 17545

Válka, již Putin nemůže vyhrát

4. 3. 2022

čas čtení 12 minut

  • Zatímco se rusko-ukrajinská válka stává stále temnější, je důležité zdůraznit tento zásadní bod: Je to válka, kterou Vladimir Putin nemůže vyhrát, ať už trvá jak dlouho chce a ať už budou Putinovy metody sebekrutější, napsal Lawrence Freedman.

 18477

Opomíjené Podněstří – Putinův žolík ve válce?

4. 3. 2022 / Ivan Větvička

čas čtení 1 minuta


K Oděse se přiblížily čtyři ruské výsadkové lodě. Převážejí málo vojáků na dobytí tohoto velkého přístavu, ale mohly by je vysadit v ústí Dněstru. Po přisunutí dalších posil se Rusové mohou pokusit o vytvoření pozemního koridoru mezi břehem Černého moře a Podněstřím.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

 16524

Putinova válka je pro EU přelomovým okamžikem - dny "Nikdy více!" jsou zpět

4. 3. 2022

čas čtení 6 minut

 
Invaze na Ukrajinu náhle a brutálně vrátila členské státy zpět k základnímu principu evropského projektu
 

Tlumočníci v Evropském parlamentu obvykle znějí tak monotónně a mechanicky, že i dobře odpočatí posluchači mají problém zůstat vzhůru. Když však ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v úterý promluvil na parlamentním zasedání prostřednictvím videospojení, stalo se něco mimořádného: člověk, který jeho slova přenášel do angličtiny, byl tak dojatý, že slyšitelně bojoval s tím, aby zadržel slzy. "Bojujeme ... jen za naši zemi ... a za naši svobodu," řekl, pak popotáhl a hlas se mu téměř zlomil, když Zelenskij v khaki tričku někde, co vypadalo jako bunkr, prohlásil: "Přestože ... všechna města naší země jsou nyní zablokována ... nikdo do nich nevstoupí a nezasáhne  do svobody a naší země."

 18474

Putin má za sebou řadu zvěrstev. Jak daleko zajdou ruské jednotky na Ukrajině?

4. 3. 2022

čas čtení 7 minut


Již jsme svědky nevybíravého používání kazetové munice a odpalování balistických raket a raketového dělostřelectva v civilních oblastech

 
Vzhledem k tomu, že ruské jednotky, které vtrhly na Ukrajinu, čelí silnějšímu a účinnějšímu odporu, než Kreml pravděpodobně předpokládal, je velkou otázkou, co bude následovat. Ruská armáda se v minulosti reagovala na odpor závažným porušováním válečného práva, záměrně se zaměřnovala na civilisty a vystavovala je nerozlišujícím a nepřiměřeným útokům.

V letech 2015 až 2016 ruské a syrské bombardování do značné míry zdevastovalo opozicí ovládané části východního Aleppa, největšího města v zemi podle počtu obyvatel. Vzhledem k tomu, že obyvatelé trpěli děsivým obléháním i nevybíravými útoky kazetovou municí a barelovými bombami, zápalnými zbraněmi a vysoce explozivními bombami, opoziční síly se nakonec vzdaly, píše Kenneth Roth,

Jak ruští lháři a zločinci "neútočí na civilní oblasti"

3. 3. 2022

čas čtení 4 minuty

33 mrtvých, 18 raněných. Čtvrtek 18.20 Černihiv, obytná oblast:



 18470

Zelenskij tvrdí, že obranné linie proti ruskému útoku drží

3. 3. 2022

čas čtení 12 minut

- Zelenskij vyzývá k přímému jednání s Putinem - "je to jediná cesta k zastavení války".

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij vyzval k přímým rozhovorům s ruským vůdcem Vladimirem Putinem a prohlásil, že je to "jediný způsob, jak zastavit tuto válku".

V projevu na tiskové konferenci se ukrajinský prezident obrátil na Putina:

    "Neútočíme na Rusko a nemáme v plánu na něj útočit. Co od nás chcete? Opusťte naši zemi."

S odkazem na to, že ruský vůdce přijímá světové lídry u dnes již proslulého obrovsky dlouhého stolu, Zelenskij řekl:

    "Sedněte si ke mně. Jen ne ve  vzdálenosti 30 metrů od sebe jako s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem."

Vyzval také Západ, aby zvýšil vojenskou pomoc Ukrajině , a varoval, že celá  Evropa bude ohrožen, pokud bude Rusku umožněn postup.

"Pokud nemáte sílu uzavřít oblohu, tak mi dejte letadla!

Pokud už nebudeme, pak, nedej bože, Lotyšsko, Litva, Estonsko budou další na řadě. Věřte mi."

- Rusko vypracovalo plány na veřejné popravy na Ukrajině, jakmile budou města obsazena ruskými vojsky, píše agentura Bloomberg. 

 18489

Šíření Putinovy propagandy stojí lidské životy

3. 3. 2022

čas čtení 7 minut

Musíme čelit ruské propagandě - i když pochází od těch, kterých si vážíme
 

Ano, můžeme něco udělat. Něco, co má smysl, i když je to málo. Propagandistická válka byla pro Vladimira Putina vždy klíčová. Využívá záplavy dezinformací, aby zmátl a zmátl lidi v zahraničí a posílil svou podporu doma. Kreml ví, že každá akce vyžaduje aparát ospravedlňování. Rusko nemůže pokračovat v nákladné válce bez souhlasu svých vojáků a mnoha dalších občanů, píše známý britský levicový aktivista George Monbiot.

