Ruské ministerstvo obrany varuje obyvatele Kyjeva, aby opustili své domovy

1. 3. 2022

čas čtení 7 minut

- Rusko  zablokovalo dvě nezávislé mediální organizace, televizní kanál Dožď, známý také jako TVRain, a rozhlasovou stanici Echo Moskvy, za šíření "záměrně nepravdivých informací" o invazi Moskvy na Ukrajinu. Komentátoři poukazují na to, že naposledy bylo rádio Echo Moskvy umlčeno v roce 1991, během pokusu o puč proti Gorbačovovi.

Rusko plánuje údery na cíle v ukrajinském hlavním městě, informuje ruská státní tisková agentura Tass.

V prohlášení vydaném v úterý odpoledne ministerstvo obrany uvádí, že ruské síly se připravují na "vysoce přesné údery" proti "Bezpečnostní službě Ukrajiny (SBU) a 72. centru informačních a psychologických operací (PSO)" v Kyjevě.

"Vyzýváme ukrajinské občany zapojené ukrajinskými nacionalisty do provokací proti Rusku, stejně jako obyvatele Kyjeva žijící v blízkosti retranslačních stanic, aby opustili své domovy."


- Pět lidí bylo zabito a pět dalších zraněno poté, co ruské síly zaútočily na televizní věž v Kyjevě.

Signál ukrajinských televizních kanálů byl údajně obnoven.


- Ukrajinské ministerstvo obrany potvrdilo, že televizní věž v Kyjevě se stala terčem útoku


Ministerstvo uvedlo, že některé ukrajinské kanály nebudou po určitou dobu fungovat, ale v blízké budoucnosti budou vysílány záložní programy.

 


 18029

Ano, Putin použije jaderné zbraně

1. 3. 2022

čas čtení 29 minut

 

Server Politico zveřejnil rozsáhlý, velmi informovaný a děsivý rozhovor s Fionou Hillovou, jednou z "nejjasnozřivějších světových odbornic na Rusko"


Britská novinářka Carole Cadwalladr k tomu píše:

Sankce nestačí. To je její jasný vzkaz. Je třeba reagovat globálně. Každý, kdo v současnosti s Ruskem podniká, je podle ní spoluviníkem. Veškeré obchodní aktivity musí být okamžitě zastaveny


Hillová je tak střízlivá, racionální a opatrná osobnost. Každý, kdo viděl její svědectví v Kongresu, ví, jak je působivá. Říká, že svět se musí dát dohromady & jednat kolektivně hned, protože tohle je rok 1939. Je to Hitler. A nezastaví se před Ukrajinou.

 18472

Neuvěřitelné ruské lži o Ukrajině

1. 3. 2022

čas čtení 5 minut

Motto: "A vy zase lynčujete černochy."

Tento rozhovor s Dmitrijem Suslovem z moskevské Vyšší ekonomické školy se vysílal v pondělí večer v Channel 4 News, od minuty 3.30 ZDE

Pročpak ten pán tak lže? Je to proto, že si chce udržet svůj prestižní profesorský post? Není mu z tojho špatně? ptá se Jan Čulík a dodává:

Nejvíce neuvěřitelné na probíhajících hrůzách na Ukrajině je to, že tolik ruských vojáků je prostě ochotno zabíjet civilisty a malé děti. Samozřejmě, Putinova armáda totéž dělá už dlouhé roky v Sýrii, za naprostého nezájmu sdělovacích prostředků... Proč tedy ne nyní i na Ukrajině? Ale jak si můžete srovnat se svým svědomím, že jste vraždící monstrum? Nechápu.

Jinak je opravdu pozoruhodné, jak nacistický narativ nám moskevský profesor předkládá, o tom "sjednocení slovanských národů"...

Reportér Matt Frei, Channel 4 News: Před chvílí jsem hovořil s Dmitrijem Suslovem, odborníkem na mezinárodní vztahy z ruské Vysoké školy ekonomické, který je zároveň blízkým spolupracovníkem prezidenta Putina v Moskvě. Zeptal jsem se, jak může Rusko vzhledem ke všem svým zdůvodněním vstupu na Ukrajinu ospravedlnit zabíjení civilistů.

Dmitrij Suslov: Myslím, že zabíjení civilistů ruská strana zcela odmítá a narativ, který v Moskvě převládá, je, že civilisty zabíjejí ukrajinští nacionalisté.

Reportér: Ale to je nesmysl.

Dmitrij Suslov: Důvodem této vojenské operace je transformace Ukrajiny, zpočátku za použití vojenské síly, a obnovení jednoty východoslovanských národů a historické jednoty mezi Rusy a Ukrajinci. Z tohoto pohledu -

Reportér: Proléváním nevinné krve?

Dmitrij Suslov:  Nevidím důvod pro ničení a zabíjení civilistů, víte, že Rusko nechce způsobit škody městu Kyjev. Zatímco ukrajinská ukrajinská strana rozmisťuje úderné rakety v civilních oblastech v Kyjevě. To znemožňuje jejich zničení pomocí raket. Při pohledu z Moskvy -

Vladimir Putin je frustrován pomalým postupem své armády na Ukrajině a útočí na lidi ze svého okolí

1. 3. 2022

čas čtení 12 minut

-  Vladimir Putin  je frustrován pomalým postupem své armády na Ukrajině a útočí na lidi ze svého okolí.

NBC uvádí, že současní i bývalí američtí představitelé, kteří byli o této záležitosti informováni, se dozvěděli, že se americké zpravodajské služby obávají, že by si ruský prezident mohl vybíjet svou frustraci eskalací války na Ukrajině.
 
Zpráva tvrdí, že západní zpravodajské služby mají o Putinovi "dobrý přehled", a přestože se nedomnívají, že je psychicky labilní, chová se neobvykle tvrdě k lidem ze svého okolí, protože jeho hněv z vojenských neúspěchů a celosvětového odsouzení jeho jednání roste.

Ruská invaze na Ukrajinu se podle brífinku opozdila za plánem v důsledku prudkého odporu místních obyvatel a četných selhání ruského vybavení a logistiky.

-Tohle jsou válečné zločiny:




Rozhovor Britských listů 471. Jak jsme se díky Putinovi probudili v katastrofální nové éře

25. 2. 2022

čas čtení < 1 minuta

O invazi Vladimíra Putina a o jejích dopadech na Evropu a svět hovoří Jan Čulík s běloruským politologem vyučujícím na bratislavské univerzitě Aliaksejem Kažarským. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 25. února 2022.




 18448

Proč Vladimir Putin tuto válku již prohrál

1. 3. 2022

čas čtení 5 minut


Rusové mohou Ukrajinu ještě dobýt. Ale Ukrajinci v posledních dnech ukázali, že jim ji nedovolí udržet.


Po necelém týdnu války se zdá být stále pravděpodobnější, že Vladimir Putin směřuje k historické porážce. Může vyhrát všechny bitvy, ale válku stejně prohraje. Putinův sen o obnově ruského impéria vždy spočíval na lži, že Ukrajina není skutečný národ, že Ukrajinci nejsou skutečný národ a že obyvatelé Kyjeva, Charkova a Lvova touží po vládě Moskvy. To je naprostá lež, píše Yuval Noah Harari.

 18448

Putin invazí zničil ruskou ekonomiku

1. 3. 2022

čas čtení 5 minut

 

Nakupující občané i ruští podnikatelé vyjadřují zoufalství



V pondělí, kdy obchody otevřely v panice, mnoho Rusů spěchalo do místních bankomatů v Moskvě, aby si vyzvedli své úspory dříve, než se škody ještě zhorší.

"Psali, že mají dolary, tak jsem sem hned přišel," řekl 32letý Alexej Presňakov a ukázal na aplikaci ruské banky Tinkoff, která ukazovala, že si tam může vybrat tvrdou měnu. Ve frontě stálo asi 20 lidí. "Včera byl [kurz] 80 rublů [za dolar]. Dnes je to 100. Nebo 150."
 
"Prostě jsem se dneska spontánně rozhodl, že nepůjdu do práce a budu chodit, dokud nevyberu a nevyměním všechny peníze," řekl. "Než to poklesne k nule."

Během několika minut se však ve frontě rozneslo: dolary jsou pryč.

 18470

Zelenskij: Vyjednávali jsme s Ruskem, zatímco oni nás ostřelovali a bombardovali

1. 3. 2022

čas čtení < 1 minuta

Rusko se snaží na nás vyvíjet nátlak. Zlo ozbrojené raketami, bombami, dělostřelectvem, musí být okamžitě neutralizováno, zlikvidováno ekonomicky.



dent/status/1498419122224390144?s=20&t=PcHPLmsITbSpEQU17veb0w

 18029

O pomateném, ulhaném a vzteklém Medomírovi z Carlesa

1. 3. 2022 / Petr Haraším

čas čtení 9 minut


Historie medvědůch

Je to velká záhada. V jednom lese támhle na Východě panuje starý, omšelý a zuřivý medvěd. To by zas až tak záhadný taj nebyl, protože v lese občas i medvěd najde se. Mysterium je v tom, že v  největším lese světa žije a vládne tentýž starý oplzlý medvěd, avšak tuhle je to medvěd Ulhanov, pak medvěd Zlodějov, pak medvěd Invazov a teď super medvěd s černým pásem na čele. Medvěd Medomír. Každý z nich je různý a všichni stejně navlas rovnací. Největší les jim nikdy nestačí, vždy chtějí les větší, širší, hlubší a ještě větší, až zůstane jen les Všeles, kde povládne medvěd Vševěd.

Putin útočí raketami na civilní obyvatelstvo ruskojazyčného (!!) města Charkov

28. 2. 2022

čas čtení 4 minuty

Charkov je ruskojazyčné ukrajinské město. A právě teď, v době rozhovorů o příměří, vraždí Putin ruskojazyčné obyvatelstvo střelbou do obytných čtvrtí. Tohle má být ta obrana ruskojazyčného obyvatelstva na Ukrajině? Nikdy, nikdy, neodpustíme Rusku za tato úmrtí.


Dnes normální charkovský byt:


Rakety zabíjejí civilisty v Charkově, Moskva "přizpůsobuje svou taktiku

 
Nejméně sedm lidí bylo zabito a 44 zraněno poté, co ruské síly zasadily několik raketových úderů na východoukrajinské město Charkov, což zřejmě znamená změnu taktiky Moskvy směrem k bombardování civilních oblastí.

Video ukázalo desítky raket Grad, které dopadaly na centrum druhého největšího ukrajinského města mezi obytné budovy. Jeden z obyvatel popsal útok jako "strašný" a dosud nejhorší po pěti dnech nemilosrdného bombardování a ruské invaze.

