Organizace spojených národů v hlasování drtivou většinou odsoudila ruskou invazi na Ukrajinu "co nejdůrazněji".

2. 3. 2022

čas čtení 4 minuty

- Valné shromáždění OSN schválilo rezoluci požadující, aby Rusko zastavilo válku na Ukrajině a stáhlo všechny své jednotky.

Drtivá porážka pro Rusko ve Valném shromáždění OSN. I Kuba a Venezuela se zdržely hlasování:

- Ukrajinský velvyslanec při OSN Sergej Kyslycja přirovnal ruského vůdce Vladimira Putina k Hitlerovi.

Ve svém projevu v OSN řekl, že ruská invaze na Ukrajinu má za cíl "zbavit Ukrajinu samotného práva na existenci". "Přišli vyřešit ukrajinskou otázku," řekl.

Kyslycja dodal: "V současné době je to pro Ukrajinu velmi důležité:

Před více než 80 lety se jiný diktátor pokusil konečně vyřešit otázku jiného národa. Neuspěl, když svět reagoval rozhodně a jednotně.

Světová zdravotnická organizace (WHO) je "hluboce znepokojena" zprávami o útocích na zdravotnická zařízení na Ukrajině, uvedl šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

 
Putin je ve válce s dětmi. Na Ukrajině bombardují jeho rakety školky a sirotčince. V Rusku sedmilet David a devítiletá Sofia, jedenáctiletý Matvěj a Goša a Liza strávili na policii noc za mřížemi za to, že nesli nápisy NE VÁLCE. Tolik se ten člověk bojí.
V této válce zemřel první člověk, kterého jsem znala. Můj bývalý kolega, televizní kameraman Jevhenij Sakun, byl v pondělí usmrcen  při ruském raketovém útoku na Babyn jar v Kyjevě, spolu se čtyřmi dalšími lidmi. Ráda jsem s nim pracovala. Jsem touto zprávou zdrcena. Věčnou paměť.

 Rusko vydalo své první počty raněných a mrtvých na Ukrajině. Přiznalo "498" mrtvých a dalších 1500 zraněných. Před několika dny tvrdili, že nikdo nezahynul.

První ruský činitel, který kvůli válce na Ukrajině rezignoval:

Život v Rusku se nesmírně rychle zhoršuje. Tolik mých přátel balí a odjíždí ze země. Jejich úvěrové karty nefunguijí. Dlouhé fronty u bankomatů, atd. Zvěsti, že brzo budou uzavřeny hranice. "Co jsme to udělali? Jak to, že jsme se ho nezbavili dřív?" řekl mi včera kamarád.
Sankce znamenají, že končí veškerý letecký provoz v Rusku. Většina letadel v Rusku je totiž vlastněna či vyrobena v zaharaničí a tyto licence budou zrušeny. Západní výrobci letadlových motorů odepřeli Rusům přístup k opravářským příručkám a náhradním dílům. Protože byl zlikvidován mezinárodní bankovní provoz, ruské letecké společnosti nemohou ani platit přistávací poplatky. Bude tím zlikvidována i domácí letecká přeprava.


- Ukrajinci posílají ruské okupanty na silničních ukazatelích k trestnímu soudu do Haagu:




2
Vytisknout
7459

Diskuse

Obsah vydání | 4. 3. 2022