Putinovy továrny na propagandu jsou proslulé tím, že vydávají zavádějící tvrzení, ale jejich moc je omezena jejich nedůvěryhodností. To, co mu dobře slouží, jak naznačuje studie Institutu pro výzkum kriminality a bezpečnosti Cardiffské univerzity, jsou "organické komentáře": výroky skutečných lidí, které opakují a posilují jeho propagandu. Ty jsou lajkovány nebo upvotovány jeho boty a následně reprodukovány v ruských médiích, aby vytvořily dojem, že má širokou podporu v zahraničí.

 18484

Jak Polsko a Česko a Slovensko budou žádat o přerozdělování uprchlíků

3. 3. 2022 / Boris Cvek

čas čtení < 1 minuta


Představuji si, že jakmile z Ukrajiny do Polska, Česka a na Slovensko přijde několik milionů lidí, převážně žen s malými dětmi, začnou tyto tři země žádat západ Unie o způsob, jak by bylo možné tyto uprchlíky přerozdělit.

Dalším krokem by pak mohlo být žehrání na to, jak to měli Němci dobré, když k nim chodili mladí muži s mobily, protože ti mohli být hned zapojeni do rekvalifikačního a pracovního procesu, což u žen na mateřské není tak snadné – navíc je nutno se starat o mnoho malých dětí, které dlouho nebudou ekonomicky výkonné.

 18448

Velká Británie a 37 dalších zemí předává zvěrstva spáchaná Ruskem na Ukrajině Mezinárodnímu trestnímu soudu

3. 3. 2022

čas čtení 11 minut


- Spojené království a 37 dalších zemí oficiálně postoupilo Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) zprávy o zvěrstvech spáchaných na Ukrajině.


Podle pravidel ICC takové postoupení ze strany členských států znamená, že žalobce nemusí před zahájením vyšetřování získat souhlas soudců ICC, což celý proces urychluje.

Žalobu proti Rusku za zvěrstva páchaná na Ukrajině podpořil největší počet zemí v historii ICC.

"Putinova vojenská mašinérie nevybíravě útočí na civilisty a rozbíjí města po celé Ukrajině," uvedla v prohlášení britská ministryně zahraničí Liz Trussová. "Vyšetřování barbarských činů Ruska Mezinárodním trestním soudem je naléhavě nutné a je správné, aby odpovědné osoby byly pohnány k odpovědnosti. Spojené království bude úzce spolupracovat se spojenci, aby zajistilo, že spravedlnosti bude učiněno zadost."

- Mezinárodní trestní soud potvrdil, že zahajuje vyšetřování situace na Ukrajině.

V prohlášení žalobce ICC Karim AA Khan QC píše:

    Dne 28. února jsem oznámil své rozhodnutí požádat o povolení zahájit vyšetřování situace na Ukrajině na základě dřívějších závěrů mého úřadu, které vyplynuly z předběžného šetření a které se týkají všech nových údajných trestných činů spadajících do pravomoci Mezinárodního trestního soudu (dále jen "ICC" nebo "Soud").

    V témže prohlášení jsem uvedl, že aktivní vyšetřování mého Úřadu by se výrazně urychlilo, pokud by stát, který je smluvní stranou Římského statutu (dále jen "Statut"), postoupil situaci mému Úřadu, jak stanoví článek 14 Statutu....

    Před několika okamžiky jsem předsednictvu Mezinárodního trestního soudu oznámil své rozhodnutí okamžitě zahájit aktivní vyšetřování situace. Naše práce na shromažďování důkazů byla nyní zahájena.


Celkem 39 států ICC postoupilo zvěrstva k vyšetřování.

- V pátek se má konat neplánované zasedání ruské Rady federace, což v Moskvě vedlo k rozsáhlým spekulacím, že by země mohla zavést mimořádný stav.

Zavedení stanného práva by dalo úřadům rozsáhlé pravomoci k omezení svobody pohybu a svobody projevu. Válečný stav byl v moderním Rusku zaveden již několikrát.

Taťána Stanovajová, významná ruská politická analytička a zakladatelka R.Politik ve středu večer na Twitteru uvedla, že zavedení stanného práva by bylo "logickým scénářem".

Moment, kdy se hlaveň ruského tanku obrátila proti britským televizním reportérům

3. 3. 2022

čas čtení < 1 minuta

Reportéři britské komerční televize ITV zaznamenali okamžik, kdy se na silnici na Ukrajině proti nim obrátila hlaveň ruského tanku a ruští vojáci poklekli a zaměřili na televizní vozidla své samopaly.

V autech byli také diplomaté. K incidentu došlo 8 km od Mariopolu.

Napětí naštěstí pominulo, ruští vojáci pak zkontrolovali britským novinářům pasy a pustili je jet dál:



 18448

Z Ukrajiny uprchl milion lidí, konstatuje agentura OSN pro uprchlíky

3. 3. 2022

čas čtení 9 minut

 

- Od invaze ruských vojsk na Ukrajinu minulý týden uprchlo více než milion lidí, uvedl šéf agentury OSN pro uprchlíky.


