Protesty ve Francii, v Srbsku, v Černé Hoře a v Albánii

17. 3. 2019

čas čtení 2 minuty
 

Už po osmnácté došlo v sobotu v centru Paříže k protestům žlutých vest, které však byly infiltrovány velkým množstvím profesionálních, maskovaných násilníků. Ti rozbíjeli výlohy luxusních obchodů na bulváru Champs-Élysées a zničili slavné restaurace v této ulici, zejména luxusní restauraci Le Fouquet, kam chodíval bývalý francouzský prezident François Mitterrand. Zapalovali však také nesmyslně novinové kiosky na ulici, jejichž majitelé a prodavači určitě nepatří k nejbohatším Francouzům. Do sobotního večera policie zatkla téměř 240 demonstrantů a odhadovala, že se demonstrace účastnilo asi 10 000 lidí.

V Paříži se v sobotu mezitím konala daleko větší demonstrace proti globálnímu oteplování.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

 

V Bělehradě pronikli protivládní demonstranti poprvé za 20 let do budovy státní televize a policie použila slzného plynu proti demonstrantům, kteří se snažili dostat do parlamentu. V Bělehradě se od prosince konají každý týden demonstrace proti srbskému prezidentu Aleksandaru Vučićovi. Požadují svobodu médií jako podmínku svobodných voleb. Státní televize o protestech neinformuje.

"Za poslední měsíce žádáme jen o jedinou věc - dovolit, aby organizátoři protestu mohli promluvit ve státní televizi," řekl Boško Obradović, šéf pravicové strany Dveri, který se pokusil také proniknout do televizní budovy.

Vučić se už dříve vyjádřil, že demonstrantům neustoupí, i když je ochoten otestovat popularitu své strany v mimořádných volbách.

V Černé Hoře demonstrovaly už popáté za poslední dva měsíce tisíce lidí v hlavním městě Podgorica. Požadují rezignaci prezidenta Milo Đukanoviće, kterého obviňují z korupce. Đukanović vládne v Černé Hoře nepřetržitě už třicet let.

V albánském hlavním městě Tiraně se proměnil původně pokojný protest v násilný konflikt, když malý počet demonstrantů v davu několika tisíc osob začal házet kamením na policisty, chránící parlament. Opozice v Albánii požaduje nové volby a obviňuje vládu z korupce a z volebních podvodů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 






0
Vytisknout
8569

Diskuse

Obsah vydání | 19. 3. 2019