Studie: Jen 7,3 % obyvatel Stockholmu se nakazilo koronavirem

22. 5. 2020

čas čtení 2 minuty
Jen 7,3 % obyvatel Stockholmu mělo koncem dubna v těle protilátky proti novému koronaviru, odhalila studie. Prohloubila tak obavy ohledně přístupu Švédska k pandemii, který nemusí přispívat k vybudování široké "stádní imunity", upozorňuje Jon Henley.


Výzkum švédské veřejné zdravotnické agentury přichází v okamžiku, kdy Finsko varovalo, že by bylo riskantní zvát švédské turisty. Údaje ukazují, že relativní úmrtnost ve Švédsku byla v posledním týdnu nejvyšší v Evropě.

Hlavní švédský epidemiolog Anders Tegnell tvrdí, že zjištěné údaje o protilátkách jsou "poněkud nižší, než jsme si mysleli", ale dodal, že odrážejí situaci před několika týdny a podle něj dnes dosahují "o něco více jak 20 %".

Nicméně agentura pro veřejné zdraví již dříve uvedla, že k 1. květnu očekává asi 25 % infikovaných. A profesor matematiky Tom Britton, který pomohl vyvinout použitý model, tvrdí, že údaje ze studie jsou překvapující.

"Znamená to buď, že výpočty provedené agenturou a mnou samotným jsou dosti chybné, což je možné, ale pokud je tomu tak, je překvapiné, že jsou natolik chybné," sdělil Britton listu Dagens Nyheter. "Nebo bylo infikováno více lidí, než jich vyvinulo protilátky."

Profesor infekční medicíny na Uppsalské univerzitě Björn Olsen prohlásil, že stádní imunita představuje "nebezpečný a nerealistický" přístup. "Myslím, že stádní imunita je hodně daleko, pokud jí vůbec kdy dosáhneme," řekl po zveřejnění studie.

Tegnell popřel, že by stádní imunita byla cílem sama o sobě, a řekl, že Švédsko usiluje o zpomalení šíření choroby tak, aby se s ní dokázal vyrovnat zdravotnický systém. Také však uvedl, že země, které nařídily přísnou karanténu, by mohly být zranitelnější druhou vlnou infekcí, protože imunní bude menší procentu obyvatel.

V dubnu švédští představitelé odhadovali, že počátkem května bude mít protilátky v těle třetina obyvatel Stockholmu, z čehož vyvozovali, že hlavní město dosáhne stádní imunity s promořeností 40 - 60 % v polovině června.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Podrobnosti ve švédštině: ZDE

0
Vytisknout
5870

Diskuse

Obsah vydání | 26. 5. 2020