 18448

Proč je to, co nyní dělá Putin, nesrovnatelné s chováním Západu v Iráku a podobně

28. 2. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

 



Stále více mi vadí srovnávání toho, co se děje nyní na Ukrajině, s tím, co Západ dělal v Iráku, Libyi, Jugoslávii atd. Na Ukrajině nevládne žádný diktátor, který by mučil lidi, probíhaly tam normální svobodné volby, nebyla tam žádná válka jako v Jugoslávii, žádný Miloševič, Kaddáfí nebo Husajn. Válka na Ukrajině z ruské strany postrádá jakýkoli rozměr boje proti tyranii, je naopak bojem za tyranii – za režim, jaký je v Bělorusku, tedy režim zcela bez svobodných voleb, režim mučení, pronásledování a poroby.

Navíc je zdůvodňována bojem proti nacistům, což je tak děsivá lež, že proti ní omyl (nebo i kdyby to byla lež) ohledně přítomnosti zbraní hromadného ničení v Iráku je banalitou. Pokud někdo může vést velkou válku v Evropě proti demokratické zemi, která má prezidenta židovského původu (jehož příbuzní zahynuli v holokaustu) s tím, že tam vládnou nacisté, pak může stejně dobře tvrdit, že nacisté vládnou v Litvě, Česku nebo ve Švédsku… prostě kdekoli.

Nota bene když tuhle velkou válku v Evropě vede jaderná mocnost, která na statečný a účinný odpor obránců reaguje hrozbou použití jaderné síly a rozpoutáním globální jaderné války.

 18029

Ruští vojáci zabili šestiletou holčičku

28. 2. 2022

čas čtení 12 minut

 
- Mimořádné polední televizní zpravodajství Channel 4 News bylo v pondělí zahájeno reportáží z ukrajinského města Mariopolu, kde ruští vojáci zabili šestiletou holčičku.
Nemocnice se jí snažila zachránit, marně. Matka zoufale pláče.  Lékaři mlčky zuřili proti Putinovi.

- Při raketových útocích v Charkově zahynuly desítky lidí a stovky byly zraněny, uvádí ukrajinské ministerstvo.  Poradce ukrajinského ministerstva vnitra Anton Heraščenko to uvedl v příspěvku na Facebooku:  Charkov byl právě masivně ostřelován granáty (raketami). Desítky mrtvých a stovky zraněných.


- FIFA a UEFA suspendovaly ruské národní týmy a kluby ze všech soutěží:

- Evropská unie požádala své satelitní středisko v Madridu, aby poskytovalo ukrajinské vládě informace o pohybech ruských vojsk.

- Apple a Google Pay už nefungují v Rusku, takže jsou v moskevském metru dlouhé fronty, jak Moskvané musejí platit v hotovosti:




- Putin "je ochoten uvažovat o zastavení vojenských útopků proti civilistům", informuje Francie. Na žádost ukrajinské vlády hovořil francouzský prezident Emmanuel Macron s Vladimirem Putinem, uvedl Elysejský palác ve svém prohlášení. Macron  zopakoval požadavek mezinárodního společenství, aby Rusko zastavilo svou ofenzívu proti Ukrajině, a potvrdil nutnost okamžitého nastolení příměří.

Vzhledem k probíhajícím jednáním o příměří mezi Kyjevem a Moskvou na hranicích s Běloruskem Macron rovněž požádal Putina, aby zajistil, že po dobu jednání budou zastaveny všechny útoky na civilisty a jejich domovy, bude zachována civilní infrastruktura a všechny hlavní silnice - zejména silnice vedoucí na jih od Kyjeva - zůstanou bezpečně průjezdné.

Putin "potvrdil svou ochotu zavázat se ke všem třem bodům", uvádí se v prohlášení Elysejského paláce.

Macron rovněž vyzval Putina, aby zajistil dodržování mezinárodního humanitárního práva a ochranu civilního obyvatelstva a transportů pomoci, a požádal ruského prezidenta, aby "v nadcházejících dnech zůstal v kontaktu a zabránil zhoršení situace".

- Ukrajina požaduje, aby bylo Rusko vyloučeno z Mezinárodní policejní kriminální organizace, obecně známé jako Interpol, a obviňuje ho ze zneužívání této organizace a jejího využívání k útokům na politické odpůrce po celém světě i na Ukrajině.

Ukrajinský ministr vnitra Denis Monastyrskij požadoval okamžité vyloučení Ruska. "Rusko by mělo být vyloučeno z Interpolu za porušování jeho základních principů a masivní zneužívání nástrojů a služeb k zakrývání svých zločinů a pronásledování politických nepřátel, zejména na Ukrajině," uvedla ukrajinská vysílací organizace Hromadske.

Interpol je nadnárodní policejní složka zaměřená na sdílení informací mezi 195 členskými státy, především prostřednictvím systému "červených oznámení", jehož cílem je upozornit členské země na přeshraniční pohyb zločinců.

V posledních letech je stále častěji kritizován za zneužívání systému červených oznámení represivními režimy včetně Ruska, kdy jej protidemokratické země využívají spíše k označování politických disidentů v exilu nebo těch, kteří utíkají před zneužíváním, než těch, kterým bylo prokázáno spáchání trestného činu.

- Ukrajina oficiálně požádala o vstup do Evropské unie.

EU oficiálně schválila uvolnění 500 milionů eur na financování dodávek vybavení a zásob pro ukrajinské ozbrojené síly, včetně - poprvé - smrtících zbraní.. Josep Borrell, vysoký představitel EU pro zahraniční věci, uvedl:

    Na základě žádosti ukrajinského ministra zahraničních věcí okamžitě reagujeme a využíváme Evropský mírový nástroj pro dvě opatření mimořádné pomoci na financování dodávek smrtícího a nesmrtícího materiálu ukrajinské armádě.

    Je to poprvé v historii, kdy EU poskytne smrtící vybavení třetí zemi. Děláme vše, co je v našich silách, abychom Ukrajinu podpořili, stojíme při ukrajinském lidu.

Členské státy EU rovněž schválily návrh odepřít povolení k přistání, vzletu nebo přeletu nad svým územím všem letadlům provozovaným ruskými leteckými dopravci, a to i jako marketingový dopravce, nebo všem letadlům registrovaným v Rusku, nebo letadlům neregistrovaným v Rusku, která vlastní nebo si je pronajímá či jinak ovládá ruská právnická nebo fyzická osoba.

V neposlední řadě bude zakázáno provádět transakce s ruskou centrální bankou nebo jakoukoli právnickou osobou, subjektem nebo orgánem jednajícím jménem nebo na pokyn ruské centrální banky



- Rozhovory mezi ruskými a ukrajinskými představiteli na běloruských hranicích skončily.

Agentura Ria cituje ukrajinského představitele, podle něhož se obě strany vrátí do svých hlavních měst k dalším konzultacím a poté se zúčastní druhého kola rozhovorů.

Další kolo ukrajinsko-ruských rozhovorů se uskuteční v nadcházejících dnech, citovala běloruská státní tisková agentura ruskou delegaci.

Ruská delegace sdělila Beltě, že "určila určité body, na jejichž základě můžeme předvídat obecné postoje".


- Švýcarsko, oblíbená destinace ruských oligarchů, odložilo svou tradici neutrality a oznámilo, že přijme všechny sankce, které již Evropská unie na Rusko uvalila.


Po pondělním zasedání vlády švýcarský prezident Ignazio Cassis prohlásil, že země okamžitě zmrazí majetek ruského prezidenta Vladimira Putina, premiéra Michaila Mišustina a ministra zahraničí Sergeje Lavrova, jakož i všech 367 osob, na které EU minulý týden uvalila sankce.
 

 18471

Ilja Jašin: Vyzývám k založení celoruského protiválečného hnutí

28. 2. 2022

čas čtení 11 minut

Překlad vystoupení na Instagramu:


Na YouTube (video zde zhlédlo za pondělí 28.2. 750 000 lidí):


 
Válka s Ukrajinou sotva začala a Putin už rozbalil své jaderné zbraně. Zdá se, že se naší země dnes bojí a nenávidí ji celý svět. Rusko prožívá národní katastrofu, jejíž rozsah si ještě neuvědomujeme.

Já jsem válku nezačal. Ale jako občan Ruska jsem zodpovědný za to, co dělá naše vláda, která jedná naším jménem. Tato transgresivní válka se mě osobně týká.

Proto dnes oznamuji, že v Rusku vzniklo široké protiválečné hnutí. Stát se členem je snadné. Pokud souhlasíte s tím, co říkám, pak jste členem protiválečného hnutí. Vy jste ten odpor.
 

 18448

Ruská ofenzíva na Ukrajině se zpomalila - Kyjev není obklíčen

28. 2. 2022

čas čtení 6 minut

- Poslední britské zpravodajské informace se zdají být v souladu s nedávnou zprávou ukrajinské armády, že Rusko "zpomalilo" svou ofenzívu. Britské ministerstvo obrany uvedlo, že ruský postup na Kyjev zpomalily logistické neúspěchy a tvrdý ukrajinský odpor.
 

- V pondělí ráno se na hranicích s Běloruskem rozběhla jednání mezi Ukrajinou a Ruskem. Ukrajina souhlasila s rozhovory s Ruskem "bez předběžných podmínek", uvedla v neděli  kancelář prezidenta Volodymyra Zelenského.
 

- Ruská centrální banka zvýšila úrokové sazby z 9,5 % na 20 % poté, co se rubl v pondělí v důsledku západních sankcí propadl až o 40 %.

- EU očekává žádost Ukrajiny o vstup do Evropské unie "v nejbližší době" a činitelé  v Bruselu uvedli, že "to bude muset velmi rychle posoudit rada a rozhodnout, zda požádat Evropskou komisi o naléhavé stanovisko".

- Obyvatelé Mariupolu dnes ráno informovali, že přístavní město na Azovském moři je obklíčeno ruskými silami a je pod silným útokem.

- Amnesty International odsoudila údajné použití kazetové munice Ruskem na Ukrajině a uvedla, že útok na mateřskou školu "může představovat válečný zločin".

- Ruské invazní jednotky obsadily dvě malá města na jihovýchodě Ukrajiny a oblast kolem jaderné elektrárny, informovala v pondělí tisková agentura Interfax, ale jinde narazily na tvrdý odpor. Prohloubila se diplomatická a ekonomická izolace Moskvy.

- Britská vláda oznámila řadu opatření, která "zakazují jakýmkoli fyzickým nebo právnickým osobám ze Spojeného království provádět finanční transakce týkající se ruské centrální banky, ruského fondu národního majetku a ministerstva financí této země".

- Ruský rubl se v pondělí při zahájení obchodování na trzích propadl o téměř 30 % na historické minimum vůči americkému dolaru, a to první den poté, co západní země vyhlásily tvrxdé hospodářské sankce vůči Rusku za jeho invazi na Ukrajinu.

