Uprchlíci vítáni? Policie šetří rasistické útoky na centra pro mladé uprchlíky v Katalánsku

15. 3. 2019

čas čtení 2 minuty
Španělská policie od středy vyšetřuje útok "s rasistickými konotacemi" na centrum pro mladé migranty nedaleko Barcelony. Jde o druhý takový útok během týdne v oblasti Katalánska.


Skupina 25 maskovaných osob v neděli v časných ranních hodinách napadla centrum v pobřežním městě Castelldefels jižně od Barcelony a "snažila se útočit na učitele a nezletilé", uvádí se v prohlášení regionální katalánské vlády.

Tři lidé utrpěli zranění - dva učitelé a jeden nezletilý, který dostal záchvat úzkosti.

Katalánská regionální policie vyslechla zraněné a svědky, ale dosud nikoho nezatkla, sdělil její mluvčí AFP.

Radnice města Castelldefels incident zlehčuje a označuje jej za boj mezi migranty z centra a místní mládeží, ale katalánská regionální vláda má podezření, že šlo o rasově motivovaný útok.

"Hovoříme o velmi vážném incidentu, který má rasistické konotace... to není obyčejný boj mezi mládeží," říká regionální ministr sociálních věcí zodpovědný za migraci Chakir el Homrani.

Tři útočníci během napadení vykřikovali xenofobní výrazy, opakovali a vrhali kameny během shromáždění před centrem, které proběhlo následující den.

Muž s mačetou vnikl do jiného centra pro mladé migranty v Canet de Mar severně od Barcelony 6. března. Ohrožoval obyvatele, ale odešel, aniž někoho zranil.

K útokům dochází během přílivu mladých migrantů bez doprovodu, většinou z Maroka. Jejich počet v Katalánsku stoupl z 684 v roce 2016 na 3 742 v roce 2018.

Španělsko představuje hlavní vstupní bránu pro migranty prchající z Afriky, kteří hledají lepší život v Evropě. Překonalo v tom Itálii a Řecko.

Ultrapravicová uskupení rutinně používají sociální média, aby šířily zprávy o zločinech údajně páchaných nezletilými migranty, a obviňují mainstreamová média ze zlehčování zločinů páchaných cizinci.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6626

Diskuse

Obsah vydání | 19. 3. 2019