- Maďarsko nebude vetovat sankce Evropské unie proti Rusku a jednota 27členného bloku je uprostřed války na Ukrajině "prvořadá", prohlásil premiér Viktor Orbán.

V rozhovoru pro zpravodajský web mandiner.hu Orbán uvedl: ,,Vláda se domnívá, že je třeba, aby se Ukrajina stala součástí EU.  Pokud jde o sankce, nebudeme je vetovat, nebudeme bránit EU v uvalení sankcí na Rusko. Jednota EU je nyní prvořadá."

Orbán dodal, že vztahy Maďarska s Ruskem byly až do nedávné minulosti "vyvážené a férové", ale válka vytvořila novou situaci.

Dodal však, že neexistuje žádný důvod k přerušení energetických vazeb s Moskvou.

"Pokud bychom zrušili energetickou spolupráci s Rusy, režijní náklady všech maďarských rodin by se během jediného měsíce ztrojnásobily. Proto tento krok nepodporuji, ať maďarské rodiny neplatí cenu války."

 18301

Demokracie v České republice oficiálně skončila 25. února 2022

Ruská invaze na Ukrajinu je kvalitativně týž válečný zločin jako irácká agrese; ptejme se ale, zda jí bylo možné předejít, a co je nyní třeba udělat

3. 3. 2022 / Daniel Veselý

čas čtení 25 minut

Putinův vpád na Ukrajinu je nutno zcela nekompromisně odsoudit; jedná se o „největší mezinárodní válečný zločin“ tak, jak jej kodifikují norimberské principy, a v tomto ohledu je zcela lhostejné, zda přijdou o život stovky, tisíce – nebo jako v případě politicko-mediálně podporované irácké agrese stovky tisíc lidí. Každý lidský život je jedinečný a nenahraditelný. Ti, kdo upozorňovali na předchozí ostentativní a krajně riskantní lži angloamerických rozvědčíků svůj omyl veřejně přiznali, třebaže Putinova zbrklá invaze nepříjemně zaskočila i experty věnující se Rusku celý svůj profesní život. Ano, západní tajné služby nyní výjimečně neblufovaly a měly pravdu – ke zjevné radosti arogantních spin doktorů, jimž ve skutečnosti o obyčejné Ukrajince nejde, protože mnohem důležitější než zabránění vojenskému konfliktu je jejich vlastní zbytnělé ego a pečlivě opečovávané bludy. Ti, kdo dlouhá léta ignorovali zjevné příčiny nynější krize a zuřivě konstruovali absurdní představy o reinkarnaci Adolfa Hitlera, jenž má zálusk nejen na Ukrajinu, ale i další země patřící do bývalého sovětského orbitu, mají pouze alibi pro absenci jakéhokoliv řešení rusko-ukrajinské pře, jak se před lety trefně vyjádřil Henry Kissinger. Je to nejen nesmírně pohodlné a hloupé, ale nadmíru nebezpečné, jelikož takové zcestné myšlení maximálně posiluje jestřáby na všech stranách.

 18479

Monetove dievča

3. 3. 2022 / Soňa Svobodová

čas čtení 8 minut

Příroda, je jedním z nejnádhernějších inspiračních zdrojů, kterým se ve své výtvarné tvorbě nechává vést světově uznávaná slovenská malířka. I přesto, že její začátky byly velmi těžké, nevzdala se a vytrvala. A tak není divu, že se její obrazy v současné době, těší velkému obdivu nejen v její rodné domovině, ale třeba i v soukromých sbírkách milovníků výtvarného umění ve Francii, Rakousku, Itálii, Anglii, USA i Austrálii, Darina Vanková.

Paní Vanková, jak jsem již v úvodu zmínila, prošla jste mnoha těžkými zkouškami. Co vám dodávalo sílu vytrvat – byla to vaše víra v úspěch?

 18477

Ukrajinští vojáci nepotřebují plenky

3. 3. 2022 / Ivan Větvička

čas čtení 2 minuty

 


Vojenská pomoc České republiky Ukrajině je naprosto nedostatečná. Kdo si přeje tento stav alespoň v malém napravit, může přispět na účet 304452700 / 0300, který u ČSOB zřídilo ukrajinské velvyslanectví. Oficiální prohlášení ambasády bylo zveřejněno na stránce www.supportukraine.cz. Úřad ukrajinského vojenského přidělence za vybrané peníze nakoupí materiál od českých firem.

 18029

O zárukách, že Ukrajina nevstoupí do NATO

3. 3. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Když vidím, jak různí lidé chápou ruskou invazi na Ukrajinu jako pouhou potřebu Ruska zajistit, aby Ukrajina nebyla v NATO, docela mne to děsí. V prvé řadě Putin argumentuje tím, že na Ukrajině vládnou nacisté a že musí změnit tamní režim. Nepochybně mu jde o to, aby se z Ukrajiny stalo další Bělorusko, kde nebudou moci proběhnout svobodné volby.

