Koronavirus se pozměnil a je teď o hodně nakažlivější

30. 6. 2020

čas čtení 3 minuty
 

Během jara došlo k změně struktury koronaviru. Tento pozměněný koronavirus nakonec téměř zcela ovládl Evropy a New York, zjistil Egon Ozer, odborník na infekční choroby na Northwestern University v USA. V květnu už byl přítomen v 95 procentech všech genomů, které Ozer analyzoval.

Na první pohled se ta mutace zdála triviální. Stavebními kameny bílkoviny na povrchu koronaviru je asi 1300 aminokyselin. V pozměněném viru se genetické instrukce pro jednu z těchto aminokyselin - číslo 614 - proměnily v nové variant z "D" (signalizující aspartickou kyselinu) na "G" (signalizující glycin).

 

Ale umístění této změny bylo signifikantní, protože k změně došlo v té části genomu, která kóduje kyselinu v bodácích koronaviru, jimiž se koronavirus dostává do lidských buněk tak, jako když zloděj paklíčem odemkne zámek.

Varianta "G" ovládla svět.

Z nejméně čtyř laboratorních experimentů vyplývá, že změna znamená, že se ḱoronavirus stal víc infekčním, i když tyto studie dosud neprošly peer-review. Z jiné nezveřejněné studie z Los Alamos National Laboratory v USA vyplývá, že pacienti s koronavirem s variací G mají v těle více viru, a je tedy pravděpodobnější, že ho budou více dále šířit.

Pozměněný virus nezpůsobuje, že by lidi byli vážněji nemocní, ale rostoucí počet vědců je znepokojen, že změna učinila virus více nakažlivým.

SARS-CoV-2, nový koronavirus, který způsobuje chorobu COVID-19, lze považovat za velmi ničivého zloděje. Virus není schopen žít či se rozmnožovat sám o sobě, tak proniká do lidských buněk a přebírá jejich biologický mechanismus, jehož prostřednictvím vyrábí tisíce svých kopií. V důsledku toho za sebou zanechává stopu poškozených tkání a vyvolává reakci imunitního systému, která je u některých lidí katastrofou.

Proces kopírování viru je nepořádný. I když má virus kontrolní mechanismus pro řádné kopírování sama sebe, při kopírování často dochází k chybám, tedy k mutacím. Drtivá většina mutací nemá na chování viru vliv.

Avšak několik málo genetických mutací, které ovlivňují bílkovinu  bodáků viru, má význam.

Tato bílkovina se připojuje k receptoru plnicních buněk zvanému ACE2. Ten buňku otevře  a dovolí viru do ní vstoupit. Čím je efektivnější bodák viru, tím lehčeji se dostane virus do organismu svých hostitelů.

Bílkovina v bodáku SARS-CoV-2 má dvě části, které ne vždycky řádně drží dohromady. V té verzi viru, který se rozšířil v Číně, ta vnější část bodáku - kterou virus potřebujek připojení se k lidské buňce - se často ulomila. Proto bylo pro virus obtížnější etablovat se v buňkách hostitele.

K mutaci zřejmě došlo, aby se tato chyba napravila. Vir s variantou G má více bílkovin v bodáku a vnější části těchto bílkovin se tak často nelámou. Proto při laboratorních experimentech byl tento virus asi desetkrát nakažlivější.

Pozměněný virus nevede k horšímu průběhu nemoci. Ani nepozměňuje reakci viru na protilátky u pacientů, kteří měli variantu D viru. Znamená to, že vakcína, vyvíjená proti původní verzi viru, bude účinná i proti viru verze G.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
11116

Diskuse

Obsah vydání | 7. 7. 2020