Ztráty ruského vojenského vybavení při podvodných operacích na Ukrajině

23. 2. 2022

čas čtení 2 minuty
Rusko a jemu podřízené síly ve druhé polovině února zfalšovaly řadu propagandistických operací na východní Ukrajině, aby vyrobily záminku k invazi ruských sil na Ukrajinu, upozorňuje analytický tým blogu Oryx.

Rusko dlouho provádí takovéto operace pod falešnou vlajkou, aby samo sebe nebo své spojence vydávalo za oběť, vyhnulo se odpovědnosti (například za sestřelení letu MH17), zasévalo pochybnosti a vytvářelo záminku k válce. Tyto operace jsou v typicky ruském stylu, který je zřejmě inherentní většině ruských zpravodajských operací.

Konkrétně v případě východní Ukrajiny to zahrnovalo údajnou infiltraci ukrajinských sabotérů do Ruska. Geolokace záznamu (pořízeného kamerou z přilby jednoho údajného ukrajinského vojáka, který se jí měl zúčastnit) vyvrátila tuto historku během hodiny, když se ukázalo, že údajný vpád na ruské území byl proveden z území ovládaného "separatisty". Místo aby Rusko předložilo těla pěti ukrajinských vojáků, kteří měli při nájezdu údajně padnout, Rusko okamžitě ukázalo zničený obrněný transportér BTR-70M, který byl natřen tak, aby poněkud připomínal ukrajinské vozidlo.

(Ukrajina provozuje vozidlo se stejným označením modernizované závodem Morozov v Charkově. Jedná se však o odlišnou modernizaci než je ruská, která zahrnuje komponenty novějšího typu BTR-80. Ruský BTR-70M používají například Kyrgyzstán, Mongolsko, Nikaragua nebo Sýrie, Ukrajina ale ne - pozn. KD.)

Další operace pod falešnou vlajkou zahrnují bomby ve vozidlech a dokonce i evakuace, jejichž záznamy odhalují, že byly natočeny několik dní předtím, než je ruské a separatistické úřady oznámily.

Společným trendem všech těchto operací je, že dále posouvají Rusko na cestě k postavení státu vyvrhele. Přemalování vlastních vozidel tak, aby vypadala jako ukrajinská, než se objeví ve špatně zrežírované provokaci a později jsou vyhozena do vzduchu, zatímco za sebou zanechávají jasné důkazy o tom, že to celé byla fraška, zřetelně definuje šmejdovskou výrobu operací pod falešnou vlajkou.

Ztráty techniky Ruska a "separatistických sil"

Obrněná vozidla: Celkem 3, z toho zničena 3 (2 x BVP-2, 1 x BTR-70M).

Motorová vozidla: Celkem 2, zničena 2 (2 x UAZ-469).

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
6489

Diskuse

Obsah vydání | 25. 2. 2022