Zdá se, že v úmrtnosti na koronavirus hraje roli hladina vitamínu D

11. 5. 2020

čas čtení 1 minuta
Pacienti s vážným nedostatkem vitamínu D mají dvojnásobnou pravděpodobnost vážných komplikací.


Vědci analyzovali údaje od pacientů z deseti zemí. Tým zjistil, že existuje korelace mezi nízkou hladinou vitamínu D a hyperaktivním imunitním systémem. Vitamín D posiluje vrozenou imunitu a předchází příliš silným reakcím imunitního systému. Toto zjištění může vysvětlit několik záhad, včetně toho, proč děti mají jen malou pravděpodobnost úmrtí na chorobu COVID-19.

Tým vedený vědci z Northwestern University provedl statistickou analýzu údajů z nemocnic a klinik v Číně, Francii, Německu, Itálii, Íránu, Jižní Koreji, Španělsku, Švýcarsku, Británii a USA.

Pacienti ze zemí s vysokou smrtností, jako je Itálie, Španělsko a Británie, měli nižší hladinu vitaminu D ve srovnání s pacienty v zemích, které nebyly zasaženy tak silně. Vědci však varují před hromaděním vitaminových doplňků.

Studie je dostupná na preprintovém serveru medRxiv.

Tým zjistil korelaci mezi hladinou vitamínu D a tzv. cytokinovou bouří - zánětlivou reakcí způsobenou hyperaktivním imunitním systémem - a korelaci mezi nedostatkem vitaminu D a úmrtností.

Cytokinová bouře může vážně poškodit plíce a vést k syndromu akutních dýchacích potíží a smrti pacienta. Takto zemřela většina pacientů, kteří podlehli chorobě COVID-19.

Vitamin D nejenže posiluje imunitní systém, ale také brání jeho nebezpečné přehnané reakci. To znamená, že zdravá hladina vitamínu D by mohla chránit pacienty před vážnými komplikacemi, včetně smrti.

Děti nemají ještě plně vyvinutý systém získané imunity, který právě může u dospělých vykázat nadměrnou reakci. Primárně závisejí na vrozené imunitě.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7617

Diskuse

Obsah vydání | 18. 5. 2020