Zelenskij obvinil Rusko z jaderného terorismu

4. 3. 2022

čas čtení 22 minut
- Ukrajinské město Mariupol je bez vody, tepla a elektřiny a po pěti dnech útoků ruských sil mu docházejí potraviny, uvedl starosta města v televizní výzvě.

Vadym Bojčenko, starosta Mariupolu, řekl, že vyzval k vytvoření humanitárního koridoru pro evakuaci civilistů z tohoto přístavního města. "Jsme prostě ničeni."

Vysoký americký představitel novinářům řekl, že Mariupol zůstává pod ukrajinskou kontrolou, ačkoli ruské jednotky nadále postupují a bombardují město, což způsobuje výpadky v dodávkách veřejných služeb.

- Útok na jadernou elektrárnu je válečný zločin, konstatovalo velvyslanectví USA na Ukrajině.

Velvyslanectví USA na Ukrajině uvedlo, že útok na jadernou elektrárnu je válečným zločinem poté, co Rusko obsadilo ukrajinské jaderné zařízení, největší v Evropě. "Útok na jadernou elektrárnu je válečným zločinem. Putinovo ostřelování největší jaderné elektrárny v Evropě posouvá jeho hrůzovládu o krok dál," uvedlo velvyslanectví USA v Kyjevě. Ruské síly se v pátek v těžkých bojích na jihovýchodě Ukrajiny zmocnily největší evropské jaderné elektrárny, což vyvolalo celosvětový poplach, ale obrovský požár ve cvičné budově byl uhašen a úředníci uvedli, že zařízení je nyní bezpečné. Ruské ministerstvo obrany nepravdivě obvinilo z požáru v elektrárně "monstrózní útok" ukrajinských sabotérů a uvedlo, že jeho síly mají situaci pod kontrolou, informovala agentura Reuters.

- Pentagon zřídil novou horkou linku s ruským ministerstvem obrany, aby zabránil "chybné kalkulaci, vojenským incidentům a eskalaci" v regionu v souvislosti s postupující ruskou invazí na Ukrajinu.
Spojené státy na Ukrajině nemají žádné vojáky, ale spolu se spojenci NATO v Evropě se obávají možného rozšíření, včetně nehod. USA a jejich spojenci posílají zbraně v hodnotě milionů dolarů ukrajinským ozbrojeným silám, které je používají proti ruským jednotkám, a to navzdory varování Moskvy před zahraničním vměšováním.

- Společnost Microsoft v pátek oznámila, že pozastavuje prodej nových produktů a služeb v Rusku.


- Evropská unie si přeje, aby se Ukrajina stala členským státem "co nejdříve", řekl v pátek novinářům po zasedání ministrů komisař Maroš Šefčovič.
"Je čas dát najevo, že ukrajinský národ je jedním z evropských národů a my ho chceme co nejdříve," řekl, ale dodal, že v tuto chvíli se blok musí soustředit na krátkodobá opatření spojená s válkou.

- Úřad OSN pro lidská práva uvedl, že od 24. února, kdy začala ruská invaze, bylo na Ukrajině zabito 331 civilistů a 675 jich bylo zraněno, ale dodal, že skutečný počet obětí je pravděpodobně mnohem vyšší.
Mezi 331 mrtvými bylo 19 dětí, uvedla OSN. 

 


- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval Rusy k protestům proti obsazení největší jaderné elektrárny v Evropě ruskými silami.

- Mladí Rusové se snaží utéci z Ruska, než je Putinova hrůzovláda povolá do armády.

- Od začátku invaze uprchlo z Ukrajiny více než 1,2 milionu lidí, uvádí OSN.
Podle údajů OSN uprchlo z Ukrajiny do sousedních zemí od 24. února, kdy Rusko zahájilo plnou invazi, více než 1,2 milionu lidí. Podle odhadů dětské agentury OSN UNICEF je mezi uprchlíky přibližně půl milionu mladých lidí. Agentura OSN pro uprchlíky (UNHCR) předpokládá, že ochranu a pomoc mohou nakonec potřebovat více než čtyři miliony ukrajinských uprchlíků.


