Co vypovídá novozélandský útok o pravicovém extremismu?

16. 3. 2019

čas čtení 3 minuty
Vlny terorismu sledují vzorec: po dlouhém růstu příprav, který nikdo nezaznamená, dojde k spektakulárnímu útoku, který nakonec vede ke koncentraci zdrojů v boji proti terorismu a bezpečnostní jednotky začnou vítězit ve svých snahách udržet veřejnost v bezpečí. Tento cyklus trvá dlouhé roky, někdy i desetiletí, píše Jason Burke.

Pravicový terorismus roste od roku 2000. V roce 2011 usmrtil v Norsku Anders Breivik 77 lidí. Pak došlo k zabití 11 židovských věřících v Pittsburgu, k vraždě britské poslankyně Jo Coxové, k útokům na mešity v Londýně a v Quebeku a k mnoha dalším incidentům, motivovaným nenávistí, které se ani nedostanou do médií.

V USA v roce 2018 způsobili pravicoví aktivisté nejméně 50 smrtí. Za posledních 10 let v USA spáchali pravicoví aktivisté 73,3 procent vražd, islamističtí extremisté 23,4 procent vražd.

 

I když existují podstatné rozdíly, pravicový a islamistický extremismus a extremisté spolu mnohé sdílejí. Základním mechanismem procesu je radikalizace - prostřednictvím lidí, s nimiž se útočníci stýkají, a prostřednictvím internetu. Násilný aktivismus je vždycky součástí širšího hnutí, které v mnoha částech světa je součástí mainstreamu. Nejsou žádní "vlci samotáři".

Dalším sdíleným prvkem je přesvědčení, že "odpor" vůči tyranii je povinností. Islamističtí extremističtí myslitelé jsou přesvědčeni, že režimy musejí být svrženy, protože stojí v cestě vlády osvícených a zbožných lidí. Pravicoví extremisté také považují vládu za utlačitele své imaginární komunity, definované "rasou" a někdy i vírou.

Jak islamisté, tak pravicoví extremisté jsou přesvědčeni, že jejich komunita čelí existenciální hrozbě, což ukládá jednotlivci povinost proti tomu bojovat. Pro islamisty je axiomatické přesvědčení, že válkychtivý Západ usiluje o ponížení a vykořisťování muslimů na světě už 1000 let.

Pro ultrapravicové nacionalisty je důležitá demografie. Aktivisté v USA demonstrují s hákovými kříži a křičí "Židé nás nenahradí!"

Manifest novozélandského teroristy má titul "Velké nahrazení". Je to teorie, která předpovídá likvidaci evropské bělošské rasy, kterou nahradí imigranti jiných ras. Jeho teroristický útok byl "partyzánskou akcí proti okupační armádě".

Jak islamisté, tak pravicoví extremisté závisejí také na zkreslené interpretaci historie. Islamističtí militanti hovoří o bojích předchozích generací muslimů, o křížových výpravách a o úpadku velkých islámských říší, které byly po většinu 1300 let daleko bohatší, mocnější a sofistikovanější než jejich západní protějšky.

Útočník z Christchurch hovoří o bitvě v Tours, porážce muslimské invazní armády v roce 732, a o obléhání Vídně r. 1683. Podle jeho manifestu byl jeho teroristický útok "odplatou proti invazi muslimů, která způsobila statisíce mrtvých během historie a zotročení milonů Evropanů, odvlečených islámskými otrokáři a tisíců mrtvých v důsledku teroristických útoků v evropských zemích".

Ve skutečnosti však byla nejkrvavějším obdobím terorismu v Evropě sedmdesátá a osmdesátá léta. V poslední době došlo k největšímu množství teroristických útoků v roce 2015. I tento rok však byl počet obětí daleko nižší než v sedmdesátých a v osmdesátých letech.


Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
9127

Diskuse

Obsah vydání | 19. 3. 2019