Putinův útok vede k růstu podpory pro nové americké základny v Evropě

25. 2. 2022

čas čtení 1 minuta
  • Vznik trvalých amerických vojenských základen ve spojeneckých zemích v ruském sousedství byl po 25 let tabu, upozorňuje John Vandiver.

Avšak pondělní oznámení ruského prezidenta ohledně uznání nezávislosti takzvaných "lidových republik" na východní Ukrajině a následný příjezd ruských vojáků na tato území může vést k odložení dohody, která omezovala zřizování základen NATO na jeho východním křídle.

"Jsem přesvědčen, že aliance a/nebo USA vážně přehodnotí náš postoj k trvalým základnám v Polsku, Rumunsku a baltských státech," prohlásil generálplukovník ve výslužbě Ben Hodges, který byl americkým velitelem v Evropě v letech 2014-2017.

Ve snaze odstranit obavy Kremlu ohledně NATO aliance v roce 1997 podepsala dohodu s Ruskem, která měla prosazovat transparentnost a důvěru.

Zakládací akt NATO-Rusko uvádí, že nedojde ke zřízení žádné trvalé spojenecké základny v nových členských zemích na východě a nasazení vojáků bude omezeno co do rozsahu a trvání.

"Považuji to za akt dobré vůle z naší strany, který byl odměněn trvající ruskou agresí," řekl Hodges.

Nyní ale v NATO roste tlak na zřízení rozsáhlejší vojenské přítomnosti v zemí kdysi ovládaných SSSR.

Kritikové zakládacího aktu NATO-Rusko říkají, že po ruské válce proti Gruzii v roce 2008 a Ukrajině v roce 2014 se jedná o relikt.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5677

Diskuse

Obsah vydání | 28. 2. 2022