30900

Monitor Jana Paula: Začala postní doba, oslava křesťanských svátků, aneb naděje uprostřed zmaru

3. 3. 2022 / Jan Paul

čas čtení 4 minuty

Lidé by neměli ani v těchto chvílích zapomínat na to, co je historicky dané, že Evropa i přes všechny své problémy vyrostla na křesťanství, na desateru, a nic s tím nezmůže ani vleklá dechristianizace a sekularizace, kterou si vytváříme především sami vírou v sebe-spasitelnost. Tato iluze zapříčinila, že jsme zapomněli na své kořeny, že ztrácíme půdu pod nohama, totiž duchovní identitu, smysl, a s ním i naději. Opustili jsme to, pro co zemřel Ježíš a v co věřili naši předci. Nebudu korektní, to vše se děje pod hesly o stálé prosperitě, neomezených lidských právech a bezbřehé svobodě. Co ale chceme neustále vyvážet do světa, když zde odpovědnost vytlačil individualismus, lásku zastrašuje nenávist, a sobectví a naději, kterou přináší křesťanství, nám nahrazuje slepá víra v abstraktní pokrok?

 18483

Chodorkovskij: Demonstracemi v Rusku zabráníte zabíjení lidí na Ukrajině

3. 3. 2022

čas čtení 1 minuta

 

Putinovi se nedaří, Putin uvízl na Ukrajině uvízl, a aby se s tím vyrovnal, vrhá na ni všechno, co má. Policii, OMON, SOBR a tak dále.

Každý člověk, který nyní vyjde do ulic ruských měst, každý člověk, který jde protestovat, odvádí část Putinových sil od zabíjení ukrajinských občanů. Vašich 15 dní věznění stojí za to, abyste zabránili zabití jednoho obyčejného člověka.

Pokud vám to stojí za to, vydejte se  do ulic a jděte pak do vězení.

Já jsem seděl více než 10 let. Hájil jsem to, co jsem považoval za správné.

Pokud si myslíte, že je správné nezabíjet občany sousedního státu, jen proto, že že to chce tenhle hnusný člověk, postavte se mu dnes.

Vyjít do ulic znamená bojovat proti zabíjení lidí na Ukrajině.

Proč je to pro Rusy na Ukrajině těžké

3. 3. 2022

čas čtení 5 minut

Několik myšlenek ke scénám, které vidíme na sociálních sítích, kdy jsou ozbrojení Rusové konfrontováni s neozbrojenými protestujícími Ukrajinci a zatlačováni zpět. Opět jsou to jen postřehy někoho, kdo to sleduje zpovzdálí a kdo náhodou zná Ukrajince, Rusy a sovětskou mytologii, píše Zoja Šeftalovič.





V době, která vedla k této invazi na Ukrajinu, byla ruská státní média ode zdi ke zdi plná toho, jak budou ruské síly vítány obyčejnými Ukrajinci. Jako když Sověti osvobozovali evropské národy od nacistů, osvobozovali koncentrační tábory.

Danieli, ten člověk je vrah a válečný zločinec. Stejně jako jeho generálové

3. 3. 2022 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Podívejte se všichni, prosím, třeba jen na prvních několik minut tohoto videa. (Od včerejšího večera ho zhlédlo 1,3 milionu lidí:)

Je to obraz zničených měst. Putin a jeho generálové začali systematicky realizovat strategii likvidace ukrajinských měst a zabíjení místního obyvatelstva.

Danieli Veselý, to nebyla "zbrklá" reakce Vladimíra Putina, ale hrůzný, obrovský, bezdůvodný zločin. I kdyby se Putinovi nelíbila politika ukrajinské vlády (jakože mu do toho nic nebylo), absolutně neměl právo provést do země invazi, a už vůbec ne začít provádět brutální středověkou politiku vyvražďování a ničení všeho.

Za pouhých sedm dní udělali Rusové na Ukrajině toto:


Putinovi gangsteři nyní požadují, aby byly ze všech evropských zemí odstraněny jaderné zbraně a vráceny do USA. Sami si však osobují právo jadernými zbraněmi zaútočit, když to uznají za vhodné. Představa, že appeasment (mnichovanství) by pomohlo, a kdyby Ukrajina byla neutrální (jako že nikdy do NATO přijata nebyla a ani se o tom neuvažuje), Putin by nezačal útočit a nezačal by likvidovat ukrajinská města a ukrajinský národ, je pošetilá.

Tohle není o tom, že chce Putin zničt Ukrajinu. Tohle je útok na celý mezinárodní pořádek. Putin a četní jeho nohsledi neustále opakují, že se mají právo chovat na světě vůči komukoliv jakkoliv brutálně, protože mohou. Might is Right. Jejich moc je k tomu opravňuje.

Opravdu bychom za druhé světové války, také argumentovali, že nacističtí zakladatelé a provozovatelé koncentračních táborů mají právo na to, aby jejich nároky na rozšíření území Německa, na nutný Lebensraum a na nutnost likvidace všech židů, byly slyšeny a respektovány, protože "přece musíme vždycky vnímat i opačný názor"?

Ještě možná nás zničí všechny.


Ruská armáda zničila budovu slovinského konzulátu v Charkově

3. 3. 2022

čas čtení 2 minuty


Ministerstvo zahraničních věcí Slovinska uvedlo, že budova, v níž sídlí slovinský konzulát v ukrajinském Charkově, byla zničena při úterním útoku ruské armády. Ministerstvo odsoudilo tento čin i ruskou agresi na Ukrajině jako takovou. Zaměstnanci konzulátu nebyli zraněni.

