Nová ruská invaze na Ukrajinu, den druhý: Bitva o Kyjev

26. 2. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 14 minut
  • V pátek došlo k zatím nejtěžším bojům na jihu kolem Chersonu a Mikolajiva, kde se okupanti snaží využít příležitosti - avšak začala také bitva o Kyjev, v níž se síly okupantů postupující z Běloruska snaží obklíčit ukrajinské hlavní město a zbavit ukrajinský stát politického vedení. 

Útočník zjevně podřídil své celkové plány záměru co nejdříve ovládnout Kyjev, zlikvidovat politickou reprezentaci a očekávat, že se poté zhroutí také ostatní ohniska odporu.


Kdyby ovšem Putinův Kreml popírající ukrajinskou identitu byl schopen uvažovat o autonomní a svébytné ukrajinské tradici, musel by si uvědomit, že tuhá centralizace historicky převzatá od okupační tatarské moci je specifická jen pro moskevskou Rus a její následníky, kdežto Ukrajina takto nikdy nefungovala - vždy byla decentralizovanější a otevřená iniciativě zdola. I kdyby Kyjev padl, nemusí to tedy ani zdaleka znamenat konec války.

Pochybnému politickému cíli Moskva podřídila strategii a taktiku. Pro ruské ozbrojené síly z historického hlediska vůbec není typické, aby se snažily prosadit zejména manévry menších jednotek a (na své extrémní poměry) přece jen tlumily použití brutální síly dělostřelectva a letectva. Právě o to se ale na počátku nového vpádu na Ukrajinu pokusily. A dá se říci, že tento model válčení úplně neodpovídá schopnostem ruské armády, protože se příliš neosvědčil.

Vzniká tak veliké riziko, že ruští generálové nyní sáhnou zpět k tradičnímu historickému modu operandi a bude následovat masivní nasazení dělostřelectva, raketometů a letectva s "hloupými" bombami, kam se jen podíváte. Žádná země na světě dnes nedisponuje zásobami přesné munice, které by jí vydržely během vytrvalejšího konfliktu. A Rusko se z tohoto hlediska nachází spíše v dolní polovině pomyslného seznamu vyspělejších armád. Za dva dny použilo už 360 "chytrých" střel. Jeho arzenál raket a střel s plochou dráhou letu se teď bude rychle ztenčovat. A v souvislosti s tím se ruské ozbrojené síly začnou svým způsobem vracet z 20. let 21. století nazpět do 80. let století minulého.

Organizace Human Rights Watch už vyšetřuje ruský útok kazetovou municí na nemocnici ve Vuhledaru, při němž byly zabiti čtyři civilisté a dalších deset jich bylo zraněno.

Další brutalizaci konfliktu přinesou i samotné rozhořčené boje ve městech. Jedna věc je totiž odpalovat rakety Iskander a střely s plochou dráhou letu Kalibr podle centrálního seznamu statických cílů. A úplně jiná bojovat v urbánním prostředí s manévrujícím protivníkem, který stejně jako Rusové také četl Čujkova.

Podle dostupných zpráv je průmyslový Charkov na severovýchodě Ukrajiny nyní vystaven masivnímu ostřelování, které v noci těžce zasáhlo především Charkovský traktorový závod.

Boje kolem Chersonu a Mikolajiva zpomalují příjezd ruských obrněných kolon ke Kyjevu z jižního směru. Obě strany zde zaznamenávají značné ztráty a ruský postup zdaleka není tak hladký, jak to vypadalo během čtvrtka. Jak dlouho se obráncům podaří v této pro obranu nepříliš vhodné krajině zdržovat útok však těžko říci. V tuto chvíli postrádají především účinnou integrovanou protivzdušnou obranu, která by je chránila před údery ruského letectva.

