V Charkově přistály ruské jednotky

2. 3. 2022

čas čtení 19 minut

- Podle ukrajinské záchranné služby bylo od ruské invaze zabito více než 2 000 ukrajinských civilistů.

Ve svém prohlášení uvedla, že byly zničeny stovky objektů včetně dopravních zařízení, nemocnic, mateřských škol a domů.

Každou hodinu přicházejí o život děti, ženy a příslušníci obranných sil.


- Starosta Chersonu popírá, že by Rusko obsadilo město

V jihoukrajinském městě Cherson ruská armáda tvrdí, že město dobyla, ale jeho starosta tvrdí, že je stále v držení ukrajinských sil.

Ve středu ráno ruské ministerstvo obrany uvedlo, že jeho vojáci plně ovládli Cherson, provinční město s přibližně čtvrt milionem obyvatel na jižní frontě.


Nejméně čtyři lidé byli zabiti a devět zraněno po novém útoku v Charkově dnes ráno, uvedla ukrajinská státní záchranná služba.

Objevily se zprávy, že ruské rakety opět zasáhly centrum druhého největšího ukrajinského města a zasáhly oblast poblíž budovy městské rady.
 

 

- Suterén porodnice v ukrajinském pobřežním městě Mariupol se proměnil v protiatomový kryt a dětský pokoj, když ruské síly v úterý vystupňovaly své útoky na přeplněné městské oblasti.


Dělníci svázali jednoho novorozence a snesli ho po schodech do suterénu, kde se ve spoře osvětlené místnosti přeplněné lůžky a postýlkami ukrývali pracovníci a pacienti.

Podobná scéna se odehrála v Charkově, kde byla porodnice přesunuta do protiatomového krytu. Matky tam houpaly novorozence v kolébkách uprostřed matrací naskládaných k oknům, aby je chránily.


- Ukrajinské přístavní město Mariupol trpí hromadnými ztrátami na životech a výpadkem vody, protože se podle starosty Vadyma Bojčenka brání nepřetržitému náporu ruských sil.

V přímém přenosu ukrajinské televize Bojčenko řekl:

Nepřátelské okupační síly Ruské federace udělaly vše pro to, aby zablokovaly odchod civilistů z půlmilionového města.


- Rumunský europoslanec Cristian Terhes byl na hraničním přechodu mezi Rumunskem a Ukrajinou v Sighetul Marmatiei, kde byl svědkem toho, jak na rumunské straně pomáhají lidem, ale na opačné straně hranice viděl známky chaosu.

Zatímco rumunská vláda a nevládní organizace mají kapacity pro lidi prchající před válkou, na ukrajinské straně byli podle něj lidé odmítáni, protože neměli doklady k prokázání své národnosti, a ukrajinští pohraničníci se potýkali s množstvím lidí.

Terhes řekl deníku Guardian:

    Rumunský lid překročil všechny meze, aby se zorganizoval k řádnému přijetí uprchlíků z Ukrajiny, kteří utíkali před válkou. Rumuni otevřeli své domovy, dali k dispozici svá auta pro bezplatnou přepravu, poskytli jídlo, SIM karty a vše potřebné pro naše sousedy, kteří utíkají, aby si zachránili život.

    Dobrovolníci, nevládní organizace a úřady na rumunské straně pracují na plné obrátky, aby pomohli všem uprchlíkům, kteří překračují hranice.

    Problémem je velké zdržení na ukrajinské straně, protože personál je přetížen a někteří lidé nemají řádné doklady k opuštění země.

    Dvakrát jsem přešel na Ukrajinu, abych pomohl převézt zásoby z Rumunska, a byl jsem šokován délkou front pro ty, kteří čekají na opuštění země. Všichni tito lidé jsou v Rumunsku vítáni a mnoho Rumunů je nesmírně ochotno těmto chudákům v zoufalé situaci pomoci.

Na fotografiích pořízených 27. února je vidět dlouhá fronta, v níž na ukrajinské straně čeká asi 1000 uprchlíků. Většinu z nich tvoří ženy s dětmi a starší lidé, uvedl.

- Další čtyři lidé zahynuli a devět bylo zraněno při náletu ruského letectva a raketových úderů, které ve středu ráno zasáhly severovýchodní ukrajinské město Charkov, uvedla místní záchranná služba a starosta Ihor Těrechov.

"Charkov je ruskojazyčné město. Každý čtvrtý obyvatel Charkova má příbuzné v Ruské federaci. Ale vztah města k Rusku je dnes úplně jiný než kdykoli předtím. Nikdy jsme nečekali, že by se to mohlo stát: totální zničení, vyhlazení, genocida vůči ukrajinskému lidu - to je neodpustitelné, " řekl primátoř.