- Rusko používá na Ukrajině kazetové bomby, uvedl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.
Byli jsme svědky použití kazetových bomb a zaznamenali jsme zprávy o použití dalších typů zbraní, které by byly v rozporu s mezinárodním právem.


- Ministři zahraničí NATO se shodli, že nad Ukrajinou nebude bezletová zóna, řekl Stoltenberg.

Ministři zahraničí NATO jednali o "bezletové zóně" nad Ukrajinou, ale shodli se, že letadla NATO by neměla operovat nad ukrajinským vzdušným prostorem, uvedl Stoltenberg.

Vytvoření bezletové zóny nad Ukrajinou by mohlo vést k rozšíření války do dalších evropských zemí, uvedl generální tajemník NATO.

- Šéf NATO varuje, že nadcházející dny "budou pravděpodobně horší"

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg varoval, že nadcházející dny budou "pravděpodobně horší", neboť se očekává, že ruské síly nasadí těžší zbraně a budou pokračovat v útocích na Ukrajině.


 
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se v pátek brzy ráno obrátil na Evropu s žádostí o pomoc v souvislosti s útokem Rusů na ukrajinskou jadernou elektrárnu.

Evropa se musí okamžitě probudit. Hoří největší jaderná elektrárna v Evropě. Právě teď ruské tanky ostřelují jaderné bloky. Jsou to tanky, které mají termovizi, takže vědí, kam střílejí. Připravili se na to.

Obracím se na všechny Ukrajince a všechny Evropany, na všechny lidi, kteří znají slovo Černobyl, kteří vědí, kolik utrpení a obětí způsobil výbuch v jaderné elektrárně. Byla to celosvětová katastrofa. Proti jejím následkům bojovaly statisíce lidí. Desetitisíce lidí byly evakuovány.

Rusko si ji chce zopakovat, ale šestkrát tvrději.

Evropané, prosím, probuďte se. Řekněte svým politikům, že ruská vojska ostřelují [Záporožskou] jadernou elektrárnu, město Enerhodar. Je tam šest energetických bloků. Šest. V Černobylu vybuchl jeden blok.

Upozorňujeme všechny, že žádný stát nikdy neostřeloval jaderné elektrárny. Poprvé v historii lidstva se teroristický stát dopouští jaderného terorismu.

Ruští propagandisté vyhrožují, že zasypou svět jaderným popelem. Teď už to není hrozba. Je to realita. Nevíme, jak požár na stanici skončí, kdy dojde k výbuchu, dá-li Bůh, nestane se tak. Naši lidé vždycky elektrárnu hlídali, aby nedocházelo k provokacím, aby se ji  nikdo nemohl zmocnit, aby nikdo nemohl nv elektrárně  nastražit miny a pak vydírat celý svět jadernou katastrofou.

Musíme zastavit ruská vojska. Řekněte to svým politikům: Ukrajina má 15 jaderných bloků. Pokud dojde k výbuchu, bude to konec nás všech, konec Evropy, evakuace Evropy. Jedině okamžitá akce Evropy může zastavit ruská vojska a zabránit smrti Evropy v důsledku katastrofy v jaderné elektrárně."

- Ruské jednotky  obsadily zaporožskou jadernou elektrárnu

Ukrajinská jaderná elektrárna v Záporoží byla podle regionálních úřadůobsazena ruskými vojenskými silami.

Na stránce Státní inspekce pro jadernou regulaci Ukrajiny na Facebooku se v 7.30 hodin objevila aktualizace:

    "Záporožská jaderná elektrárna je obsazena vojenskými silami Ruské federace."

Podle inspekce však zaměstnanci pokračují v práci v areálu, zatímco provozní personál kontroluje bezpečný stav energetických bloků.

