Vladimir Putin je frustrován pomalým postupem své armády na Ukrajině a útočí na lidi ze svého okolí

1. 3. 2022

čas čtení 12 minut
-  Vladimir Putin  je frustrován pomalým postupem své armády na Ukrajině a útočí na lidi ze svého okolí.

NBC uvádí, že současní i bývalí američtí představitelé, kteří byli o této záležitosti informováni, se dozvěděli, že se americké zpravodajské služby obávají, že by si ruský prezident mohl vybíjet svou frustraci eskalací války na Ukrajině.
 
Zpráva tvrdí, že západní zpravodajské služby mají o Putinovi "dobrý přehled", a přestože se nedomnívají, že je psychicky labilní, chová se neobvykle tvrdě k lidem ze svého okolí, protože jeho hněv z vojenských neúspěchů a celosvětového odsouzení jeho jednání roste.

Ruská invaze na Ukrajinu se podle brífinku opozdila za plánem v důsledku prudkého odporu místních obyvatel a četných selhání ruského vybavení a logistiky.
-Tohle jsou válečné zločiny:




 - Miliony uměleckých děl a památek jsou ohroženy ruským vojenským útokem na Ukrajině a jedno muzeum již lehlo popelem, uvedla světová umělecká organizace Getty.

Ukrajinští vědci varují před "vznikající kulturní katastrofou", uvedla Getty v prohlášení Jamese Cuno, prezidenta a výkonného ředitele J Paul Getty Trust.

Fedir Androščuk, ředitel Národního muzea dějin Ukrajiny v Kyjevě, uvedl, že se spolu se dvěma kolegy a dvěma ozbrojenými policisty snaží muzeum ochránit před útokem nebo rabováním.

"Muzeum se nachází uprostřed oblasti bohatého kulturního dědictví v blízkosti tří pěkných kostelů, ale také v blízkosti některých možných cílů (ukrajinské bezpečnostní služby a pohraničních sil)," napsal v e-mailu švédskému akademikovi.


- Evropský parlament se chystá vyzvat k omezení dovozu ruské ropy a plynu do bloku v celé EU, protože naléhá na ještě přísnější sankce zaměřené na "strategické oslabení" ruské ekonomiky a schopnosti vést válku.

O textu se bude hlasovat po vystoupení ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, který by měl před europoslanci promluvit prostřednictvím videospojení.

- Německé válečné letouny provádějí ozbrojené letecké hlídky na obloze nad Polskem, uvedlo v úterý německé letectvo.

- YouTube v souvislosti s invazí na Ukrajinu zablokovala kanály napojené na ruská státní média RT a Sputnik v celé Evropě - včetně Spojeného království.

V prohlášení zveřejněném na Twitteru společnost Google Europe uvedla:

    Vzhledem k probíhající válce na Ukrajině blokujeme s okamžitou platností kanály YouTube napojené na RT a Sputnik v celé Evropě.

Platforma již dříve omezila možnost RT a dalších ruských kanálů vydělávat peníze z reklamy na webu.


- Ruský postup na Kyjev v posledních 24 hodinách kvůli logistickým potížím příliš nepokročil a armáda zvýšila použití dělostřelectva severně od hlavního města, uvedla britská vojenská zpravodajská služba.

"Ruský postup na Kyjev za posledních 24 hodin učinil malý pokrok pravděpodobně v důsledku přetrvávajících logistických potíží," uvedlo britské ministerstvo obrany v aktualizaci vojenského zpravodajství.

"Ruské síly zvýšily použití dělostřelectva severně od Kyjeva a v okolí Charkova a Černihova. Použití těžkého dělostřelectva v hustě obydlených městských oblastech značně zvyšuje riziko civilních obětí."

"Rusku se nepodařilo získat kontrolu nad vzdušným prostorem nad Ukrajinou, což ho přimělo k přechodu na noční operace ve snaze snížit své ztráty," uvádí se v prohlášení.


- Turecko vyzývá všechny strany války na Ukrajině, aby respektovaly mezinárodní dohodu o průjezdu tureckým průlivem do Černého moře, uvedl ministr obrany Hulusi Akar poté, co Ankara uzavřela přístup.


