Průběžné zpravodajství:

Počet mrtvých v USA se blíží 100 000, Trump šíří na Twitteru urážky a nepodložená obvinění a hraje golf

25. 5. 2020

čas čtení 3 minuty
- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  25. 5. bylo v ČR registrováno   8957  nakažených, v nemocnici bylo 148 osob a 315 osob zemřelo.  Hodnota R v ČR v posledních dnech mírně stoupla na 1,2, což je problém, protože to znamená nový rozjezd pandemie, když každý nakažený nakazí více než jednoho člověka. ZDE

- Počet globálních případů nákazy stoupl nad 5,4 miliony. Celkem je jich registrováno 5 407 701, počet registrovaných úmrtí je 345 060. Oba údaje jsou výrazně podceněny.

- Zatímco se v USA počet mrtvých přibližuje 100 000, během víkendu, který měl být v USA jako tradičně věnován padlým z válek, šířil Trump na Twitteru urážky vůči různým politikům, rozšiřoval nepodložená obvinění, která byla už důrazně vyvrácena a v sobotu i v neděli hrál golf. Někteří lidé u jeho golfového hřiště protestovali s transparentem: "Přestaň nás zabíjet!" ZDE  

- Spojené státy zakázaly cizincům vstup do země, pokud byli během posledních čtrnácti dnů v Brazílii. Brazílie je nyní druhou nejnakaženější zemí na koronavirus. Za posledních 24 hodin zaznamenala Brazílie dalších 15 813 infekcí a 653 nových úmrtí. Počet mrtvých v Brazílii dosáhl 22 666, počet nákaz 363 211, ale, jak píše Fabiano Golgo, je zřejmě až osminásobně podceněný.

- Maďarsko otevřelo svou jižní hranici do Srbska, poté, co Srbsko v pátek učinilo totéž. Maďarsko zaznamenalo 3756 případů nákazy a 491 úmrtí.

 
- Japonsko ruší krizový stav. Premiér Shinzo Abe konstatoval, že se Japonsku koronavirus za dva měsíce podařilo zvládnout. V zemi je 16 600 nákaz a 839 úmrtí. Země má 126 milionů obyvatel.  Japonci přísně dodržovali sociální distancování a zrušili velké hromadné akce. Důležité prý bylo i to, že si Japonci nepodávají ruku, namísto toho se navzájem uklánějí. Mají velmi dobré zdravotnictví a velkou zkušenost jak bojovat proti zápalu plic.  ZDE 

- Madrid a Barcelona poprvé za dva měsíce otevřely velké parky a terasy s kavárnami. Je dovoleno až 10 lidem, aby se setkávali, pokud dodržují sociální distancování. Otevírají také malé obchody a kostely smějí otevřít, smějí být naplněny do 30 procent své kapacity.

- Španělsko ukončí karanténu pro turisty v červenci.

- Německo bylo v prvním čtvrtletí roku 2020 postiženo hospodářskou recesí.

- Více než stovka prominentních spisovatelů žádá v USA, aby lidé přestali nenávidět občany z Asie. Tuto nenávist vyvolává svými rasistickými výroky Donald Trump. V USA stoupá počet zločinů z nenávisti a násilných aktů proti lidem z Asie. Mnozí na ně řvou: "Vraťte se do Číny!"

- Děti v Austrálii se vracejí do školy.

- Indie obnovila domácí leteckou dopravu navzdory rekordnímu nárůstu nákaz.

Podrobnosti v angličtině ZDE


Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

 

0
Vytisknout
7871

Diskuse

Obsah vydání | 1. 6. 2020