Podle inspekce byly bloky dva a tři odpojeny od sítě a a jaderná zařízení se ochlazují.

"Změny radiačního stavu za současnou dobu nebyly zaznamenány," dodává se v aktualizaci.

Ztráta chladicího jaderného paliva však povede k "významným radioaktivním emisím do životního prostředí" a taková událost "může přerůst všechny předchozí havárie jaderných elektráren, včetně JE Černobyl a JE Fukušima-Daiči", uvádí úřad s tím, že poškození zásobníku zpracovaného jaderného paliva v důsledku ostřelování povede rovněž k radioaktivním emisím.





- Ukrajinské ministerstvo zahraničí odsoudilo ostřelování záporožské jaderné elektrárny

Ukrajinské ministerstvo zahraničí důrazně odsoudilo ostřelování Záporožské jaderné elektrárny a vyzvalo mezinárodní společenství, aby donutilo Rusko stáhnout  z elektrárny. své jednotky.

V prohlášení zveřejněném na Facebooku ministerstvo uvedlo, že Záporožská jaderná elektrárna a Černobylská jaderná elektrárna jsou v současné době pod kontrolou ruských ozbrojených sil.

V důsledku ostřelování území (Záporožské) jaderné elektrárny vypukl požár, při kterém zahynulo a bylo zraněno několik lidí. Požár byl nyní uhašen.

Komise varovala, že pokud dojde k narušení chlazení jaderného paliva uvnitř Záporožské elektrárny, může to způsobit radioaktivní škody a mít "nenapravitelné následky pro životní prostředí v Evropě".

To by poškodilo tisíce lidí - včetně civilistů, kteří v současné době nemohou evakuovat oblast v blízkosti elektrárny kvůli probíhajícímu ostřelování a bojům.- Požár v záporožské jaderné elektrárně byl uhašen, podle úřadů nejsou žádné oběti na životech

Ukrajinské záchranné služby v pátek ráno potvrdily, že požár, který vypukl ve výcvikové budově záporožské jaderné elektrárny, byl uhašen poté, co oheň hořel nejméně čtyři hodiny.

Ukrajinské úřady uvedly, že požár se rozhořel v důsledku ostřelování ruskými silami. Uvádějí, že ruští vojáci zabránili záchranným týmům, aby požár mohly hasit.

V 6.20 hodin místního času vydala ukrajinská státní záchranná služba aktuální zprávu, kterou zveřejnila na svých kanálech sociálních médií:

"V 6:20 byl požár ve výcvikové budově Záporožské jaderné elektrárny v Energodaru uhašen."

Podle agentury zatím nebyly hlášeny žádné oběti na životech.

Boje v elektrárně údajně ustaly i podle starosty města Enerhodar, které se nachází jihovýchodně od elektrárny.

- Úroveň radiace v záporožské jaderné elektrárně není ovlivněna, tvrdí úřady.

"Ukrajinský regulační úřad uvedl, že požár v areálu nezasáhl "základní" zařízení a zaměstnanci elektrárny provádějí zmírňující opatření," uvedla agentura. "Nebyla zaznamenána žádná změna úrovně radiace v elektrárně," uvedl.

- Americká ministryně energetiky Jennifer Granholmová poskytla další ujištění ohledně reaktorů v elektrárně a potvrdila, že hovořila s ukrajinským ministrem energetiky Hermanem Galuščenkem.

V aktuálním sdělení zveřejněném na Twitteru Granholmová uvedla:

    V blízkosti zařízení jsme nezaznamenali žádné zvýšené hodnoty radiace.

    Reaktory elektrárny jsou chráněny robustními ochrannými konstrukcemi a reaktory jsou bezpečně odstaveny."

Podle prohlášení IAEE Ukrajina před vypuknutím požáru informovala agenturu, že velké množství ruských tanků a pěchoty "prorazilo blokpost" do města Enerhodar, které se nachází několik kilometrů od Záporožské jaderné elektrárny (JE).