- USA zintenzivnily přísun zbraní na Ukrajinu a v neděli oznámily, že v rámci balíčku schváleného Bílým domem pošlou rakety Stinger.

- Od zahájení ruské invaze minulý čtvrtek bylo na Ukrajině zabito nejméně 102 civilistů a dalších 304 bylo zraněno, ale obáváme se, že skutečný počet je "podstatně vyšší", uvedla v pondělí šéfka OSN pro lidská práva Michelle Bacheletová.

- V aktualizované zprávě ukrajinského ministerstva vnitra z pozdní noci se uvádí, že během ruské invaze bylo dosud zabito 352 ukrajinských civilistů, z toho 14 dětí, a dalších 1 684 osob, včetně 116 dětí, bylo zraněno.

- V ukrajinském hlavním městě Kyjevě a ve velkém městě Charkově byly v pondělí brzy ráno slyšet výbuchy, informovala ukrajinská státní služba pro zvláštní komunikace. Mezitím asi 150 km severovýchodně od Kyjeva v Černihově údajně střela zasáhla obytnou budovu v centru města a způsobila požár, dodala agentura.


-  Asi 800 lidí bylo zatčeno v Bělorusko. Protestovali proto rozhodnutí Lukašenka zrušit nejaderný status země. Zvyšuje to napětí v době, kdy se země stala nástupištěm ruské invaze na Ukrajinu.

.-  Čtyřicet ukrajinských skupin občanské společnosti se spojilo, aby vyzvalo Západ k vytvoření bezpečných zón pro uprchlíky uvnitř Ukrajiny a poskytlo technologie, které pomohou zdokumentovat ruské válečné zločiny v rámci plánu, jak přimět Vladimira Putina a jeho nejbližší okolí, aby čelili spravedlnosti u Mezinárodního trestního soudu v Haagu.

 16933

Putinovi nelze ustupovat

28. 2. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut



Když jsem asi před dvěma měsíci četl první zprávy v médiích o tom, že podle USA Rusko chystá masivní invazi do Ukrajiny, považoval jsem to za něco, co se nemůže reálně stát. Vůbec jsem si to neuměl představit. A svíral se mi žaludek.

Jakmile se objevily první zprávy o invazi na Ukrajinu, říkal jsem si, že půjde o malé akce na východě, i když jsem věděl, např. z veřejného vystoupení britského premiéra, že Rusko chystá tažení na Kyjev a jeho obléhání. Teprve když jsem viděl, že všechny ty předpovědi západních tajných služeb byly správné, začal jsem chápat děsivou logiku Putinova postupu.

 18470

Nejúčinnější zbraní ukrajinského prezidenta se stal telefon

28. 2. 2022

čas čtení 4 minuty

 

Analýza: Zelenskému se díky neúnavnému telefonování spojencům podařilo dosáhnout nevídaného rozsahu sankcí proti Rusku

 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v řadě telefonátů z obleženého Kyjeva přesvědčil Západ, aby souhlasil se souborem sankcí proti Rusku, které byly ještě před týdnem nemyslitelné

Zelenskyj vycítil, jak evropské veřejné mínění reaguje na statečnost jeho lidu, a neustále telefonoval západním představitelům a prostřednictvím svého Twitteru přemlouval, povzbuzoval, kritizoval a chválil své spojence. Sankce, které byly ještě před týdnem považovány za nemyslitelné, se přitom staly morálním základem. Tempo, jakým Západ přistupuje na nové sankce, také způsobilo, že právníci, političtí činitelé a bankéři lapají po dechu.

 18029

Další šílený-prašivý diktátor, očima pop-punk-kultura

28. 2. 2022 / Filip Mahďák

čas čtení 8 minut

Jeden se musí ptát, jestli ta dosti zpackaná invaze na Ukrajinu není nějak koordinovaná či podnícena skrytým odporem ze struktur ruského armádního veleni a nových ruských asertivních Švejků bloumajících bez benzínu někde za, nebo před, frontovou linií na ukrajinském bojišti. Hrdinství ruských branců odmítajících bojovat nevyjímaje.

Neorganizovaná obrana zásobování, praktická neexistence silných bojových křídel na útočných liniích, pitomé sebevražedné útoky elitních předsunutých jednotek, jak zde přesně analyzuje Karel Dolejší (naštěstí není on ruský generál), to je podivuhodný chaos od lidi, co studovali vojenské akademie, bez boje už vlastně okupují Bělorusko, několik měsíců podrobně celou invazi plánovali a pečlivě rozmísťovali ruské útočné síly na ukrajinských hranicích.

Rozhovor Britských listů 472. O konkursu na ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů

23. 2. 2022

čas čtení 1 minuta



Svědectví o nefunkčnosti jedné z dalších českých institucí, jejíž někteří pracovníci, zdá se, naplňují své některé své práce a své postoje mj. i podivnými pseudosexuálními konotacemi. Je to proto, že je to prostě jen "ústav" mužů pro muže? Francouzská historička Muriel Blaive se přihlásila na konkurs ředitele tzv. Ústavu pro studium totalitním režimů, a tak se děly věci. Další poněkud neuvěřitelný příběh. O o něm mluví Muriel Blaive v tomto Rozhovoru Britských listů s Janem Čulíkem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 1. března 2022.

K tomu:






 18448

Putinova invaze: boj teprve začíná

28. 2. 2022

čas čtení 4 minuty

 
 
Nevyprovokovaná ruská válka na Ukrajině přináší utrpení civilistů i hluboké geopolitické důsledky
 

Invaze Vladimira Putina na Ukrajinu, největší pozemní ofenziva v Evropě od druhé světové války, rozpoutala ne jeden, ale hned dva konflikty. Prvním je vojenský konflikt o svobodu Ukrajiny. Druhým je širší geopolitický zápas. Ani jeden se nevyvíjí tak, jak ruský prezident doufal, když zahájil svůj hanebný a nevyprovokovaný útok. Oba jsou však teprve v počátcích.

 18448

Útok Ruska na Ukrajinu - shrnutí nejnovějších informací

28. 2. 2022

čas čtení 2 minuty


- Ruský prezident Vladimir Putin nařídil svému vojenskému velení, aby uvedlo do stavu nejvyšší pohotovosti jaderné odstrašující síly v reakci na to, co označil za "agresivní prohlášení" zemí NATO. USA tento rozkaz odsoudily a uvedly, že Putin "vyrábí neexistující hrozby, aby ospravedlnil další agresi".

- Ukrajina souhlasila s mírovými rozhovory s Ruskem "bez předběžných podmínek", uvedla kancelář Volodymyra Zelenského. Ukrajinský prezident uvedl, že si není jistý, že se podaří dosáhnout nějakého pokroku, ale "pokusme se o to, aby žádný občan Ukrajiny neměl pochybnosti o tom, že jsem se jako prezident snažil zastavit válku, když byla ještě šance".

-  Hlavní město Ukrajiny Kyjev zůstává v ukrajinských rukou, protože Rusko čelí řadě vojenských neúspěchů. Satelitní snímky ukazují 5 kilometrů dlouhou kolonu ruských vojáků směřující k městu.

- EU nakoupí pro Ukrajinu zbraně. Vojenskou pomoc Ukrajině v boji proti ruské invazi nabízí několik evropských zemí, včetně Švédska, které od invaze Sovětského svazu do Finska v roce 1939 neposlalo zbraně žádné zemi v ozbrojeném konfliktu.

 18029

Analýza: Putinovo řinčení jadernými zbraněmi vyžaduje, aby Západ postupoval velmi opatrně

28. 2. 2022

čas čtení 4 minuty

 

Problémem  pro NATO je zachovat podporu Ukrajině a zároveň dát najevo, že ruský vůdce má východisko z krize



Celé generace zažily, jaké to je cítit stín jaderného katastrofy, která se vznáší nad jejich každodenním životem, od kubánské krize v roce 1962 až po raketový konflikt v Evropě v 80. letech. Nyní se rýsuje, že přijde řada i na nás.

"Budu upřímný - jsem nervózní," řekl Pavel Podvig, jeden z předních světových odborníků na ruské jaderné síly, poté, co Vladimir Putin vyhlásil "zvláštní režim bojové služby sil odstrašení".

 18029

Byl jednou jeden marnivý král v ledové zemi... - Jak vyprávět dětem o Putinově válce

28. 2. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 5 minut

 

Příběhy pro děti jsou velmi mocným nástrojem manipulace. Pomocí metafor a základních morálních pouček mohou dítěti objasnit složitý problém. Apologeti Kremlu a protiameričtí dogmatici mohou tento konflikt překládat podle své posedlosti proti vskutku imperialistickému a často zločinnému Bílému domu a zapomínají, že i když je policie zkorumpovaná a násilnická, pořád je lepší se na ni spolehnout, než nechat vládnout zločince. Mnozí se snaží Putinovu agresi vykreslit jako legitimní akci k vyřešení geopolitické otázky územní bezpečnosti.

Pokud vaše děti potřebují nějaký příběh, aby lépe pochopily, co se děje, doporučuji následující:

Otevřené hranice a náruč pro ukrajinské uprchlíky jsou jasným důkazem rasismu

28. 2. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 1 minuta

Nic nemůže sloužit jako lepší důkaz, že Polsko je rasistický národ. Stačí porovnat zacházení s bílými ukrajinskými uprchlíky, kterým se dostává dojemné solidarity a otevřené vítací náruče, zatímco se Syřany a dalšími muslimy prchajícími před ještě krutějšími a ničivějšími válkami se zacházelo, jako by byli nebezpečnými zločinci, a ne oběťmi šílenství a zneužívání moci vůdců jejich zemí a imperialistických zájmů Ameriky, Izraele, Ruska, Turecka a Číny.

Někdo může namítnout, že tito Arabové přicházejí z jiného kontinentu a měli najít útočiště u svých sousedů, že Ukrajinci mají na tento kontinent právo od narození, ale zajímalo by mě, zda by Polsko a Evropa obecně byly tak ochotně solidární a otevřely by své hranice, kdyby místo bílých blonďatých Ukrajinců přišla záplava rumunských nebo bosenských muslimských uprchlíků.


Pozn. JČ: Channel4 News informovaly v neděli, že Polsko na ukrajinsko-polské hranici brání už řadu dní vstupu černochů prchajících před ruskou invazí z Ukrajiny do Polska. Nigerijská vláda si v té věci důrazně stěžovala u polské vlády.

Kancléřství polského premiéra lže, že to prý není pravda:


Informace o rasismu polské vlády jsou v této reportáži Channel 4 News od minuty 9.24:


Rozhovor Britských listů 470. Jak Petr Fiala svou politikou táhne Česko do Bulharska

19. 2. 2022

čas čtení < 1 minuta



S novou vládou Petra Fialy se spojovaly naděje, ale jaksi se neuskutečnily. O tom mluví v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík se sociologem Stanislavem Bilerem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 22. února 2022.

