Mezitím v Absurdistánu 129:

Brutalita polské policie, nový fim o netrestané pedofilii polských kněží, vládní podvody s rouškami a pomoc polské vlády Vatikánu

20. 5. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 12 minut
Po prezidentských volbách, které se   nekonaly, se politická atmosféra v Polsku uklidňuje. Občanská platforma se rozhodla využít neočekávané situace k tomu, že vyměnila svou kandidátku - Małgorzata Kidawa-Błońska, o níž se ukázalo, že nedokáže voliče inspirovat, ustoupí Rafału Trzaskowskému    -   který před rokem porazil kandidáta strany Právo a spravedlnost Patryka Jakla v prvním kole voleb na primátora Varšavy.

Vládní propagandistická mašinérie se okamžitě dala do činnosti. Obvinila Občanskou platformu, že plýtvá penězi, protože budou muset být vytištěny nové volební lístky a staré bude nutno vyhodit. Já bych řekl, že za plýtvání veřejných peněz by měl nést odpovědnost ten člověk, který je nechal protizákonně vytisknout, ale kdo jsem já, abych vyjadřoval k tomu nějaký názor.

 

Avšak samozřejmě, volby nejsou v Polsku jediným tématem. Podívejme se tedy, co jsme v posledních několika kapitolách tohoto seriálu zmeškali, když jsme se soustřeďovali většinou jen na prezidentské volby.

Začněme tím, jak státní televize TVP oslavila Mezinárodní den proti homofobii, transfobii a bifobii tím, že zcenzurovala části pořadu Eurovize, které uváděla transgenderová osoba. Šlo o přestávky pro stanice, které během pořadů vysílají reklamy. TVP nemá povoleno přerušovat pořady reklamami, ale rozhodla se, že to dělat bude. Zjevně, 10 miliard zlotých, které jí poskytl prezident Duda, té televizi nestačí.

A pak máme v Polsku problém sucha. Situace je tak katastrofální, že se veřejné plavecké bazény (které musely být v důsledku epidemie COVIDU-19 stejně uzavřeny) rozhodly poskytnout vodu z bazénů místním zemědělcům.  Situace je opravdu vážná, jak to dokazují bezprecedentní požáry  v Biebrzeském národním parku. Vláda se rozhodla jednat, a tak vyhodila ředitele této instituce.  To rozhodnutí mu nebylo nijak vysvětleno. Možná ho chce strana Právo a spravedlnost nahradit některými svými vlastními "experty"? Některé odborníky PiS už vyměnila a vždycky to končí špatně - jako na farmě arabských hřebců v Janówě Podlaskim (více o tom ZDE) Situace tam je dramatická a pádu této kdysi světoznámé instituce si nyní povšimly i londýnské Timesy.

Místo, které oni opravdu potřebují zničit, je polský Nejvyšší soud. Dosud pokusy ho zlikvidovat (ZDE) selhaly, a strana Právo a spravedlnost jmenovala nového prozatímního šéfa, zakladatele organizace Ordo Iuris, instituce, která  prosazuje zákaz potratů a ultrakatolické názory.

Tento nový šéf není jediným členem organizace Ordo Iuris, kterého strana Právo a spravedlnost umístila do strategického postavení. První člen nově vytvořené komise, která má vyšetřovat pedofilii v katolické církvi, je také člen organizace Ordo Iuris.  Proč ale ta komise, přislíbená Polákům po loňském šokujícím dokumentárním filmu bratří Sekielských (ZDE) byla založena až teď? Jen pouhých několik dní poté, co nám bylo sděleno, že komise založena nebude, protože během pandemie má parlament daleko důležitější věci na práci?  No, zametat věci pod koberec začalo být o dost obtížnější, poté, co Tomasz Sekielski zveřejnil na internetu další svůj dokumentární film. Jmenuje se "Hra na schovávanou". Měl na YouTube premiéru minulou sobotu a už ho tam zhlédlo více než 5,3 milionu diváků:



Tentokrát Sekielski ukazuje, jak jsou pedofilní kněží ochraňováni, nejen církví, ale i státem. Existuje tajná dohoda mezi církví a státem a prokurátoři maji povinnost poskytnout církvi plný přístup ke svému vyšetřování. To, samozřejmě, funguje jen jednosměrně, protože zatímco teoreticky mají vyšetřovatelé právo požadovat, aby jim církev ukázala jejich interní dokumenty, jsou od toho aktivně odrazováni. "Pravidlo autonomie vyžaduje, aby státní instituce ve svém vztahu k církvi spoléhaly na spolupráci a aby nepoužívaly svou moc antagonistickým způsobem"  -  to se praví v relevantním dokumentu. Takže stát musí církev zdvořile prosit a nesmí použít svých pravomocí, když jejich požadavek církev odmítne.

Podle nových zákonů už nemusejí být další členové komise vyšetřující pedofilii odborníky v tomto oboru. Nyní mohou být odborníky v jakémkoliv oboru, a pokud mají nějaké medaile,  pak je i míra jejich dosaženého vzdělání irelevantní. Rád bych věděl, zda Zuzanna Wiewiórka, protipotratová aktivistka nechvalně známá tím, že pronásleduje mladé ženy, které hledají pomoc pro potrat, a brání jim v tom všemožnými způsoby - například informováním jejich rodičů - by se mohla stát členkou této protipedofilní komise. Právě totiž dostala bronzovou medaili "za zásluhy pro soudnictví"  - přestože otevřeně požaduje, aby lidé dávali bomby na kliniky provádějící potraty a usmrcovali lékaře. Ale co byste čekali, když náměstek ministra spravedlnosti, který jí tuto medaili udělil, je také členem radikální katolické organizace Opus Dei? 

A odkud pocházejí všechny ty nové zákony? Z dalšího pokračování "vládního zákona pro řešení hospodářské krize způsobené COVIDEM-19". Strana Právo a spravedlnost se už ani nesnaží vysmívat se demokratickému procesu a prostě hází předpisy týkající se jakéhokoliv tématu do tohoto zákona a pak se vyžaduje, aby parlament pro všechny ty změny hlasoval najednou -  to znamená, že se koná jediné hlasování pro všechny změny, zavedené stranou PiS, a pak jediné hlasování pro všechny změny navrhované někým jiným. To samozřejmě absolutně znemožňuje jakékoliv zkoumání navrhovaných opatření a umožňuje to vládě do zákona včlenit i určité nepřijatelné klauzule - například ministr spravedlnosti Ziobro chce umožnit "preventivní konfiskaci majetku".

Avšak samozřejmě, když jde o finanční podporu církve, není zapotřebí už ani výsměch zákonu. Vláda pumpuje peníze do podnikatelského impéria Otce Rydzyka všemi možnými způsoby - přes granty z Evropské unie až po rozpočtové rezervy. Nedávno vyšlo najevo, že Muzeum polského katolictví (zdá se to být muzeum, které si Tadeusz Rydzyk staví o sobě) zaplatí téměř kompletně daňoví poplatníci. Vláda dala pozemek zadarmo a na stavbu muzea poskytla 117 milionů zlotých (702 milionů Kč) zatímco Rydzyk investuje 88 milionů zlotých. Ale ne v hotovosti. Těch 88 milionů prý bude "hmotný dar".- Tadeusz Rydzyk totiž muzeu věnuje archivní nahrávky svého katolického rádia, které jsou ohodnoceny až na 1000 zlotých (6000 Kč) za minutu. Ze strategického hlediska chápu, proč PiS dělá všechno, co je v jejích silách, aby mu udělala, co mu na očích vidí. Počet Rydzykových fanatických stoupenců sice klesá, ale Rydzyk stále ještě ovládá dost podstatnou armádu občanů, která hlasuje tak, jak jim nařídí. Nicméně spolupráce s ním je těžká: nedávno Rydzyk například řekl svým stoupencům, aby v kostelích ignorovali pravidla sociálního distancování. Tvrdil, že jsou pokusem vlády omezit náboženskou činnost.