"Byli jsme informováni, že konzulát Republiky Slovinsko na Ukrajině byl zničen při jednom z vojenských útoků na město Charkov. Odsuzujeme tento nehorázný čin Ruské federace a agresi proti Ukrajině," uvedlo ministerstvo.

 18301

Organizace spojených národů v hlasování drtivou většinou odsoudila ruskou invazi na Ukrajinu "co nejdůrazněji".

2. 3. 2022

čas čtení 4 minuty


- Valné shromáždění OSN schválilo rezoluci požadující, aby Rusko zastavilo válku na Ukrajině a stáhlo všechny své jednotky.

Drtivá porážka pro Rusko ve Valném shromáždění OSN. I Kuba a Venezuela se zdržely hlasování:

- Ukrajinský velvyslanec při OSN Sergej Kyslycja přirovnal ruského vůdce Vladimira Putina k Hitlerovi.

Ve svém projevu v OSN řekl, že ruská invaze na Ukrajinu má za cíl "zbavit Ukrajinu samotného práva na existenci". "Přišli vyřešit ukrajinskou otázku," řekl.

Kyslycja dodal: "V současné době je to pro Ukrajinu velmi důležité:

Před více než 80 lety se jiný diktátor pokusil konečně vyřešit otázku jiného národa. Neuspěl, když svět reagoval rozhodně a jednotně.

Světová zdravotnická organizace (WHO) je "hluboce znepokojena" zprávami o útocích na zdravotnická zařízení na Ukrajině, uvedl šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

 
Putin je ve válce s dětmi. Na Ukrajině bombardují jeho rakety školky a sirotčince. V Rusku sedmilet David a devítiletá Sofia, jedenáctiletý Matvěj a Goša a Liza strávili na policii noc za mřížemi za to, že nesli nápisy NE VÁLCE. Tolik se ten člověk bojí.
V této válce zemřel první člověk, kterého jsem znala. Můj bývalý kolega, televizní kameraman Jevhenij Sakun, byl v pondělí usmrcen  při ruském raketovém útoku na Babyn jar v Kyjevě, spolu se čtyřmi dalšími lidmi. Ráda jsem s nim pracovala. Jsem touto zprávou zdrcena. Věčnou paměť.

 18448

Toto je ruský způsob války. Putin se neštítí středověké brutality

2. 3. 2022

čas čtení 6 minut



Ruskou praxí je obléhání měst, útoky na civilisty a hladomor - nemůžeme Ukrajinu ponechat tomuto strašlivému osudu

Pokud bude současná ruská taktika pokračovat, způsobí humanitární katastrofu takového rozsahu, jakou Evropa nezažila již několik desetiletí


Ruské ostřelování města Charkov znamenalo začátek nové fáze jeho kampaně proti Ukrajině - a zdá se, že bylo načasováno tak, aby posílilo požadavky Moskvy na jednání mezi Ukrajinou a Ruskem, která se ve stejnou chvíli konají v Bělorusku, píše britský výzkumník  Keir Giles.

Neúspěch při dosažení rychlého vítězství na Ukrajině, které Vladimir Putin zřejmě očekával, bude znamenat, že se země ocitne tváří v tvář schopnosti Ruska vyhrávat války nikoliv prostřednictvím obratného použití moderní techniky a motivovaných, profesionálních vojáků, ale prostřednictvím umlácení protivníků na dálku.

 18455

Proč svět ignoroval metody ruského vraždění v Sýrii, které nyní používají Rusové na Ukrajině?

2. 3. 2022

čas čtení 4 minuty



Když ruský nálet na severozápadě Sýrie zabil 34 tureckých vojáků, Ankara se rychle pomstila. Ale místo toho, aby se Turecko zaměřilo na síly Vladimira Putina, jehož letouny krveprolití způsobily, vyslalo na syrskou armádu ozbrojené drony, které rozprášily stovky kusů zbraní a zabily desítky vojáků - to vše za bezstarostného přihlížení Ruska, píše Martin Chulov.

V letech od Putinovy intervence v Sýrii v roce 2015, která měla zachránit režim Bašára Asada, se objevil bezpočet příkladů ruských útoků na civilní objekty - školy, pekárny a nemocnice -, které se setkaly s mírnou reakcí světových lídrů a vzbudily mizivou pozornost prokurátorů pro válečné zločiny.

Nepřijatelná a idiotská rusofobie

2. 3. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty


 

Setkávám se na Facebooku s různými prohlášeními typu: já lékař už neošetřím žádného ruského pacienta – nebo: tato ruská majitelka obchodu přišla o všechny zákazníky. Myslím, že sklízíme ohavnou úrodu postoje běžného po roce 1945, který připisoval kolektivní vinu za válku všem Němcům. Všichni Němci ale rozhodně nebyli nacisté, mnoho Němců skončilo za své antinacistické postoje v koncentrácích, třeba evangelický teolog Dietrich Bonhoeffer byl popraven jako účastník protinacistického odboje v koncentračním táboru Flossenbürg. Ale protinacistických Němců byly tisíce, desítky tisíc, možná ještě mnohem více.

