Američtí a evropští lídři zvažují rizika rušení karantény bez vakcíny

20. 5. 2020

čas čtení 1 minuta
Během víkendu, kdy řada lidí unavených pandemií ukončila týdny trvající karanténu, lídři ve Spojených státech a Evropě zvažovali rizika a výhody uvolnění omezení, zatímco je jim jasné, že vývoj vakcíny si může vyžádat léta.


Dva přední evropští lídři narovinu sdělili občanům, že se svět musí adaptovat na koronavirus a nemůže čekat na záchranu vakcínou.

"Jsme konfrontováni s rizikem a musíme jej přijmout, jinak se nám nikdy nepodaří znovu nastartovat," prohlásil italský premiér Giuseppe Conte ustupující tlaku regionálních lídrů na otevření restaurací, barů a pláží o celé týdny dříve, než bylo plánováno.

Varování od Conteho a britského premiéra Johnsona přišla ve chvíli, kdy lídři po celém světě a v mnoha amerických státech mají problémy s nastartováním ekonomik postižených pandemií.

Doktor Michael Saag z University of Alabama v Birminghamu zabývající se výzkumem infekčních chorob označil znovuvypuknutí nákazy v Texasu za "varovný výstřel" pro státy, aby pozorně sledovaly jakýkoliv nárůst nových případů a připravily plány rychlých protiopatření.

"Nikdo s jistotou neví, kudy přesně vede cesta vpřed, a myslím, že jsme svědky gigantického národního experimentu," řekl Saag.

Newyorský guvernér Andrew Cuomo byl testován na virus v přímém televizním přenosu. Všichni newyorčané zakoušející symptomy připomínající chřipku, nebo ti, kdo se vracejí do práce, mohou být nyní otestováni.

"Všichni hovoříme o tom, jaké je šíření viru, když zvýšíte ekonomickou aktivitu. Ovšem jak se dozvíte, jak se virus šíří? Testováním, testováním, testováním," prohlásil Cuomo.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5627

Diskuse

Obsah vydání | 26. 5. 2020