Nová izraelská vláda bude katastrofou

21. 5. 2020

čas čtení 1 minuta

Izraelští političtí předáci konečně po třech patových volbách vytvořili novou vládu.

Nová vláda však bude katastrofou, a to z následujících důvodů: 1. Vládní sestava povzbudí lídra Likudu Benjamina Netanjahua, aby pokračoval v demontáži izraelské demokracie. Netanjahu bude usilovat o to, aby bylo zrušeno obvinění z korupce, jemuž i nadále čelí. Staronový premiér už přitom stihl poškodit reputaci izraelského tisku.

2. Netanjahu bude povzbuzen při prosazování svého plánu, který počítá s anexí asi 30 procent Západního břehu. Tento krok lze chápat jako hřebík do rakve skomírajícího dvoustátního řešení tzv. izraelsko-palestinského konfliktu, píše Juan Cole.

Izraelská anexe navíc vyvolá napětí - možná i násilné nepokoje - neboť pět milionů Palestinců nemá kvůli izraelské okupaci základní lidská práva. Částečná anexe Západního břehu způsobí velké problémy také v sousedním Jordánsku, kde většinu obyvatel tvoří potomci Palestinců, které Izraelci vyhnali z jejich domovů.

Obvykle zdrženlivý jordánský král Abdalláh II. Netanjahua varoval před „masivním konfliktem“, pokud anexi Západního břehu realizuje. Je dokonce možné, že anexe přinutí krále, aby zrušil izraelsko-jordánskou mírovou smlouvu z roku 1993, jejíž součástí je bezpečnostní spolupráce mezi oběma zeměmi.

3. Nová izraelská vláda odstrčí na druhou kolej pětinu palestinských Izraelců, kteří mají 15 volených zástupců ve 120členném v Knesetu. Izraelští Palestinci už měli účast v izraelské politické hře na dosah ruky, ale nyní opět zůstanou na okraji politického spektra.


Více informací v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6864

Diskuse

Obsah vydání | 26. 5. 2020