 18468

Válka na Ukrajině: sankcemi zasažený ruský rubl se propadá, Zelenskij mluví o "klíčových" 24 hodinách

28. 2. 2022

čas čtení 8 minut

 

Někteří analytici očekávají "úplný kolaps" ruské měny v souvislosti s náznaky, že by mohla zkrachovat jedna státem podporovaná banka. Ukrajinský prezident varuje, že nastal klíčový okamžik

Ruský rubl se po zahájení pondělního obchodování propadl o více než 40 % v důsledku bezprecedentních mezinárodních sankcí proti finančnímu systému země kvůli invazi Vladimira Putina na Ukrajinu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj řekl britskému premiérovi, že příštích 24 hodin bude pro jeho zemi "klíčových", uprostřed zpráv, že ke Kyjevu míří kolona ruských tanků.

Rozhovor Britských listů 469. Fialova vláda ve slepé uličce

17. 2. 2022

čas čtení < 1 minuta



Od prosince je ve funkci v ČR nová koaliční vláda Petra Fialy, jenže její jednání vyvolává značné pochybnosti. Dokáže je rozptýlit politolog Jiří Pehe v tomto rozhovoru s Janem Čulíkem? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 18. února 2022.

Rozhovory Britských listů na téma:

Portréty uprchlíků

28. 2. 2022

čas čtení < 1 minuta

Reportér Channel 4 News Paraic O'Brien: Dlouhé hodiny jsme čekali na přechodu z Ukrajiny na Slovensko. Při čekání jsme požádali lidi (a rodiče), zda je můžeme vyfotografovat:



Přepis hlasové zprávy ze soukromého chatu v síti Telegram, 27. února 2022:

Voják ruské armády telefonuje spolubojovníkům a vypráví o ztrátách Rusů, způsobených ukrajinskou armádou

28. 2. 2022

čas čtení 3 minuty

Zkrátka chlapi, zdravím vás všechny, jsem tady v Bělgorodu já, Carjov, Max Bělov, no a naši mlaďoši. Co vám mám říct chlapi... Všechno, co se tady děje, to je úplný průser (pizděc polnějšij)... Tři týmy praporních taktických skupin poslali tam, na Ukrajinu... První tým rozstříleli na cucky (razjebali). Druhý tým nevím, jak na tom je, ale ještě se drží... Třetí tým dorazil včera s podplukovníkem Guzejevem, jenom čtyři až pět Motolyg (obrněných transportérů MT-LB) a několik Uralů... Nevím v jakém jsou stavu...

 18467

Západ si nemůže dovolit kupovat ruský plyn

28. 2. 2022 / Ivan Větvička

čas čtení 2 minuty


Nejlevnější sýr najdete v pasti na myši.“ To k ceně ruského plynu řekla jedna z řečnic na demonstraci na podporu Ukrajiny 27. února v Praze na Václavském náměstí. Příslovím z Východu rychle a elegantně popsala zásadní problém, který obchodování s Ruskem přináší. A nemusí se jednat jenom o plyn.


Navzdory frontálnímu napadení Ukrajiny Západ zavádí tvrdé sankce na rusko pomalu a v některých případech neochotně, neboť je třeba brát ohled na naši ekonomiku. Nuže dobrá, nechť hovoří pouze peníze: Za ruský, potrubím přivedený plyn zaplatíme podstatně méně, něž za zkapalněný plyn, který k nám přivážejí tankery z USA. Jenomže tento účet není úplný. V případě ruského plynu musíme vzít v potaz, že stát, od kterého jsme nakoupili, v nás vidí nepřátele, intenzivně zbrojí a může nás napadnout. Abychom se mohli bránit, potřebujeme zbraně. A ty jsou drahé, zvláště na Západě.

 18466

Šikana neznámých rusky mluvících lidí je ohavná a trestná

28. 2. 2022 / Ivan Větvička

čas čtení < 1 minuta



Několik hodin po masivním útoku Ruska na Ukrajinu se v pražské MHD odehrála tato smutná scéna: Lidé začali nadávat spolucestujícím, o nichž si mysleli, že mluví rusky.

Nevěděli, zda to nejsou emigranti, kteří u nás hledají bezpečí před Putinovou tyranií.

Nevěděli, zda to nejsou protiváleční aktivisté.

A nepoznali, že si ti nesmyslně napadení povídali ukrajinsky.

Jak hanebné a trapné!

Ano, proti ruskému státu je třeba nyní vystupovat rozhodně a důrazně, ale je naprosto nepřípustné a trestné obtěžovat neznámé cizí lidi. Sankce musejí realizovat informovaní profesionálové, a nikoli samozvanci, kteří nepoznají ruštinu od ukrajinštiny.


Poznámka:

Přiložený snímek je z demonstrace na podporu Ukrajiny, která proběhla v Praze 27. 2. 2022. Zúčastnili se jí i Rusové.

30896

Monitor Jana Paula: V každém z nás je malý „Putin“, aneb o sebereflexi

28. 2. 2022 / Jan Paul

čas čtení 5 minut

Autor obrazu Jan Paul

Sebereflexe je důležitá schopnost člověka, díky níž se může orientovat nejen ve světě, ale především sám v sobě. V každém člověku jsou kromě dobra i temné stránky, čímž ani náhodou neobhajuji to, co páchá Putin. Jeho agrese vůči Ukrajině nás ale neopravňuje k tomu si myslet, že my jsme dokonalí, protože právě my jsme jen dobří. Člověk dokonalý není, a na tom, zda v nás převáží dobro, či zlo, se podílí řada faktorů včetně výchovy, sociálního přijetí, inteligence, aj. Na utváření sebereflexe má ale člověk podíl tím, že disponuje svobodnou vůlí k tomu, aby přehodnotil sám sebe a své negativní zkušenosti. Smysl sebereflexe spočívá v tom, že nám umožňuje zpětný kritický pohled na sebe, na naše postoje a jednání. Je záchranným pásem.

 18301

Český úředník jde poprvé do práce v době války...

27. 2. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 5 minut

Pracovní den na radnicích, zejména sociálních a bytových odborech, úřadech práce, ČSSZ aneb český úředník jde poprvé v "době války" do práce v tzv. režimu úředního dne…

Podivný úsměv stařeny

na mladé tváři zachvěl se.

Chystá snad osud na zemi

Dantovo peklo Španělce ?


Osip Mandelštam, Anně Achmatovové, 1915


Pondělí 28. 2. 2022 bude úplně jiný den, než na který jsem ve své dlouholeté pracovní historii zvyklý. Přirovnal bych ho snad jedině k pondělí 20. listopadu 1989. Tehdy začínala sametová revoluce a pamatuji si dodnes, jak jsem byl velmi nepříjemně "ohromen" fachidiotismem svých tehdejších spolupracovníků.


Byl jsem tehdy velmi radikální mladík, vzal jsem si ihned dovolenou, abych se plně mohl zapojit do všech občanských a politických aktivit a do své tehdejší práce jsem se již vrátil pouze s papírem o ukončení pracovního poměru.


 18301

Jak pomoci Ukrajině? (III)

27. 2. 2022 / Oldřich Maděra

čas čtení 8 minut


Navazuji na své dva předchozí články zde a zde.

Situace se samozřejmě neustále vyvíjí. Jedna věc je nyní jistá. Magor z východu bleskově nezvítězil a již ani asi nevítězí. Ukrajinský lid projevil obrovskou míru houževnatosti a vůle čelit mnohonásobné papírové vojenské přesile agresora. Bravo!

Jak se ukázalo v praxi, tak ta papírová přesila v praxi tak docela nefunguje. Tank ujede dvě sta - tři sta kilometrů a bez benzínu je z něj neovladatelná hromada šrotu a jeho posádka lehký cíl pro pěchotu. Letadla a vrtulníky několik set kilometrů v hloubi nepřátelského území jsou někdy lehkým cílem pro o generaci starších migů.

Lehké kolony na silnicích jsou snadným terčem pro ruční palné zbraně. Tak kde je tedy to bleskové vítězství v té “protinacistické” operaci? Něco se zadrhlo.

USA: Putinovo řinčení jadernými zbraněmi je velmi znepokojující

27. 2. 2022

čas čtení 10 minut

"Mám dva syny a nechci je dát té krvavé zrůdě," řekl 48letý Dmitrij Malcev, který se připojil k protestnímu shromáždění v Petrohradě. "Válka je tragédie pro nás všechny."

Martina Navrátilová: Tohle je proukrajinská demonstrace na Václavském náměstí v Praze - to je pohled. Brečím jako dítě...

- Význam Putinova prohlášení, že aktivuje ruské jaderné zbraně,  nebyl bezprostředně jasný. Rusko a Spojené státy mají obvykle pozemní a ponorkové jaderné síly neustále v pohotovosti a připravené k boji, ale bombardéry a další letadla schopná jaderného útoku nikoli.

Pokud Putin vyzbrojuje nebo jinak zvyšuje bojovou jadernou připravenost svých bombardérů nebo pokud nařizuje vyplout na moře více ponorek s balistickými raketami, pak by se Spojené státy mohly cítit nuceny reagovat stejným způsobem, uvedl Hans Kristensen, jaderný analytik Federace amerických vědců. To by podle něj znamenalo znepokojivou eskalaci.

Max Bergmann, bývalý činitel amerického ministerstva zahraničí, označil Putinovy řeči za předvídatelné, ale nebezpečné řinčení šavlemi. "Věci by se mohly vymknout z rukou," řekl Bergmann, nyní vedoucí pracovník Centra pro americký pokrok.

"Jde o nepřijatelnou eskalaci, uvedla v neděli americká velvyslankyně při OSN Linda Thomas-Greenfieldová.

"Znamená to, že prezident Putin pokračuje v eskalaci této války způsobem, který je naprosto nepřijatelný, a my musíme jeho jednání nadále co nejdůrazněji blokovat," uvedla Thomas-Greenfieldová v rozhovoru pro pořad Face the Nation televize CBS.

- EU nakoupí zbraně pro Ukrajinu

Evropská unie nakoupí zbraně pro Ukrajinu, uvedli v neděli její představitelé.

"Evropská unie bude vůbec poprvé financovat nákup a dodávky zbraní a dalšího vybavení napadené zemi," uvedla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Zdroj z komise sdělil, že na zbraně pro Ukrajinu plánuje EU vynaložit 450 milionů eur a dalších 50 milionů eur na další položky včetně zdravotnického materiálu.

- Vitalij Kličko, starosta Kyjeva a bývalý mistr světa v boxu v těžké váze, označil hlavní město Ukrajiny za "obklíčené" a řekl, že evakuace civilistů nebude možná, "protože všechny cesty jsou zablokované".

