Koronavirus je SOS: Napravme náš pošramocený vztah s přírodou, říkají OSN a Světová zdravotnická organizace

2. 7. 2020

čas čtení 4 minuty

Pandemie, jakou dnes představuje koronavirus, jsou podle vůdců Organizace spojených národů, Světové zdravotnické organizace (WHO) a Světového fondu na ochranu přírody (WWF) důsledkem desítky let trvajícího ničení přírody. Nezákonný a neudržitelný obchod s volně žijícími živočichy, devastace lesů a dalších dříve nedotčených míst jsou hnací silou rostoucího počtu nemocí přenášených z volně žijících zvířat na lidi. Tito lídři volají po ekologickém a udržitelném zotavení z pandemie, a to zejména prostřednictvím reformy destruktivního farmaření a nezdravého stravování, píše na webu časopisu Bulletin of the Atomic Scientists Damian Carrington.

Zpráva WWF varuje: „Riziko, že se v budoucnu objeví nová podobná nemoc, je vyšší než kdy jindy, což může způsobit katastrofu v oblasti veřejného zdraví, ekonomiky a globální bezpečnosti.“ Šéfka WWF ve Velké Británii Tanya Steele uvedla, že post-brexitové obchodní dohody, které nedokážou ochránit přírodu, způsobí, že se Británie stane spoluviníkem, co se zvýšení rizika další pandemie týče.

Vysoce postavené osobnosti od března tohoto roku vydaly celou řadu varování. Přední světoví odborníci zkoumající biologickou rozmanitost říkají, že v budoucnu nás pravděpodobně čekají ještě smrtonosnější infekce, pokud rychle nedojde k ukončení destrukce přírody. Šéfka OSN pro životní prostředí a přední ekonomka Inger Andersen konstatovala, že Covid-19 byl „signálem SOS lidstvu“, neboť současné ekonomické myšlení neuznává tezi, že lidské bohatství vychází ze zdraví přírody.

„V průběhu let jsme byli svědky mnoha nemocí, jako jsou Zika, AIDS, SARS a Ebola, a všechny tyto choroby pocházely ze zvířat žijících v podmínkách silných environmentálních tlaků,“ řekli Elizabeth Maruma Mrema, vedoucí Úmluvy OSN o biologické rozmanitosti, Maria Neira, ředitelka pobočky Světové zdravotnické organizace pro životní prostředí a zdraví, a Marco Lambertini, vedoucí WWF International.

„S příchodem koronaviru jsou tyto epidemie projevem našeho nebezpečně nevyváženého vztahu k přírodě“, uvedly tyto osobnosti. Dokládají, že naše destruktivní chování vůči přírodě ohrožuje naše vlastní zdraví.

„Je znepokojující, že když nám Covid-19 dal další důvod k ochraně přírody, viděli jsme opak. Od Mekongu přes Amazonii až po Madagaskar se objevily alarmující zprávy o intenzivnějším pytláctví, nelegální těžbě dřeva a lesních požárech, zatímco řada zemí spěšně ruší environmentální regulace a provádí škrty ve financování ochrany přírody. To vše přichází v době, kdy tato opatření nejvíce potřebujeme.

„Musíme realizovat spravedlivé, zdravé a zelené zotavení a nastartovat širší transformaci společnosti směrem k modelu, který si cení přírody jako základu zdravé společnosti. Už jednou se ukázalo, že žijeme ve falešné ekonomice - bude tomu tak i nadále, když budeme šetřit peníze a zanedbáme ochranu životního prostředí, zdravotnické systémy a systémy sociálního zabezpečení. Účet musí být mnohokrát splacen.“

Zpráva WWF dospěla k závěru, že klíčové faktory nemocí, které se na člověka přenášejí z volně žijících zvířat, jsou ničení přírody, intenzifikace zemědělství a živočišné výroby, jakož i obchodování a spotřeba vysoce rizikových volně žijících zvířat.

Zpráva vyzývá všechny vlády, aby zavedly a prosazovaly zákony, které odstraní destrukci přírodních zdrojů z dodavatelských řetězců, a apeluje na veřejnost, aby dbala na udržitelné stravování.

Hovězí maso, palmový olej a sója patří mezi komodity často spojené s odlesňováním. Vědci říkají, že pokud se lidé budou vyhýbat konzumaci masa a mléčných výrobků, podstatně tak sníží negativní dopad na životní prostředí.

Zpráva WWF uvádí, že 60 až 70 procent nových nemocí, které se od roku 1990 objevily u lidí, pochází z volně žijících živočichů. Ve stejném období bylo vykáceno 178 milionů hektarů lesů (přibližně 687 262 čtverečních mil), což odpovídá více než sedminásobku území Spojeného království.

 

Celý článek v angličtině ZDE

 

                                                 

0
Vytisknout
6292

Diskuse

Obsah vydání | 7. 7. 2020