Z Ukrajiny uprchl milion lidí, konstatuje agentura OSN pro uprchlíky

3. 3. 2022

čas čtení 9 minut
 

- Od invaze ruských vojsk na Ukrajinu minulý týden uprchlo více než milion lidí, uvedl šéf agentury OSN pro uprchlíky.


- Maďarsko nebude vetovat sankce Evropské unie proti Rusku a jednota 27členného bloku je uprostřed války na Ukrajině "prvořadá", prohlásil premiér Viktor Orbán.

V rozhovoru pro zpravodajský web mandiner.hu Orbán uvedl: ,,Vláda se domnívá, že je třeba, aby se Ukrajina stala součástí EU.  Pokud jde o sankce, nebudeme je vetovat, nebudeme bránit EU v uvalení sankcí na Rusko. Jednota EU je nyní prvořadá."

Orbán dodal, že vztahy Maďarska s Ruskem byly až do nedávné minulosti "vyvážené a férové", ale válka vytvořila novou situaci.

Dodal však, že neexistuje žádný důvod k přerušení energetických vazeb s Moskvou.

"Pokud bychom zrušili energetickou spolupráci s Rusy, režijní náklady všech maďarských rodin by se během jediného měsíce ztrojnásobily. Proto tento krok nepodporuji, ať maďarské rodiny neplatí cenu války."

/ Mezinárodní paralympijský výbor (IPC) oznámil, že ruským a běloruským sportovcům byl zakázán start na zimních paralympijských hrách kvůli účasti jejich zemí ve válce na Ukrajině.

Tento obrat přišel necelých 24 hodin poté, co IPC uvedl, že ruským a běloruským sportovcům umožní startovat při pátečním zahájení her, ale pouze jako neutrálním sportovcům s odstraněnými barvami, vlajkami a dalšími národními symboly.

Podle agentury Associated Press se IPC za své původní rozhodnutí okamžitě dočkala kritiky. Brzy se ukázalo, že mnoho sportovců odmítne soutěžit proti Rusům nebo Bělorusům.

Prezident IPC Andrew Parsons při oznámení počátečních opatření ve středu na tiskové konferenci v Pekingu otevřeně sympatizoval s ukrajinským lidem, ale uvedl, že jeho kroky byly omezeny pravidly jeho organizace a obavami z právních kroků.


/ Německo zvažuje dodávku 2 700 protiletadlových raket Ukrajině, která se chce bránit proti invazi Ruska, uvedl ve čtvrtek vládní zdroj.

Německá tisková agentura DPA již dříve informovala, že ministerstvo hospodářství schválilo dodávku raket Strela sovětské výroby, které jsou součástí zásob armády bývalé Německé demokratické republiky.


- Ruské ostřelování a útoky na civilní obyvatelstvo zabily v Charkovské oblasti na východě Ukrajiny za posledních 24 hodin mezi 2. a 3. březnem 34 civilistů, uvedla ve čtvrtek záchranná služba.
 

- Téměř 15 000 ruských turistů uvízlo v Dominikánské republice kvůli cestovním omezením zavedeným po invazi Moskvy do sousední země, uvedla ve středu vláda v Santo Domingu podle zprávy agentury France-Presse.


Karibská země uvedla, že uzavřela dohodu s hotelovými řetězci, které "garantují" ubytování turistů "do doby, než bude nalezeno řešení".


- Zatímco ruské síly hrozí novými útoky, suterén kyjevské nemocnice se proměnil v porodnici, kde nastávající a novopečené matky přinášejí nový život do světa násilně rozvráceného ruskou vojenskou invazí.


- Proruské síly zahájí cílené údery na jihoukrajinské město Mariupol, pokud se tamější ukrajinské síly nevzdají, vyhrožuje velitel doněckých "separatistů" Eduard Basurina.
Rusko a "separatisté" tvrdí, že toto 430tisícové město ležící na pobřeží Azovského moře obklíčili. Operační aktualizace, kterou dnes ráno zveřejnila ukrajinská armáda, však uvádí, že město zůstává v ukrajinských rukou.

- Spojené státy obvinily Rusko, že zahájilo "plnou válku proti svobodě sdělovacích prostředků a pravdě" tím, že blokuje nezávislé zpravodajské kanály a brání Rusům, aby se dozvěděli o invazi na Ukrajinu.

Americké ministerstvo zahraničí to uvedlo v prohlášení, o němž informovala agentura Reuters:

"Ruská vláda rovněžblokuje platformy Twitter, Facebook a Instagram, na které se spoléhají desítky milionů ruských občanů, aby se dostali k nezávislým informacím a názorům."

Dodalo, že Rusové využívají sociální média také ke spojení mezi sebou a s okolním světem.

Agentura vyzvala Putina a ruskou vládu, aby okamžitě "zastavili toto krveprolití" a stáhli vojska z Ukrajiny.


- Prudce rostoucí cena ropy hrozí "stagflačním šokem" .  Prudký nárůst ceny ropy a dalších klíčových komodit v důsledku invaze hrozí, že globální ekonomika zažije další záchvat   inflace a nedostatku dodávek.

