Španělsko zavírá takřka polovinu uhelných elektráren

3. 7. 2020

čas čtení 1 minuta
Z patnácti španělských uhelných elektráren jich k 30. červnu ukončilo provoz sedm. Další čtyři budou zastaveny zanedlouho, což posouvá Španělsko na cestu k bezuhlíkové energetice. Země před dvěma a půl roky uzavřela všechny uhelné doly kvůli evropskému zákazu státní pomoci pro toto odvětví, informuje Michelle Lewisová.


Sedm uzavřených elektráren vyrábělo 4 630 megawattů energie a poskytovalo pracovní místa pro 1 100 osob. Další čtyři, které požádaly o zrušení provozu, vyrábí 3 092 megawattů a zaměstnávají 800 dělníků.

Některé z elektráren představují jediný průmyslový podnik ve městě. Rozebírání zařízení umožní vznik (dočasných) pracovních míst a ministerstvo ekologické tranzice vyvíjí tlak na elektrárenské společnosti, aby v postižených oblastech vytvořily další místa. Mnohé plány zahrnují ekologickou energetiku.

Rozhodnutí o rušení elektráren není politické, ale tržní a ovlivněné politikou EU.

Krátce řečeno, uhlí se již nevyplácí a není udržitelné. Čtyři společnosti vlastnící uhelné elektrárny - Naturgy, Endesa, Viesgo a Iberdrola - ukončily provoz, aby neporušovaly nařízení EU ohledně zavedení technologie, která čistí vlastní emise.

V roce 2018 takřka 15 % veškeré elektřiny vyrobené ve Španělsku pocházelo z uhelných elektráren. V květnu 2020 to bylo 1,4 %.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5998

Diskuse

Obsah vydání | 7. 7. 2020