 18242

Příležitost k (dlouhodobému) poslednímu odporu Ukrajinců

2. 3. 2022

čas čtení 3 minuty

  • Podívejte se na mapu Ukrajiny. Existuje část ukrajinského území daleko na západě, která je chráněna Karpaty - a další část na jihozápadě, která je chráněna: plážemi, jež jsou neuvěřitelně nevhodné pro obojživelné výsadky, 4 km širokou vodní překážkou (tokem řeky Dněstru) a jediným 200 dlouhým mostem na extrémně úzkém pruhu země, který v určitém bodě zřejmě nabízí jen asi 30 m široký pás, kde by tank T-90 neriskoval uvíznutí, napsal Sven Ortmann.

V Charkově přistály ruské jednotky

2. 3. 2022

čas čtení 19 minut


- Podle ukrajinské záchranné služby bylo od ruské invaze zabito více než 2 000 ukrajinských civilistů.

Ve svém prohlášení uvedla, že byly zničeny stovky objektů včetně dopravních zařízení, nemocnic, mateřských škol a domů.

Každou hodinu přicházejí o život děti, ženy a příslušníci obranných sil.


- Starosta Chersonu popírá, že by Rusko obsadilo město

V jihoukrajinském městě Cherson ruská armáda tvrdí, že město dobyla, ale jeho starosta tvrdí, že je stále v držení ukrajinských sil.

Ve středu ráno ruské ministerstvo obrany uvedlo, že jeho vojáci plně ovládli Cherson, provinční město s přibližně čtvrt milionem obyvatel na jižní frontě.


Nejméně čtyři lidé byli zabiti a devět zraněno po novém útoku v Charkově dnes ráno, uvedla ukrajinská státní záchranná služba.

Objevily se zprávy, že ruské rakety opět zasáhly centrum druhého největšího ukrajinského města a zasáhly oblast poblíž budovy městské rady.
 

 18474

PROSÍM VŠECHNY, co sedí za počítačem a chtěli by pomoci v online prostředí!

2. 3. 2022

čas čtení 1 minuta

 
▶️ Otevři si Google Maps.
▶️ Najdi ve velkém ruském (nebo běloruském) městě restauraci, hospodu, bar, hotel či jakékoliv jiné zařízení, které je na GM označeno.
▶️ Napiš tam recenzi s 5ti⭐️ hodnocením (v ruštině je verze RUS, v běloruštině verze BLR):
Prosím, zastavte invazi na Ukrajinu, Rusko má už 5000 mrtvých vojáků a v Charkově a Kyjevě umírají děti po ostřelování obytných domů vašimi raketami. Nedovolte, aby se Rusko stalo symbolem zla pro celý svět. Zastavte agresi.
(RUS)
Пожалуйста, остановите вторжение в Украину, у России уже 5 000 погибших солдат, а дети умирают в Харькове и Киеве после того, как ваши ракеты обстреляли их дома. Не допустите, чтобы Россия стала символом зла для всего мира. Остановите агрессию.
(BLR)
Калі ласка, спыніце напад на Украіну. Расія ўжо мае 5000 мёртвых ваенных, а ў Харкаве і Кіеве паміраюць дзеці пасьля абстрэлу жылых дамоў вашымі ракетамі. Не дазваляйце, каб Беларусь сталася сімвалам зла для цэлага свету. Спыніце агрэсію. Дзякуй.
▶️ K recenzi přidej real foto ruského napadení, kolují jich na netu tisíce.
▶️ Toto opakuj, kolikrát uznáš za vhodné, ale čím víc, tím líp!
▶️ Příspěvek ideálně sdílej, čím víc "recenzí", tím víc oslovených obyčejných Rusů a Bělorusů odkázaných jen na oficiální média.
▶️ Navíc díky recenzím můžeš získat odznáček Recenzent (to jen pro zajímavost, proto to neděláš, viď).
FAQ:
ANO, je to jedna z cest, jak se dostat k obyčejným lidem.
ANO, obyvatelé hlavních nebo velkých měst mohou mít sílu vnitřního nátlaku na oficiální vedení státu.
ANO, Ukrajině může pomoci tisíce drobností, takže i tahle...

 18475

Je Vladimír Putin zosobněním zla?

2. 3. 2022

čas čtení 4 minuty

Reportér Channel 4 News:  Budeme hovořit se Sergejem Utkinem, akademikem a analytikem, který působí v Moskvě a radí ruské vládě v oblasti vztahů mezi EU a Ruskem. Invazi veřejně odsoudil a nyní se k nám připojuje živě z ruského hlavního města. Takže ještě jednou, je dobré s vámi mluvit. Řekněte nám, proč jste se rozhodl promluvit.

Sergej Utkin, Ruská akademie věd:
No, myslím, že je to moment, kdy člověk nemůže zůstat neutrální. Je to totální válka, která se zvedá v Evropě uprostřed Evropy, vedená na základě rozhodnutí ruského prezidenta.

Také se musíte rozhodnout, jaký je váš postoj. Myslím si, že by bylo nejlepší, aby v Moskvě v Rusku bylo co nejvíce lidí, kteří by pochopili, jaké hrozné věci se dějí na Ukrajině, protože samozřejmě státní média informují jenom o věcech, které považují za dobré, aby se o nich informovalo, a ne o ostatním obrazu.

Reportér: 
Jsem si jistý, že vláda naslouchá, a vy jste statečný člověk, že jste zaujal tento postoj. Nebojíte se nějakých následků?

