Boj za lidská práva není politika

22. 5. 2020 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Boj za lidská práva není politika


Komentář předsedy Správní rady Amnesty ČR Petra Bendy k důvodům ukončení spolupráce s reklamní agenturou Havas Worldwide Prague.

Na přelomu roku jsme spolu s agenturou Havas, která je náš dlouholetý partner, začali pracovat na přípravách kampaně o náročném tématu Číny a jejího zacházení s příslušníky ujgurské menšiny. Po několika týdnech práce a rozjetých příprav jsme byli s překvapením informováni o tom, že práce na projektu byla ze strany Havasu pozastavena, a že je nutné práci na této kampani nechat schválit globálnímu manažerskému týmu agentury. Musím přiznat, že jsem byl docela překvapen, když jsem to slyšel, protože - pokud vím, tak nic podobného se doposud (za zhruba 7 let naší spolupráce) nikdy nestalo. Nicméně v Amnesty jsme chápali, že je někdy nutné konzultovat některé projekty s globálním vedením a proto jsme čekali na reakci. A dozvěděli jsme se, že nově jsou aktivity agentury, které jsou nebo by mohly být vnímány jako politické, nyní „pod dozorem“ nebo "omezovány". A práci na naší kampani proto definitivně stopli.

Kompletní text ZDE

K tomu poznamenává Bohumil Kartous:

Reklamní a komunikační agentury by měly oficiálně zveřejňovat, kam až sahá jejich ochota zabývat se ochranou lidských práv. Případně nakolik se jejich postoje a ochota mění, dojde-li na konfrontaci s faktem, že by došlo k možnému snížení možnosti spolupracovat s totalitní Čínou, zejména prostřednictvím jejích akvizic v demokratických zemích.

Je zřejmé, že není tolik problematické upozorňovat na porušování lidských práv v Íránu, v Saúdské Arábii nebo na Kubě, jelikož ekonomické vazby těchto zemí nedosahují do takové hloubky a k tolika potenciálním partnerům.

Ještě jednodušší je kritizovat porušování lidských práv v demokratických zemích, neboť tam není transparentní diskuse ohrožována skrytými ekonomickými sankcemi. Podle toho je možné poměrně dobře posuzovat, v jakém stavu je demokracie v jednotlivých zemích.

V případě Číny existuje řada důkazů o nátlaku, jehož cílem je omezit množství kritiky hrubého porušování lidských práv, během nějž je zcela potírána hodnota lidského života. Nátlak ze strany Číny je veden jak diplomatickou, tak ekonomickou cestou.

V ČR máme s touto skutečností přímou zkušenost s přímou snahou Číny vstupovat do veřejné diskuse prostřednictvím politiků, jako je Miloš Zeman, nebo firem, jako je PPF.

Je to stále tentýž model: nemluvit o porušování lidských práv, jelikož v opačném případě firmy typu PPF budou omezovány v možnosti obchodovat na čínském trhu.

0
Vytisknout
8055

Diskuse

Obsah vydání | 26. 5. 2020