Boje v Kyjevě měly zatím podobu periodicky se rozhořívajících a likvidovaných krizí. V pátek dopoledne pronikla do města skupina ruských speciálů v ukořistěných vozidlech ukrajinské Národní gardy a ukrajinských uniformách (což je samozřejmě v příkrém rozporu s mezinárodním válečným právem). Kolonu v čele s převlečenými sabotéry se podařilo zlikvidovat až takřka v centru města. Mezitím kyjevská radnice zahájila výdej zbraní obyvatelstvu, podle oficiálních údajů se tak k obráncům během včerejška přidalo na 18 000 příslušníků milice. Ministerstvo vnitra vydalo zbraně i poslancům, aby se mohli bránit případnému útoku na Věrchovnou radu. Zbraní se chopili také oba bratři Kličkové nebo exprezident Porošenko. Obyvatelstvo dostalo instrukce k výrobě Molotovových koktejlů pro boj s ruskými obrněnými vozidly. - Ráno ukrajinské úřady uvedli, že situace v hlavním městě je pod kontrolou.

Příjezd útočníků z východního směru se zatím podařilo zablokovat.

Večer a v noci pak následoval konvenčnější ruský útok vedený ze západního směru. Těžké boje byly už za tmy sváděny kolem zoologické zahrady a stanice metra Berestejská. Po destrukci mostu přes Dněpr u zmíněné stanice se podařilo útočníka postupujícího k centru města po třídě Vítězství izolovat od posil a zásobování, zastavit a zlikvidovat.

Ukrajinci sice oficiálně nemají žádného spojence, ale nejsou v tom úplně sami. Na tomto videu jsou zachyceni Gruzínci v přední linii boje s ruskými okupanty.

Potvrzuje se, že se Rusům nepodařilo zcela zlikvidovat ukrajinské letectvo, které včera zaútočilo u Oděsy, ani protivzdušnou obranu. Záběry prolétajících ukrajinských letounů nezmizely. Podle zprávy, kterou zatím nebylo možno ověřit, měl být v noci 30 km jižně od Kyjeva sestřelen dopravní letoun Il-76 plný ruských výsadkářů.

Ukrajinské bezpilotní prostředky poprvé zaútočily na ruské území. Na letišti Milerovo zničily několik stíhaček Suchoj. (Původně byl útok připisován taktickým raketám Točka-U.)

Nutno podotknout, že skepse, kterou vyjádřil počátkem února ruský plukovník Michail Chodarenok vůči "prognózám krvežíznivých politologů", se zatím do písmene plní. Představa, že mocné imperiální Rusko zlikviduje veškerý ukrajinský odpor během několika hodin, dostává notně na frak. Jsou to však právě krvežízniví politologové, nikoliv Chodarenok, komu v Kremlu naslouchají.

Neokoloniální putinismus dnes trpí všemi obvyklými obvyklými nectnostmi autokratických režimů. Stále izolovanější stárnoucí vládce s upadajícími mentálními schopnostmi přestává být postupně schopen čelit realitě a obklopuje ho proto zužující se okruh bezmezně loajálních poradců a spolupracovníků, kteří se mu už neodváží předkládat šéfovi informace o komplikacích a problémech. Výsledkem je proto nyní nezměrný válečný optimismus kdysi tak mazaného a opatrného Putinova vedení.

Když spělo k zániku předposlední evropské koloniální impérium, portugalský diktátor António de Oliveira Salazar v srpnu 1968 utrpěl mozkovou příhodu. Byl ale natolik osobně závislý na moci, že ještě další dva roky muselo jeho okolí důsledně předstírat, jakoby pokračoval ve funkci a zemi i nadále řídil, třebaže byl fakticky vystřídán Marcellem Caetanem.

Pokud jde o poslední evropskou (?) koloniální říši, můžeme se ve finále velmi snadno dočkat podobných absurdit.

***

V tuto chvíli je ovšem stále velmi pravděpodobné, že Rusko v případě bezohledného nasazení všech svých vojenských kapacit v konvenční válce proti Ukrajině zvítězí. Ovšem zprávy o kazašském odmítnutí žádosti vyslat jednotky na Ukrajinu ukazují, že útočníkovi nejspíše pomalu začíná téct do bot. S takovými potížemi nepočítal.

Život má ale občas v zásobě i překvapení.

Někdy se právě jen klikatou cestou a s vypětím všech sil nakonec dostanete do bezpečí.

1
Vytisknout
12886

Diskuse

Obsah vydání | 1. 3. 2022