Ruští vojáci zabili šestiletou holčičku

28. 2. 2022

čas čtení 12 minut
 
- Mimořádné polední televizní zpravodajství Channel 4 News bylo v pondělí zahájeno reportáží z ukrajinského města Mariopolu, kde ruští vojáci zabili šestiletou holčičku.
Nemocnice se jí snažila zachránit, marně. Matka zoufale pláče.  Lékaři mlčky zuřili proti Putinovi.

- Při raketových útocích v Charkově zahynuly desítky lidí a stovky byly zraněny, uvádí ukrajinské ministerstvo.  Poradce ukrajinského ministerstva vnitra Anton Heraščenko to uvedl v příspěvku na Facebooku:  Charkov byl právě masivně ostřelován granáty (raketami). Desítky mrtvých a stovky zraněných.


- FIFA a UEFA suspendovaly ruské národní týmy a kluby ze všech soutěží:

- Evropská unie požádala své satelitní středisko v Madridu, aby poskytovalo ukrajinské vládě informace o pohybech ruských vojsk.

- Apple a Google Pay už nefungují v Rusku, takže jsou v moskevském metru dlouhé fronty, jak Moskvané musejí platit v hotovosti:




- Putin "je ochoten uvažovat o zastavení vojenských útopků proti civilistům", informuje Francie. Na žádost ukrajinské vlády hovořil francouzský prezident Emmanuel Macron s Vladimirem Putinem, uvedl Elysejský palác ve svém prohlášení. Macron  zopakoval požadavek mezinárodního společenství, aby Rusko zastavilo svou ofenzívu proti Ukrajině, a potvrdil nutnost okamžitého nastolení příměří.

Vzhledem k probíhajícím jednáním o příměří mezi Kyjevem a Moskvou na hranicích s Běloruskem Macron rovněž požádal Putina, aby zajistil, že po dobu jednání budou zastaveny všechny útoky na civilisty a jejich domovy, bude zachována civilní infrastruktura a všechny hlavní silnice - zejména silnice vedoucí na jih od Kyjeva - zůstanou bezpečně průjezdné.

Putin "potvrdil svou ochotu zavázat se ke všem třem bodům", uvádí se v prohlášení Elysejského paláce.

Macron rovněž vyzval Putina, aby zajistil dodržování mezinárodního humanitárního práva a ochranu civilního obyvatelstva a transportů pomoci, a požádal ruského prezidenta, aby "v nadcházejících dnech zůstal v kontaktu a zabránil zhoršení situace".

- Ukrajina požaduje, aby bylo Rusko vyloučeno z Mezinárodní policejní kriminální organizace, obecně známé jako Interpol, a obviňuje ho ze zneužívání této organizace a jejího využívání k útokům na politické odpůrce po celém světě i na Ukrajině.

Ukrajinský ministr vnitra Denis Monastyrskij požadoval okamžité vyloučení Ruska. "Rusko by mělo být vyloučeno z Interpolu za porušování jeho základních principů a masivní zneužívání nástrojů a služeb k zakrývání svých zločinů a pronásledování politických nepřátel, zejména na Ukrajině," uvedla ukrajinská vysílací organizace Hromadske.

Interpol je nadnárodní policejní složka zaměřená na sdílení informací mezi 195 členskými státy, především prostřednictvím systému "červených oznámení", jehož cílem je upozornit členské země na přeshraniční pohyb zločinců.

V posledních letech je stále častěji kritizován za zneužívání systému červených oznámení represivními režimy včetně Ruska, kdy jej protidemokratické země využívají spíše k označování politických disidentů v exilu nebo těch, kteří utíkají před zneužíváním, než těch, kterým bylo prokázáno spáchání trestného činu.

- Ukrajina oficiálně požádala o vstup do Evropské unie.

EU oficiálně schválila uvolnění 500 milionů eur na financování dodávek vybavení a zásob pro ukrajinské ozbrojené síly, včetně - poprvé - smrtících zbraní.. Josep Borrell, vysoký představitel EU pro zahraniční věci, uvedl:

    Na základě žádosti ukrajinského ministra zahraničních věcí okamžitě reagujeme a využíváme Evropský mírový nástroj pro dvě opatření mimořádné pomoci na financování dodávek smrtícího a nesmrtícího materiálu ukrajinské armádě.

