Zelenského poradce říká, že Rusko si začíná uvědomovat skutečnou cenu své války na Ukrajině

5. 3. 2022

čas čtení 4 minuty


Jeden z ukrajinských vyjednavačů v rozhovorech o příměří s Ruskem říká, že po deseti dnech války, kdy Ukrajina kladla nečekaně tvrdý odpor, došlo na ruské straně ke znatelnému posunu

.
Mychajlo Podoljak, hlavní poradce prezidenta Volodymyra Zelenskéhk uvedl, že ačkoli ruská strana zatím nezměnila své požadavky na ukrajinskou kapitulaci, vycítil, že se její postoj mění, protože válka a bezprecedentní západní sankce si vybírají svou daň.

"Na samém začátku války trvali na úplné dominanci. Nečekali, že Ukrajina bude klást tak tvrdý odpor," řekl v sobotním rozhovoru pro kanadský list Globe and Mail. "Skutečnou cenu války si začínají uvědomovat až nyní. A nyní začínáme vést konstruktivní jednání."

 
Podoljak se takto vyjádřil poté, co se v uplynulém týdnu zúčastnil dvou kol jednání s ruskými představiteli na ukrajinsko-běloruské hranici. Uvedl, že ke třetímu jednání dojde "v příštím dni nebo dvou".

Uvedl, že rozsah ruské vojenské operace - napadeno bylo 15 z 24 ukrajinských oblastí neboli regionů - znamená, že ruským představitelům trvalo nějakou dobu, než si skutečně uvědomili, že invaze probíhá pomaleji, než se očekávalo, a že ruská armáda utrpěla velké ztráty.

"Přišli o obrovské množství techniky a živé síly. Sankce, jaké jsme nikdy předtím neviděli, ničí jejich ekonomiku. Jejich země se stala na mezinárodní scéně psancem a jejich propaganda vůbec nefunguje," řekl  Podoljak  v přísně střežené vládní budově v západoukrajinském městě Lvov.

Podoljak vysvětlil, že ačkoli se obě strany dohodly, že nebudou veřejně hovořit o podrobnostech jednání, cíle Ukrajiny pro rozhovory zůstávají stejné: okamžité příměří, bezpečnostní záruky, že Ukrajina nebude znovu napadena, a "významné" kompenzace za ztráty na životech civilistů a škody na ukrajinských městech. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v sobotu uvedl, že ruské požadavky zahrnují odzbrojení Ukrajiny a uznání Krymu - který Rusko zabralo a anektovalo v roce 2014 - za ruské území.

Ukrajina tvrdí, že během deseti dnů války způsobila ruské armádě obrovské ztráty, včetně 10 000 mrtvých vojáků a stovek zničených tanků. Pokud by tato čísla byla přesná, představovala by pro ruskou armádu ohromující neúspěch. Pro srovnání, Sovětský svaz přiznal 15 000 mrtvých během své desetileté války v Afghánistánu v 80. letech 20. století.



Podle ruských státních médií bylo ke středě na Ukrajině zabito 498 vojáků.

Ztráty ukrajinské armády se odhadují na 1 500 vojáků. Více než 2 000 civilistů bylo údajně zabito, protože ruské letectvo a řízené střely opakovaně zasahují civilní čtvrti a kritickou infrastrukturu.

Rozhovory vedly k dohodě o dočasném příměří, které by umožnilo civilistům opustit obléhaná východoukrajinská města Mariupol a Volnovacha v sobotu. K příměří nedošlo, ale  Podoljak uvedl, že se domnívá, že problémem byla špatná disciplína ruských vojáků.

"Určili jsme místa, kde se mají shromažďovat civilisté k evakuaci. Bohužel Ruská federace nedokáže účinně kontrolovat své vojáky na místě. Ti  pokračovali v ostřelování evakuačních tras. Nyní na tom aktivně pracujeme," řekl. "Mohly to být také špatné úmysly... ale většinou se domnívám, že to byla špatná disciplína a špatná komunikace s pozemními silami."

Podoljak rovněž zopakoval Zelenského požadavek, aby NATO poskytlo ukrajinským civilistům letecké krytí. V pátečním rozzlobeném projevu po zasedání NATO, na němž byla myšlenka bezletové zóny oficiálně odmítnuta, Zelenskij alianci vzkázal, že "všichni lidé, kteří od dnešního dne zemřou, zemřou i kvůli vám".

Zdroj v angličtině ZDE  

0
Vytisknout
7441

Diskuse

Obsah vydání | 8. 3. 2022