-Experti na kybernetickou bezpečnost identifikovali druhý takzvaný "stírací" kybernetický útok zaměřený na Ukrajinu.

Varování výzkumných laboratoří ESET, slovenské firmy zabývající se kybernetickou bezpečností, přichází poté, co 23. února označila první salvu, kterou nazvala HermeticWiper.

Útoky typu Wiper vyřazují počítače, přičemž nejznámějším příkladem je útok NotPetya z roku 2017, připisovaný Rusku, který způsobil spoušť na Ukrajině i jinde tím, že nenávratně zašifroval počítače.

Společnost ESET v úterní zprávě uvedla, že nyní detekovala druhý wiper útok na ukrajinskou vládní síť, objevený v den zahájení ofenzivy 24. února, který pojmenovala IsaacWiper. Popsala jej jako "mnohem méně sofistikovaný" než HermeticWiper.

Na svém blogu však ESET dodal, že odhalil "komponentu červa", nazvanou HermeticWizard, která mohla být použita k šíření HermeticWiperu v lokálních sítích.

Virus NotPetya se rozšířil a způsobil škody v 65 zemích (celkové náklady na útok byly odhadnuty na 10 miliard dolarů).

Zdá se, že prvotní dopad HermeticWiper byl na stovky počítačů v nejméně pěti ukrajinských organizacích a zasáhl také počítače v Lotyšsku a Litvě. ESET zdůrazňuje, že vinu za tyto útoky zatím nepřipisuje žádnému státu ani organizaci.
 
- Čína se nepřipojí k vládám Spojených států a evropských zemí při uvalování finančních sankcí na Rusko, oznámil tamní bankovní regulátor.

Čína je významným odběratelem ruské ropy a plynu a jedinou významnou vládou, která se zdržela kritiky útoku Moskvy na Ukrajinu.

- Papež František požádal lidi na celém světě, aby pamatovali na Ukrajince, kteří v podzemních krytech hledají ochranu před bombardováním, a poděkoval Polsku za to, že přijalo většinu uprchlíků před válkou.
František promluvil na své týdenní generální audienci na Popeleční středu, kterou vyhlásil za den modliteb a půstu za mír na Ukrajině.


- Druhé kolo rozhovorů mezi Ukrajinou a Ruskem se uskuteční ještě dnes, informovala ruská státní tisková agentura Tass s odvoláním na poradce ukrajinské prezidentské kanceláře.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes novinářům řekl, že ruská delegace bude "na místě" ve středu pro nové kolo rozhovorů s Ukrajinou.


Zelenskij: "mají rozkaz nás všechny zlikvidovat"





Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve středu prohlásil, že během prvních šesti dnů invaze Moskvy bylo zabito téměř 6 000 Rusů a že Kreml nebude moci jeho zemi dobýt bombami a leteckými údery.

S odkazem na ruský útok na Babyn Jar - místo masakru židů za druhé světové války německými okupačními vojsky a ukrajinskými pomocnými jednotkami - Zelenskij řekl:

Tento úder dokazuje, že pro mnoho lidí v Rusku je náš Kyjev naprosto cizí.

Nevědí nic o Kyjevě, o naší historii. Ale všichni mají rozkaz vymazat naši historii, vymazat naši zemi, vymazat nás všechny.

Komunikace ruské armády na Ukrajině jsou tak chabé, že se stávají obětí hackerských útoků, překódování a zablokování ukrajinskými radioamatéry, kteří zaznamenávají své rozhovory a přerušují ruskou komunikaci během bojů:




 

- Kreml uvedl, že ruští představitelé jsou připraveni uspořádat ve středu druhé kolo jednání s Ukrajinou, ale není jasné, zda se dostaví ukrajinští představitelé.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že ohledně rozhovorů existují rozporuplné informace.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v úterý prohlásil, že Rusko musí zastavit bombardování ukrajinských měst, aby se rozhovory mohly uskutečnit.

Peskov rovněž uvedl, že Moskva musí zformulovat tvrdou, promyšlenou a jasnou odpověď na opatření, která západní země zavedly s cílem podkopat ruskou ekonomiku.

- EU schválila nové sankce vůči Bělorusku

Diplomaté Evropské unie schválili nové sankce proti Bělorusku za jeho podpůrnou roli při ruské invazi na Ukrajinu, potvrdilo francouzské předsednictví EU.

Sankce rovněž zasáhnou "některá hospodářská odvětví, a to zejména dřevařský, ocelářský a draselný průmysl", uvádí se v prohlášení.

- Vězněný kritik Kremlu Alexej Navalnyj vyzval Rusy ke každodenním protestům proti vojenské kampani Moskvy na Ukrajině 

"Alexej Navalnyj vyzval lidi, aby vyšli protestovat proti válce každý den v 19:00 a o víkendech ve 14:00 hodin. Na hlavních náměstích vašich měst, ať jste kdekoli," napsala mluvčí Kira Jarmyšová:


- Týden po zahájení invaze na Ukrajinu Rusko prohlásilo, že jeho síly ve středu ovládly první větší město, když se zmocnily Chersonu na jihu země.

