Navalnyj by Krym nevrátil, imigraci považoval v roce 2014 za větší problém než Ukrajinu

24. 2. 2022

čas čtení 1 minuta

Významný ruský opoziční vůdce Alexej Navalnyj tento týden v jednom rozhovoru prohlásil, že by Krymský poloostrov Ukrajině nevrátil, ani kdyby měl tu moc, a že otázka nelegální imigrace je pro Rusko důležitější než dění na sousední válkou zmítané Ukrajině. Navalnyj řekl, že z hlediska rozvoje Ruska je "otázka nelegální imigrace stokrát důležitější než jakákoli Ukrajina", informoval v roce 2014 protiputinovský list The Moscow Times.

Navalnyj, kterého někteří příslušníci liberální opozice kritizují za jeho nacionalistické postoje, vyzývá k zavedení vízové povinnosti pro ekonomické migranty z bývalých sovětských zemí, jako je Uzbekistán.

Opoziční aktivista uvedl, že Krym, který Rusko anektovalo, "zůstane součástí Ruska a v dohledné době se již nikdy nestane součástí Ukrajiny".

Ruský disident dále prohlásil, že "Krym patří lidem, kteří na Krymu žijí" a dodal, že "Krym samozřejmě nyní de facto patří Rusku."

"Domnívám se, že navzdory tomu, že Krym byl obsazen za flagrantního porušení všech mezinárodních předpisů, realita je taková, že Krym je nyní součástí Ruska," řekl. "Nebudeme si nic nalhávat. A také bych důrazně doporučoval Ukrajincům, aby si ani oni nic nenalhávali."

Navalnyj také sdělil, že pokud by se stal prezidentem Ruska, Krym by Ukrajině nevrátil.

Podle něj by právní postavení Krymu mohlo být posvěceno uspořádáním spravedlivého referenda. Před anexí proběhlo narychlo připravené hlasování za silné přítomnosti ruských vojsk.

Známý disident rovněž prohlásil, že nevidí vůbec žádný rozdíl mezi Rusy a Ukrajinci, a dodal, že jeho názory mohou na Ukrajině vyvolat "obrovské rozhořčení".

Odmítání nároků Ukrajiny na samostatnou kulturu, jazyk a etnickou příslušnost je mezi ruskými nacionalisty oblíbeným tématem.


Celý článek v angličtině ZDE

 

 

 

 

 

0
Vytisknout
9005

Diskuse

Obsah vydání | 25. 2. 2022