Motivací střelby v utrechtské tramvaji byly zřejmě "rodinné důvody"

19. 3. 2019

čas čtení 1 minuta

Policie v Holandsku zatkla muže, podezřívaného, že zastřelil v tramvaji v nizozemském městě Utrecht tři lidi a pět dalších zranil. Šlo prý o rodinný spor.

Gökmen Tanis, 37, původem z Turecka, byl zatčen na ulici několik hodin po střelbě, k níž došlo v pondělí v 10.45 dopoledne na ústřední křižovatce 24 Oktoberplein. Úřady se původně domnívaly, že jde o teroristický útok.


 

Utrecht, čtvrté největší město v Holandsku, strávilo většinu dne v policejním obležení. Úřady požádaly občany, aby nevycházeli z domova. Studenti nemohli odejít ze škol a většina obchodů v dané oblasti byla uzavřena.  

Mluvčí policie Bernhard Jens brzo po útoku uvedl, že zřejmě šlo o "rodinný sport". Státní turecká tisková kancelář Anadolu citovala příbuzné útočníka s tím, že Tanis začal střílet na ženu v tramvaji "z rodinných důvodů" a pak střílel na ty, kteří se jí snažili pomoci.

Jeden svědek v tramvaji, identifikovaný pouze jako NIels, sdělil listu Algemeen Dagblad, že střelec se zaměřoval jen na jednu osobu.

Třetí svědek, Daan Molenaar, řekl v holandské televizi, že si nemyslí, že šlo o teroristický útok. "První věc, která mě napadla byla: tohle je nějaká pomsta za něco, někdo, kdo opravdu zuří a zmocnil se pistole."

Některá holandská média informovala, že Tanis byl u soudu dne 4. března obviněn ze znásilnění. Utrechtská televize uvedla, že Tanis byl dobře znám policii pro další trestné činy, včetně výhrůžek, že zavraždí určitou ženu, a včetně střílení na byty nedaleko Oktoberplein.


Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7015

Diskuse

Obsah vydání | 20. 3. 2019