- Putinovy "bezohledné akce ohrožují bezpečnost Evropy", říká Boris Johnson

Britský premiér Boris Johnson hovořil s ukrajinským prezidentem Zelenským poté, co přišly zprávy o požáru v jaderné elektrárně v Záporoží, a označil Putinovo "bezohledné jednání" za ohrožení bezpečnosti Evropy.

Mluvčí Downing Street označila situaci za "vážně znepokojující". Podle agentury PA Media mluvčí řekla: "Mluvčí se domnívá, že se jedná o velmi závažný problém:

Oba lídři se shodli, že Rusko musí okamžitě zastavit útok na elektrárnu a umožnit záchranným složkám neomezený přístup do elektrárny.

Johnson uvedl, že bude v nejbližších hodinách usilovat o svolání mimořádného zasedání Rady bezpečnosti OSN a že Spojené království tuto záležitost okamžitě předloží  Rusku a jeho blízkým partnerům. Oba vedoucí představitelé se shodli na tom, že příměří má zásadní význam."


- Rada OSN pro lidská práva odhlasovala drtivou většinou rezoluci, která odsuzuje  porušování lidských  práv ze strany Ruska na Ukrajině a zřizuje vyšetřovací komisi k jeho prošetření.

Proti rezoluci předložené Ukrajinou hlasovala spolu s Ruskem pouze Eritrea, zatímco 13 států se zdrželo hlasování.




- Počet civilních obětí náletů v Černihově stoupl na 47. Při čtvrtečních ruských náletech v obytné čtvrti ukrajinského města Černihiv zahynulo podle regionálních úřadů  47 lidí.

- Ruský parlament schválil zákon, podle kterého je šíření "falešných" informací o jeho ozbrojených silách trestným činem.


Zákon, který Státní duma schválila ve třetím, závěrečném čtení, zavádí pokuty a tresty odnětí svobody pro ty, kdo úmyslně šíří "nepravdivé informace o ozbrojených silách, které mají závažný dopad", uvádí se v prohlášení dolní komory parlamentu.

Těm, u nichž se zjistí, že porušili nový zákon šířením tzv. nepravdivých informací o působení ruských ozbrojených sil na Ukrajině, hrozí až tři roky vězení.

Pokud je zveřejní v rámci "organizované skupiny" nebo použije "falešné důkazy", zvyšuje se maximální trest na 10 let vězení. Pokud to povede k "závažným následkům", hrozí pachatelům až 15 let vězení.

- Běloruská armáda se nebude podílet na invazi na Ukrajině, řekl Lukašenko.

- Lotyšský ministr zahraničí na otázku, zda má NATO vstoupit do přímého konfliktu s Ruskem, odpověděl, že by mělo NATO  "zvážit všechny možnosti".

Edgars Rinkevics řekl v pořadu BBC Today, že vlády "by neměly vylučovat" žádné prostředky k zastavení invaze.

Předtím v pořadu vystoupil bývalý ukrajinský premiér Oleksij Hončaruk, který řekl, že evropské země "nechápou", kam až je Putin ochoten zajít.

Uvedl, že představitelé ostatních zemí by měli nabídnout přímou vojenskou podporu a "přinejmenším uzavřít naše nebe, aby nás ochránili před hrozbou".

- Kanada chce, aby NATO projednalo všechny scénáře izolace Ruska, uvedla ministryně zahraničí této země Melanie Jolyová na otázku, zda by aliance měla zvážit bezletovou zónu nad Ukrajinou.

Při příjezdu na mimořádné zasedání ministrů zahraničí NATO Jolyová na otázku ohledně bezletové zóny uvedla, že červenou linií NATO je vyhnout se vyvolání mezinárodního konfliktu.

Vzápětí však dodala: "Chceme se ujistit, že se diskutuje o všech scénářích".

Mezitím rumunský ministr zahraničí Bogdan Aurescu uvedl, že NATO musí přizpůsobit vojenské postavení na svém východním křídle nové realitě.

