Český úředník jde poprvé do práce v době války...

27. 2. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 5 minut

Pracovní den na radnicích, zejména sociálních a bytových odborech, úřadech práce, ČSSZ aneb český úředník jde poprvé v "době války" do práce v tzv. režimu úředního dne…

Podivný úsměv stařeny

na mladé tváři zachvěl se.

Chystá snad osud na zemi

Dantovo peklo Španělce ?


Osip Mandelštam, Anně Achmatovové, 1915


Pondělí 28. 2. 2022 bude úplně jiný den, než na který jsem ve své dlouholeté pracovní historii zvyklý. Přirovnal bych ho snad jedině k pondělí 20. listopadu 1989. Tehdy začínala sametová revoluce a pamatuji si dodnes, jak jsem byl velmi nepříjemně "ohromen" fachidiotismem svých tehdejších spolupracovníků.


Byl jsem tehdy velmi radikální mladík, vzal jsem si ihned dovolenou, abych se plně mohl zapojit do všech občanských a politických aktivit a do své tehdejší práce jsem se již vrátil pouze s papírem o ukončení pracovního poměru.


 

Dnes jsem o desítky let starší a naštěstí pracuji v oboru, který má přímo ve své širší etické a pracovní náplni pomoc "časově" nejohroženější skupině obyvatel. A touto skupinou obyvatel v této hodině pravdy jsou občané Ukrajiny. Jedná se o ukrajinské občany žijící v ČR, jejich rodiny a zejména jde o maximální pomoc všem uprchlíkům z Ukrajiny. Jak odborně říká "obor" sociální práce: "Jedná se primárně o nejvíce ohroženou skupinou obyvatel, se kterou je nutné neprodleně zahájit komplexní sociální práci v režimu tzv. intervenčním."


Toto cílová skupina obyvatel musí být v těchto dnech zásadní prioritou všech pracovníků v sociální oblasti (státní správa, samospráva, neziskový sektor…). Měli bychom být příkladem ve své současné maximální otevřenosti a vstřícnosti k těmto statečným lidem a všem ostatním zaměstnavatelům a zaměstnancům v této zemi.


V této dějinné chvíli si všichni musíme pravdivě a sebekriticky přiznat naší dlouholetou českou přezíravost a povýšenost k této skupině obyvatel. Desítky let slouží zejména pro náš podnikatelský sektor tento národ převážně jako ekonomická masa k doplnění levné pracovní síly.


A najednou ohromeně sledujeme tu obrovskou odvahu, statečnost a neokázalé vlastenectví k ochraně své země. U nás nejspíše nepředstavitelné - stejně jako ve většině zemí západní Evropy.


Ano, všichni ti manuální dělníci na stavbách a v montovanách, uklízečky ve firmách a úřadech (mnohdy původní profesí vědkyně a vědci, muzikologové, psycholožky, inženýrky a inženýři) dnes ukazují celému světu svoji skutečnou mravní velikost a odvahu, která nám v této části světa tak chybi. Naše, do sebe zahleděná země nedokázala nikdy využít jejich skutečný potenciál a kapacitu. Dnes umírají v zákopech i za nás a celou civilizační Evropu.


Mějme tato jasná fakta na paměti, pakliže nám někdo z této cílové skupiny v nejbližších dnech zaklepe na dveře naší kanceláře nebo přepážky. Ten věčný a většinou komický strach z nadřízených nebo inspekční kontroly, které za rok budeme muset vysvětlovat nedokonalé číslování spisu, přiklonění se k vyplacení životně důležité dávky pro klienta i bez patnácté, zbytečné přílohy nebo špatně popsané síťování rodinných vztahů při přidělení krizového bytu, nás morálně neobhájí. Dokonce ani třicetistránková metodika byrokratických fachidiotů a právních puristů z nás vinnu nesmyje.


Mysleme na tuto byrokratickou komičnost v každé chvíli naší nelehké práce v situaci, kdy možná stojíme na prahu třetí světové války a chovejte se příznačně této situaci. Kritické myšlení by nám mělo pomoci poznat priority této chvíle. Dokažme vystoupit z těch "jízdních řádů byrokratické poslušnosti", která má v této osudové chvíli podobu Jaroslavem Haškem geniálně popsané "metafyzické idiocie poslušnosti" v románu "Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války."


Stateční občané Ukrajiny umírají v této chvílii i za naši svobodu. Je nutná hlavně dlouhodobá pomoc v maximální možné míře. Buďme si také velmi dobře vědomi "naší národní DNA", která se opakovaně projevuje nejdříve vlnou obrovského vzedmutí maximální solidarity, která fascinuje a pozitivně ohromuje celý svět.


Tato chvíle vzepětí má však obvykle jepičí život. Bohužel většinou následuje stejně rychlá druhá vlna odklonu od těchto pozic pomoci a empatie. Následuje deziluze, "rychlá únava materiálu" a stejně rychlý konec této podpory, která ve své zbabělosti a malosti ohromuje svět podruhé, tentokrát ale naší sobeckostí.


Dokážeme to tentokrát změnit ? Věřím, že ano. Budoucnost má "modrožlutou" podobu, přidejme ještě "bíločervenomodrou". Bude to krásná duha svobody.


Bůh s občany Ukrajiny a s námi všemi.


Pavel Veleman





0
Vytisknout
6275

Diskuse

Obsah vydání | 1. 3. 2022