Italský předseda Evropského parlamentu: "Mussolini udělal některé pozitivní věci"

15. 3. 2019

čas čtení 2 minuty
Italský pravicový předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani se ve čtvrtek omluvil poté, co v rozhlasovém rozhovoru zmínil o přínosu působení diktátora Benita Mussoliniho.


"Nemusíte souhlasit s jeho metodami... ale buďme upřímní, Mussolini stavěl silnice, mosty, budovy, sportovní zařízení, obnovil mnoho částí naší Itálie," řekl Tajani, který má blízko k magnátovi a bývalému premiérovi Silviu Berlusconimu.

"Obecně řečeno si nemyslím, že činnost jeho vlády byla pozitivní. Ale věci byly udělány," sdělil Tajani ve středu italskému rozhlasu. Zmínil také "velmi vážné, nepřijatelné omyly," včetně eliminace oponentů, rasových zákonů a vyhlášení války.

Když čelil masivní kritice, Tajani se začal obhajovat na Twitteru.

Nakonec se však tváří v tvář výzvám k rezignaci Tajani omluvil. "Omlouvám se všem těm, kdo mohli být uraženi tím, co jsem řekl. Moje poznámky nebyly v žádném smyslu zamýšleny jako ospravedlnění nebo zlehčování antidemokratického a totalitárního režimu," prohlásil v anglickém textu.

Levicoví poslanci v Bruselu připomněli alianci Tajaniho strany Forza Italia s pravicovými subjekty Liga a Bratři Itálie.

Narozdíl od Německa, kde jsou váleční lídři odsuzováni a nacistické symboly představují tabu, Mussoliniho rodiště láká obdivující poutníky. V obchodech se suvenýry se často vyskytují přívěšky Il Duce a několik mainstreamových politiků je známo tím, že veřejně vyjádřili obdiv k diktátorovi.

Silvio Berlusconi, předseda Forza Italia a čtyřnásobný premiér, jednou ještě v úřadu prohlásil, že "Mussolini nikdy nikoho nezabil", navzdory jeho kolaboraci s nacisty, díky níž umírali italští židé, a brutální okupaci Etiopie.

Nedávno Matteo Salvini, lídr Ligy a ministr vnitra, Prohlásil, že "spousta věcí byly udělána" a pochválil Mussoliniho infrastrukturní projekty a penzijní systém, zatímco odsoudil rasové zákony jako "šílenství".

Salvini, který je také vicepremiérem, je známý citacemi diktátora na sociálních médiích. Vloni, na výročí Mussoliniho narození, sdílel frázi "Tolik nepřátel, tak velká čest", která odpovídá dobře známému fašistickému heslu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7504

Diskuse

Obsah vydání | 19. 3. 2019