Dolní sněmovna uštědřila další dvě porážky Therese Mayové

13. 3. 2019

čas čtení 3 minuty


Při středečním večerním hlasování v Dolní sněmovně britští poslanci uštědřili premiérce Therese Mayové další dvě porážky: odmítli odchod Británie z EU bez dohody a otevřeli cestu k odkladu brexitu.

Poté, co dohoda Mayové s Bruselem o brexitu byla v úterý podruhé v parlamentě hlasováním odmítnuta, drtivou většinou 149 hlasů, Mayová nechala ve středu hlasovat o své rezoluci, která měla vyloučit vypadnutí Británie z EU bez dohody dne 29. března. Rezoluci však Mayová formulovala farizejsky. Obsahovala poslední větu, že "odchod Británie z EU bez dohody zůstává podle britského a evropského zákona automatickým vyústěním, pokud tato sněmovna a Evropská unie nerafitikuje dohodu o odchodu Británie z EU" - tedy její dohodu.



Avšak poslanci hlasovali poměrem 312 k 308 pro dodatek k této rezoluci, který vyškrtl tuto poslední větu a vyloučil vypadnutí Británie z EU bez dohody k jakémukoliv termínu.

Po hlasování o tomto dodatku, jímž byla vláda poražena, následovaly v Dolní sněmovně chaotické scény, kdy se vláda Mayové pokusila přimět poslance, aby hlasovali proti její, nyní tedy pozměněné a zpřesněné rezoluci. Vláda však přesto prohrála a poslanci rezoluci schválili 321 hlasy proti 278 - většinou 48 hlasů.

Poslankyně skotských nacionalistů  Mhairi Black: Je naprosto absurdní, že premiérka předložila parlamentu k hlasování dnes večer rezoluci a nakonec hlasovala proti ní! Celá věc byla jen dalším jejím trikem jak  zastrašit brexitérské fundamentalisty, aby hlasovali pro její dohodu. Absolutně trapné.



Premiérka Mayová na to reagovala vzdorným prohlášením, že vypadnutí Británie z EU bez dohody se lze  vyhnout pouze schválením (její) smlouvy, anebo zrušením brexitu - před čímž "vážně varovala".

Pokud poslanci schválí její dohodu, britská vláda požádá o "krátké, technické odložení brexitu". Pokud poslanci dohodu neschválí, znamenalo by to "daleko dlouhodobější odložení brexitu", což by znamenalo, že by se Británie musela účastnit v květnu evropských voleb a  to by podle Mayové "nebylo správným řešením".

Pozorovatelé poukazují na to, že se Mayová nechce vzdát své už dvakrát při hlasování parlamentem odmítnuté dohody o brexitu a chce donutit fundamentalistické brexitéry, aby ji přijali, pod hrozbou toho, že alternativou by bylo naprosté zrušení brexitu, anebo druhé referendum o brexitu - jehož se fundamentalističtí brexitéři bojí.

Mayová zřejmě v nadcházejících dnech předloží parlamentu svou dohodu o brexitu k hlasování napotřetí.


Středeční hlasování nemá právní moc, je pouze manifestační. Středeční hlasování v Dolní sněmovně nezabrání definivně vypadnutí Británie z EU bez dohody - poslanci by museli schválit dohodu o brexzitu, nebo odložit či zrušit platnost článku 50 o odchodu Británie z EU. Obojí hlasování však zdůraznilo jak energicky zastávají poslanci Dolní sněmovny postojen proti premiérce a proti vypadnutí Británie z EU bez dohody, a signalizuje to také, do jak velké míry britská vláda ztratila moc nad tím co nyní probíhá ve sněmovně.

Ve čtvrtek se v Dolní sněmovně má hlasovat o odložení brexitu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 
 

0
Vytisknout
8313

Diskuse

Obsah vydání | 19. 3. 2019