Vojenské matky: Ruské úřady "bijí a podvádějí" brance, aby je odvedly do války

25. 2. 2022

čas čtení 2 minuty
  • Matky vojáků z celého Ruska uvádějí, že jejich synové byli zbiti a podvedeni, aby je úřady donutily odejít do války. Informuje o tom respektovaná ruská lidskoprávní organizace Vojenské matky. 

Ruští vojáci z celé země byli podvedeni a míří na ukrajinskou hranici. Někteří byli zbiti, když se stavěli na odpor, informuje Allison Quinnová.

Zdrojem informací je Výbor vojenských matek, ruská nevládní organizace zabývající se porušováním lidských práv v ozbrojených silách.

Skupina údajně připravuje stížnost hlavnímu vojenskému prokurátorovi, podle níž synové členek výboru byli teprve nedávno odvedeni jako branci a bylo jim řečeno, že jedou na ukrajinskou hranici na cvičení. Ale jejich status byl poté náhle změněn na tzv. kontraktniki, tzn. profesionální vojáky. (Tuto roli normálně plní personál s většími výcvikovými a bojovými zkušenostmi.) A poté byli náhle vrženi do války.

"Mění celé pluky na profesionální, ačkoliv hoši o to nepodali žádnou formální žádost a nepodnikli takovou iniciativu. Existují případy fyzického násilí a bití těch, kdo odmítli stát se profesionálními vojáky. A pak je zcela neznámé, [co se s nimi stalo], protože jim sebrali telefony," uvedl Andrej Kuročkin, místopředseda organizace.

"Čelíme záplavě hovorů od vyděšených matek z celého Ruska. Pláčou, nevědí, jestli jejich děti jsou naživu a zdravé," řekl - a dodal, že jde o "naprostou katastrofu", když je vojenská služba vykonávána "pod nátlakem".

"Pokud je válka, tak by se s ní měli vypořádat profesionálové a ne nevycvičení `zelenáči`," řekl Kuročkin.

Po mnoha hodinách čtvrtečních bojů v řadě ukrajinských měst ukrajinské úřady uvedly, že ruské jednotky utrpěly ztráty, ačkoliv nebyly uvedeny přesné počty. S večerem ruské jednotky provedly "operační pauzu a přeskupení", uvedlo ukrajinské ministerstvo. Zajato bylo několik ruských vojáků.

Tvrzení, že ruští vojáci byli doslova přinuceni zúčastnit se války s Ukrajinou, přišlo poté, co britské ministerstvo obrany zveřejnilo video, které podle něj zachycuje ruská mobilní krematoria, jejichž cílem má být zamaskování ztrát.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
9580

Diskuse

Obsah vydání | 28. 2. 2022