"Jsme na hranici humanitární katastrofy," řekl v neděli agentuře Associated Press v době, kdy ve městě pokračoval zákaz vycházení, který podle něj umožnil úřadům lovit v ulicích "sabotéry". "Právě teď máme elektřinu, právě teď máme vodu a topení v našich domech. Ale infrastruktura pro dodávky potravin a léků je zničena."

"Proto vzkaz pro všechny zní: společně podpořte Ukrajinu ... Jsme silní," dodal. "Každý Ukrajinec je hrdý na to, že je nezávislý, hrdý na to, že je Ukrajinec, a jsme hrdí na to, že máme vlastní zemi."



 18465

stojimezaukrajinou.cz

27. 2. 2022

čas čtení < 1 minuta

Stovky lidí a desítky firem se spojily pod hlavičkou platformy Stojíme za Ukrajinou a následně v komunitě expertních dobrovolníků Česko.Digital během jednoho víkendu vytvořily webový rozcestník stojimezaukrajinou.cz.

Informace “Jak pomoci” společně s informacemi “Hledám pomoc” přeloženými do ukrajinského jazyka jsou tak nyní přehledně na jednom místě.

 18463

Pomoci Ukrajině znamená pomoci české demokracii

27. 2. 2022 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Projev na nedělní demonstraci na podporu Ukrajiny na Václavském náměstí


Na Letné v roce 2019 jsem poukázal, že nejen Andrej Babiš, ale i kruhy těžící z vazeb na Rusko a Čínu ohrožují demokracii v ČR. I na to, že prezident Miloš Zeman je jejich hlavním politickým spojencem.

S úlevou jsem proto vyslechl projev prezidenta Zemana, v němž přiznal svůj omyl a tvrdě odsoudil agresi Kremlu vůči Ukrajině. Velmi si toho vážím.

Domnívám se totiž, že nejen konzistentní postoj současné vlády a jejich představitelů, nýbrž i změna postoje prezidenta Zemana pomáhá české společnosti vnímat skutečnost takovou, jaká je, pomáhá jí nenechat se zviklat kremelskou propagandou a její prodlouženou rukou v podobě dezinformační scény.

 18448

Putin uvedl ruské jaderné zbraně do stavu nejvyšší pohotovosti

27. 2. 2022

čas čtení 7 minut


Ruský prezident Vladimir Putin nařídil armádě, aby uvedla své jaderné odstrašující síly do stavu zvýšené pohotovosti v reakci na "agresivní prohlášení" zemí NATO.

Rozkaz, který oznámila tisková agentura TASS, zazněl na schůzce Putina, ministra obrany Sergeje Šojgua a náčelníka Generálního štábu Ozbrojených sil Ruska Valerije Gerasimova.

"Agresivní prohlášení proti naší zemi si dovolují i vysocí představitelé předních zemí NATO, proto nařizuji ministru obrany a náčelníkovi generálního štábu [ruských ozbrojených sil] převést odstrašující síly ruské armády do zvláštního režimu bojové služby," uvedl Putin v prohlášení, z něhož citovala státní agentura TASS.

Není bezprostředně jasné, co "zvláštní režim bojové služby" obnáší. Putin varoval  země, aby nezasahovaly do jeho probíhající invaze na Ukrajinu, a uvedl, že by to mohlo vést k "důsledkům, které nikdy neviděly". Ve snaze zabránit západní intervenci na Ukrajině umístil v Bělorusku protiletadlové rakety a další pokročilé raketové systémy a rozmístil svou flotilu v Černém moři.

Ruská invaze si vyžádala stovky mrtvých. Rusko zahájilo raketové údery proti budovám v Kyjevě, Charkově a dalších velkých ukrajinských městech,  hrozí totálním útokem, jaký nebyl k vidění od dob druhé světové války.

John Simpson, slavný, dlouholetý zahraniční reportér televize BBC: Putin uvedl své jaderné zbraně do nejvyšší pohotovosti,. To je chvíle, které jsem se obával po celý svůj život. A proč to dělá? Protože jeho naprosto zbytečná invaze na Ukrajinu neprobíhá podle plánu...



- Zelenskij: Ukrajinská a ruská delegace se sejdou na bělorusko-ukrajinské hranici.  Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že ukrajinská a ruská delegace se sejdou bez předběžných podmínek.


- Šéf NATO: Putinova jaderná rétorika je "nebezpečná" a nezodpovědná. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil, že "jde o nebezpečnou rétoriku" v souvislosti s příkazem ruského prezidenta Vladimira Putina uvést do stavu nejvyšší pohotovosti jaderné odstrašení země. "Je to nebezpečná rétorika. Je to chování, které je nezodpovědné," řekl Stoltenberg v televizi CNN. "A samozřejmě, když tuto rétoriku spojíte s tím, co dělají na Ukrajině - vedou válku proti nezávislému, suverénnímu národu, provádějí plnou invazi na Ukrajinu -, přispívá to k vážnosti situace."

- Evropa uzavřela vzdušný prostor pro ruské letecké společnosti: 




- Světová zdravotnická organizace je znepokojena dodávkami medicinálního kyslíku na Ukrajinu a varuje, že většině nemocnic by mohl dojít do 24 hodin. Generální ředitel WHO Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus a regionální ředitel WHO pro Evropu Dr. Hans Kluge vyzvali k bezpečnému průchodu dodávek, a to i logistickým koridorem přes Polsko.

- Německé železnice Deutsche Bahn uvedly, že uprchlíci s ukrajinským pasem nebo občanským průkazem budou moci cestovat dálkovými vlaky z Polska do Německa zdarma.

- Ruská policie v neděli na protiválečných protestech zadržela více než 900 lidí, uvedla nezávislá monitorovací organizace, čímž se počet zatčených při potlačování protestů zvýšil na více než 4000.

- Více než 17 evropských zemí nyní zablokovalo přístup do vzdušného prostoru ruským letům, což Rusko opětovalo - a tím se vrátilo ke vztahům ve stylu studené války.

- Ruský státní regulační orgán pro komunikace Roskomnadzor v neděli napsal společnosti Google dopis, v němž požaduje obnovení přístupu ke kanálům ruských médií na YouTube na území Ukrajiny. Rusko kromě tvrdého vojenského odporu čelí neúspěchům v informační válce, protože Google invazi sankcionuje. Google omezil přístup na mediální kanály včetně RBC, TV Zvezda a Sputnik, uvádí agentura Reuters. Moskva v pátek uvedla, že částečně omezuje přístup na Facebook, a obvinila ho z "cenzury" ruských médií. Twitter uvedl, že si je vědom toho, že uživatelé čelí v Rusku narušení, a pracuje na zachování přístupu. 

Ukrajina oficiálně obvinila Rusko z válečných zločinů u soudu v Haagu

27. 2. 2022

čas čtení 9 minut

 

- Ukrajina podala žalobu na Rusko k mezinárodnímu soudu OSN v Haagu, uvedl prezident Volodymyr Zelenskyj


"Ukrajina podala žalobu proti Rusku k Mezinárodnímu soudnímu dvoru," napsal na Twitteru. "Rusko musí být pohnáno k odpovědnosti za manipulaci s pojmem genocida, jímž ospravedlňuje agresi. Žádáme o naléhavé rozhodnutí, které Rusku nařídí okamžité zastavení vojenských aktivit, a očekáváme, že soudní řízení začne příští týden."

Navazuje na prezidentovo tvrzení, že ruské akce - bombardování mateřských škol, obytných oblastí a nevojenských infrastrukturních zón - nesou znaky "genocidy".

Cílem je dokázat, že ruský prezident Vladimir Putin je "hlavním válečným zločincem" 21. století, řekla ukrajinské televizi generální prokurátorka Iryna Venediktová.

- Opravdu silná fotografie, kterou sdílela  ukrajinská novinářka:


"Děkuji Vám pane Putine za takovou změnu v mém životě z profesionální novinářky na uprchlici z největší země v Evropě," píše.

 


- Zástupce vrchního velitele ukrajinských ozbrojených sil Jevhen Mojsjuk vydal video v ruštině, ve kterém se obrací na ruské vojáky:
 

"Zamyslete se, proč jste tady, za co bojujete a čeho chcete dosáhnout? Doufám, že jste si uvědomili, že vás tady nikdo nechce a není důvod, abyste tady byli," řekl.

"Věřte mi: naše věc je spravedlivá a vy jste jen nástrojem v rukou vaší vlády. Dáváme vám šanci vrátit se ke svým rodinám a neztratit svůj život a důstojnost. Odložte zbraně a dejte ruce vzhůru, aby naši vojáci i civilisté pochopili, že jste nás vyslyšeli. To bude vaše vstupenka domů. Jděte bránit svou vlastní zemi a neničte tu naši."

 18448

Zmýlil jsem se, promiňte…

27. 2. 2022 / Václav Hořejší

čas čtení 1 minuta

Po řadu let jsem veřejně zastával názor, že obavy z Ruska jsou neoprávněné, že skutečným nebezpečím je NATO, které několikrát hrubě porušilo mezinárodní právo, že doutnající krize kolem Ukrajiny je důsledkem dlouhodobého ignorování ruských zájmů po skončení studené války, kyjevského převratu v roce 2014 a odmítání plnění minských dohod.

Když před týdnem Rusko uznalo nezávislost donbaských separatistických „lidových republik“, byl jsem přesvědčen, že je to jen celkem neškodná formalita, která spíše uklidní tamní situaci.

Bohužel jsem se strašlivě zmýlil a omlouvám se za to.


Zelenskij: Rusko bombarduje obytné oblasti

27. 2. 2022

čas čtení 8 minut




- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli podle agentury AFP prohlásil, že Rusko bombarduje obytné oblasti na Ukrajině, ale varoval, že "budeme bojovat tak dlouho, jak bude třeba k osvobození země".


V projevu zveřejněném na internetu Zelenskij uvedl: "Uplynulá noc na Ukrajině byla brutální, opět střelba, opět bombardování obytných oblastí, civilní infrastruktury."

"Dnes není v zemi jediná věc, kterou by okupanti nepovažovali za přijatelný cíl. Bojují proti všem. Bojují proti všemu živému - proti mateřským školám, proti obytným domům a dokonce i proti sanitkám."

Uvedl, že ruské síly "ostřelují raketami a střelami celé městské čtvrti, ve kterých není a nikdy nebyla žádná vojenská infrastruktura".

"Vasylkov, Kyjev, Černigiv, Sumy, Charkov a mnoho dalších měst na Ukrajině žije v podmínkách, které byly na našem území naposledy za druhé světové války."

Zelenskyj vyzval světové lídry, aby zbavili Rusko hlasovacího práva v Radě bezpečnosti OSN, a dodal: "Zločinné akce Ruska proti Ukrajině nesou znaky genocidy".