Rusové útočí na Kyjev, k těžkému bombardování dochází v Charkově

2. 3. 2022

čas čtení 5 minut

- Tisíce Ukrajinců se v současné době nacházejí v hlavním městě Kyjevě a snaží se uprchnout, protože se obávají rozsáhlého útoku, informuje Shaun Walker z Kyjeva:

Pronikavý křik dětí se mísil se štěkotem traumatizovaných psů a křikem vojáků, kteří se zoufale snažili udržet pořádek, když vlak 14.07 do Ivano-Frankivska vjel na kyjevské hlavní nádraží.

Na prvním nástupišti byl tisícihlavý dav, který se hrnul k modrým vagónům a zoufale se snažil zajistit si cenné místo pro cestu  na západ z ukrajinského hlavního města. Většina lidí se do vlaku nedostala

"Podívejte se na ty tváře kolem nás, jsou úplně stejné jako na fotografiích z druhé světové války, a to je teprve pět dní. Dovedete si představit, co bude za měsíc?" ptala se osmačtyřicetiletá Táňa Novgorodská, historička umění, která v úterý odpoledne dorazila na nádraží se svou patnáctiletou dcerou.

Koupila si lístky na šest různých vlaků, ale brzy zjistila, že jsou k ničemu. Místo toho nastal algoritmus nástupu: nejprve matky s dětmi, pak ženy, pak staří lidé. Ostatním bránila v cestě policie a vojáci, kteří stáli na stráži.

Vlak byl rychle přeplněný. Rodiny se musely rozhodovat ve zlomku vteřiny, protože matkám s dětmi bylo dovoleno nastoupit, ale prarodičům bylo řečeno, aby počkali vzadu.

Byl to šestý den války Vladimira Putina proti Ukrajině a v tuto chvíli už převládal strach. V prvních dnech panoval pocit šoku a nedůvěry. Pak přišla hrdost a inspirace z překvapivě houževnaté ukrajinské reakce a jednoty ukrajinské společnosti.



- Mezinárodní soudní dvůr (ICJ), hlavní soudní orgán OSN, dnes potvrdil, že 7. a 8. března uspořádá slyšení o válce na Ukrajině.
 



Polští nacionalisté se pokusili zaútočit na africké a blízkovýchodní studenty prchající z Ukrajiny

2. 3. 2022

čas čtení 2 minuty


Desítky polských nacionalistů se v úterý večer shromáždily u vlakového nádraží v Przemyślu, kde se skrývají  uprchlíci z Blízkého východu a Afriky, kteří utíkají před válkou na Ukrajině, a pokusily se je napadnout. Útočníci napojení na "chuligány" místního fotbalového týmu přistoupili ke skupinám afrických a blízkovýchodních studentů, kteří právě dorazili do Polska z měst na Ukrajině napadených Rusy, a obtěžovali je, přičemž vykřikovali hesla a skandovali protiimigrantské pokřiky.

"Kolem sedmé hodiny večerní začali tito muži křičet a hulákat proti skupinám afrických a blízkovýchodních uprchlíků, kteří se nacházeli před vlakovým nádražím," sdělili dva polští novináři z tiskové agentury OKO, kteří o incidentu informovali jako první. "Křičeli na ně: 'Vraťte se na nádraží! Vraťte se do své země!"

Polská policie reagovala tak, že některé nacionalisty pronásledovala a dav rozehnala.

"Byla jsem s přáteli, kupovali jsme si venku něco k jídlu," říká dvaadvacetiletá Sara z Egypta, která na Ukrajině studuje. "Ti muži přišli a začali obtěžovat skupinu mužů z Nigérie. Nechtěli pustit afrického kluka dovnitř, aby si dal nějaké jídlo. Pak přišli k nám a křičeli: "Vraťte se do své země!"".

Sara svědčí, že uprchlíci z Blízkého východu a Afriky, kteří utíkají před válkou na Ukrajině, čelí na hraničních přechodech diskriminaci a násilí ze strany ukrajinských úřadů.

V pondělí to řekl nigerijský prezident Muhammadu Buhari: "Všichni, kdo prchají před konfliktní situací, mají podle úmluvy OSN stejné právo na bezpečný průchod a barva jejich pasu nebo pleti by na tom neměla nic měnit." Odvolává se přitom na zprávy o tom, že ukrajinská policie bránila Nigerijcům v průchodu.

Podle zpráv se ukrajinští úředníci "projevovali rasisticky" a snažili se africké uprchlíky zatlačit na konec fronty na hranicích s Polskem.

 18169

Zde jsou informace o jaderném útoku

2. 3. 2022

čas čtení 1 minuta

Pokyny pro případ nutné ochrany - aktualizace


02/28/2022

Přestože pevně věříme, že pravděpodobnost je mizivá, SÚJB v reakci na četné dotazy v souvislosti s hrozbami ze strany Ruska, které nevylučují použití jaderných zbraní, doporučuje veřejnosti v případě přípravy ochrany proti jadernému útoku postupovat následovně:

- připravte si evakuační zavazadlo s nezbytnými osobními potřebami, náhradním oblečením a doklady, případně i nouzový balíček (trvanlivé potraviny, dostatek nápojů, zdravotnické a hygienické potřeby na několik dní, zejména léky, které si vezmete, funkční vysílačku a svítilnu s náhradní sadou baterií apod.),

 18474

Je válka na Ukrajině válečný zločin?

