Italská a polská vláda odmítly lobbování britských fašistů za neodložení brexitu

15. 3. 2019

čas čtení 1 minuta


Gina Miller:
Nevěřte pánům Banksovi a Faragemu: Činitel italské vlády uvedl, že je "velmi nepravděpodobné", že by blokovali žádost o odložení brexitu. Odmítl jako absurdní informaci, že jejich populistická vláda se dohodne s brexitéry v Londýně. Totéž polská vláda




Poté, co ve čtvrtek hlasovala Dolní sněmovna pro odložení brexitu z 29. března, je nyní na evropské sedmadvacítce, zda to povolí, a to rozhodnutí musí být jednohlasné, píše Politico. Existují náznaky, že odložení brexitu bude povoleno - ovšem za přísných podmínek.

 

Evropští politikové nechtějí vrhnout Británii z onoho příslovečného "okraje útesu", což by vyvolalo vážné hospodářské škody nejen Británii, ale i částem Evropské unie.

Je ale jasné, že toto rozhodnutí není ani v rukách předsedy Evropské komise Jeana-Claude Junckera, ani prezidenta Evropské rady Donalda Tuska, který se ve čtvrtek vyjádřil, že je pro dlouhý odklad, jednoho roku nebo více, a řekl, že bude naléhat na politiky z EU, aby o tom uvažovali.

Tusk poukazuje na to, že v Británii není shoda pro žádný plán pro brexit a že Theresa Mayová a její občané potřebují čas, aby si mezi sebou vyřídili své neshody.

Hlavní vyjednavač EU Michel Barnier také konstatoval, že rozhodnutí o odložení brexitu není jeho. "To není moje odpovědnost. Rozhodnou o tom šéfové států, až se sejdou příští týden."

Na dotazy v evropském kontinentu přišly prvotní pozitivní reakce, schvalující odklad. Polsko a Itálie vyloučily, že by blokovaly žádost o odložení brexitu, jak za to lobbují britští euroskeptici. 

0
Vytisknout
6940

Diskuse

Obsah vydání | 19. 3. 2019