Nový ruský vpád na Ukrajinu, den čtvrtý: Kyjev obklíčen, Lukašenko "sedlá medvěda"

28. 2. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 15 minut
  • Během včerejška Rusové dokončili obkličování Kyjeva a obsadili města Berďansk, Kupjansk, Kopijsk, Melitopol plus (v Donbasu) Šťastja a Stanica Luhanskaja. 
  • Během dne by podle informací běloruské opozice do bojů měli zasáhnout Lukašenkovi výsadkáři. 

Neděle proběhla ve znamení dalšího vyostřování válečné situace a současně komplikovaných příprav k rusko-ukrajinským jednáním, jež se po těžkém dohadování nakonec uskutečňují na ukrajinsko-běloruské hranici. Ruské vojenské dobrodružství se v mnoha ohledech trhá ve švech, nicméně přinejmenším zatím neexistuje vážný důvod revidovat pro Ukrajinu celkově negativní prognózu. Jestliže útočník opravdu využije všech vojenských kapacit, které má k dispozici, dokáže konvenční část boje o Ukrajinu dotáhnout do konce.


Otázkou však zůstává, v jaké ekonomické kondici by po nových sankcích Rusko válku "vyhrálo" - a samozřejmě jak velkou cenu nakonec zaplatí Ukrajina. Dnes se čeká v Rusku plnokrevný bank run, podle předběžných odhadů střadatelé kvůli znehodnocení rublu vyvolanému mezinárodními sankcemi proti centrální bance přijdou zhruba o 90 % svých úspor. A to je jen začátek.

Ukrajinští piloti dostali v neděli zásilku raket vzduch-vzduch pro své letouny a již během dneška začnou přilétat stíhací letouny MiG-29 pocházející z Polska, Bulharska a Slovenska (celkově až 50 ks), které zaplatí Evropská unie. Otázkou zůstává, z jakých vzletových a přistávacích ploch budou tyto stroje moci působit. Každopádně dosažení naprosté ruské vzdušné nadvlády se tímto krokem odkládá.

Tendence zlehčovat Putinovo harašení jadernými zbraněmi a riziko jejich reálného nasazení je u komentátorů nepřímo úměrná obeznámenosti se současnou situací v šíleném Putinově Kremlu.

Z obsazených měst je nejdůležitější pád Melitopolu, který umožňuje okupantům rozvíjet postup na Oděsu, případně z jihu na Kyjev. Stotisícový Berďansk je také vážnou a nepříjemnou ztrátou, i když momentálně ne tak naléhavou. Postup "separatistů" v Donbasu je zcela druhotnou záležitostí a mnohem větší význam by mělo, pokud by nenásledoval po skrytém stahování obránců.

Uživatelé ukrajinských sociálních sítí byli požádáni, aby nezveřejňovali záběry pohybů vlastních jednotek - a ve velké většině se toho drží.

Charkov zažil v neděli dopoledne operaci, která by s trochou nadsázky mohla být označena za "průzkum bojem". Šlo o akci nepříliš početných lehkých obrněných jednotek, kterým však během útoku došly pohonné hmoty. Útok byl záhy odražen, ale je zjevné, že dříve nebo později budou následovat další pokusy.

Kyjev i Charkov byly v noci opět terčem náletů a raketového ostřelování. Obdobně Rusové během neděle ostřelovali také města Volodymyr, Volnovacha, Mariupol, Černigov, Dnipro, Čerkasy a Vinnycja. Terčem útoku raketou Iskander z běloruského území se stalo letiště v Žytomyru. U Kachovky, kde se v neděli ukrajinští Romové proslavili uloupením okupantského tanku, byly masivně nasazeny ruské salvové raketomety.

V noci ukrajinské jednotky zničily velkou kolonu ruské techniky v oblasti stezky Makariv-Boroďanka severozápadně od Kyjeva. Ze zprávy v tuto chvíli není jasné, zda se jednalo o akci jednotek z hlavního města, nebo případně jiných, postupujících ze západní Ukrajiny. To druhé by bylo samozřejmě pro Kyjev mnohem lepší zprávou.

Ruskou námořní pěchotu blížící se k Oděse zde čeká opravdu vřelé přivítání.

Podle zpráv běloruské opozice se tamní diktátor chystá ještě dnes dopoledne vyslat do bojů o Kyjev početné jednotky běloruských výsadkářů. Pokud k tomu dojde, půjde o průlom v dosavadní praxi během společných cvičení s Ruskem, které až dosud Bělorusům svěřovalo výhradně podřadné a sekundární úkoly. Taková změna může být vynucena faktem, že v některých kategoriích jednotek Putinovi pomalu docházejí rezervy.

Ruské okupační jednotky se z důvodů, o nichž se zatím spíše jen spekuluje, typicky pohybují ve velkých početných kolonách na snadno předvídatelných silničních trasách. To je vystavuje útokům ukrajinských ozbrojených bezpilotních prostředků, letectva, dělostřelectva, případně vhodně rozmístěných obránců v okolním terénu. Jakkoliv lze předpokládat, že jedním z důvodů takového postupu je letošní brzké sezónní tání a rozbahnění terénu (rasputica), rozmar počasí sám o sobě nemůže zdůvodnit takové pohrdání životy vlastních vojáků na straně ruských velitelů.

Počty relativně intaktní, přitom však opuštěné ruské bojové techniky jsou opravdu zarážející, i když je pravděpodobné, že hlavními důvody budou nehody, mechanické poruchy, nedostatek paliva, celkové selhávání logistiky a ženijního zabezpečení.

Samostatnou kapitolu ruské okupace představují záběry z CCTV kamer zachycující ruské rabování...

2
Vytisknout
9447

Diskuse

Obsah vydání | 3. 3. 2022