Drastické video masakrů v novozélandských mešitách se rychle rozšířilo po celém světě na sociálních sítích

15. 3. 2019

čas čtení 3 minuty

Aktualizace: Politikové a odborníci na sociální sítě jsou šokováni, že přestože novozélandská policie okamžitě upozornila Facebook, že vrah z Nového Zélandu vysílá své vraždění živě na Facebooku, Facebook nereagoval a nechal záběry běžet celých sedmnáct minut!!

Google z YouTube vidoezáznam masakru vůbec neodstraňuje, pouze algoritmus upozorňuje, že "může jít o násilné záběry". Četní britští politikové se v médiích vyjádřili, že to je zcela nepřijatelné a musejí být bezodkladně přijaty nové zákony, které budou přímo sociální sítě za tyto nehoráznosti trestat. Není možno dopustit, aby sociální sítě přispívaly k vraždění nebo ho dokonce vyvolávaly.

Poukazuje se také, že i "low level" kultura drobné rasistické nenávisti, systematicky šířená nekontrolovaně po sociálních sítích, vede k radikalizaci osob a nakonec k vraždění. Jsou to případy všech ultrapravicových vrahů, včetně vraha britské poslankyně Jo Coxové.

Šíření videa novozélandského masakru zjevně koordinovaně zorganizovala integrovaná síť ultrapravičáků po světě.

* * *

Vrah byl produktem internetové kultury. Měl přímo v úmyslu video masakru rozšířit na internetu virálně, aby k vraždění inspiroval i další lidi. Tak, jak jeho samotného inspiroval Breivik. Facebook a Google video masakru nyní vysílají milionům lidí. To nejsou nepovedené algoritmy. To je rozhodnutí lidí.

Sociální sítě reagují ostudně pomalu:

Video masakru na Novém Zélandě mělo na Facebooku 23 000 zhlédnutí za hodinu. Facebook jej konečně zlikvidoval, ale až poté, co ho vidělo 239 924 lidí!! Zuckerberg by se měl stydět.

Na mnoha místech na internetu video masakru zůstává přístupné dál:

Myslím, že jsem dosáhla okamžiku naprostého zoufalství. Kompletní video masakru je na mnoha místech na YouTube. Jediný upload na Facebooku zaznamenává 23 000 zhlédnutí za hodinu. A tisíce dalších jinde. Nemůžeme prostě dovolit Facebooku a Googlu, aby takto fungovaly mimo zákon. Je to šílenství.

Asi 10-20 minut před masakrem kdosi zveřejnil informaci, upozorňující na útok, na ultrapravicovém message boardu 8chan. V informaci byl link na facebookovou stránku útočníka, kde útočník napsal, že bude živě vysílat útok a doplnil to nenávistným blábolem.

Než začal střílet, útočník naléhal na diváky na internetu, aby se registrovali na YouTube kanálu PewDie Pie.

Útoky byly živě vysílány na Facebooku a široce sdíleny na dalších sociálních sítích, včetně YouTube a Twitteru.

Přestože se onlinové platformy začaly nakonec snažit video odstraňovat, je neustále znovu a znovu uploadováno.

Ryan Mac, reportér serveru BuzzFeed pro technologii,    vytvořil časovou linii míst, kde toto video viděl. Upozornil, že je sdíleno z verifikovaného účtu na Twitteru, který má 694 000 sledovatelů. Video tam je už dvě hodiny.

0
Vytisknout
13347

Diskuse

Obsah vydání | 19. 3. 2019