    Je to poprvé v historii, kdy EU poskytne smrtící vybavení třetí zemi. Děláme vše, co je v našich silách, abychom Ukrajinu podpořili, stojíme při ukrajinském lidu.

Členské státy EU rovněž schválily návrh odepřít povolení k přistání, vzletu nebo přeletu nad svým územím všem letadlům provozovaným ruskými leteckými dopravci, a to i jako marketingový dopravce, nebo všem letadlům registrovaným v Rusku, nebo letadlům neregistrovaným v Rusku, která vlastní nebo si je pronajímá či jinak ovládá ruská právnická nebo fyzická osoba.

V neposlední řadě bude zakázáno provádět transakce s ruskou centrální bankou nebo jakoukoli právnickou osobou, subjektem nebo orgánem jednajícím jménem nebo na pokyn ruské centrální banky



- Rozhovory mezi ruskými a ukrajinskými představiteli na běloruských hranicích skončily.

Agentura Ria cituje ukrajinského představitele, podle něhož se obě strany vrátí do svých hlavních měst k dalším konzultacím a poté se zúčastní druhého kola rozhovorů.

Další kolo ukrajinsko-ruských rozhovorů se uskuteční v nadcházejících dnech, citovala běloruská státní tisková agentura ruskou delegaci.

Ruská delegace sdělila Beltě, že "určila určité body, na jejichž základě můžeme předvídat obecné postoje".


- Švýcarsko, oblíbená destinace ruských oligarchů, odložilo svou tradici neutrality a oznámilo, že přijme všechny sankce, které již Evropská unie na Rusko uvalila.


Po pondělním zasedání vlády švýcarský prezident Ignazio Cassis prohlásil, že země okamžitě zmrazí majetek ruského prezidenta Vladimira Putina, premiéra Michaila Mišustina a ministra zahraničí Sergeje Lavrova, jakož i všech 367 osob, na které EU minulý týden uvalila sankce.
 

 
- Podle britské ministryně vnitra by zrušení vízové povinnosti pro ukrajinské uprchlíky  představovalo bezpečnostní riziko.

 

- Webové stránky ruské státní tiskové agentury Tass byly v pondělí napadeny hackery a místo nich se objevily informace,  že novináře ruský prezident Vladimir Putin nutí lhát, píše agentura Reuters. Vzkaz zněl: "Putin nás nutí lhát a vystavuje nás nebezpečí... Není to naše válka, zastavme ho!" Zpráva byla mezitím odstraněna. Na webu nyní stojí: "Omlouváme se, ale stránka, kterou hledáte, je momentálně nedostupná. Zkuste to prosím později."


- Předsedové vlád Polska, Litvy, Lotyšska a Estonska prohlásili, že společnosti Google, Facebook, YouTube a Twitter musí udělat více pro boj s dezinformacemi souvisejícími s ruskou invazí na Ukrajinu.

Ve společném dopise šéfům těchto čtyř společností premiéři uvedli, že kritizují technologické giganty za to, že nedělají dost pro "řešení bezprecedentního útoku ruské vlády na pravdu".

Ruské dezinformace byly na online platformách tolerovány po celá léta; nyní jsou spoluviníky zločinné agresivní války, kterou ruská vláda vede proti Ukrajině a svobodnému světu.

Vyzvali společnosti, aby pozastavily oficiální účty ruských a běloruských vládních institucí, státem kontrolovaných médií a osobní účty vedení těchto zemí, které soustavně šíří dezinformace o situaci na Ukrajině.

- Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov zrušil svou návštěvu OSN v Ženevě kvůli "protiruským sankcím" uvaleným zeměmi EU, uvedla ruská mise v Ženevě. Lavrov měl v úterý osobně vystoupit na zasedání Rady OSN pro lidská práva a na konferenci o odzbrojení. Svou cestu však zrušil "kvůli bezprecedentnímu zákazu platícího pro ruská letadla ve vzdušném prostoru řady zemí EU, které zavedly protiruské sankce", uvedla mise na Twitteru.

- Ukrajinka a její patnáctiletá diabetická dcera mají vážné problémy, protože sice uprchly před konfliktem na Ukrajině,ale  britská vláda v neděli večer zablokovala vízum, na které mají nárok. Chce po nich tisíce liber.

