Polsko je připraveno dát USA pro Ukrajinu k dispozici všechny své stíhačky MiG-29

8. 3. 2022

čas čtení 4 minuty


- Polsko je připraveno okamžitě bezplatně převést všechny své letouny MiG-29 vládě USA v rámci kroku, který má letouny poskytnout k využití ukrajinskému letectvu k odražení ruské invaze, oznámila polská vláda. Jenže Spojené státy na poslední chvíli vyjádřily neochotu se na tomto vyslání stihaček do Ukrajiny podílet.


Polsko rovněž uvedlo, že žádá USA, aby mu poskytly použité letouny s podobnými operačními schopnostmi. Polsko je připraveno se okamžitě dohodnout na podmínkách nákupu těchto strojů.

Polská vláda rovněž žádá ostatní vlastníky letounů MiG-29 v rámci NATO, aby postupovali obdobným způsobem.

 
 

Tento krok následuje po týdnech zákulisních jednání a diskusí v Londýně mezi polským premiérem a Borisem Johnsonem.

Polsko se veřejně stavělo proti tomuto kroku s tím, že by jej Rusko pravděpodobně vnímalo jako nebezpečnou eskalaci, ale bylo ochotno ho realizovat, když návrh podpořilo NATO a USA slíbily poskynout náhradní americké stíhací letouny F-16.

Polský premiér se v Londýně setkal s Johnsonem spolu s premiéry Slovenska, České republiky a Maďarska, tedy takzvané skupiny V4 uvnitř EU.

Země V4 přijaly tři čtvrtiny z 2 milionů Ukrajinců, kteří přišli do Evropské unie, včetně více než 1 milionu v samotném Polsku. Téměř polovina z nich jsou děti, což představuje zátěž pro vzdělávací systémy těchto čtyř zemí, pokud se uprchlíci nebudou cítit schopni se v krátké době vrátit.

Mezi přístupem Maďarska a ostatních států V4 ke konfliktu jsou zřetelné rozdíly. Orbán, který má blízko k Vladimiru Putinovi, ale kritizuje jeho invazi, odmítl další jednotky NATO na maďarském území a odmítl poslat zbraně na Ukrajinu. Vysmíval se také sankcím proti Rusku jako neúčinnému politickému nástroji, ale nevyužil svého práva veta k zablokování opatření EU.

Polský premiér Morawiecki naopak vyzval k dalším sankcím a jeho vláda podporuje plné zablokování dovozu ruských energetických surovin do Evropy.

"Putinovu válečnou mašinérii můžeme rozložit pouze pomocí velmi silných a tvrdých sankcí," řekl.

V projevu po jednání Orbán uvedl, že je proti energetickému bojkotu Ruska ze strany EU s tím, že "cenu války by neměly platit obyčejné maďarské rodiny. Většina ropy a plynu přicházejícího do země pochází z Ruska a 90 % maďarských rodin vytápí své domy plynem. Bez ropy a plynu maďarská ekonomika prostě nemůže fungovat. Pokud bychom ukončili energetickou spolupráci s Ruskem, účty za energie by se každé maďarské rodině během jediného měsíce ztrojnásobily".

Orbána čekají příští měsíc volby a snaží se bagatelizovat svou dřívější podporu Putinovi a způsob, jakým umožnil, aby se jeho ekonomika stala tak závislou na ruské energii.

- Ruské síly zastaví palbu od zítřejší desáté hodiny dopoledne moskevského času a jsou připraveny poskytnout lidské koridory, aby se civilisté mohli evakuovat z Kyjeva a dalších čtyř měst. Informace o koridorech z Kyjeva, Černihova, Sumů, Charkova a Mariupolu budou zaslány ukrajinské vicepremiérce  Iryně Vereščukovové.

- Ukrajina upozornila Mezinárodní agenturu pro atomovou energii (MAAE), že je stále naléhavější vystřídat 210 technických pracovníků a strážců, kteří pracují v černobylské jaderné elektrárně od doby, kdy nad ní Rusko převzalo kontrolu, a to z bezpečnostních důvodů,
uvedl generální ředitel MAAE Rafael Mariano Grossi.

Na rozdíl od normální  situace, kdy se personál v provozovaných ukrajinských jaderných elektrárnách pravidelně střídá, v černobylské jaderné elektrárně slouží stejná směna od 24. února, tedy od dne před vstupem ruské armády na místo havárie z roku 1986, a v podstatě tam žije už 13 dní, uvedl regulátor.

Ukrajinský regulátor dodal, že personál má přístup k jídlu a vodě a v omezené míře i k lékům. Situace zaměstnanců se však zhoršuje. Požádal MAAE, aby vedla mezinárodní podporu potřebnou k přípravě plánu na nahrazení stávajícího personálu a na zajištění účinného systému rotace v zařízení.

- Společnost Starbucks dnes oznámila, že dočasně uzavře všechny kavárny nacházející se v Rusku, informovala agentura France-Presse.

0
Vytisknout
5735

Diskuse

Obsah vydání | 10. 3. 2022