Dopis nejvyšším českým ústavním činitelům: Podpořte svobodné volby v Bělorusku

4. 7. 2020

čas čtení 4 minuty


Otevřený dopis nejvyšším ústavním činitelům České republiky


Kopie:

Předsedovi vlády ČR

Předsedovi Senátu Parlamentu ČR

Předsedovi Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR

Vážený pane prezidente,

obracíme se na Vás jménem Bělorusů a Bělorusek žijících v České republice a českých občanů, jimž není lhostejný osud této geograficky i historicky blízké evropské země a jejího lidu.

Dne 9. srpna tohoto roku se mají v Bělorusku konat řádné prezidentské volby. Probíhající předvolební kampaň se vyznačuje nebývalou aktivitou běloruské občanské společnosti, ale i bezprecedentními represemi a manipulacemi ze strany státu.

 

Už pošesté v řadě se chystá kandidovat na úřad prezidenta Aliaksandr Lukašenka. Vzhledem k tomu, že se v současnosti u obyvatel Běloruska těší historicky nejnižší podpoře, používá veškeré kapacity státního aparátu k tomu, aby zabránil lidu si demokraticky zvolit jiného prezidenta.

Už v průběhu sbírání podpisů za potenciální kandidáty na prezidenta bylo zatčeno kolem padesáti členů iniciativní skupiny Světlany Cichanouské, v čele s jejím manželem, podnikatelem a populárním blogerem Sjarhejem Cichanouským. Byl zatčen v důsledku provokace orgánů státní bezpečnosti a obviněn z organizace hromadného výtržnictví. Hromadné výtržnictví, to je pojem, který běloruský stát používá pro demokraticky vedenou volební kampaň.

Další potenciální kandidát, bývalý předseda vedení minské Bělgazprombanky Viktar Babaryka, byl spolu se svým synem Eduardem zatčen na základě vykonstruovaných obvinění z korupce, banka je v současnosti fakticky likvidovaná. Jak Cichanouskému, tak Babarykovi hrozí léta vězení. Tento osud už v minulosti potkal četné prezidentské kandidáty, jako byli Aljaksandr Kazulin nebo Uladzimir Ňaklajev.

Tyto nejnovější protizákonné kroky běloruského režimu vedly k nebývalé vlně solidarity, kterou Bělorusové dennodenně projevují politickým vězňům. Cestou pokojných protestů se dožadují, aby jim stát zajistil právo na svobodné demokratické volby. Nicméně stát v současnosti činí pravý opak. Účastníci těchto protestů jsou pravidelně unášeni, zatýkáni a odsuzováni k několikatýdennímu pobytu ve vězení. Způsob zacházení s vězni je srovnatelný s mučením. Už dnes jsou v Bělorusku kvůli protestům zatčeny stovky lidí. Policisté v civilu je fakticky unášejí přímo z ulice „za bílého dne“.

Tímto otevřeným dopisem Vás žádáme, abyste využil svého politického vlivu k tomu, aby si úřadující nebo spíše dosluhující běloruský prezident uvědomil mezinárodní a ekonomické následky svého protizákonného setrvání u moci za každou cenu. Nesmí si myslet, že mu porušování zákona a represe proti vlastnímu lidu projdou jen tak. Musí konečně pochopit, že jeho autoritářské praktiky nepatří ani do 21. století, ani do Evropy, v níž společně žijeme.

Současná česká demokracie vzešla z nenásilných občanských protestů v listopadu roku 1989 a z následných prvních svobodných voleb v červnu 1990, tedy přesně před třiceti lety. Bělorusům je právo na svobodné volby a na pokojný protest upíráno už 26 let. Diktatura v Bělorusku už trvá déle, než trvalo normalizační období v Československu.

Věříme, že jakožto člověk znalý vlastní historie máte pochopení pro emancipační snahy Bělorusů, kteří se dnes dožadují plnění svých základních občanských a politických práv. Jménem Bělorusů a Bělorusek České republiky a jejich českých přátel Vás žádáme, abyste svou politickou váhou jejich legitimní požadavky podpořil.


Svobodu běloruským politickým vězňům! Ať žijí svobodné volby! Ať žije Bělorusko!


Za spolek Bělorusů v České republice (BLRČR):


Maksim Ščur


Praha 27. června 2020


Tento dopis byl přečten účastníkům akce solidarity s Běloruskem na Staroměstském náměstí v Praze dne 27. června 2020, kteří jej následně spolupodepsali.


0
Vytisknout
5248

Diskuse

Obsah vydání | 7. 7. 2020