Turecko, spojenec NATO, sousedí s Ukrajinou a Ruskem v Černém moři a s oběma má dobré vztahy. Podle úmluvy z Montreux z roku 1936 má Ankara právo omezit průjezd úžinami v době války.

To jí umožňuje omezit ruské válečné lodě směřující do Černého moře. Smlouva uděluje výjimku lodím, které se vracejí na své domovské základny, uvedla agentura Reuters.


- Poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského uvedl, že Rusko záměrně ostřeluje města včetně obytných oblastí a civilní infrastruktury, aby mezi Ukrajinci rozšířilo paniku.

"Rusko aktivně ostřeluje centra měst, provádí přímé raketové a dělostřelecké údery na obytné oblasti a administrativní objekty," uvedl poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak.

"Cíl Ruska je jasný - masová panika, civilní oběti a poškozená infrastruktura. Ukrajina bojuje čestně."


- Starosta Mariupolu v úterý ráno uvedl, že toto jižní přístavní město je pod neustálým ostřelováním, při kterém umírají civilisté a je poškozována infrastruktura.

"Obytné čtvrti jsouostřelované po dobu pěti dnů. Bijí do nás dělostřelectvem, ostřelují nás Grady, zasahují nás letectvem," řekl Vadym Bojčenko v přímém přenosu ukrajinské televize.

"Máme poškozenou civilní infrastrukturu - školy, domy. Je mnoho zraněných. Jsou tu zabité ženy, děti."

- Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba vyzval k dalším mezinárodním sankcím proti Rusku po "barbarském" útoku na město Charkov.


"Barbarské ruské raketové údery na centrální náměstí Svobody a obytné čtvrti Charkova. Putin není schopen Ukrajinu rozložit. Ze vzteku páchá další válečné zločiny, vraždí nevinné civilisty," uvedl Kuleba na sociálních sítích.

"Svět může a musí udělat víc. ZVÝŠIT TLAK, ÚPLNĚ IZOLOVAT RUSKO," napsal.


- Rusko bude čelit kolapsu své ekonomiky v důsledku západních sankcí, uvedl v úterý francouzský ministr financí Bruno Le Maire.



- Předseda Charkovské oblasti Oleg Synegubov uvedl, že ruské raketové útoky zasáhly centrum druhého největšího ukrajinského města, včetně obytných oblastí a budovy regionální správy.

Synegubov uvedl, že Rusko vypálilo na Charkov rakety Grad a řízené střely, ale že obrana města odolává. "Takové útoky jsou genocidou ukrajinského lidu, válečným zločinem proti civilnímu obyvatelstvu," řekl.

Synegubov v neprůstřelné vestě a přilbě na videu zveřejněném v úterý ráno na sociálních sítích uvedl, že je příliš brzy na to, aby byl znám počet obětí.


Americký senátor Chris Murphy na Twitteru zveřejnil několik úryvků z utajovaného brífinku o válce na Ukrajině:


Právě odcházím z utajovaného brífinku o ukrajinské krizi. Několik poznatků, o které se mohu podělit:

1/ Potvrzení, že Rusové zaostali za svým časovým plánem. Ukrajinský odpor byl tvrdý a došlo k četným selháním ruského vybavení a logistiky.
2/ Ministerstvo obrany tvrdě tlačí na Kongres, aby ukončil pokračující rezoluci a schválil rozpočet. Není možné, aby naše národní bezpečnostní agentury byly dostatečně pohotové na to, aby podpořily Ukrajinu, pokud budou fungovat s rozpočtem na rok 2020/21.
3/ Schopnost udržet zásobovací linky na Ukrajinu zůstává zachována, ale Rusko se v příštích několika týdnech pokusí Kyjev obklíčit a odříznout. Boj o Kyjev bude dlouhý a krvavý a Ukrajinci se rychle připravují na boj v ulicích.
4/ USA a spojenci koordinují nejen zmrazení majetku Putina a jeho oligarchických spojenců, ale i jeho zabavení. To je pravděpodobně další krok, který Putinovo okolí nepředpokládalo.


