Ukrajina oficiálně obvinila Rusko z válečných zločinů u soudu v Haagu

27. 2. 2022

čas čtení 9 minut
 

- Ukrajina podala žalobu na Rusko k mezinárodnímu soudu OSN v Haagu, uvedl prezident Volodymyr Zelenskyj


"Ukrajina podala žalobu proti Rusku k Mezinárodnímu soudnímu dvoru," napsal na Twitteru. "Rusko musí být pohnáno k odpovědnosti za manipulaci s pojmem genocida, jímž ospravedlňuje agresi. Žádáme o naléhavé rozhodnutí, které Rusku nařídí okamžité zastavení vojenských aktivit, a očekáváme, že soudní řízení začne příští týden."

Navazuje na prezidentovo tvrzení, že ruské akce - bombardování mateřských škol, obytných oblastí a nevojenských infrastrukturních zón - nesou znaky "genocidy".

Cílem je dokázat, že ruský prezident Vladimir Putin je "hlavním válečným zločincem" 21. století, řekla ukrajinské televizi generální prokurátorka Iryna Venediktová.

- Opravdu silná fotografie, kterou sdílela  ukrajinská novinářka:


"Děkuji Vám pane Putine za takovou změnu v mém životě z profesionální novinářky na uprchlici z největší země v Evropě," píše.

 


- Zástupce vrchního velitele ukrajinských ozbrojených sil Jevhen Mojsjuk vydal video v ruštině, ve kterém se obrací na ruské vojáky:
 

"Zamyslete se, proč jste tady, za co bojujete a čeho chcete dosáhnout? Doufám, že jste si uvědomili, že vás tady nikdo nechce a není důvod, abyste tady byli," řekl.

"Věřte mi: naše věc je spravedlivá a vy jste jen nástrojem v rukou vaší vlády. Dáváme vám šanci vrátit se ke svým rodinám a neztratit svůj život a důstojnost. Odložte zbraně a dejte ruce vzhůru, aby naši vojáci i civilisté pochopili, že jste nás vyslyšeli. To bude vaše vstupenka domů. Jděte bránit svou vlastní zemi a neničte tu naši."


- Andrij Zagorodňuk, bývalý ukrajinský ministr obrany, říká, že Bělorusko se chystá vyhlásit Ukrajině válku.


    "Běloruská republika se s velkou pravděpodobností připojí k ruské válce proti Ukrajině. Na ruské straně. Objevily se informace o tom, že výsadkáři z Běloruské republiky jsou nakládáni do letadel, aby vstoupili na Ukrajinu. Je to hrozný vývoj, protože se to týká země, která byla donedávna velkým přítelem Ukrajiny; jejíž lidé vždy považovali Ukrajinu za bratrský národ. Ukrajina a Bělorusko spolu nikdy ve své mnohasetleté historii neválčily. Domníváme se, že jediným důvodem tohoto rozhodnutí byla osobní žádost od prezidenta Ruska, které je ve své politice zcela závislé na Putinovi."
 
- Další obranný materiál bude Ukrajině poskytnut ze strany české vlády,
uvedl v neděli premiér Petr Fiala. Fiala uvedl, že nemůže uvést žádné podrobnosti o dodávce, ale jeho vláda bude mít během neděle mimořádné zasedání. Vláda v sobotu poslala samopaly, útočné pušky, další lehké zbraně a munici.

- Japonsko se připojilo k západním zemím a zablokovalo mnoho ruských bank v platebním systému Swift, uvedl v neděli premiér Fumio Kišida.
Kišida dodal, že Japonsko uvalí sankce na ruského prezidenta Vladimira Putina a poskytne  nouzovou humanitární pomoc Ukrajině ve výši 100 milionů dolarů, informovala agentura Reuters. Kišida odsoudil ruský útok na Ukrajinu s tím, že podkopává základy mezinárodního řádu.


- Papež ve svém nedělním projevu ve Vatikánu uvedl, že mu invaze na Ukrajinu "zlomila srdce".
Řekl:   "Bůh je s těmi, kdo vytvářejí mír, ne s těmi, kdo používají násilí".Papež František odsoudil lidi, kteří "důvěřují ďábelské a zvrácené logice zbraní". Papež uvedl, že je naléhavě nutné otevřít humanitární koridory pro uprchlíky, a řekl lidem, aby je "přijali" poté, co OSN varovala, že uprchlíků je již 368 000 a mohou jich být až 4 miliony.


- Více zemí uvalilo na ruské lety sankce a zakázalo jim vstup do svého vzdušného prostoru.


