Studie protilátek ukazuje, že koronavirem onemocnělo jen 5 % Španělů

22. 5. 2020

čas čtení 1 minuta
Jen 5 % Španělů bylo podle předběžných výsledků studie institutu Carlose III. pro veřejné zdraví infikováno koronavirem. Výzkumníci odebrali krevní vzorky takřka 70 000 účastníků, informují Borja Andrino, Daniele Grassová, Kiko Llaneras a Elena G. Sevillanová.


Studie prevalence byla provedena, aby zjistila, kolik lidí ve Španělsku vyvinulo protilátky po infikování virem. Podobné studie v jiných zemích slouží jako podklad pro rozhodování o tom, zda a jak uvolňovat karanténní opatření.

Předběžné výsledky představili ministři zdravotnictví a vědy Salvadar Illa a Pedro Duque. V některých provinciích, například v Sorii či v Madridu, byl podíl infikovaných vyšší (14,2, respektive 11,3 %).

Na druhé straně spektra provincie Murcia, Asturias, Kanárské ostrovy a enklávy Ceuta a Melilla v Severní Africe ukázaly hodnoty pod 2 %.

Tato čísla ukazují imunoglobulinové protilátky typu G, které vznikají déle, což znamená, že osoba byla vystavena viru, ale nemá aktivní infekci. Sérologický test také detekuje imunoglobulin typu M, který imunitní systém produkuje dříve - asi šest nebo sedm dnů po nástupu symptomů.

Ve Španělsku celkový podíl 5 % odpovídá studiím v jiných evropských zemích, které ukázaly prevalenci 4 - 5 %. To je mnohem méně, než by odpovídalo populaci s tzv. stádní imunitou, kterou experti stanoví na hladinu nejméně 60 %.

Pokud by procento infikovaných lidí, kteří nakonec zemřou, odpovídalo asi 1,1 %, jak naznačuje studie, pak cena stádní imunity v lidských životech by byla mezi 200 000 a 300 000, což činí tuto metodu nepřijatelnou. Epidemiologové konzultovaní listem El País tvrdí, že pravidla sociálního distancování musejí zůstat v platnosti, dokud nebude vyvinuta vakcína.

Podrobnosti ve španělštině: ZDE

0
Vytisknout
5270

Diskuse

Obsah vydání | 26. 5. 2020