- Náměstek polského ministra vnitra v úterý uvedl, že od začátku ruské invaze minulý týden vstoupilo do jeho země z Ukrajiny asi 350 000 lidí.


- Více než 70 ukrajinských vojáků bylo zabito poté, co ruské dělostřelectvo zasáhlo vojenskou základnu v Ochtyrce, městě mezi Charkovem a Kyjevem.

Dmytro Zhyvytskyy zveřejnil fotografie ohořelého pláště čtyřpatrové budovy a záchranářů prohledávajících trosky. V pozdějším příspěvku na Facebooku uvedl, že během nedělních bojů zahynulo také mnoho ruských vojáků a několik místních obyvatel. Tuto zprávu nebylo možné bezprostředně potvrdit.


- Charkov je v úterý ráno opět pod palbou. Záběry místní televize na sociálních sítích ukazují, že před budovou, kterou deník Kyiv Independent označil za sídlo regionální vlády, vybuchla raketa, bomba nebo střela.


/ Podle ukrajinského operačního velení vypálily ruské síly raketu na budovu oblastní správy v Charkově.

Video ukazuje mohutný výbuch a přímý zásah budovy. V té době kolem projíždělo několik civilních aut.

Podle Kyjeva byl úder pokusem o zabití charkovského gubernátora a jeho týmu, který vede obranu města, druhého největšího na Ukrajině. Podle obyvatel byl Charkov v noci a dnes ráno opět terčem útoku.

Druhé video ukázalo rozsáhlé škody způsobené úderem na soukromém bytě, hned naproti přes silnici stojí charkovská administrativní budova.



- Cherson "obklíčen" ruskými silami. Město Cherson na jihu Ukrajiny je podle svědectví ukrajinské novinářky Aljony Paniny a starosty města "obklíčeno" ruskými vojáky.

Podle deníku Kyiv Independent to Panina v úterý ráno řekla televizi Ukraine 24: "Město je skutečně obklíčeno, na všech stranách je spousta ruských vojáků a vojenské techniky, na výjezdech z města zřídili kontrolní stanoviště".

Televiznímu kanálu také řekla, že je obtížné přivézt potraviny do obchodů města, které leží nedaleko Oděsy u Černého moře, protože sklady se nacházejí mimo město. Elektřina a voda jsou ve městě stále připojeny, řekla.

Starosta města Igor Kolychajev na Facebooku uvedl: "Ruská armáda zřizuje kontrolní stanoviště na vjezdech do Chersonu. Cherson byl a zůstane ukrajinský."

- Obrovský ruský konvoj jede severozápadně od Kyjeva. Satelitní snímky pořízené v pondělí ukazují ruský vojenský konvoj severně od Kyjeva, který se táhne v délce asi 65 km v oblasti severozápadně od Kyjeva.


- Další nadnárodní společnosti se distancovaly od Ruska a svých obchodů, k britským ropným společnostem Shell a BP se - alespoň prozatím - přidala i hollywoodská filmová studia:



    Disney, Warner Bros a Sony pozastavily uvádění filmů v ruských kinech. Společnost Disney uvedla, že uvedení připravovaného filmu společnosti Pixar Turning Red bylo v Rusku pozastaveno s odkazem na "nevyprovokovanou invazi na Ukrajinu a tragickou humanitární krizi". Společnost Warner pozastavila uvedení filmu The Batman, zatímco Sony neuvede do kin svůj nejnovější film Morbius.
    Společnost Mastercard v pondělí pozdě večer uvedla, že v důsledku sankcí uvalených na Rusko kvůli invazi Moskvy na Ukrajinu zablokovala ve své platební síti několik finančních institucí.
    Společnost Visa následovala svého konkurenta prohlášením, v němž uvedla, že přijímá opatření k zajištění souladu se sankcemi a že bude dodržovat i případné další sankce, které mohou být zavedeny.


- Austrálie vyčlení  70 milionů dolarů na poskytnutí raket a munice Ukrajině.

2
Vytisknout
8554

Diskuse

Obsah vydání | 3. 3. 2022