"Postavení musíme přizpůsobit realitě, že ruská vojska jsou na Ukrajině a v Bělorusku, takže musíme vše přehodnotit," řekl novinářům při příchodu na zasedání ministrů zahraničí NATO v Bruselu.

Dodal, že Rumunsko od příštího fiskálního roku zvýší své výdaje na obranu z 2 % HDP na 2,5 %.

- Zelenskij přežil už tři pokusy ho zavraždit. Byly vyslány z Ruska dvě skupiny, ale neutralizovaly je protiváleční pracovníci ruské tajné služby FSB. Je pozoruhodné, jak dobře je Zelenského vláda informována o těchto pokusech o vraždu.




- Reportér deníku Guardian Luke Harding je v současné době ve Lvově na západní Ukrajině, kde podle něj demoralizovaní ruští vojáci vyprávějí o svém hněvu z toho, že byli zataženi do této války

Osm dní po invazi Vladimira Putina je zřejmé, že značný počet jeho vojáků je demoralizován a zdráhá se bojovat. Někteří se vzdali.

Jiní opustili svá vozidla a vydali se zpět k ruským hranicím pěšky, přičemž s sebou táhli zbraně a brašny s výstrojí, naznačují videa. Tyto epizody neznamenají, že Kreml ve svých pokusech o dobytí Ukrajiny selže, protože jeho taktika se mění a Krel přechází na brutální ostřelování civilistů.

Nízká morálka invazních jednotek však může být jedním z důvodů, proč se zdá, že ruský plán bleskové války na ovládnutí Ukrajiny nepostupuje tak rychle, jak by si Putin přál. V Moskvě se předpokládalo, že operace bude rychlá a úspěšná. Vojáci dostali zásoby potravin a paliva pouze na dva nebo tři dny, naznačují videa.

Zdá se také, že Kreml měl zcela fantastickou představu o tom, jak budou ruští vojáci přijati. Několik zajatců uvedlo, že byli ujišťováni, že je Ukrajinci přivítají jako osvoboditele. Ruské jednotky podle nich očekávaly květiny a jásot, nikoliv kulky a bomby.

- Rusko zablokovalo všechna zahraniční média vysílající v ruštině.

- Rusko blokuje stránky BBC.   Přístup k webovým stránkám BBC byl v Rusku omezen několik hodin poté, co korporace obnovila krátkovlnné rozhlasové vysílání na Ukrajině a v Rusku, aby zajistila civilnímu obyvatelstvu v obou zemích přístup ke zprávám během invaze.

Ruský státní úřad pro dohled nad komunikacemi Roskomnadzor omezil přístup k internetové prezentaci BBC Russia, stejně jako k Rádiu Svoboda a médiu Meduza.

Podle služby Globalcheck, která sleduje cenzuru internetu v zemích Společenství nezávislých států (SNS), byla dostupnost  internetové stránky BBC v Rusku na 17 % běžné úrovně, což naznačuje, že některé služby byly zablokovány.

Ruská pobočka BBC také uvedla, že  že je blokován i Facebook a  Google Play.

Příznaky blokování BBC se objevily několik hodin po rozhodnutí BBC vrátit se k většinou zastaralé formě vysílání, kdy každý den vysílá na Ukrajině a v části Ruska čtyři hodiny svého zahraničníhi vysílání v angličtině.

"Často se říká, že pravda je první obětí války," uvedl generální ředitel BBC Tim Davie při čtvrtečním oznámení tohoto kroku.

- Na letišti Yellowknife v kanadských Severozápadních teritoriích bylo zadrženo charterové letadlo s ruskými cizinci, uvedl ve čtvrtek na Twitteru ministr dopravy Omar Alghabra.

"Budeme i nadále hnát Rusko k odpovědnosti za jeho invazi na Ukrajinu," dodal Alghabra. Zůstává nejasné, zda byli cestující přepraveni do své další destinace.