Strategicky umístěné hlavní město provincie na řece Dněpr by bylo největším městem, které dosud padlo do rukou ruských sil.

Jihovýchodní město Mariupol bylo od pozdního úterý pod intenzivním ostřelováním a podle jeho starosty nebylo možné evakuovat zraněné.

Od té doby, co ruský prezident Vladimir Putin téměř před týdnem nařídil plnohodnotnou invazi do země svého jižního souseda, uprchlo před boji více než půl milionu Ukrajinců, uvedla agentura Reuters.

- Evropská komise navrhla poskytnout lidem prchajícím před válkou na Ukrajině dočasnou ochranu, včetně povolení k pobytu a přístupu k zaměstnání a sociálnímu zabezpečení.

- Rusko na žádost Turecka zrušilo pokus vyslat čtyři své válečné lodě přes turecké vody do Černého moře, uvedl ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoğlus a dodal, že rozhodnutí bylo učiněno předtím, než Ankara uzavřela průliv kvůli invazi Moskvy na Ukrajinu.

Turecko, které je členem NATO, sousedí v Černém moři s Ukrajinou a Ruskem a s oběma má dobré vztahy. V pondělí Ankara uvedla, že na základě smlouvy z roku 1936 uzavřela Bosporský a Dardanelský průliv, což jí umožnilo omezit průjezd některých ruských plavidel. Pakt vyjímá plavidla, která se vracejí na své základny.

Çavuşoğlu řekl televizní stanici Haberturk, že Turecko požádalo Rusko, aby neposílalo své lodě, než v neděli označilo invazi Moskvy za "válku", což mu právně umožňuje omezit průjezd podle úmluvy z Montreux.


- Britské ministerstvo obrany dnes zveřejnilo svou nejnovější zpravodajskou zprávu o situaci na Ukrajině
.

Uvádí se v ní, že ruské síly sice postoupily do centra Chersonu na jihu země, ale celkové zisky jsou "omezené" kvůli přetrvávajícím logistickým problémům a silnému ukrajinskému odporu.

Podle zprávy těžké ruské dělostřelectvo a letectvo v uplynulých 24 hodinách nadále zasahovalo zastavěné oblasti, soustředěné ve městech Charkov, Kyjev, Mariupol a Černihiv.

Aktualizace dodává, že počet vysídlených civilistů, kteří byli nuceni uprchnout, činí přibližně 660 000.

- Podle ukrajinských úřadů zasáhl dnes ráno kolem 8:10 ruský raketový úder policejní budovu a univerzitu v Charkově.
- Ruské jednotky údajně přistály v Charkově, druhém nejlidnatějším městě Ukrajiny, uvádí ukrajinská bezpečnostní služba.

Ukrajinské úřady uvedly, že přibližně ve tři hodiny ráno místního času přistály ruské výsadkové jednotky a svedly těžké boje s ukrajinskými silami.

"V Charkově přistál ruský výsadek," stálo v upozornění ukrajinské státní agentury pro zvláštní komunikaci krátce před třetí hodinou ranní.

Agentura uvedla, že vojáci zaútočili na nemocnici vojenského zdravotnického klinického centra, a dodala, že "mezi útočníky a ukrajinskými obránci vypukl boj".

Město s přibližně 1,5 milionu obyvatel je již několik dní obklíčeno a při zásahu administrativní budovy regionu na náměstí Svobody, která byla pravděpodobně zasažena raketou, zahynulo nejméně šest lidí.

Útok na náměstí Svobody - největší ukrajinské náměstí a jádro veřejného života ve městě - považovali mnozí Ukrajinci za nestoudný důkaz toho, že ruské invazi nešlo jen o zasažení vojenských cílů, ale také o zlomení jejich ducha.

Bombardování vyhodilo do povětří okna a zdi budov, které obklopují mohutné náměstí, na němž se nahromadily trosky a prach.

"Lidé jsou pod troskami. Vytáhli jsme těla," řekl Jevhen Vasylenko, pracovník záchranné služby.

Zelenskij prohlásil útok na náměstí za "otevřený, neskrývaný teror" a válečný zločin. "Je to státní terorismus Ruské federace," řekl.
- Po nočním požáru v nemocnici v Charkově přicházejí další zprávy.


Podle upozornění, které krátce před třetí hodinou ranní vydala ukrajinská státní agentura pro zvláštní komunikaci, zaútočili ruští vojáci na nemocnici vojenského zdravotnického klinického centra na severu města.

