Navzdory Trumpově odporu je "těžké říci", zda země nebude muset obnovit karanténu

25. 5. 2020

čas čtení 1 minuta
Zatímco Američané vycházejí z karantény zavedené kvůli koronavirové pandemii, prezident Donald Trump prohlásil, že "nezavíráme naši zemi", pokud by Spojené státy byly zasaženy druhou vlnou infekce, upozorňuje Adam Kelsey.


Avšak doktorka Deborah Birxová, která patří k předním vládním úředníkům řídícím reakci na virus, v rozhovoru pro ABC řekla, že je "těžké říci", zda takový krok nebude nezbytný.

"Během této periody výstupu z karantény se snažíme pochopit: Jak udržet otevřenost a bezpečnost? A myslím, že se během května, června a července budeme učit," prohlásila koordinátorka Bílého domu.

"A také chci říci americkému lidu velmi jasně, že se připravujeme na potenciální podzimní problém, jak v PPE, což jsou ochranné pomůcky, tak co se týče zásob ventilátorů, a zajišťujeme, že opravdu zatlačíme na vývoj terapie a vakcíny, abychom se mohli připravit, pokud se virus významněji vrátí," dodala.

Vyjádření přišlo ve chvíli, kdy se USA blíží hranici 100 000 zemřelých na koronavirus. První vládní modely tvrdily, že k tomuto číslu se nepřiblíží dříve než koncem léta nebo na podzim. Birxová v neděli neuvedla, zda souhlasí s některými experty, že skutečný počet obětí je ve skutečnosti vyšší, ale řekla, že "v rané fázi epidemie je obtížné počítat".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6082

Diskuse

Obsah vydání | 28. 5. 2020