Británie: Skandál arogantního Johnsonova poradce vedl k drastickému poklesu Johnsonovy popularity

27. 5. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 7 minut
Foto: Pokles popularity Borise Johnsona. Středeční Financial Times. 

Výše uvedený graf ukazuje, že popularita britského premiéra Borise Johnsona od pátku minulého týdne poklesla o 20 procent a dosáhla bodu -1 procento (je to součet procent občanů, kteří Johnsona podporují, proti občanům, kteří ho odmítají).

Dochází k tomu proto, že Johnson odmítá odvolat svého vrchního poradce Dominica Cummingse, o němž vyšlo najevo, že koncem března, kdy platila nejpřísnější karanténa na vrcholu koronavirové pandemie, Cummings několikrát porušil vládní předpisy a odjel se svou manželkou, trpící příznaky nákazy koronavirem, z Londýna na vzdálenost více než 400 km na farmu svých rodičů v severoanglickém Durhamu. Jeho svědectví, přednesené na pondělní tiskové konferenci v růžové zahradě úřadu premiéra v 10 Downing Street vedlo k tomu, že se nedůvěra britské veřejnosti vůči Cummingsovi a Johnsonově vládě, jejíž členové Cummingse neustále nekriticky hájí, ještě prohloubila.

Televize BBC v úterý večer:

Dobrý večer. Dominic Cummings porušil předpisy. Země to vidí a je šokována, že vláda to nevidí. Čím déle nám budou ministři a premiér tvrdit, že Cummings předpisy neporušil, tím hněvivější bude reakce na tento skandál. Cummings byl člověk, nezapomínejte, který vždycky chápal náladu veřejnosti. Nálepkoval ty, kteří s ním v tom nesouhlasili, jako "elitáře". Měl by rozumět náladě veřejnosti teď. Zuřivost,i pohrdání a úzkosti. Cummings proměnil ty, kdo se usilovně snažili dodržovat předpisy, v hlupáky. A umožnil mnoha dalším lidem, aby tyto předpisy nyní ignorovali.

Pan premiér tohle všechno ví, ale navzdory rezignaci jednoho jeho ministra, navzdory rostoucímu znepokojení jeho řadových poslanců, navzdory dramatickému včasnému varování z průzkumů veřejného mínění a navzdory hlubokému celonárodnímu znepokojení, Boris Johnson se rozhodl to ignorovat. Dnes se budeme zabývat tím, co tahle slepá loajalita vypovídá o tom, jak funguje úřad premiéra. Neočekáváme, že se k nám připojí nějaký  ministr, avšak to nám nezabrání, abychom kladli tyto otázky.



Jak píše novinářka Pippa Crerar z deníku Daily Mirror, středeční vydání britských deníků naznačují, že krize pokračuje. Znepokojení nad tím, že Cummings nebyl propuštěn, vyjadřují především řadoví konzervativní poslanci, kteří jsou zahlceni stovkami protestních emailů od svých voličů:

Jiní poukazují na to, že varovnější je, že je Cummings lhář. V pondělí tvrdil na své tiskové konferenci, že o nebezpečí koronaviru psal už v roce 2019. Ve skutečnosti to dopsal do článku na svém blogu až letos v polovině dubna. Proč?

Toto je titulní strana bulvárního deníku The Star. Nabízí Cummingsovu masku:

Maska ZADARMO! Dělejte si sakra, co chcete a ať jdou všichni ostatní do prdele!

JE TO OFICIÁLNÍ, PŘÁTELÉ! POLICIE: NESEDEJTE ZA VOLANT, KDYŽ JSTE SLEPÍ
(Šokující nové doporučení pro britskou vládnoucí elitu)

Toto jsou průzkumy v pravicovém listě Daily Mail:


A lidová tvořivost: "Tuto jízdu schválil Dominic Cummings. Probíhá testování řidičových očí"


Deník Guardian ve svém redakčním komentáři vysvětluje, proč je nynější skandál pro Johnsonovu vládu tak katastrofální:

"Do společenské smlouvy, napsal John Locke ve svých Dvou pojednáních o vládě, občané obyčejně vstupují na základě porozumění, že její příjetí je nejlepším způsobem jak si zachovat prosperitu, svobodu a život. Je to smlouva, která selhává, jakmile výkonná moc začne přehánět své pravomoci a začne likvidovat základní svobody.

Před dvěma měsíci jsme vstoupili se současnou britskou vládou do velmi mimořádné společenské smlouvy, píše list. Tváří v tvář epidemii, která hrozila zpustošit obyvatelstvo, pokud by se proti ní nic neudělalo, vzdali se v podstatě Britové svých svobod. Tato dohoda vyžadovala obrovskou míru důvěry vůči mocným, která je v moderní éře velmi neobvyklá.

To je důvěra, kterou Dominic Cummings nyní zradil. Tím, že pomáhal definovat nové předpisy pro ostatní a pak jednal podle svých vlastních zvyklostí, jednal Cummings proti obecnému blahu. Zuřivost nad jeho předpisy porušující cestou do Durhamu v březnu není dalším konfliktem v pobrexitových kulturních válkách.  Hlavní Johnsonův poradce rozzuřil širokou veřejnost v době obrovského strádání a stresu. Z průzkumu společnosti YouGov vyplývá, že velká většina Britáů zastává názor, že by Cummings měl opustit svou funkci Johnsonova poradce.

Cummings tvrdí, že jel s manželkou a malým dítětem na vzdálenost 50 km do známého turistického střediska během uzamčení země proto, aby si otestoval oči. Stalo se to internetovým memem a celonárodním vtipem. A to ve chvíli, kdy Británie vstupuje do nejdelikátnější etapy boje proti COVIDU-19. Od příští týden bude zahájeno testování a vyhledávání nakažených kontaktů a tento systém bude vyžadovat přísnou disciplínu od občanů, kteří budou kontaktováni a dostanou instrukce, aby se izolovali na dobu čtrnácti dnů, zatímco ostatní budou mít svobodu. Pokud Cummings nebude potrestán za to, že ignoroval předpis o sebeizolaci v nákaze, lidé budou využívat jeho cesty na Barnard Castle jako výmluvy, proč také nemusejí dodržovat karanténu.

Vážné chyby britské vlády, které vedly k nejvyššímu počtu mrtvých v Evropě, už ohrozily důvěru veřejnosti v její vedení.- Nová studie o víkendu potvrdila pravdu, kterou už veřejnost přijala - zbytečný odklad při zavádění uzamčení zeměš stál mnoho životů. Lidé jsou přesvědčeni, z dobrých důvodů, že byla trestuhodně zanedbána bezpečnost obyvatel pečovatelských domovů. Jedinečná společenská smlouva, dohodnutá v březnu, musí vydržet, pokud má Británie v nadcházejících měsících přežít, avšak ta smlouva je nyní ohrožena. Neodstranění Cummingse z jeho funkce tu smlouvu ohrožuje ještě víc."

Podrobnosti v angličtině ZDE  

1
Vytisknout
7895

Diskuse

Obsah vydání | 2. 6. 2020