- Hnutí Anonymous informuje Putina že zahájilo proti němu válku a že nebude před ním moci skrýt. Bude zlikvidována veškerá počítačová infrastruktura Putinova režimu a budou zveřejněna všechna jeho tajemství. Na hackerských akcích se budou podílet hackerští aktivisté z celého světa:


 18029

Nová ruská invaze na Ukrajinu, den třetí: Putin zvyšuje sázky

27. 2. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 12 minut

  • Pokud by Putin válku na Ukrajině nevyhrál - nebo jen kdyby ji nakonec nevyhrál dostatečně přesvědčivě - stráví zbytek své vlády v obavách z bezprostředního okolí a v čekání na převrat. Proto je nepochybně pevně rozhodnut zaplatit za vítězství libovolně vysokou cenu. 
  • Nečekejme od něj žádné ohledy vůči Ukrajině. Co nakonec bude i s jeho vlastní zemí, Ruskem, je mu také srdečně jedno, pokud se sám ještě drží u moci. 

 18301

Jak ukrajinský vzdor zhatil Putinovy plány

27. 2. 2022

čas čtení 8 minut

 

Je příliš brzy na to, abychom operaci Kremlu označili za neúspěšnou, ale jeho mise podmanit si svého souseda se zatím nezdařila



Tři dny po invazi se objevují známky toho, že válka Vladimira Putina na Ukrajině neprobíhá zcela podle plánu, píše Luke Harding ze Lvova.  V Sumské oblasti, poblíž hranic s Ruskem, se místnímu obyvateli naskytl neobvyklý pohled. Na venkovské silnici lemované břízami se porouchalo ruské obrněné vozidlo.

Zastavil ve svém autě. Následně došlo k surrealistickému rozhovoru.

 18453

Apel ukrajinského psychologa o pomoc

26. 2. 2022

čas čtení 8 minut

Poskytla nám ho Kateřina Duchoňová.

For English, scroll below. 

    Vážení kolegové, píši vám tento dopis, protože mnozí z vás chtějí nyní podpořit Ukrajinu.

    24. února jsem se probudil kolem čtvrté hodiny ranní kvůli výbuchu poblíž mého domu. Bydlíme mezi vojenským letištěm a cvičištěm, takže jsme na takové druhy zvuků zvyklí. Ale tohle bylo jiné. Viktorie, moje žena, otevřela FB a řekla, že začala válka a že jsme terčem útoku. Všechny potřebné věci už byly připravené, pro všechny případy. Takže jsme rychle posbírali všechno, vzbudili syna, zavolali rodičům a udělali nouzové plány.

    První, na co jsem myslel, bylo bezpečí mé rodiny, takže jsem plánoval, že je přesunu co nejdál, zajistím jim bezpečí a pak se všemi prostředky vrátím do boje. Celou cestu jsme se dohadovali o mém návratu a snažili se vymýšlet plány. Viděli jsme nekonečné kolony aut, které se přesouvaly do bezpečných oblastí, viděli jsme vozidla, která se přesouvala zpět se zásobami a posilami, a viděli jsme tváře územní obrany na blokových stanovištích. Bylo to děsivé a inspirující zároveň.

Putin údajně zuří, že se mu s invazí na Ukrajinu nevede

26. 2. 2022

čas čtení 11 minut

- Skupina Anonymous hackersky ovládla ruské televizní stanice, které nyní proti své vůli vysílají pravdu o tom, co se děje během  - ruskou vládou  utajované - války na Ukrajině:


- Ukrajinský premiér Denys Šmyhal obvinil Rusko z válečných zločinů a útoků na civilní cíle a prohlásil, že Moskva bude čelit "vojenskému tribunálu".

Na sobotní tiskové konferenci Šmyhal uvedl, že Rusko ostřelovalo mateřské školy, obytné bloky a "autobusy s dětmi".

Za tyto zločiny se ruské velení jistě dočká vojenského tribunálu. Za zabíjení ukrajinských dětí bude nepřítel jistě potrestán. Ukrajina jim to neodpustí," řekl Šmyhal.

- Západní spojenci schválili vyloučení některých ruských bank ze systému Swift.  USA, Kanada a klíčové evropské země včetně Německa se dohodly na vyřazení "vybraných ruských bank" z platebního systému Swift, oznámily tyto země v sobotu.

"Vzhledem k tomu, že ruské jednotky  rozpoutaly útok na Kyjev a další ukrajinská města, jsme odhodláni pokračovat v uvalování nákladů na Rusko, které ho budou dále izolovat od mezinárodního finančního systému a našich ekonomik. Tato opatření zavedeme v nejbližších dnech," uvádí se v prohlášení vedoucích představitelů Evropské komise, Francie, Německa, Itálie, Spojeného království, Kanady a USA.

Swift je hlavní světová síť pro mezinárodní platby. Několik zemí již vyjádřilo podporu vyloučení Ruska z této platformy a Německo, které se dříve stavělo proti tomuto opatření, ho dnes podpořilo.

V sobotním společném prohlášení se tento krok stal oficiálním, ačkoli bylo uvedeno jen málo podrobností o tom, kdy k odstranění Swiftu dojde a které ruské banky budou terčem tohoto opatření.

"Zavazujeme se zajistit, aby vybrané ruské banky byly odstraněny ze systému transferu peněz SWIFT. Tím bude zajištěno, že tyto banky budou odpojeny od mezinárodního finančního systému a bude poškozena jejich schopnost působit v celosvětovém měřítku," uvedly země.

"Zadruhé se zavazujeme zavést omezující opatření, která zabrání ruské centrální bance využívat své mezinárodní rezervy způsobem, který by oslabil dopad našich sankcí."

Země rovněž uvedly, že přijmou opatření "k omezení prodeje občanství - tzv. zlatých pasů -, které umožňují bohatým Rusům napojeným na ruskou vládu stát se občany našich zemí a získat přístup do našich finančních systémů".

Oznámily rovněž plány na vytvoření "transatlantické pracovní skupiny", která zajistí, aby sankce vůči Rusům zůstaly účinné.

Německo se vůči blokaci systému Swift hájilo mimo jiné i proto, že  "jedním z důvodů je, že dopad na ruské podniky nemusí být tak závažný":

Šéf velké ruské banky VTB nedávno uvedl, že by mohl pro platby používat jiné kanály, jako jsou telefony, aplikace pro zasílání zpráv nebo e-mail. Ruské banky by také mohly směrovat platby přes země, které sankce nezavedly, například Čínu, která zřídila vlastní platební systém konkurující systému Swift.



- Vojenské ztráty Ruska do soboty ráno:

 

 18461

Milion chvilek pro demokracii: V neděli 27.2. pořádáme demonstraci na podporu Ukrajiny

26. 2. 2022

čas čtení 3 minuty

Na akci Stojíme za Ukrajinou zítra vystoupí premiér Petr Fiala a zástupci kultury, politiky, byznysu i sportu. Chtějí ukázat důležitost jednotného postupu proti Putinově agresi

Praha 26. února 2022

V neděli 27. února 2022 ve 14 hodin organizuje Milion chvilek na Václavském náměstí demonstraci na podporu Ukrajiny a jejích občanů. Na akci vystoupí premiér Petr Fiala, odborníci i osobnosti veřejného života. Nyní je více než kdy dřív potřeba ukázat, že v tom Ukrajinu nenecháme a že jsme připraveni jednotně se postavit za hodnoty svobody, demokracie a spolupráce, které Putin svou agresí ohrožuje.

Rusko začíná na Ukrajině používat plamenomety

26. 2. 2022

čas čtení 7 minut

Průběžné zpravodajství

Velmi zlověstný je video záznam z Ruska, na němž je vidět, jak je na nákladním automobilu k ukrajinským hranicím nasazen těžký plamenometný systém TOS-1.

TOS-1 je raketový systém umístěný na podvozku tanku T-72, který odpaluje termobarické rakety a který byl poprvé použit během sovětské války v Afghánistánu a nedávno byl použit také v Sýrii.

- Turecko "ještě nerozhodlo" o přístupu Ruska do  Černého moře

Turecko prohlásilo, že ještě nepřijalo rozhodnutí o uzavření úžiny mezi Středozemním a Černým mořem pro ruské námořnictvo - navzdory dřívějšímu tvrzení ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Jedná se o první oficiální vysvětlení poté, co Zelenskij v sobotu prohlásil, že Turecko souhlasilo s uzavřením vodních cest pro válečné lodě - což by pro Ukrajinu znamenalo velkou obrannou výhodu.

Podle agentury Reuters turecký představitel uvedl, že "nepřijalo rozhodnutí o uzavření úžin pro ruské lodě". Ruské námořnictvo již má na svědomí oběti na pobřeží Ukrajiny a na ostrovech v Černém moři.

Zelenskij: Zvítězíme!

26. 2. 2022

čas čtení 3 minuty

 

Zajatí ruští vojáci nevědí, proč byli vysláni na Ukrajinu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu dopoledne poskytl tiskový brífink a prohlásil, že jeho země nad ruskými silami zvítězí.

Uvedl, že ukrajinské vládní jednotky stále kontrolují Kyjev a "klíčové body v okolí města". Uvedl, že ukrajinské síly zvítězí, a kritizoval dezinformace.

V závěrečné části svého projevu řekl:  "Prosím, zastavte ty, kteří vám lžou, snaží se vám lhát nebo lžou nám. Musíme tuto válku zastavit. Můžeme žít v míru společně, globálně jako lidé. Naše armáda, naše národní garda, naše národní policie, naše obrana území, speciální služba, občané Ukrajiny, prosím, pokračujte. Zvítězíme. Sláva Ukrajině."

 17830

Jak je Londongrad stále příjemným útočištěm pro Putinovy oligarchy

26. 2. 2022

čas čtení 6 minut

Foto: Boris Johnson s ruským oligarchou Temerkem, jedním z mnoha ruských dárců peněz  pro britskou Konzervativní stranu. Johnson od ruských oligarchů dostal nedávno 2 miliony liber - 60 milionů českých korun.

Putinův příběh dvou měst - Londýn pro jeho oligarchy, Kyjev pro jeho bomby

Když se při psaní tohoto textu podívám z okna, píše slavná britská komentátorka Marina Hyde,  vidím velkolepou, štukovanou budovu ruské ambasády v Londýně, která si před několika lety na venkovní zeď namontovala velkou obrazovku, na níž s oblibou vysílá kolemjdoucím svůj často hnusný  Twitter. Když se podívám na televizní obrazovku v místnosti, v níž sedím, vidím zoufalou Ukrajinku, která po ostřelování vyhazuje rozbitá okna ze svého činžovního domu. Takže ano: byly to nejlepší časy, byly to nejhorší časy.