V neděli zákaz oznámilo Dánsko a uvedlo, že usiluje o zákaz v celé EU. Další země včetně Bulharska, České republiky, Estonska, Německa a Polska zablokovaly vzdušný prostor pro ruské lety. V sobotu Litva oznámila, že zablokuje ruské lety, čímž přeruší rychlou cestu z ruské enklávy Kaliningrad na Ukrajinu. Rusko také zablokovalo vzdušný prostor celé řadě zemí.



- OSN: Počet ukrajinských uprchlíků dosáhl 368 000. Agentura OSN pro uprchlíky uvedla, že počet lidí prchajících z Ukrajiny dosáhl 368 000 poté, co varovala, že by se mohl zvýšit až na 4 miliony. Lidé prchají do Polska, Maďarska, Moldavska, Slovenska a Rumunska. Polská pohraniční stráž uvedla, že v posledních dnech přišlo z Ukrajiny 156 000 lidí, informuje agentura AFP. "Od začátku bojů na Ukrajině 24. února odbavili pohraničníci na všech přechodech s Ukrajinou celkem 187 800 osob," uvedla polská pohraniční stráž na Twitteru.  

- Německo se v neděli odchýlilo od dlouhodobé politiky a kancléř Olaf Scholz oznámil, že vláda poskytne na vojenské investice 100 miliard eur z rozpočtu na rok 2022. "Budeme muset více investovat do bezpečnosti naší země, abychom ochránili svobodu a demokracii," řekl Scholz zákonodárcům a sklidil potlesk ve stoje. To znamená, že Německo vydá na obranu více než 2 % HDP. Německo se po hrůzách 20. století dlouho bránilo zvyšování  výdajů na obran.- Toto oznámení znamená velký posun v jeho politice.


- Turecko v neděli označilo ruskou invazi za "válku", což znamená posílení jeho rétoriky, která by mohla připravit půdu pro blokádu ruských lodí přes Dardanely a Bosporský průliv spojující Středozemní a Černé moře. "
Čtvrtý den války na Ukrajině opakujeme výzvu prezidenta Erdogana k okamžitému zastavení ruských útoků a zahájení jednání o příměří," uvedl prezidentův mluvčí Ibrahim Kalin na Twitteru.



- Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljar prohlásia, že ruské síly přišly už o 4 300 vojáků. Maljar na Facebooku také uvedla, že ruské jednotky ztratily asi 146 tanků, 27 letadel a 26 vrtulníků, píše agentura Reuters. V pátek informoval týdeník The Economist: "Navzdory tomu, že Ukrajina měla převahu a početní převahu, způsobila za 24 hodin více ztrát, než Rusko utrpělo za osm let bojů v Sýrii."


- Rusové uctili Putinova kritika Borise Němcova v den 7. výročí jeho vraždy. Rusové se v neděli ráno sešli, aby položili květiny a připomněli si sedmé výročí zabití Borise Němcova, předního představitele ruské opozice.

Pětapadesátiletý Němcov, bývalý místopředseda vlády za exprezidenta Borise Jelcina a hlasitý kritik Kremlu za prezidenta Vladimira Putina, byl zastřelen, když se 27. února 2015 pozdě večer procházel nedaleko Kremlu.


"Boris by byl z této války v šoku. Jeho přítomnost nám dnes opravdu chybí," řekla Taťána Golika při pokládání květin na mostě.


- Řecko pošle na Ukrajinu obranné vybavení a humanitární pomoc, uvedl v neděli úřad řeckého premiéra.

Následuje to po sobotní kritice Řecka směřující na Rusko, při nichž bylo během invaze na Ukrajinu zabito 10 etnických Řeků. Úřad premiéra Kyriakose Mitsotakise uvedl v prohlášení, že v neděli odletí do Polska dvě vojenská dopravní letadla, aniž by dodal další podrobnosti o tom, jaký materiál budou převážet.

Ruské velvyslanectví v Aténách se v neděli ohradilo, že nebombardovalo "obydlené oblasti a vesnice".

V reakci na to mluvčí řeckého ministerstva zahraničí Alexandros Papaioannou v neděli obvinil velvyslanectví ze lhaní. "Pravoslavné bomby zabíjely pravoslavné etnické Řeky," uvedl a předvolal ruského velvyslance.


- Rumunsko pošle na Ukrajinu zásoby a vybavení a nabídlo péči o zraněné ve vojenských a civilních nemocnicích, uvedl v neděli mluvčí vlády Dan Carbunaru. Vybavení zahrnuje: pohonné hmoty, munici, neprůstřelné vesty, přilby, vojenské vybavení, potraviny a vodu.

0
Vytisknout
6656

Diskuse

Obsah vydání | 1. 3. 2022