Co Putinova ústava znamená pro Rusko a pro Západ?

3. 7. 2020

čas čtení 2 minuty
Série ústavních dodatků upevní Putinovu moc, změní život v Rusku a ponechá Západu méně možností, jak se s Putinem vyrovnat, napsal Patrick Tucker.


Rusové ve středu schválili sérii ústavních dodatků, které umožní Vladimiru Putinovi, jehož podpora v poslední době padá, zůstat u moci do roku 2036.

Nové zákony také poskytnou prezidentovi větší pravomoci v oblasti zahraničněpolitické agendy, rozšíří jeho moc v místních záležitostech, pomohou mu blokovat potenciální politické vyzývatele a umožní mu vybrat kandidáty na posty ministrů. To poslední je považováno za ponížení ruského legislativního shromáždění, Dumy.

Referendum hromadně schválilo balík 206 dodatků. Nová verze s dodatky se již před hlasováním prodávala v knihkupectvích.

"Mnohé z dodatků jsou v zásadě populistickými slogany," říká protiputinovský aktivista Vladimir Kara-Murza. "Není jasné, co to znamená z hlediska implementace a praxe."

Dodatky zahrnují prohlášení jako že minimální mzda by se měla rovnat určité životní úrovni a lidé by měli mít přístup ke zdravotní péči.

I když byl prezident nejsilnějším politikem v zemi, Rusko bylo technicky federací s regionálními centry operujícími pod moskevskou centrální vládou. Ruští disidenti systém někdy nazývají "řízená" nebo "vedená" demokracie.

Putin, který by bez ústavních změn musel opustit úřad v roce 2024, rozrušoval ústavní systém brzd a rovnováh od roku 2003, kdy zrušil nezávislou televizi TVS a nařídil zatčení primárního politického oponenta, Michaila Borisoviče Chodorkovského. Ruské parlamentní volby jsou podle mezinárodních pozorovatelů od té doby stále zkorumpovanější.

Referendum může také ovlivnit smlouvy Washingtonu s Moskvou. Jeden z dodatků dává ruským lídrům možnost ignorovat rozhodnutí a nálezy mezinárodních organizací, jako je Evropský soud pro lidská práva, upozorňuje Marija Sněgovaja z thinktanku Center for European Analysis. To Spojeným státům a jejich spojencům ztíží využití mezinárodních organizací k nátlaku na ruskou vládu, aby se podřídila mezinárodnímu právu.

Nové dodatky také způsobí "ještě méně federalismu" v Rusku, dodává Sněgovaja. Putin získá dodatečné pravomoci nejen ohledně jmenování soudců ústavního soudu, ale také ohledně jejich odvolávání a bude dohlížet na jmenování regionálních prokurátorů a získá větší vliv na místní úřady.

Nově se zakazuje ucházet se o veřejný úřad jedincům, kteří strávili významnější čas v zahraničí, s trvalým pobytem tamtéž a s penězi na účtech v zahraničních bankách. To může znamenat, že potenciální reformátoři, zejména mladí lidé, kteří žili ve funkčních demokraciích, nebudou moci vstoupit do ruské politiky.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7262

Diskuse

Obsah vydání | 7. 7. 2020