Šedesátiletý Jakiv Vološčuk, britský občan, zachránil 26. února z Polska svou manželku, jednačtyřicetiletou Oksanu Vološčukovou, a jejich dceru Veroniku Vološčukovou. Jel ze svého domova v Londýně k polským hranicím a čekal, až se dostanou přes ukrajinskou hranici s Polskem. Poté absolvoval 24hodinovou zpáteční cestu po silnici napříč Evropou a v neděli dorazil do Paříže, kde doufal, že dostane od britských úředníků zelenou, aby mohl svou ženu a dceru přivézt na poslední úsek cesty do Spojeného království. Rodina doufala, že dosažení Spojeného království bude snadné, zejména po zveřejnění nových pokynů britského ministerstva vnitra, které umožňují některým nejbližším rodinným příslušníkům britských občanů požádat o bezplatné připojení ke svým blízkým ve Spojeném království. Když se však Oksana a Veronika pokusily požádat o nové vízum online, byly zablokovány, pokud nezaplatí tisíce liber, přestože žádost má být bezplatná.

- V Bruselu panuje velký obdiv k vedení ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Zdroje prozradily, že Zelenskij byl v pátek večer nucen přerušit telefonický rozhovor s prezidentem Charlesem Michelem, protože se zdálo, že na jeho kancelář útočí okupanti. "Prezident musel hovor přerušit. Řekl: 'Charles Charles Charles, musím přestat, jsme pod palbou'," připomněl jeden z představitelů EU.

- Evropská unie se chystá udělit Ukrajincům, kteří uprchnou před válkou, právo zůstat a pracovat v EU až po dobu tří let, uvedla agentura Reuters.
Do EU dosud vstoupilo nejméně 400 000 ukrajinských uprchlíků, uvedla komisařka EU pro vnitřní záležitosti Ylva Johanssonová po návštěvě hraničního přechodu mezi Rumunskem a Ukrajinou. Ministři v neděli požádali Johanssonovou, aby připravila návrhy na spuštění směrnice EU o dočasné ochraně, která byla vypracována po válce na Balkáně v 90. letech, ale dosud nebyla nikdy použita. Tato směrnice, která je určena k řešení hromadných příchodů vysídlených osob do bloku 27 zemí, stanoví stejnou úroveň ochrany ve všech státech EU, včetně povolení k pobytu a přístupu k zaměstnání a sociálnímu zabezpečení. Johanssonová vyjádřila naději, že se ministři vnitra EU do čtvrtka dohodnou na systému ochrany osob prchajících z Ukrajiny.

- Starostka ukrajinského města Vasilkov říká, že obyvatelé "sní o míru",.


Město Vasilkov  se v minulých dnech dostalo pod těžkou palbu, když se zde ruské jednotky pokusily vyřadit systém protivzdušné obrany a obsadit letiště.

Na otázku, co by chtěla vidět na mírových jednáních mezi Ruskem a Ukrajinou, která v současné době probíhají, starostka Balasynovyčová odpověděla, že věří, že většina lidí v jejím městě by přijala kompromis, který by zastavil válku.

Rádi bychom viděli kompromis, ale ne kapitulaci. Možná neutrální status pro Ukrajinu, pokud by se přestalo střílet. Protože žít takhle není možné.

Dříve lidé mysleli na nové auto nebo iPhone, ale na mír nikdo nemyslel. Ale teď už o míru opravdu sní.

Když si staří lidé navzájem přáli mír, nechápali jsme smysl tohoto slova. Teď už to opravdu chápeme.


- Představitelé americké administrativy dnes ráno informovali o rozhodnutí zablokovat dolarová aktiva ruské centrální banky a jejího Fondu přímých investic, a to ještě před otevřením trhů.


- EU varovala, že Bělorusko by mohlo začít hostit ruské jaderné zbraně poté, co se v referendu "velmi nebezpečně" rozhodlo zrušit status země jako nejaderné země.

Řekl to šéf zahraniční politiky EU Josep Borrell:

Víme, co pro Bělorusko znamená být jaderným státem.  Znamená to, že Rusko umístí v Bělorusku jaderné zbraně, a to je velmi nebezpečná cesta. Vyzýváme vás, abyste zastavili toto šílenství, neposílejte své syny a manžele na jistou smrt.

1
Vytisknout
7246

Diskuse

Obsah vydání | 3. 3. 2022