Čína při vývoji umělé inteligence předhání Spojené státy. Trumpova politika to zhoršuje

15. 3. 2019

čas čtení 2 minuty
Čína, která posiluje akademický výzkum umělé inteligence, postupně předežene Spojené státy v této klíčové technologii.


Analýza Allenova institutu pro umělou inteligenci ukázala, že Čína již předehnala USA v počtu publikovaných článků na téma umělé inteligence - ačkoliv mnohé z nich jsou považovány za texty průměrné či nízké kvality.

Avšak výzkumníci tvrdí, že Čína letos zřejmě předhoní USA, pokud jde o 50 % nejcitovanějších článků, napřesrok pokud jde o 10 % nejcitovanějších článků a v nejvyšším 1 % v roce 2025.

Zjištění zvýrazňuje znepokojení ve Washingtonu a Silicon Valley, že Čína směřuje před USA v klíčových technologiích jako jsou autonomní vozidla, virtuální realita a bezdrátová síť páté generace.

Výzkumníci Allenova institutu Field Cady a Oren Etzioni tvrdí, že nárůst investic do umělé inteligence v Číně začal již před více jak dekádou, dávno před oznámením Pekingu z roku 2017, že plánuje stát se světovým lídrem sektoru k roku 2030.

"Podle většiny ukazatelů Čína předhání USA nejen v podaných a publikovaných článcích, ale také v produkci článků s velkým impaktem," napsali výzkumníci na blogu. Dodávají, že nová americká opatření, která omezují přistěhovalectví, mohou Spojeným státům zkomplikovat úsilí udržet s Čínou krok.

"Nedávné americké akce, které znamenají překážky pro rekrutaci a udržení zahraničních studentů a učenců, zřejmě vystupňují trend směřující k čínské převaze ve výzkumu umělé inteligence," napsali vědci.

Americké thinktanky a výzkumníci nedávno vyzvali Washington, aby vytvořil národní strategii vývoje umělé inteligence, která by podpořila práci soukromého a veřejného sektoru na této technologii.

Minulý měsíc podepsal Donald Trump nařízení American AI Initiative, které vyzývá administrativu, aby "věnovala veškeré zdroje federální vlády" na pomoc inovacím v oblasti umělé inteligence, ačkoliv analytici tvrdí, že nejde o plnohodnotnou strategii.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7289

Diskuse

Obsah vydání | 19. 3. 2019