Podle deníku New York Times přistáli tento týden na severu Kanady dva ruští občané letící v soukromém letadle, které vzlétlo ze Ženevy, a bylo jim zabráněno v další cestě s odvoláním na kanadské úřady. Kanada v neděli oznámila, že v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu zakáže ruským letadlům vstup do kanadského vzdušného prostoru. Podobnou politiku zavedly i Spojené státy a Evropská unie.


- Americká kryptoměnová burza Coinbase Global Inc nebude preventivně zakazovat všem Rusům používat platformu, uvedl v pátek na Twitteru generální ředitel Brian Armstrong.

"Nemyslíme si, že existuje vysoké riziko, že by ruští oligarchové používali krypto, aby se vyhnuli sankcím," uvedl Armstrong a dodal, že někteří obyčejní Rusové používají krypto jako záchranu nyní, když se jejich měna zhroutila."

- Společnost Airbnb Inc, která se zabývá pronájmem domů, podle generálního ředitele Briana Cheskyho pozastavuje veškeré operace v Rusku a Bělorusku.

- V pátek v časných ranních hodinách vypukl požár ve výcvikové budově u jaderné elektrárny v Záporoží po ostřelování ruskými silami, uvedly ukrajinské úřady.

- Po nejméně čtyřhodinovém požáru na pozadí zpráv, že ruské jednotky brání záchranným týmům v zásahu, ukrajinské záchranné služby potvrdily, že požár byl uhašen v 6.20 hodin místního času. Podle starosty města Enerhodar, které se nachází jihovýchodně od elektrárny, byly boje v elektrárně údajně také zastaveny.

- Americká ministryně energetiky Jennifer Granholmová však poskytla ujištění ohledně reaktorů Záporožské elektrárny a uvedla, že v blízkosti zařízení nebyly naměřeny žádné zvýšené hodnoty radiace a reaktory elektrárny jsou "chráněny robustními ochrannými konstrukcemi a reaktory jsou bezpečně odstaveny".

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se po útoku na jadernou elektrárnu obrátil na Evropu s další žádostí o pomoc.
Řekl: "V této výzvě jsme se snažili o to, aby se země stala součástí EU: Upozorňujeme všechny, že ani jeden stát nikdy neostřeloval jaderné elektrárny. Poprvé v historii lidstva se teroristický stát dopouští jaderného terorismu."

- Britský premiér Boris Johnson označil "bezohledné jednání" ruského prezidenta Vladimira Putina za nebezpečí pro bezpečnost Evropy.

- Ruské síly nadále kontrolují budovy místní i regionální správy ve strategicky důležitém černomořském přístavu Cherson, uvedly místní úřady. Zdá se, že ruské síly se snaží odříznout Ukrajinu od moře přes její klíčové jižní přístavy, přičemž usilují o  dobytí Chersonu a zpřísnění obléhání Mariupolu.

- Znepokojení vyvolává pohyb obrovské kolony ruských vojenských vozidel před Kyjevem. Zatímco představitel americké obrany naznačil, že se zřejmě "zastavila", objevily se také spekulace, že odhadovaných 15 000 vojáků, kteří jsou k ní připojeni, se možná přeskupuje a čeká na logistické zásobování před útokem na Kyjev.

- V televizním projevu Putin prohlásil, že ruské vojenské operace na Ukrajině probíhají podle plánu. Prezident dále obvinil ukrajinské síly, že používají civilisty jako "lidské štíty", přičemž neposkytl žádné důkazy.

- Vladimir Putin ve čtvrtek řekl Emmanuelu Macronovi, že "odmítnutí Kyjeva přijmout ruské podmínky" znamená, že bude pokračovat ve své válce na Ukrajině, uvedl francouzský prezidentský Elysejský palác a dodal: "Očekáváme, že to nejhorší teprve přijde."

-1
Vytisknout
7180

Diskuse

Obsah vydání | 8. 3. 2022