Dnes odpoledne, až půjdu dolů do optiky, projdu kolem velkého, nepřesvědčivě spontánního nápisu, které se nedávno objevil na cizí zdi. Je na něm napsáno: "Žádné ruské vměšování do voleb v Británii neexistuje." (Děti, co?) Dále projdu kolem dvou obrovských domů, o nichž vím, že je vlastní ruští oligarchové - jeden z nich je Roman Abramovič -, a kolem dvou dalších, o nichž se silně šušká, že je taky vlastní ruští oligarchovíé. Některé z těchto nemovitostí se nacházejí v ulici, kde se nacházejí také různé rezidence velvyslanců, a jsou proto nepřetržitě   střeženy několika ozbrojenými britskými policisty.
 

 18029

Porážka na Ukrajině by Rusku nesmírně pomohla - Západ má povinnost to uskutečnit

26. 2. 2022

čas čtení 6 minut

 

Výrazný vojenský neúspěch by Rusko donutil konečně přehodnotit své místo v moderním světě
 


Pokud by Rusko prohrálo na Ukrajině,  byl by to přesně ten šok, který země potřebuje, aby zahájila dlouhý a těžký proces přechodu od frustrované bývalé imperiální mocnosti k normální zemi, která může koexistovat s Evropou.

Na rozdíl od ostatních evropských imperiálních mocností byl pro Rusko konec impéria odložen. Nepřišel na konci první ani druhé světové války, ale na konci války studené.

Rusko není jedinou bývalou koloniální velmocí, která má po ústupu imperiální moci složité vztahy se svými bývalými dominii. Nicméně i vzhledem ke svému pozdnímu začátku neurazilo tak dlouhou cestu postimperiální normalizace, jakou čtvrtstoletí po konci impéria urazily země jako Velká Británie, Francie nebo Portugalsko, píše Keir Giles  z ruského a euroasijského programu britského výzkumného středíska Chatham House.

 18448

Co se děje v Putinově mysli? Jeho vlastní slova nám dávají znepokojivé vysvětlení

26. 2. 2022

čas čtení 6 minut

 
Nebezpečný pocit oběti u ruského prezidenta vychází z představ 20. století o frustrovaném potenciálu jeho země.

 
"Mají jediný cíl: zabránit rozvoji Ruska. Hodlají to udělat stejným způsobem, jako to dělali předtím, aniž by poskytli jedinou záminku, dělají to jen proto, že existujeme."

Tato slova pronesl Vladimir Putin 21. února ve svém dnes již notoricky známém projevu o Ukrajině. Opakují argumentaci, kterou formuloval již ve svém projevu o Krymu v březnu 2014: "Politika zadržování Ruska, která trvala po celé 18., 19. a 20. století, pokračuje i dnes. Neustále dochází k pokusům zatlačit nás zpět do kouta, protože máme nezávislý postoj, protože si stojíme za svým." Putinova vize ruských dějin je vize vzestupu, který je neustále blokován nepřáteli, píše Michel Eltchaninoff, šéfredaktor časopisu Philosophie a odborník na historii ruského myšlení.

Putin údajně zuří, že se mu s invazí na Ukrajinu nevede

26. 2. 2022

čas čtení 5 minut



Pozoruhodný dokument zveřejnil na Twitteru Riho Terras, poslanec Evropského parlamentu a bývalý šéf obrany Estonska. (Kdo umí rusky, podívejte se na ten dokument, je to tam podrobněji než jeho stručný překlad níže:)



1/7 Informace od ukrajinského důstojníka o schůzce v Putinově doupěti na Urale. Oligarchové se tam sešli, aby nikdo neutekl. Putin zuří, myslel si, že celá válka bude snadná a vše bude hotovo za 1-4 dny.


2/7 Rusové neměli taktický plán. Válka stojí cca 20 mld. dolarů/den. Raket je maximálně na 3-4 dny, používají je úsporně. Chybí jim zbraně, závody v Tule a 2 Rotenbergu nemohou fyzicky plnit objednávky na zbraně. Pušky a munice jsou maximum, co mohou udělat.

 17168

Bajka o dvou slonech a Ukrajině

26. 2. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

 


Chtěl bych reagovat na pokus Daniela Veselého vysvětlit současnou krizi kolem Ukrajiny pomocí bajky o medvědovi. Myslím, že lepší by byla bajka o dvou slonech. Po jedné děsivé krvavé lázni se na světě stali pány dva sloni, každý měl svou říši. Ve své říši se ke svým lidem chovali velmi odlišně: jeden vsadil na koncentráky, teror a totalitní moc, druhý naopak na svobodu, veřejnou kontrolu moci a pokrok společnosti. Mimo své říše se oba sloni chovali strašně, hodně vraždili, bojovali mezi sebou na úkor jiných atd.

 18459

Putinův útok na Ukrajinu připomíná Hitlerův zábor Československa, píše Washington Post

26. 2. 2022

čas čtení 6 minut

 


Nacistický vůdce použil podobnou taktiku k rozparcelování a pohlcení Československa před druhou světovou válkou


Již v roce 1939 byly části Československa odtrženy a zabrány nacistickým Německem, které tvrdilo, že jsou zde pronásledovány miliony etnických Němců.

V září předchozího roku evropské mocnosti ve snaze vyhnout se válce mlčky souhlasily a nic nepodnikly.

O šest měsíců později se však na českých hranicích shromáždila německá vojska, zatímco nacistický vůdce Adolf Hitler burcoval a hrozil zemi zničením.

Zelenskij se stal pozoruhodným státníkem

26. 2. 2022

čas čtení 12 minut

Průběžné informace

- Dědeček nadává ruským vojákům v Melitopolu, jako by to byly děti:

 "To, že Rusové napadli Ukrajinu, je pěkná sračka! Co tady děláte? My máme svůj život a vy máte svůj. Já jsem taky Rus, ale žiju v této zemi.

"Vy máte svou zemi a my máme svou. Copak nemáte žádné problémy ve své vlastní zemi? Jste tam všichni bohatí? Styďte se!"


- Nejméně 198 mrtvých při ruské invazi - ukrajinské ministerstvo zdravotnictví

Podle ukrajinského ministerstva zdravotnictví je dosavadní počet obětí ruské invaze na Ukrajině nejméně 198.

Mezi mrtvými jsou i tři děti. Jeho šéf, kterého citovala agentura Interfax, uvedl, že zraněno bylo 1115 lidí, z toho 33 dětí.

- Zrušení přístupu Ruska do finančního systému  Swift se stalo pravděpodobnějším poté, co Kypr s návrhem souhlasil.

Tento krok oznámil na Twitteru ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba, který jednal také s Itálií, Německem a Belgií - kde sídlí společnost Swift. Prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že mu v sobotu ráno volal italský premiér Mario Draghi a sdělil, že tento krok má jeho podporu. Souhlas Kypru je důležitý, protože tam mají Rusové velké peníze.

. Fungování internetu na Ukrajině je ovlivněno ruskou invazí.
Problémy s připojením jsou  hlášeny z jihu a východu země. Podle agentury Reuters panují obavy, že výpadky by mohly ztížit činnost civilních obranných skupin zřízených k obraně měst. Problémy s připojením jsou  hlášeny i v Kyjevě. Údajný běloruský kyberšpionážní útok byl zaměřen na osobní e-mailové účty patřící kyjevským jednotkám. Ukrajinský tým pro reakce na počítačové hrozby uvedl, že hackeři se zaměřují nejen na Ukrajince, ale také na Poláky, Rusy a Bělorusy, stejně jako na několik běloruských mediálních organizací.

- Ruský cenzurní úřad Roskomnadzor  v sobotu obvinil deset ruských médií z "nepravdivého líčení" toho, co Rusko nazývá speciální vojenskou operací na Ukrajině, a ze "zveřejňování nepravdivých informací".  Odsoudil je, že píří o ruském  "útoku, invazi nebo vyhlášení války", a uvedl, že pokud v tom budou pokračovat, zruší jim přístup na internet. Hrozí jim také pokuty až do výše 5 milionů rublů.

Co říkají někteří Ukrajinci: Evropané jsou pragmatičtí cynici reálpolitiky

26. 2. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 3 minuty



Helena přicházela každý večer kolem 23. hodiny do redakce Mladé fronty Plus, zpravodajského týdeníku, který jsem vytvořil a řídil na začátku roku 2000. Zpočátku mě jen nenápadně pozorovala, jak pracuji do pozdních hodin a kontroluji všechny aspekty časopisu, zatímco ona uklízela v redakci. Několikrát týdně jí pomáhala dcera Olga a v pátek přicházel její syn Ilja. Všichni přišli před pár lety z Ukrajiny, aby unikli ekonomickým potížím své země.

Po nějaké době se začala vyptávat. Ne banální otázky, ale spíše složité dotazy na místní politiku, jihoamerickou kulturu, globalizaci a na to, jak je znechucená z nízké produktivity české práce. Teprve tehdy jsem zjistil, že tato ukrajinská uklízečka je doma psycholožkou, její dcera studuje mezinárodní vztahy a syn je dýdžejem techno hudby.

 18301

Demonstrace na podporu odstřižení Ruska od systému SWIFT

25. 2. 2022

čas čtení < 1 minuta

Dne 26.2. v 17:00 se bude konat v ulici Vlašská 19 shromáždění na podporu odstřižení Ruska od systému SWIFT.

Cílem shromáždění před Lobkovickým palácem, v němž sídlí Velvyslanectví Německé spolkové republiky v ČR, je vyjádřit podporu tvrdým ekonomickým sankcím proti Rusku a to včetně odstřižení země od systému SWIFT. Ačkoliv toto opatření nezpomalí ruské tanky ani instantně neochromí ruskou ekonomiku, vnímáme ho jako velký symbolický krok podpory Ukrajiny.

K zavedení tohoto sankčního opatření nedošlo zejména kvůli nesouhlasu Německa, Itálie, Maďarska a Kypru. Nyní se zdá, že Německo pomalu mění svou pozici, naše shromáždění cílí na podporu těchto náznaků.

Za pořadatele Monika Poláčková

 18456

Prominentní Rusové se připojili k protestům proti válce na Ukrajině. 1800 demonstrantů bylo zatčeno

25. 2. 2022

čas čtení 7 minut

Foto: Ruská televizní celebrita Ivan Urgant, která protestovala proti Putinovu útoku na Ukrajině
 

S pokračující invazí se proti ní stavějí Rusové ze světa zábavy, byznysu i žurnalistiky


Významní Rusové, kteří jsou šokováni invazí na Ukrajinu, se veřejně vyjádřili proti válce, a to navzdory profesním a osobním rizikům, která jsou v Rusku spojena s nesouhlasem s tak citlivým tématem.

