Útok Ruska na Ukrajinu - shrnutí nejnovějších informací

28. 2. 2022

čas čtení 2 minuty

- Ruský prezident Vladimir Putin nařídil svému vojenskému velení, aby uvedlo do stavu nejvyšší pohotovosti jaderné odstrašující síly v reakci na to, co označil za "agresivní prohlášení" zemí NATO. USA tento rozkaz odsoudily a uvedly, že Putin "vyrábí neexistující hrozby, aby ospravedlnil další agresi".

- Ukrajina souhlasila s mírovými rozhovory s Ruskem "bez předběžných podmínek", uvedla kancelář Volodymyra Zelenského. Ukrajinský prezident uvedl, že si není jistý, že se podaří dosáhnout nějakého pokroku, ale "pokusme se o to, aby žádný občan Ukrajiny neměl pochybnosti o tom, že jsem se jako prezident snažil zastavit válku, když byla ještě šance".

-  Hlavní město Ukrajiny Kyjev zůstává v ukrajinských rukou, protože Rusko čelí řadě vojenských neúspěchů. Satelitní snímky ukazují 5 kilometrů dlouhou kolonu ruských vojáků směřující k městu.

- EU nakoupí pro Ukrajinu zbraně. Vojenskou pomoc Ukrajině v boji proti ruské invazi nabízí několik evropských zemí, včetně Švédska, které od invaze Sovětského svazu do Finska v roce 1939 neposlalo zbraně žádné zemi v ozbrojeném konfliktu.

 


- EU rovněž plánuje uzavřít svůj vzdušný prostor pro ruská letadla, včetně soukromých letadel ruských oligarchů, a zakázat ruským státem podporované televizní kanály RT a Sputnik.

- Rada bezpečnosti OSN v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu svolala mimořádné zasedání Valného shromáždění, což je poprvé za 40 let, kdy rada o něco takového požádala.

- Agentura OSN pro uprchlíky uvedla, že z Ukrajiny do sousedních zemí uprchlo více než 368 000 lidí. Pokud se bude situace nadále zhoršovat, mohou se podle OSN stát uprchlíky až 4 miliony lidí.

- Západní spojenci se dohodli na zablokování přístupu Ruska do mezinárodního bankovního platebního systému Swift.
 
- Světová zdravotnická organizace varovala, že tisíce životů jsou ohroženy klesajícími ukrajinskými zásobami kyslíku.
 
-  Papež František prohlásil, že mu válka "zlomila srdce", a zdálo se, že si vzal na mušku přímo Putina, když odsoudil lidi, kteří "věří ďábelské a zvrácené logice zbraní".

- Velká Británie pošle na Ukrajinu další humanitární pomoc ve výši 40 milionů liber, zatímco USA uvedly, že posílají novou humanitární pomoc ve výši téměř 54 milionů dolarů (40 milionů liber).
- Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová prohlásila, že ruské síly ztratily asi 4 300 vojáků, což je údaj, který nebylo možné nezávisle ověřit.

- Podle nezávislé monitorovací organizace zadržela ruská policie v neděli na protiválečných protestech více než 1 400 osob, čímž se počet zatčených při potlačování protestů zvýšil na více než 4 000.

1
Vytisknout
6443

Diskuse

Obsah vydání | 2. 3. 2022