Svět v noci ze čtvrtka na pátek těsně unikl jaderné katastrofě

5. 3. 2022

čas čtení 4 minuty
- Petrohrad pátek večer. Demonstrace na podporu Ukrajiny:




- Novináři z televize Sky News byli v pondělí na Ukrajině násilně přepadeni, když se pokoušeli vrátit do Kyjeva. Děsivé záběry zveřejněné v pátek ukazují výbuch a následnou palbu kulek, které zasáhnly vozidlo týmu, než uprchli do nedalekého skladu.

"Kulky kaskádovitě prolétly celým vozem, stopy, záblesky kulek, sklo čelního okna, plastová sedadla, volant a palubní deska se rozpadly.  Později nám Ukrajinci řekli, že nás přepadl diverzní ruský průzkumný oddíl. Bylo to profesionální, střely neustále narážely do auta. Věděli jsme, že se musíme dostat ven, abychom přežili, ale přicházející palba byla intenzivní."

Jeden novinář dostal dvě rány do  neprůstřelné vety a další byl zraněn. Tým se mezitím vrátil do Spojeného království.

"Vzpomínám si, že jsem přemýšlel, jestli bude moje smrt bolestivá," řekl reportér Sky News Stuart Ramsay a vzpomínal na okamžiky předtím, než se stal terčem střelby. Byl postřelen do zad.  "Ale překvapilo mě, že postřelení tak moc nebolelo. Bylo to spíš jako rána pěstí, opravdu."

- Průzkumy veřejného mínění v Rusku prý dokazují, že ruská veřejnost válku proti Ukrajině silně podporuje. Může to znamenat, že Kreml bude ještě brutálnější. ZDE 

 

- Svět v noci jen těsně zabránil jaderné katastrofě, když při ruském obsazení Záporožské jaderné elektrárny na Ukrajině vypukl požár, uvedla americká velvyslankyně při OSN.


Linda Thomasová-Greenfieldová ve svém projevu na mimořádném zasedání Rady bezpečnosti OSN zdůraznila, že jednání Ruska bylo "bezohledné" a "nebezpečné".

"Díky boží milosti svět včera večer jen o vlásek unikl jaderné katastrofě. Všichni jsme čekali, až si vydechneme, když jsme v reálném čase sledovali vývoj děsivé situace."

- Vysocí američtí vojenští představitelé od začátku ruské invaze na Ukrajinu nemluvili  se svými ruskými protějšky. 
Mluvčí Pentagonu John Kirby novinářům řekl, že americký ministr obrany Lloyd Austin a předseda sboru náčelníků štábů generál Mark Milley nemluvili od začátku invaze na Ukrajinu se svými protějšky. Před ruskou invazí Austin i Milley se svými protějšky hovořili.



- Televizní stanice CNN přestane v Rusku vysílat. 

- Agentura Bloomberg News  uvedla, že dočasně pozastaví práci svých novinářů v Rusku v reakci na nový Putinův zákon, který podle agentury "kriminalizuje nezávislé zpravodajství v zemi".

- BBC v pátek  již dříve oznámila, že kvůli novému zákonu dočasně zastaví svou zpravodajskou činnost v Rusku, stejně jako Canadian Broadcasting Corp.

- Italská policie zabavila jachtu, kterou vlastní Alexej Mordašov, kdysi nejbohatší muž Ruskas.

- Rusko nespolupracuje na navrhovaných humanitárních koridorech v Chersonu, tvrdí ukrajinští představitelé,
píše Washington Post:

Místní představitelé v jihoukrajinském městě Cherson v pátek uvedli, že Rusko neplní svou část dohody o navrhovaných "humanitárních koridorech", a to i přesto, že se v regionu začínají snižovat zásoby potravin a dalších nezbytných věcí.

Představitelé Ukrajiny a Ruska ve čtvrtek oznámili, že se dohodli na dočasném zastavení palby, aby podpořili "humanitární koridory" pro evakuaci civilistů a pro dodávky potravin a léků. Místní ukrajinští představitelé v Chersonské oblasti však tvrdí, že ruská armáda s nimi nespolupracuje a místo toho prosazuje plán na jednostrannou distribuci vlastní pomoci.

Oblastní gubernátor Gennadij Laguta v pátek na Facebooku napsal, že "okupanti" nedali souhlas k vyslání humanitární pomoci do Chersonské oblasti navrhovaným koridorem. Laguta uvedl, že ukrajinské úřady připravily 19 nákladních automobilů, ale nebyl jim povolen vjezd. Rusové "tvrdí, že humanitární pomoc poskytnou sami", napsal Laguta.

Chersonský starosta Ihor Kolychajev ve své vlastní zprávě na Facebooku uvedl, že dohoda městu nepomáhá. "Navzdory včerejším dohodám na nejvyšší úrovni to v praxi," napsal Kolychajev, "zatím   nefunguje".

"Ale soudě podle všeho se 'dobří osvoboditelé' chystají přivést do Chersonu svou 'záchranu'. Nejprve přivedli situaci do kritického bodu, a pak nás hrdinně zachrání," napsal Kolychajev s odkazem na Rusko.

0
Vytisknout
10563

Diskuse

Obsah vydání | 8. 3. 2022