Na shromážděních po celé zemi bylo v noci na čtvrtek zatčeno více než 1 800 lidí. Zároveň kritikou Putinovy války riskovali svou kariéru prominentní Rusové ze světa zábavy, byznysu a žurnalistiky..

Když se Jelena Černěnková, zkušená diplomatická korespondentka listu Kommersant, dozvěděla, že Rusko vtrhlo na Ukrajinu, byla prý ohromena.

 18301

Ukrajina v troskách, sociální a zdravotní pracovníci nastupují…

25. 2. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 3 minuty


Demokratičtí politici napříč Evropou opět selhávají. Celé dlouhé týdny slyšíme, jak je vše zajištěno, připraveno, sankce prý menší, větší, největší. NATO nachystáno a výsledek - raději nemluvit.

Ukrajina nevyzbrojena, krvácí sama, fakticky opuštěná. NATO se ani nesejde v té nejvyšší sestavě, americký prezident nepřijede na jednání na starý kontinent. A to nejstrašnější nakonec - prezident Ukrajiny ve videokonferenci na včerejším summitu EU prohlásí, že je to nejspíše poslední chvíle, kdy ho lídři EU vidí živého a následně čtyři země EU nezvednou ruku pro tzv. vyřazení Ruska z SWIFTU, o který je statečný prezident Zelenskyj tak emotivně žádá. Ticho, ekonomika především, že?

Zuřivý Putin vyzval ukrajinskou armádu ke svržení ukrajinské vlády

25. 2. 2022

čas čtení 7 minut

- Zelenskij v pátek v noci varoval své ukrajinské spoluobčany, že nadcházející hodiny budou nejtěžší:

"Tato noc bude nejtěžší... Musíme to vydržet," řekl ve svém projevu. "Tuto noc nepřítel použije všechny dostupné prostředky, aby zlomil náš odpor. Tuto noc zahájí útok."

"Tato noc bude těžší než den. Mnoho měst našeho státu je pod útokem: Černihiv, Sumy, Charkov, naši chlapci a děvčata v Donbasu, města na jihu, zvláštní pozornost věnujeme Kyjevu," dodal. "Nemůžeme ztratit hlavní město."


Carole Cadwalladr: Zdravím Emmu Graham-Harrisonovou, mou odvážnou a brilantní kolegyni, která napsala tuto reportáž z Kyjeva. Podporu všem těm novinářům tam, kteří udržují linii mezi demokracií  a fašismem. A všem těm lidem z Ukrajiny, kteří se připravují na další strašlivou  noc. Jsme vám za mnoho vděčni.



- Hackeři ze skupiny Anonymous pronikli do serverů ruského ministerstva obrany a zveřejnili  databázi jeho zaměstnanců a kontaktů. Veškerá soukromá data ruského ministerstva obrany si můžete stáhnout zde:

- Co dělají ruské tanky:
(Toto video je ověřeno, vysílaly ho v pátek v hlavních večerních zprávách jak televize BBC, tak Channel 4 News, i následnou scénu. Žena v automobilu, který tank přejel, kupodivu přežila. Byla ze zmačkaného automobilu vyproštěna. )

Je to v této televizní reportáži v minutě 2'26":




- Vladimír Zelenskij: Jsme tady v Kyjevě. Bráníme Ukrajinu:


- Rusko vyhrožuje Finsku a Švédsku vojenskými a politickými důsledky, pokud vstoupí do NATO.

- Jedu autem směrem ke Kyjevu a v rádiu vysílají instrukce, jak se dělají Molotovovy koktejly.



- Vladimir Putin vyzval ukrajinskou armádu, aby svrhla ukrajinskou vládu, které označil za "bandu narkomanů a neonacistů, která se usadila v Kyjevě a vzala si jako rukojmí celý ukrajinský lid". Ve svém televizním projevu k ukrajinské armádě viditelně rozzlobený Putin vyzval armádu, aby "vzala moc do svých rukou". "Zdá se, že bude snazší se  dohodnout s vámi než s touto bandou narkomanů a neonacistů." Putin dále zopakoval své tvrzení, že se ukrajinské vedení podílelo na "genocidě" v oblasti Donbasu na východě Ukrajiny.  Bojujeme s nacionalistickými skupinami, které jsou přímo odpovědné za genocidu Donbasu a krveprolití pokojných civilistů v obou republikách. Putin v projevu dále obvinil ukrajinské "neonacistické" vedení, že se chová jako teroristé, když se "schovávají za civilisty".

Putin nyní otevřeně hovoří o změně režimu v Kyjevě.  Apeloval na ukrajinskou armádu aby "převzala moc do svých rukou a nedovolila narkomanům a neonacionalistům zneužívat vašich rodin jako lidských štítů". Zjevně se už zbláznil.



- Rusko "částečně omezí" přístup na Facebook, oznámila ruská cenzurní agentura. Ruský komunikační regulátor Roskomnadzor uvedl, že tento krok je reakcí na omezení, která Facebook uvalil na ruská média, a obvinil jej z "cenzury".

 18029

Rusko prý ovládlo kyjevské letiště

25. 2. 2022

čas čtení 4 minuty

 

- Ruská armáda prohlásila, že zablokovala Kyjev ze západní strany a obsadila strategické letiště Hostomel u hlavního města
, informuje agentura Interfax. Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov rovněž uvedl, že bylo zabito více než 200 lidí z ukrajinských speciálních jednotek. Ruská tvrzení nebyla nezávisle ověřena.

Jak uvádí agentura Associated Press, letiště má dlouhou dráhu umožňující přistávání těžkých dopravních letadel, což znamená, že Rusko mohlo letecky přepravit vojáky přímo na předměstí Kyjeva. Hostomel se nachází pouhých 7 km severozápadně od města. Podle televizního zpravodajství citovaného agenturou Reuters byla hlášena ukrajinská vojenská vozidla, která vjížděla do Kyjeva, aby bránila hlavní město.

Je váhání Západu zavést řádné sankce proti Putinovi důsledkem jeho obavy z jaderné války?

25. 2. 2022

čas čtení 1 minuta

Rozpaky nad postojem USA a EU razantněji zasáhnout proti Kremlu možná vyplývají z hrozby Putina jadernou odvetou. Což patrně probíhá neveřejně, ale jen po červených telefonech. Zkuste se zamyslet, co byste asi tak dělali v kůži lídra USA či EU, kdyby vám Putin zavolal, že pokud uděláte nějakou tvrdší sankcí, tak že na Washington či Brusel hodí atomovku??? ptá se Zdeňka Ulmannová.

Přemýšlejte hlavou, s psychopatem typu Hitler-Putin je v jaderné eře mnohem těžší cokoli vyjednat či trestat. Vzali byste si snad vy na svědomí a zodpovědnost za zničení celého světa jadernou zkázou???
Těžká volba, těžké rozhodnutí, co dělat, což?

Buďte, prosím, objektivnější ve svých odsudcich. Nebo snad vy, kritici měkkého postoje lídrů USA a EU,  víte jistě, čeho všeho je Putin schopen, a zda není psychopatem typu sebevražedného atentátníka, kterému nezáleží na životech ani svých vlastních, natož cizích lidí?
 

 17168

Bajka o medvědovi, který se chtěl kamarádit se slonem, aneb Příběh s otevřeným koncem

25. 2. 2022 / Daniel Veselý

čas čtení 2 minuty

Dumáte nad tím, jak vysvětlit svým dětem, které musely předčasně dospět kvůli pandemii, že ošklivou nakažlivou chorobu vystřídala válka, která zuří jen několik set kilometrů od jejich domovů? Zde je malý návod, jak na to:

Žil byl jednou velký starý medvěd, který se chtěl kamarádit se slonem, kterého měla skoro všechna zvířátka v lese ráda. I tu si starý medvěd řekl, že i on chce být se slonem kamarád; vždyť je to nejsilnější zvíře, jaké tento hvozd kdy obývalo a - abychom byli upřímní - všechna ta zvířátka se ho také tak trochu bála.

Milý medvěd to zkoušel jednou, zkoušel to podruhé, ale nic naplat; ostatní zvířátka s ním měla v minulosti nemilé zkušenosti, protože jim hodně ubližoval. Ale tomu starému velkému medvědovi bylo v tak ohromném lese smutno a zatoužil po tom nejkrásnějším pocitu, jaký existuje: po vřelém přátelství.

Byl však opakovaně slonem odmítán, i když mu ten obrovský slon do očí říkal, že se s ním přece kamarádí, tak jaképak cavyky! Náš milý bručoun se vytrvale snažil dál navázat přátelství se slonem, i když už začínal být trochu netrpělivý a zlobivý, protože viděl, že se i jeho bývalí kamarádi v lese začínají k němu obracet zády.

Velký starý medvěd kdysi miloval krásnou veverku, která se ale rozhodla skamarádit se s naším slonem. To už ale bručoun nemohl nechat jen tak! Nejdříve se po ní ohnal mohutnou tlapou a trochu ji škrábnul. Ale když viděl, že se milá veverka nakonec do mohutného krásného slona zamilovala, neudržel se a vyrazil do útoku a začal milou veverku trhat na kusy...


Autor si vyhrazuje všechna práva na veškeré nepřesnosti a zavádějící analogie.

 18448

Jak pomoci Ukrajině II

25. 2. 2022 / Oldřich Maděra

čas čtení 1 minuta


Odvolávám, co jsem odvolal! Nařizuji, co jsem nařídil!

Dnes v noci nebyl dobyt Kyjev, jak všichni, včetně mě, asi předpokládali. Ta přesila byla příliš velká. Ukrajinci se však statečně brání. Držím jim palce. Nejsou to Češi, kteří se Rusákům vzdali v roce 1968 bez boje.

Prezident Zelenský vyhlásil mobilizaci a obyvatelstvo ho podporuje. Žádní muži z Ukrajiny do Čech nepřijdou. Přijdou možná nějací staří, matky s dětmi, ale pokud se rozhodli bránit se, asi jich moc nebude. Pak to má ten magor z východu hodně těžké. Mladí ruští kluci se určitě nechtějí dát zabít v bojích o něco, o čemž nejsou přesvědčeni, že to je to pravé ořechové. Ukrajinci na rozdíl od nich brání svou zemi.

Pak je potřeba Ukrajinu okamžitě začít vojensky podporovat. Je potřeba Rusy vytlačit zpátky za jejich hranice a to i z Krymu. Oni si to pak již doma s magorem vyřídí. Česká vláda by měla zahájit dodávky zbraní na Ukrajinu a to ještě dnes. Budou potřebovat lehké i těžké zbraně a asi hodně munice. Vše máme. Tak jim pomůžeme, že pane předsedo vlády? Brání se agresi, kterou určitě žádným způsobem nevyvolali. Pak není o čem mluvit.

U Kyjeva se bojuje za Prahu! Ať žije svobodná Ukrajina!

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
32210