Cena benchmarkové ropy Brent si v ranním obchodování ve čtvrtek připsala další 3,4 % a vyšplhala se na 116,80 USD. Náklady na další klíčové komodity, jako je hliník (2,62 %), železná ruda (7,75 %), měď (1,6 %) a pšenice (7 %), se podle analytiků rovněž pohybovaly na vzestupné křivce díky omezeným dodávkám, ale také hromadným nákupům čínské vlády.

- Ukrajinská armáda tvrdí, že ruská vojska jsou "neúspěšná téměř ve všech směrech, kterými postupovala", jak vyplývá z operační aktualizace zveřejněné dnes ráno.

Ozbrojené síly dodaly, že ostřelování obytných čtvrtí ve velkých městech pokračovalo i v noci, zatímco ruské jednotky postupovaly směrem k severnímu okraji Kyjeva a Mariupolu.

Podle ukrajinské armády některé ruské jednotky vyžadují naléhavou výměnu techniky a personálu. Tyto zprávy nebylo možno ověřit.

- Podle kyberhackerského kolektivu Anonymous unikly z ruské Federální bezpečnostní služby informace, které upozornily Ukrajinu na plánovaný atentát na prezidenta Volodymyra Zelenského.

V nedávno zveřejněném tweetu skupina uvedla: Ruská FSB únikem iinformací upozornila Ukrajinu na plánovaný atentát na prezidenta @ZelenskyUa. Nyní lze očekávat vnitřní boj o moc v Kremlu s cílem svrhnout Putinův režim. Mezitím pokračujme v útocích," stálo na Twitteru.

Anonymous se také podruhé přihlásili ke zničení webových stránek Ruské kosmické agentury.

- Ruská centrální banka zavedla 30% provizi na nákupy cizích měn fyzickými osobami vesměnárnách, uvedli makléři s odvoláním na dopis regulátora.


- V Chersonu byly zavedeny ruské kontroly, říká starosta.
Ruské jednotky jsou v jihoukrajinském městě Cherson poté, co si vynutily vstup do budovy zastupitelstva, uvedl starosta včera pozdě večer.

Podle deníku New York Times bylo město ležící severozápadně od Krymského poloostrova obsazeno Rusy. Starosta města i americké zpravodajské služby popírají, že by město bylo plně obsazeno.

V příspěvku na Facebooku, který napsal ve středu kolem 22. hodiny, starosta Chersonu Igor Kolykhaiev uvedl:

    V městské radě dnes byli ozbrojení návštěvníci.

    Já a můj tým jsme mírumilovní lidé, na naší straně nebyly žádné zbraně ani agrese.

    Ve městě nemáme ukrajinské ozbrojené síly, pouze civilisty a lidi, kteří zde chtějí ŽÍT!


Vývoj událostí následuje po dni protichůdných tvrzení o tom, zda Moskva dosáhla svého prvního významného zisku tím, že obsadila významné ukrajinské město.

- Ruské síly obklíčily největší ukrajinskou jadernou elektrárnu, což vyvolává obavy OSN
. Jaderný dozor OSN vyjádřil znepokojení poté, co ruské síly prohlásily, že obklíčily největší ukrajinskou atomovou elektrárnu, a vyzval, aby její pracovníci byli ponecháni v klidu a mohli vykonávat svou práci.

Rafael Grossi, generální ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), uvedl, že ruská vláda agenturu informovala, že její vojáci převzali kontrolu nad oblastí kolem Záporožské elektrárny na jihovýchodě Ukrajiny, která je druhou největší v Evropě a v níž se nachází šest z 15 reaktorů v zemi.

V dopise MAAE ruští představitelé zdůraznili, že ukrajinský personál elektrárny pokračuje v "práci na zajištění jaderné bezpečnosti a monitorování radiace v běžném režimu provozu".


- Mezinárodní trestní soud (ICC) potvrdil, že zahajuje vyšetřování možných válečných zločinů na Ukrajině a začal shromažďovat důkazy. Proces ICC byl urychlen poté, co mu 38 zemí formálně postoupilo zprávy o zvěrstvech, což je největší postoupení, jaké kdy soud obdržel.

- Strategicky důležité přístavní město Mariupol u Azovského moře je údajně obklíčeno ruskými jednotkami. "Nemůžeme ani vynášet raněné z ulic, z bytů, protože ostřelování neustává," řekl jeho starosta.

- Policie v Moskvě zadržela dvě ženy a pět dětí, které držely před ukrajinským velvyslanectvím plakát s nápisem "Ne válce". Policie údajně ženám vyhrožovala, že je zbaví péče o děti. V Petrohradě byla za protest proti válce zadržena Jelena Osipovová, aktivistka, která údajně přežila nechvalně proslulé válečné obléhání Leningradu.

- V druhém ukrajinském městě Charkově přistáli ruští výsadkáři po několikadenním bombardování, při kterém zahynuly nebo byly zraněny desítky civilistů. Ve středu zemřeli další čtyři lidé, uvedly místní úřady a dodaly, že město je stále pod jejich kontrolou.

2
Vytisknout
5846

Diskuse

Obsah vydání | 4. 3. 2022