Šéf policie Charkovské oblasti Volodymyr Tymoško ve středu novinářům řekl, že při přestřelce nebyl zabit žádný ukrajinský voják.

"V současné době je situace v okolí nemocnice pod kontrolou, bezpečnost byla posílena," uvedl podle ukrajinských médií.


- Výzkumníci shromažďují důkazy o možných ruských válečných zločinech na Ukrajině.

Zpravodajská komunita z otevřených zdrojů již shromažďuje a studuje videozáznamy a fotografie, které svědčí o tom, že ruská armáda páchá válečné zločiny smrtícími útoky na civilisty a používáním kazetové munice.

Eliot Higgins, zakladatel webu investigativní žurnalistiky Bellingcat, uvedl, že z věrohodných videí a fotografií z konfliktu existují důkazy o tom, že Rusko způsobuje "škody civilistům", mimo jiné používáním "kazetových bomb v civilních oblastech".

Záběry pondělního útoku na parkoviště v Charkově, které výzkumník Bellingcatu popsal jako útok kazetovou bombou, ukazují obyvatele procházející se v nedalekém parku právě ve chvíli, kdy vybuchne sekvence bomb. Zdá se, že jde o obytnou oblast.

Záběry z palubní kamery, které ruský tým Conflict Intelligence Team vyhodnotil jako pořízené v Charkově, pravděpodobně ukazují dopad kazetové bomby na silnici minulý pátek. Řidič spěšně odbočuje, zatímco kolem auta prší výbuchy. Vzhledem k absenci hluku letadla byla bomba pravděpodobně odpálena ruským raketovým systémem Grad, usuzují výzkumníci.

- Podle ukrajinského ministra obrany Oleksije Reznikova Ukrajina obdrží ze zahraničí další rakety Stinger a Javelin a také další zásilku tureckých bezpilotních letounů.

Reznikov uvedl:

Množství pomoci, kterou dostáváme, se zvyšuje. Počet zemí, které tuto pomoc poskytují, roste. Připojují se i ti, u nichž to bylo považováno za nemožné.


- Německo je připraveno v případě, že Rusko přestane do země vyvážet plyn, prohlásil ministr hospodářství Robert Habeck.


Na otázku rozhlasové stanice Deutschlandfunk, co bude vláda dělat, pokud Rusko zastaví vývoz plynu, Habeck podle agentury Reuters odpověděl:

Jsme na to připraveni. Pro současnou zimu a léto mohu dát souhlas. Pro příští zimu bychom přijali další opatření.


- Od začátku ruské invaze minulý čtvrtek vstoupilo do Polska z Ukrajiny více než 450 000 lidí, řekl ve středu náměstek polského ministra vnitra Pawel Szefernaker soukromému rádiu Zet.


Dodal, že počet lidí vstupujících do Polska v úterý mírně klesl na 98 000 z rekordního počtu více než 100 000 v pondělí.


- V Charkově zahynulo 21 lidí a 112 bylo zraněno, tvrdí starosta města

Nejméně 21 lidí bylo zabito a 112 zraněno při ostřelování druhého nejlidnatějšího ukrajinského města Charkova, uvedl regionální gubernátor.

Přes noc byly pozice ukrajinské obrany "neustále pod vlivem nepřátelské palby, letectva, proudového dělostřelectva a střelných zbraní", uvedl Oleh Sinehubov v aktualizaci na své oficiální stránce na Facebooku dnes ráno.


Sinehubov uvedl, že byly napadeny severní a severovýchodní sektory města, a potvrdil útok na vojenskou nemocnici.

- Největší ruský věřitel, Sberbank, opouští evropský trh, protože jeho dceřiné společnosti zde čelí velkému odlivu hotovosti a ohrožení bezpečnosti zaměstnanců a majetku, uvedla banka ve středu.

Banka uvedla, že již není schopna dodávat likviditu evropským dceřiným společnostem, ale úroveň jejího kapitálu a kvalita aktiv jsou dostatečné k tomu, aby mohla provést výplaty všem vkladatelům. Ve svém prohlášení uvedla:

- V současné situaci se Sberbank rozhodla opustit evropský trh.

Dceřiné banky skupiny čelily abnormálnímu odlivu hotovosti a ohrožení bezpečnosti svých zaměstnanců a poboček."

Bezprecedentní kroky západních zemí k izolaci ruské ekonomiky a finančního systému v souvislosti s invazí na Ukrajinu zahrnují sankce vůči jeho centrální bance a vyloučení některých jeho věřitelů z globálního platebního systému Swift.

V pondělí Evropská centrální banka (ECB) varovala, že evropské pobočce Sberbank hrozí uzavření po hromadném vybírání vkladů, které vyvolala reakce na invazi.

1
Vytisknout
8351

Diskuse

Obsah vydání | 4. 3. 2022