Španělsko může mít vakcínu proti COVIDu-19 počátkem příštího roku

3. 7. 2020

čas čtení 2 minuty
Španělský ministr vědy Pedro Duque uvedl, že země je součástí týmu EU vyjednávajícího s farmaceutickými společnostmi a že ve vývoji je pět španělských kandidátních vakcín, napsal Manuel Ansede.


Ministr uvedl, že během 6-12 měsíců španělští občané mohou prostřednictvím veřejného zdravotnického systému získat přístup ke koronavirové vakcíně.

Na tiskové konferenci po jednání vlády Duque řekl, že Španělsko je součástí týmu evropských zemí, který vede jednání EU s výrobci vakcín.

""Jsme optimističtí, že vznikne vakcína, že dokážeme rozhodnout, která vakcína funguje nejlépe a že bude dostupná pro španělský zdravotnický systém, až bude dostatečně ověřena její bezpečnost a účinnost," řekl Duque. "Věříme, že počátkem příštího roku budeme mít dávky připraveny se všemi nezbytnými zárukami."

Britská farmaceutická společnost AstraZeneca, která vyvíjí vakcínu ve spolupráci s univerzitou v Oxfordu, oznámila před dvěma týdny, že koncem roku bude mít kolem 100 milionů dávek připravených k distribuci v EU. Ale společnost sama připustila, "že vakcína nemusí fungovat".

Naléhavost situace přinutila veřejné instituce a soukromé společnosti k výrobě experimentálních vakcín předtím, než zkontrolovaly, že skutečně fungují. "Nevíme, jestli první bude nejúčinnější, nebo jestli budeme muset čekat na další," připustil španělský ministr.

Španělsko je součástí vyjednávacího týmu EU tvořeného ještě Německem, Francií, Nizozemskem, Itálií, Polskem a Švédskem. Plán se týká distribuce, která začne ohroženými skupinami, jako jsou senioři a zdravotníci. Zbytek obyvatel bude muset zřejmě čekat déle, možná do roku 2022, uvádějí experti jako francouzská viroložka Marie-Paule Kienyová, bývalá představitelka Světové zdravotnické organizace.

Ve světě je právě 149 experimentálních vakcín proti COVIDu-19 a 17 z nich je již testováno na lidech. Pět výzkumných skupin ze Španělska vyvinulo stejný počet prototypů a zahájilo testy na zvířatech, uvedlo španělské ministerstvo vědy.

Nejpokročilejší projekt vede virolog Mariano Esteban, jehož tým v Národním biotechnologickém centru v Madridu zoufale shání opice druhu makak rhesus, by mohl pokračovat v provedených experimentech.

Podrobnosti ve španělštině: ZDE

0
Vytisknout
5307

Diskuse

Obsah vydání | 7. 7. 2020