Rydzyk má však asi pravdu, že vládní postoj k tomu, kdo by měl dodržovat sociální distancování, je poněkud nesystematický. Když se ve Wadowicích sešel dav 200 lidí, aby se podíval na prezidenta Dudu, policie byla přítomna, ale odmítla jednat. Vyjádřila se, že "to tady jsou prostě jen velké rodiny".  Naproti tomu protivládní protesty podnikatelů, v jejichž čele stojí Paweł Tanajno, jeden z prezidentských kandidátů, jsou potlačovány brutální silou:


To používání síly je úmyslné. Během nedávných protestů obklopila policie skupinu demonstrantů a požadovala, aby se rozešli - což nemohli, protože byli obklopeni kordonem policie, která je nechtěla pustit. Policie pak na ně zaútočila slzným plnyem, že prý nesplnili její rozkaz:



Další záběry a fotografie jsou ZDE  

Jinou taktikou policie je násilně umisťovat lidi do policejních antonů a pak je odvézt několik kilometrů na policejni stanici v jednom ze satelitních měst u Varšavy, kde, po výslechu, jsou propuštěni, aniž je jim poskytnuta doprava zpět do hlavního města. (Něco podobného dělávala československá komunistická policie disidentům: vyklopila je někde na venkově v lese ve tři hodiny ráno, pozn. JČ) Mezi obětmi takového jednání jsou novináři z listu Gazeta wyborcza  a dokonce i novinář na volné noze, který pracuje pro státní televizi TVP. Do policejního antonu násilím policie vecpala i jednoho opozičního senátora:

Jak na tom videu je jasně vidět, senátor ukazuje policii svůj občanský průkaz, a prokazuje tak svou imunitu - přesto ho policie násilím nacpe do antonu. Policejní mluvčí zřejmě viděl nějaké jiné záběry, protože tvrdil, že senátor nastoupil do policejního antonu sám a navzdory tomu, že ho policie zdvořile požádala, aby vystoupil, odmitl vylézt.

Policie má plno práce - kromě toho, že rozhájí davy, také nyní osobně doručuje dopisy s pokutami od hygienického inspektorátu opozičním aktivistům:



Zpravodajství minulého týdne kromě protestů dominovaly ještě dvě jiné věci. První byla hysterická reakce strany Právo a spravedlnost na píseň, která kritizovala Jarosława Kaczyńského (ZDE). Druhá zpráva vychází najevo právě teď. Všechno to začalo zjištěním, že roušky, které zakoupilo ministerstvo zdravotnictví, měly zfalšované certifikáty a jsou k ničemu. Byly také vážně předražené - jedna stála 8 zlotých (48 Kč), zatímco i na vrcholu krize je bylo možno koupit za polovinu této ceny a dnes se úplně stejné roušky běžně prodávají v maloobchodě za 1,62 zlotých. Ukazuje se, že roušky dodal prostředník, lyžařský instruktor pana ministra, který si otevřel firmu prodávající zdravotnické zásoby pouhý den před tím, než dostal státní kontrakt.  To vyvolalo další vyšetřování, z něhož vyplynulo, že manželka pana ministra má vazby na různé pochybné podniky...

Ale samozřejmě, navzdory tomu všemu se polskému zdravotnictví daří velice dobře. Všechny klíčové osobnosti (tedy: profesionální fotbalisté) byli testováni a byli shledáni zdravými, takže za pár týdnů může začít liga. A navzdory problém s rouškami zakoupenými od kamarádů pana ministra, stát má tak obrovský přebytek zdravotnického materiálu, že může pomáhat jiným zemím.

Takže která ubohá země byla požehnána vysláním dvou kamionů klíčově důležitých zdravotnických produktů? Je to snad Řecko, které řeší pandemii koronaviru v uprchlických táborech? Nebo válkou rozervaná Ukrajina, která měla obrovské finanční problémy už před pandemií?

Jestliže si něco takového myslíte, holt jste si nepovšimli vzorce, který je zjevný v této sérii článků. Zdravotnické zásoby poslala polská vláda těm, kteří jsou nejpotřebnější, "včetně pracovníků Vatikánu, vatikánské policie a švýcarských stráží" - řekl polský velvyslanec u papežského státu. Protože tou zemí, která nejnutněji potřebuje zdravotnickou pomoc od polské vlády, je Vatikán.

0
Vytisknout
8058

Diskuse

Obsah vydání | 26. 5. 2020