Průběžné zpravodajství:

Nejméně 1500 základních škol v Anglii navzdory vládě nezahájí 1. června výuku

20. 5. 2020

čas čtení 5 minut

 

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  20. 5. bylo v ČR registrováno   8647   nakažených, v nemocnici bylo 169 osob a 302 osob zemřelo.     

Český statistický úřad uvádí předběžná data o počtu zemřelých v ČR do 12. týdne roku 2020, tedy do 22.3. ZDE Počet úmrtí ve srovnání s předchozími lety v tomto období nevzrostl, jenže ČSÚ varuje, že údaje, které dostal zatím k dispozici, jsou neúplné - všechny údaje o úmrtích z matrik dosud nedošly. Definitivní jsou pouze údaje za rok 2019. -  Zajímal by nás počet úmrtí v pečovatelských domovech v ČR v březnu, v dubnu a v květnu 2020. Tato data jsou ve většině zemí světa přístupná, proč ne v Česku? (JČ)

Až 1500 základních škol v Anglii zůstane 1. června uzavřeno v důsledku vzpoury nejméně 18 komunálních úřadů, v jejímž důsledku musela vláda Borise Johnsona připustit, že je za to nijak nepotrestá. Jen 5 procent učitelů zastává názor, že by bylo bezpečné otevřít školy dne 1. června. ZDE V Británii vzniklo zuřivé vzbouření proti rozhodnutí vlády Borise Johnsona otevřít od 1. června pro některé ročníky anglické základní školy. Učitelské odbory i členové komunálních úřadů, které je spravují, poukazují na to, že stále není k dispozici v Británii široká testovací infrastruktura na koronavirus, takže kdyby otevření škol vedlo k rozšíření pandemie, nikdo se to v prvních týdnech nedoví. Ze studií vyplývá, že nakažené děti sice bývají asymptomatické, ale nákazu rozšíří mezi staré lidi stejnou měrou jako kdokoliv jiný, takže se zvýší úmrtnost. ZDE


- Globální počet nákaz dosáhl 4 897 567 případů. Nejméně 323 286 lidí zemřelo. Počty jsou zřejmě výrazně podhodnoceny.

- Rekordní počet nákaz v USA je podle Donalda Trumpa "odznakem cti", "protože Amerika testuje nejvíce".

- Generální tajemník OSN António Guterres pochválil akce Afriky proti koronaviru. Řekl, že Západ by se měl poučit z preventivních opatření, která přijalo mnoho afrických zemí v boji proti koronaviru. V Africe zemřelo jen 3000 lidí na koronavirus a na celém kontinentě je jen 88 000 registrovaných nákaz.

- Brazílie potvrdila rekordní nárůst nákaz i úmrtí, Za posledních 24 hodin registrovala Brazílie rekordní počet 17 408 nových nákaz a rekordní počet 1179 úmrtí.

- Trump se vyjádřil, že nová vědecká studie o nepoužitelnosti hydrocholorochinu proti koronaviru je "vyjáření nepřátelství Trumpovi".

- Světová zdravotnická organizace schválila rezoluci pro vyšetřování globální reakce na pandemii, poté, co na ni Trump znovu zaútočil. Trump vyhrožuje, že odebere Světové zdravotnické organizaci financování, pokud ta do 30 dnů neprovede jím nespecifikované reformy. Žádná ze 194 členských zemí Světové zdravotnické organizace nevznesla námitky proti rezoluci předložené Evropskoui unií jménem více než 100 zemí světa. Rezoluce podporuje vedení Světové zdravotnické organizace a konstatuje, že je zapotřebí vyšetřovat, jak svět reaguje na koronavirovou pandemii.

- V Německu budou otevřeny plavecké bazény pod širým nebem, virologové jsou přesvědčeni, že chlór ve vodě koronavirus zabíjí. Přístup bude jen po registraci na internetu a s minimálním počtem účastníků.

- Počet nákaz v Rusku dosáhl čísla 308 705. Za posledních 24 hodin bylo registrováno 8764 nových nákaz, ale je to nejnižší počet od 1. května.

- V Británii stoupl v úterý počet úmrtí na koronavirus o dalších 545 zemřelých. Oficiálně britskou vládou udržovaný počet mrtvých je 35 341, podle britského statistického úřadu je daleko vyšší.

- Frances O’Grady, šéfka britského odborového kongresu (TUC), který sdružuje 48 odborových svazů z Anglie a Walesu, požaduje vytvoření "národní rady pro obnovu ekonomiky" po koronavirové pandemii, podobně jako po druhé světové válce. TUC argumentuje, že je britský podnikatelský mdoel založen na špatně placených, nejistých zaměstnáních a že zaměstnanci jsou vyloučeni z jakéhokoliv rozhodování o strategii podniků. Požaduje mininální mzdu ve výši 10 liber na hodinu, zvýšení platů pro sektor veřejných služeb, zákaz pracovních smluv nezaručujících žádnou práci a existenční jistotu zejména pro mladé lidi, kteří budou nadcházející ekonomickou krizí postiženi nejvíc. 

- Koronavirová krie uvrhne 60 milionů lidí do chudoby, varoval šéf Světové banky David Malpass.

- Největší počet nákaz je nyní v USA, v Rusku a v Brazílii, pak následují Británie, Španělsko a Itálie. Brazílie informuje o více než 250 000 nákazách, navzdory omezenému testování. Jednotky intenzivní péče ve státech Rio de Janeiro a Sao Paolo jsou z více než 85 procent plné. 

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
6160

Diskuse

Obsah vydání | 26. 5. 2020