"Ruský mír" nebo "ruský svět"?

8. 3. 2022

čas čtení 2 minuty

Napsal nám Lubomír Šušlík z Kroměříže:

Jak jistě víte, nelze něco dobře přeložit bez znalosti kontextu.

Už vícekrát jsem si všiml, např. v České televizi, ale i na BL, špatného překladu výrazu " русский мир".

Správný překlad zní "ruský svět", nikoli "ruský mír".

Na Ukrajině se hlavně po Euromajdanu toto slovní spojení stalo memem, proto je jisté, že takový překladatel tímto špatným překladem demonstruje svou neznalost dění v zemi, o které píše.

Takto definoval "ruský svět" Putinův ideolog Surkov:

 "... Co je pro mě ruský svět? To je všude tam, kde lidé mluví a myslí rusky, nebo kde je ruská kultura vysoce respektována, kde vidí ruský model národního rozvoje jako alternativu k tomu, co mají doma, kde je respektován náš Putin , kde se lidé bojí ruských zbraní - to je náš vliv. Je to také každá země, která doufá v Rusko, v jeho ochranu a patronát, že se o něj může opřít v případě konfliktu – takových zemí je spousta, jak v Africe, tak po celém světě. ... Touto myšlenkou ruského světa je být nad bariérami, dívat se za své hranice a vzít si z tohoto světa co nejvíce, vlastnit svět v čistém smyslu toho slova, protože ruská expanze není sobecká..."

Putinští fašisté své zločiny vždy hájí tím, že vlastně jen brání "ruský svět".

Viděl jsem třeba záběry, na kterých ukrajinský voják ukazuje na trosky po ruském bombardování a komentuje to slovy: Tak vypadá ten "ruský svět".

Titulek článku:  "Ruský mír: Hrůzy z invaze" je tedy špatný.
Jde o špatnou interpretaci.

Pozn. JČ:

Dobrý den,

já to samozřejmě vím, že to znamená "svět", ovšem jak víte, slovo "mir" znamená "svět" i "mír". V britských televizích to neustále - správně - citují - jako "ruský svět", dovolil jsem si to však záměrně tentokrát  přeložit tím druhým synonymem - mír. Víte asi proč. - Ten kontext  - obojí význam slova "mir" - je trvale přítomen v mysli každého ruského mluvčího. Tedy jsou si vědomi ironického paradoxu, že "ruský svět" o sobě tvrdí, že je "mírový", skutečnost je však naprosto opačná...

0
Vytisknout
7924

Diskuse

Obsah vydání | 9. 3. 2022