2. 3. 2022

čas čtení 5 minut

Reportérka: Vyskytlo se několik náznaků, že na Ukrajině došlo k válečným zločinům, je tedy to, co se děje na Ukrajině, válečný zločin? Prokurátor Mezinárodního trestního soudu Karim Khan oznámil, že hodlá co nejdříve zahájit vyšetřování údajných válečných zločinů na Ukrajině.

Philippe Sands je profesorem veřejného chápání práva na University College London. Je také autorem knihy East West Street o původu genocidy a zločinů proti lidskosti a vykonává advokátní praxi u mnoha mezinárodních soudů, včetně Mezinárodního soudního dvora a Mezinárodního trestního soudu. Dobré odpoledne. Charakterizoval byste to, čeho jsme zatím svědky, jako válečné zločiny?

 18409

Jak Putin zničil svůj odkaz

2. 3. 2022

čas čtení 2 minuty

  • I ti, kdo kompletně nesouhlasí s Putinovou politikou, dlouho předpokládali, že šéf Kremlu je extrémně kompetentní, pokud jde o sledování svých strategických cílů. Avšak jeho poslední kroky na Ukrajině ukazují, jak velká to byla chyba, napsal Sergej Medveděv.

 18473

Musejí naše zabíjené děti být obranou pro NATO?

2. 3. 2022

čas čtení 8 minut

Ukrajina se  vzdala veškerého jaderného arzenálu. Pod zárukou bezpečnostních záruk ze strany Velké Británie,  ze strany USA. A od Ruska. Slíbili nám,  že kdyby nás někdo napadl, že bude podpora, že bude pomoc.  Takže jeden z těch garantů nás napadl a zabíjí nám děti a další dva garanti se shromažďují v Polsku a na hranicích a říkají, my vám nemůžeme pomoct, je nám líto.


Nekompetentní hlupák Boris Johnson navštívil v úterý Varšavu. Tam na něho - právem - vyjela jedna Ukrajinka. Odvysílal to v plné verzi rozhlas BBC ve svém poledním zpravodajství a citace pak byly v televizích. Channel 4 News Darju Kaleňukovou pak interviewovaly:

Rozhlas BBC:

Darja Kaleňuk: Děkuji vám, pane premiére. Darja Kaleňuk. Vedu Centrum pro boj s korupcí z Ukrajiny. Před pár dny jsem přejela přes hranice. Jsem z Kyjeva. Většina mé rodiny. Většina členů mého týmu je stále na Ukrajině v Kyjevě. Jedna žena z mého týmu je nyní v Bílé Cerkvi. A ona je teď tam s dvěma dětmi a ruská armáda je tam. A ona má takový strach, že ji zastřelí. Charkov, město, kde jsem studovala, bylo dnes bombardováno.

Takže vy mluvíte o stoicismu ukrajinského lidu. Ale ukrajinské ženy a ukrajinské děti jsou v hlubokém strachu kvůli bombám a raketám, které létají z nebe, a ukrajinský lid zoufale prosí Západ, aby chránil naše nebe.

Žádají o bezletovou zónu, na což dostáváme  odpověď, že to vyvolá třetí světovou válku. Ale jaká je alternativa, pane premiére, pozorovat, jak naše děti místo raket, místo letadel, chrání NATO před těmi raketami a bombami? Jaká je alternativa pro bezletovou zónu?

Máme tady letadla, máme vyspělý systém v Polsku. V Rumunsku má NATO   protivzdušnou obranu. Aspoň tato protivzdušná obrana by chránila západní Ukrajinu, aby ty děti s ženami mohly přijít na hranice.  Teď je nemožné překročit hranici. Je tam třicet kilometrů fronta. Představte si, že byste šli hranici s dítětem nebo se dvěma dětmi.

 18301

Dokázalo by Rusko vypnout internet na Ukrajině?

2. 3. 2022

čas čtení 4 minuty

 

Analýza: Na celostátní úrovni se invaze zatím na přístupu k internetu téměř neprojevila a podporuje každodenní život


Trvalý přístup Ukrajiny k internetu podporuje nejen každodenní život a finanční systém země, ale umožňuje také koordinaci ukrajinského občanského odporu - a navíc umožňuje všem, od prezidenta Volodymyra Zelenského až po běžné občany, komunikovat s okolním světem.

5967

Venediktov: Echo Moskvy se proti zákazu bude bránit u soudu

2. 3. 2022

čas čtení < 1 minuta

Redakce rozhlasové stanice Echo Moskvy kategoricky nesouhlasí s rozhodnutím generální prokuratury, uvedl na svém kanálu ve službě Telegram šéfredaktor Echa Alexej Venediktov. Uvedl, že obvinění proti médiu nejsou podložena žádnými konkrétními důkazy. Redakce rozhodnutí o zákazu napadne u soudu.

Zdroj v ruštině: ZDE

Hospodaření OSBL za květen 2021

8. 6. 2021

čas čtení 1 minuta

V květnu 2021 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 53 422.16 výdaje byly  jako obvykle 61 731.50 Kč. Finanční příspěvky čtenářů bohužel nepokrývají celkové výdaje, takže směřujeme k nule. Zůstatek ke konci května byl 84 819.22  Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci květnu 2021.  Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

69791